Gezonder wonen door raamventilatie

© www.duco.eu

Gezonder wonen door raamventilatie

Geplaatst: 3 april 2024 - 12:03

Dirk Schoofs

Ga je je huis isoleren, dan is het belangrijk naden en kieren te dichten om warmteverlies tegen te gaan. Maar zo raak je wel een deel van de natuurlijke ventilatie kwijt – terwijl ventilatie juist zo belangrijk is voor een gezond binnenklimaat. Raamroosters zijn een slimme oplossing: die laten verse lucht binnen, zonder dat dat veel energie kost.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Om het binnenshuis gezond te houden, moet er het hele jaar door, dag en nacht, verse lucht binnenkomen en vervuilde lucht naar buiten gaan. In 60 procent van de Nederlandse huizen komt de verse lucht binnen via roosters in de woonkamer en in de slaapkamers. In de rest van de huizen komt de schone lucht binnen via klepraampjes of door naden en kieren. De natuurlijke trek zorgt dat de vervuilde en vochtige lucht naar buiten gaat. 

Zelfregelend

De keuze om wel of geen raamroosters te laten plaatsen maak je niet alleen als je plannen hebt voor een nieuwbouwproject. Ook als je ramen of kozijnen vervangt, kun je ventilatieroosters in de nieuwe ramen of kozijnen laten plaatsen. Op die manier kun je veilig ventileren als je niet thuis bent en hoef je geen raam open of halfopen te laten staan, wat trouwens niet inbraakveilig is. Ga in ieder geval voor roosters die reageren op de winddruk; dat zijn de zogenaamde zelfregelende roosters. Een goed raamrooster heeft twee kleppen die het debiet van binnenkomende en uitgaande lucht regelen. Aan de binnenkant zit een regelbare klep die de gebruiker bedient en in het rooster zelf zit nog een zelfregelende klep. Die laatste werkt mechanisch en zorgt dat het ventilatievolume gelijk blijft wanneer de windkracht toeneemt. Heb je last van hooikoorts, kies dan een rooster dat voorzien is van een pollenfilter.

Bijna onzichtbaar weggewerkt

Raamroosters worden afgestemd op de kleur van de raamprofielen zodat ze niet opvallen. Bovendien zijn de huidige uitvoeringen bijna onzichtbaar, omdat ze discreet en stijlvol zijn ingewerkt. Sommige uitvoeringen zitten zelfs grotendeels of helemaal verborgen achter het metselwerk. 

Doordat de roosters grotendeels achter het metselwerk verscholen zitten, merk je er weinig van. (Foto: www.renson.eu)

© www.renson.eu

Doordat de roosters grotendeels achter het metselwerk verscholen zitten, merk je er weinig van. (Foto: www.renson.eu)

Nadelen van raamroosters

Raamroosters hebben eigenlijk maar twee nadelen en die kun je heel eenvoudig oplossen door het rooster op dat moment te sluiten. In de winter kun je een koude luchtstroom voelen. En ondanks de geluidsdemping kun je in bepaalde situaties toch een beetje geluidsoverlast gewaar worden. 

Misverstanden over raamroosters

Verder bestaan er nog wat mythes over raamroosterventilatie. Hieronder zetten we de meest voorkomende misverstanden op een rij en leggen we uit waarom het misverstanden zijn.

❌ Raamroosters zorgen voor tocht

Men vergelijkt zo’n rooster vaak met een openstaand raam, maar die vergelijking gaat niet op. Door een openstaand raam van 1m bij 1,25m passeert op een windstille dag 5.000 m³ lucht per uur. Bij een rooster is dat slechts 50 m³ per uur. Met dergelijke beperkte hoeveelheden lucht zal de woning echt niet snel afkoelen. Bovendien hebben de moderne raamroosters een interne zelfregelende klep die zorgt dat zelfs bij een sterke wind steeds hetzelfde volume binnenkomt. Alleen wanneer het ontzettend hard waait en buiten koud is, kun je via de ventilatieroosters tocht voelen. 

❌ Raamroosters laten lawaai van buiten door

Dat is slechts in beperkte mate waar. En er bestaan akoestisch dempende raamroosters. Die hebben een soort geluidsdemper, een isolatie die geluid tegenhoudt. Dit type is bedoeld voor als je langs een drukke weg woont. 

❌ Insecten komen via de roosters binnen

Alle raamrooster zijn voorzien van een insectenwering. 

❌ Raamroosters zijn duur

Reken op 150 euro per lopende meter. Voor een volledige woning valt deze investering best mee. Trouwens, je hoeft niet in alle ramen raamroosters te plaatsen. Meestal zijn de woonkamer en de slaapkamers voorzien van deze ventilatie. 

❌ Raamroosters laten water door

Raamroosters moeten voldoen aan wettelijke normen en eisen met betrekking tot waterdichtheid. En die zijn behoorlijk streng. Een openstaand raam of een kiepraam of valraam kan deze garantie nooit bieden. 

❌ Raamroosters zijn niet mooi

Er zijn veel verschillende types op de markt. Er zijn er die je boven een raam kunt plaatsen zodat het rooster achter het metselwerk verscholen zit. Heb je rolluiken? Er zijn zelfs raamroosters die je in de rolluikkast kunt plaatsen. Bovendien zijn ze in alle kleuren verkrijgbaar.  

