Je woning op de energietestbank
Zo'n 40 procent van ons nationaal energieverbruik gaat op aan de verwarming. Van die energie gaat er helaas heel wat verloren via het dak, de muren, de ramen en deuren en de vloer. Met een energiescan kun je deze warmteverliezen opsporen en vaak komen daarbij enkele zwakke punten aan het licht om aan te pakken.
Dit artikel in het kort: aan de hand van een warmtescan weet je of je woning goed is geïsoleerd. Je ziet ook meteen de verbeterpunten. Daarnaast kun je ook een doorblowertest laten uitvoeren, aangevuld met een rookproef. Op die manier zie waar de warmte naar buiten lekt.
Ook interessant: Is mijn huis geschikt voor (spouwmuur)isolatie?
Er zijn enkele verschillende soorten energiescans en eigenlijk zijn die complementair. Het resultaat van de snelle en goedkope warmtebeeldscan wordt duidelijker door een blowerdoortest om uiteindelijk door middel van een rooktest zelfs alle kleine tochtlekken in kaart te brengen. Wat zijn die energietests? Wanneer zijn ze zinvol en wat kosten ze?
Thermografie
Een professional die warmtescans uitvoert, heet een thermograaf. Zelfs bij nieuwbouw kan een thermografische foto zinvol zijn, omdat op die manier warmtelekken aan het licht komen. Op de scan zie je bijvoorbeeld de koudebruggen en de plaatsen waar de isolatie in de spouw of achter een raambalk ontbreekt. Ook de kieren waar warmte ontsnapt worden duidelijk, of de plaatsen waar de isolatie nat en uitgezakt is. Er zijn twee soorten thermografische scans. Eerst is er de snelle scan (tussen de 100 en 150 euro) — soms door de gemeente gratis aangeboden — die levert een interessante eerste indruk. Met een uitgebreide warmterapportage krijg je een meer gedetailleerd beeld van warmtelekken.
Blauw of rood
De scan wordt uitgevoerd met behulp van een warmtebeeldcamera die infraroodstraling vastlegt. Bepaalde bedrijven voeren zo’n gevel- en dak-scan uit met behulp van een drone die uitgerust is met een thermografische camera. In de camera zit technologie, de microbolometer, die gevoelig is aan infrarode straling. Terwijl de thermograaf de camera over elk oppervlak beweegt, produceert de camera een warmtebeeld aan de hand van kleuren. Het resultaat is een infraroodfoto. De koude zones komen blauw in beeld en de warme zones herken je aan de rode kleur.
©fotoflash - stock.adobe.com
Ervaring en vakkennis
Een warmtescan laat je best in de winter uitvoeren als het gebouw wordt verwarmd. Kies een bewolkte, droge dag. Het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur moet voldoende groot zijn, minstens 10 graden, anders is het energieverlies niet duidelijk.
Het ziet er eenvoudig uit, maar het uitvoeren in het interpreteren van zo’n infraroodscan is vakwerk. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de gebruikte materialen. Het warmtebeeld van een bakstenen muur ziet er bijvoorbeeld anders uit dan dat van een aluminium oppervlak aan dezelfde temperatuur. Om deze informatie te vertalen naar bruikbare maatregelen, is ervaring en bouwkundige kennis nodig.
Frisse lucht zonder de kou binnen te laten?
Een luchtreiniger houdt je huis fris en schoon in alle vier de seizoenen
Voordelen
Zo’n thermografische inspectie heeft meerdere voordelen. Deze inspectiemethode is niet destructief. Er is geen schade, want er worden geen gaten gehakt in de muur of het plafond. De warmtebeeldcamera moet alleen maar toegang te hebben tot het betreffende oppervlak. Zo’n inspectie wordt ook snel uitgevoerd. Het duurt meestal slechts enkele uren. Bovendien hoeft de koper of de verkoper niet eens aanwezig te zijn bij de inspectie. Bij een nieuwbouw wordt de aannemer soms vooraf op de hoogte gebracht dat er bij de oplevering zo’n test zal volgen als kwaliteitscontrole. Hierdoor zal hij tijdens de uitvoering ongetwijfeld meer aandacht besteden aan de isolatieafwerking. Met thermische beeldvorming komen soms ook kleine waterlekken aan het licht die je in het beginstadium nog niet opmerkt. Op die manier kun je ingrijpen, voordat er echt schade door ontstaat.
Blowerdoortest
Naast de warmtescan kun je ook een blowerdoortest laten uitvoeren. Men noemt deze test ook wel luchtdichtheidsmeting, luchtdichtheidstest, pressurisatieproef, doorfantest of opblaas-proef. In de normen van het Bouwbesluit spreekt men officieel over de ‘luchtdoorlatendheidsmeting’. Met deze test spoort men luchtlekken op. Reken tussen de 300 en 400 euro omdat hier ook meer voorbereiding nodig is.
Drukverschil
Hierbij plaatst men in de opening van de buitendeur een frame met zeildoek waarin een speciale ventilator zit. Deze ventilator is aangesloten op een luchtdrukmeter die zowel de luchtdruk van de ventilator als de luchtdruk in de ruimte meet. Deze luchtdrukmeter is aangesloten op een laptop waar een computerprogramma het drukverlies registreert. Tijdens de meting wordt de ruimte in onderdruk of overdruk gezet. De lucht wordt dus naar binnen of buiten gezogen. Het drukverschil waarmee men werkt, bedraagt zo’n 50 pascal. Dit komt overeen met een wind van 5 beaufort (29-38 km/uur). Aan de hand van die drukverschillen berekent men het lekdebiet en spoort men de luchtlekken op.
Luchtlekken
Bij oude gebouwen is zo’n blowerdoortest niet zinvol, omdat er zoveel lekkage is dat de luchtdruk onvoldoende verhoogd of verlaagd kan worden om een behoorlijk resultaat te krijgen. Luchtlekken ontstaan op de plaatsen waar afvoerbuizen, balken of kabels gemonteerd zijn en vooral waar verschillende bouwelementen samenkomen, zoals het dak en de muur, of de muur een raamaansluiting.
GELUIDSDICHT De luchtdichtheid van je huis heeft een belangrijke invloed op het al dan niet functioneren van de isolatie en de hoogte van de energierekening. Bovendien veroorzaken kieren in de schil van je huis tochtklachten in de winter en oververhitting in de zomer. Een ander voordeel van grondige kierdichting is dat het risico op geluidsoverlast vermindert, omdat geluiden van buiten vaak door luchtlekken naar binnen dringen.
Check zelf het energieverbruik van je apparaten en ontdek de sluipverbruikers!
Lees ook: Energie besparen: simpel en snel met deze (gratis) bespaartips!
Rookproef
Bij een blowerdoortest hoort ook een rooktest. Nadat het drukverschil is gecreëerd, vindt men door middel van onschadelijke, kunstmatige rook de oorzaken van tochtklachten, geluidsoverlast en vervelende geurtjes. De rooktest maakt luchtbewegingen zichtbaar. Je ziet letterlijk hoe de rook door de kieren naar buiten ontsnapt, zodat je die nauwkeurig kunt (laten) afdichten. Hoe sneller de rook verschijnt en hoe meer rook er komt, hoe groter de lekkage is. De meest voorkomende plaatsen waar je de rook ziet ontsnappen zijn de aansluitingen van ramen en deuren, maar ook ventilatiekanalen en kabeldoorvoeren zijn klassiekers. Nare geur is ook een irritant probleem. Maar waar komt die vieze geur vandaan? Soms gaat het om keukengeuren of sigarettenrook van de buren… Met zo’n test spoort men tegelijk de werkelijke oorzaken van ongewenste luchtjes in huis op. De kosten van een rooktest en het opsporen van tocht mag je op 400 euro rekenen. Alle bedrijven die dit doen, zullen een offerte op maat maken.
RIETEN DAKEN OPGELET Een speciaal geval zijn rieten daken. Een degelijk aangelegd rieten dak gaat 30 jaar mee. De oude rieten daken waren volledig open en daarom haalden ze die levensduur probleemloos. Nieuwe rieten daken worden onderaan vaak extra geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Door kleine fouten ontstaat er soms condensatie bij de naden. Het gevolg is dat het rieten dak gaat verrotten. Het is daarom belangrijk dat je eerst een rooktest laat uitvoeren voordat het riet wordt aangebracht om te controleren dat er geen luchtlekken zijn.
Waar?
Hieronder een lijstje met bedrijven die deze tests uitvoeren. Deze lijst is niet volledig, maar geeft een goed uitgangspunt voor je zoektocht.
Nederland
AB Klimaatbeheersing Rosmalen
AQ Group Utrecht
Blowerdoortest Twente Geesteren
Energieinspectie Leewarden
Energiekeur + Groningen
Kiwa Rijswijk
Lekdetectie Zuid Budel
Luchtdicht Bouwen Arkel
Polygon Alphen aan den Rijn
Raak Energieadvies Nieuwkuijk
Zo gekeurd Geldermalsen
België
Niet alles in huis is makkelijk te doen voor elke klusser. Vraag advies en offertes aan en vind de vakman die jou verder helpt!👇🏻
Lees ook: Hoe vind je een echte vakman?