In het raamrooster zit geluidsdempende isolatie. (Foto: www.renson.eu)

© www.renson.eu

In het raamrooster zit geluidsdempende isolatie. (Foto: www.renson.eu)

Plaatsing

Het aanbod is overweldigend groot. Laat je in je keuze bijstaan door een specialist, want er bestaan ventilatieroosters voor gewone woningen en speciale roosters voor hoogbouw. Ook in de plaatsing zijn er verschillende mogelijkheden. Als men spreekt over plaatsing op het glas dan wordt het rooster rechtstreeks op het glas gemonteerd. Aan de onderkant zit een goot waarin het glas past. Wordt het rooster in de sponning van het kozijn gemonteerd, dan heeft men het over kalfplaatsing. Als bevestigingsmiddel gebruikt men dan glaslatten. Bij plaatsing op het kozijn wordt het rooster rechtstreeks op het kozijn geschroefd. Dan is er ook nog de compacte kalfplaatsing waarbij het rooster van binnenuit in het kozijn wordt gemonteerd tussen de stijl en dorpel. Op onderstaande afbeelding zie je alle vier mogelijkheden dat nog eens duidelijk geïllustreerd.

De verschillende plaatsingsmogelijkheden (Foto: www.duco.eu)

© www.duco.eu

De verschillende plaatsingsmogelijkheden (Foto: www.duco.eu)

Bediening

De eenvoudigste manier om de binnenklep te bedienen is via een klein hendeltje. Is het rooster erg hoog geplaatst dan kun je ook de bediening met de koord of stang bestellen. Er is ook centrale elektronische bediening die je kunt koppelen aan een domotica-systeem of aan een vraaggestuurd ventilatiesysteem C. 

Wil je de klep bedienen met een hendeltje, een koord of stang of ga je voor elektronische bediening? (Foto: www.duco.eu)

© www.duco.eu

Wil je de klep bedienen met een hendeltje, een koord of stang of ga je voor elektronische bediening? (Foto: www.duco.eu)

Hoe schoon is de lucht in jouw huis?

Meet het met een luchtkwaliteitsmeter

Vraaggestuurd ventilatiesysteem C+ of D+

Het neusje van de zalm zijn zelfregelende raamventilatieroosters in combinatie met een ventilatiesysteem C+. C+ staat voor een natuurlijke aanvoer van verse lucht, maar een mechanische afvoer. Dit systeem werkt vraaggestuurd. Een voorbeeld is de Healthbox 3, een individueel ventilatiesysteem voor woningen en appartementen dat de hele dag door met sensoren de luchtkwaliteit op CO₂, vochtigheid en geur meet. Zolang de luchtkwaliteit goed is, wordt het ventilatieniveau niet verhoogd. Wanneer bepaalde waardes in het rood gaan, grijpt het ventilatiesysteem in. De ventilator voert dan meer vervuilde binnenlucht af en via de raamroosters wordt die binnenlucht vervangen door verse buitenlucht. Is de luchtkwaliteit opnieuw goed, dan schakelt de ventilatie automatisch terug naar zijn normaal debiet. Op die manier ventileer je altijd voldoende, maar nooit te veel.

Via de raamroosters komt de verse lucht dus binnen en kun je zelfs de lente of een regenbui ruiken. Wil je liever niet de geurtjes van buiten naar binnen halen, dan ben je beter af met een D+systeem, dat de lucht ook nog filtert. 

De Heathbox is het hart van een ventilatiesysteem C+ dat samenwerkt met elektronisch bediende raamroosters. (Foto: www.renson.eu)

© www.renson.eu

De Heathbox is het hart van een ventilatiesysteem C+ dat samenwerkt met elektronisch bediende raamroosters. (Foto: www.renson.eu)

Ventilatierooster met zonnewering

Een ander bijzonder ventilatierooster is de DucoTwin 120 ZR AK(+), omdat bij type zowel natuurlijke ventilatie en zonnewering aan de buitenkant in één systeem zitten. Van buiten is dit rooster onzichtbaar, omdat het achter de gevelsteen wordt geplaatst. Bovendien is dit rooster voorzien van akoestisch dempingsmateriaal waardoor het geschikt is voor projecten met lichte of zware geluidsbelasting. In het systeem zit een screen dat ook kan dienstdoen als hor.  

Het is mogelijk om een ventilatierooster met een zonnescherm te combineren. (Foto: www.duco.eu)

© www.duco.eu

Het is mogelijk om een ventilatierooster met een zonnescherm te combineren. (Foto: www.duco.eu)

Onderhoud

Het onderhoud van raamventilatieroosters is vrij eenvoudig. Doe dit jaarlijks. Je kunt het stof uit de roosters verwijderen met een stofzuiger en er daarna de roosters nog een keertje afnemen met een sopje. Houd de scharniertjes van de roosters in de gaten. Wanneer de roosters niet meer zo gemakkelijk dicht gaan, kun je de scharniertjes smeren met siliconenspray. Siliconenspray beschermt en smeert kunststof, metaal en rubber en beschermt tegen vuil, roest en vocht. 

Lees ook: Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!

0

Powered by

logo

Vraag een offerte aan voor aannemers:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten