ID.nl logo
Huis

Red je accu: 15 tips voor de batterij van je laptop

Een laptop is gemaakt om mobiel te werken. Dat staat of valt met de batterij: hoe langer de accu het uitzingt, hoe beter. Wil je de energieconsumptie van je laptop binnen de perken houden, dan moet je regelmatig compromissen sluiten tussen prestaties en zuinigheid. In plaats van blind te vertrouwen op allerlei standaardinstellingen kun je het energieverbruik zelf in de hand houden. Hier vind je 15 tips om je laptop-batterij te redden.

Tip 01: Energiebeheerschema

De eerste instellingen die je onder handen neemt om het energieverbruik onder de duim te houden vind je in Windows 10 bij Instellingen, Systeem, Energiebeheer en slaapstand. Klik in dit venster op Extra energie-instellingen om bij de energiebeheerschema’s te komen. Zo’n schema is de verzameling van systeem- en hardware-instellingen die het stroomverbruik beïnvloeden zoals de helderheid van het scherm, de slaapstand enzovoort. Standaard vind je daar twee schema’s: Gebalanceerd en Energiebesparing. Klik op De schema-instellingen wijzigen om aan te geven wanneer het beeldscherm uitgeschakeld wordt en wanneer de computer in slaapstand gaat.

©PXimport

Tip 02: Helderheid

Windows ondersteunt adaptieve helderheid, een functie die de helderheid van het beeldscherm aanpast naargelang het omgevingslicht dat de sensor opvangt. Bepaal je liever zelf hoe helder het scherm oogt, dan schakel je de automatische helderheid uit. In Energiebeheer klik je op De schema-instellingen wijzigen naast het schema dat je gebruikt. Vervolgens selecteer je Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Scrol naar het onderdeel Beeldscherm en zet beide opties onder Adaptieve helderheid inschakelen uit.

Door systematisch voor sluimerstand te kiezen bespaar je op de energiefactuur

-

Tip 03: Slaapstand

Met Windows heb je drie mogelijkheden om de computer tijdelijk uit te schakelen: de slaapstand, de sluimerstand en de hybride slaapstand. Wat is het verschil? De slaapstand betekent dat alle geopende vensters en geopende programma’s in het werkgeheugen opgeslagen blijven. Een computer uit zijn slaapstand halen gaat dus razendsnel, maar omdat het geheugen elektriciteit nodig heeft mag je pc niet zonder stroom komen te zitten. Slaapstand is dus ideaal voor een korte pauze. Bij Energiebeheer kun je per schema aanduiden hoelang het duurt voor je computer in slaap gaat.

©PXimport

Tip 04: Sluimerstand

De sluimerstand bewaart al je werk en geopende programma’s op de harde schijf. Het maakt dus niet uit als je de stekker eruit trekt. Opnieuw opstarten duurt langer, omdat alles van de harde schijf ingelezen moet worden. De sluimerstand is dus ideaal voor een langere onderbreking. Door systematisch voor sluimerstand te kiezen bespaar je op de energiefactuur.

De hybride slaapstand is een combinatie van de vorige twee. Je pc slaat alles op in het geheugen én op de harde schijf. Doorgaans duurt ontwaken slechts enkele seconden, tenzij de geheugeninhoud verloren is gegaan en alles moet worden ingeladen van de harde schijf. Voor relatief korte onderbrekingen voldoet de hybride slaapstand uitstekend. Als je meerdere uren wilt overbruggen, dan is de sluimerstand beter geschikt.

Mythe 1: Vermijd overladen accu’s

“Haal de oplader uit de laptop wanneer de batterij vol is, want hierdoor riskeer je beschadiging van de batterij.” Voor moderne lithium-ion-accu’s geldt deze oude batterijwijsheid niet. Het veiligheidssysteem verhindert dat de batterij te veel kan opladen en eventueel zou verhitten. Wanneer de accu te heet wordt is er meestal iets mis met het oplaadsysteem.

©PXimport

Tip 05: Klep en knoppen

De sluimerstand en de slaapstand kun je ook handmatig activeren met behulp van de aan/uitknoppen, de slaapstandknop of door de laptop simpelweg dicht te klappen. Om de gewenste rustfunctie aan deze knoppen te koppelen, open je het venster Energiebeheer en gebruik je in de linkerkolom de functie Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. In dit venster duid je aan wat er moet gebeuren wanneer je deze knoppen gebruikt en wanneer je het deksel sluit. Deze opties gelden voor alle energiebeheerschema’s die op je pc staan.

©PXimport

Tip 06: Multimedia

Logisch dat je films in de beste kwaliteit wil bekijken, maar deze luxe betekent wel een aanslag op je batterij. Wil je een film kijken in de trein, dan is het misschien belangrijker dat je lang genoeg kunt kijken dan om de hoogste beeldkwaliteit te genieten. In Energiebeheer klik je daartoe op De schema-instellingen wijzigen en dan op Geavanceerde instellingen om naar het onderdeel Multimedia-instellingen te gaan. Kies bij de optie Bij het afspelen van video voor de optie In evenwicht of Energieverbruik optimaliseren.

Lees ook:In 3 stappen je laptopaccu testen en optimaliseren

©PXimport

Controleer ook wat software op de achtergrond gebruikt voor updates en notificaties

-

Tip 07: Batterijverbruik

Heb je de indruk dat het batterijvermogen van je Windows 10-laptop er in korte tijd sterk op is achteruitgegaan, dan kun je het beste als eerste naar enkele systeeminstellingen kijken voordat je de accu controleert. Open in het Startmenu de Instellingen en navigeer naar Systeem en Batterijbesparing. Je krijgt een gedetailleerd overzicht wanneer je op Batterijverbruik klikt. Hier kun je vrij gedetailleerd zien welk onderdeel het meeste elektriciteit verbruikt. Standaard lees je hier het verbruik van de afgelopen 24 uur, maar je kunt deze periode aanpassen naar een periode van 48 uur of een week.

Mythe 2: Leeghalen voor laden

Een van de meest hardnekkige mythes over accu’s is dat je ze eerst volledig moet ontladen voordat je ze oplaadt. Deze theorie stamt uit de tijd van de oude NiMH-batterijen. Voor een moderne lithium-ion-polymeeraccu geldt precies het tegenovergestelde. Die raakt zelfs sneller uitgeput wanneer hij volledig opgeladen en ontladen wordt. Onthoud dat je bij een lage accustand beter gewoon oplaadt. Is de accu nog behoorlijk vol, wacht dan liever even met de volgende laadbeurt.

Tip 08: Verbruik per app

Batterijverbruik bevat interessante cijfers. Je kunt er zien welk aandeel in het totale energieverbruik elk geactiveerd programma heeft. Bovendien zie je wat er verbruikt wordt door software die op de achtergrond notificaties verstuurt en updates uitvoert. Krijg je de indruk dat die te veel energie opslorpen, dan kun je ingrijpen via de knop Instellingen voor achtergrond-apps wijzigen. Daar krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde apps en kun je beslissen of je die apps wel of niet in de achtergrond laat draaien. Gebruik je bepaalde apps nooit of zelden, dan is de keuze snel gemaakt.

Tip 09: Besparingsmodus

Het venster Batterijbesparing gebruik je niet alleen om inzicht te krijgen in de energieconsumptie: je vindt hier ook de tools om het batterijvermogen te verlengen. Zo kun je de Batterijbesparingsmodus inschakelen om je computer vanaf een bepaald accuniveau automatisch activiteiten te laten onderdrukken. Zakt het batterijniveau onder dat niveau, dan zal je laptop zijn e-mail- en kalenderupdates onderbreken. Hetzelfde geldt voor de inhoud van de Live-tegels. Standaard is dit accuniveau ingesteld op 20%. In de Instellingen voor batterijbesparing kun je dat niveau aanpassen naar eigen behoefte en aangeven welke apps altijd beschikbaar moeten blijven, zelfs al is de besparingsmodus ingeschakeld.

©PXimport

Een kwaliteitsaccu kan circa duizend laadcycli aan voordat de capaciteit merkbaar afneemt

-

Mythe 3: Opladen voor eerste gebruik

Nee, het is niet nodig om de batterij van je nieuwe laptop minimaal twaalf uur in het stopcontact te steken om de accu te ‘trainen’. Ook deze misvatting is een overblijfsel uit vervlogen tijden toen batterijen op nikkel gebaseerd waren. Die accu’s ‘herinnerden’ zich het laatste oplaadniveau en namen dat als bovengrens voor nieuwe oplaadacties. Dat wordt het ‘memory-effect’ genoemd. Bij de lithiumbatterij is daar geen sprake meer van.

Tip 10: Laadcycli

De levensduur van een batterij staat of valt met de opladen en ontladen van de accu. Tijdens het gebruik doorloopt de batterij een laadcyclus. Eén laadcyclus komt overeen met één keer volledig opladen en ontladen van de accu. Bevat je laptop nog 50% energie en laad je hem dan opnieuw op, dan telt dat als een halve laadcyclus. Laad je hem de volgende dag opnieuw voor 50% op, dan heb je slechts één volledige laadcyclus verbruikt over een periode van twee dagen. Een kwalitatief hoogwaardige accu kan gemiddeld zo’n duizend oplaadcycli aan voordat die merkbaar aan capaciteit inboet.

©PXimport

Tip 11: Batterijrapport

Om een beeld te vormen van de kwaliteit van een batterij heb je geen extra software nodig. Je kunt het systeem een controlerapport laten samenstellen. Open Opdrachtprompt met administratorrechten. Daarvoor typ je in het zoekvak naast de startknop Opdrachtprompt. Je klikt met de rechtermuisknop op de naam van de gevonden applicatie en kiest Als administrator uitvoeren. Klik op het zwarte vlak powercfg/batteryreport en druk op Enter. Windows zal je vertellen waar het batterijrapport staat. Het is een html-document dat je met een internetbrowser opent.

©PXimport

Tip 12: Rapport interpreteren

In dit rapport lees je bij Design Capacity de maximum capaciteit van een nieuwe batterij volgens de fabrikant. Full Charge Capacity toont de huidige capaciteit van de batterij indien volledig opgeladen. Chemistry is het type batterij. In ons voorbeeld staat er Lion, van Lithium-ion. Cycle count is het aantal keer dat de batterij volledig werd opgeladen en ontladen. Sommige batterijen ondersteunen de functie Cycle count niet en tonen hier een liggend streepje.

©PXimport

Tip 13: Schatting accuduur

In het batterijrapport onder Battery Life Estimate vind je een schatting van de levensduur van de batterij. Deze waarde klopt nooit helemaal, want het energieverbruik is afhankelijk van het soort toepassingen dat je gebruikt op je laptop of tablet. Bij films kijken, veel gebruikmaken van draadloos internet en een hogere schermresolutie zal de batterij beduidend minder lang meegaan. Hier lees je het verschil tussen At Full Charge (volledig opgeladen) en At Design Capacity. De duurtijd die je hier ziet verschijnen zie je trouwens ook in het systeemvak wanneer je met de muisaanwijzer over het batterij-icoontje gaat.

©PXimport

Laadhistorie vanaf installatie

In het gebruiksrapport zie je onder andere de geschiedenis en de cycli van het opladen en ontladen van de batterij vanaf het ogenblik dat Windows werd geïnstalleerd. Wanneer je het besturingssysteem opnieuw installeert, gaan alle historiegegevens verloren. Wil je met zo’n rapport de kwaliteit controleren van de batterij in een tweedehands laptop, dan moet je er rekening houden dat de gegevens terug reiken tot de laatste Windows-installatie.

Bespaar energie door alleen de toepassing geopend te houden die je op dat moment gebruikt

-

Tip 14: Save Battery

Wil je een meer gebruiksvriendelijke manier om de batterijstatus in de gaten te houden? In de Windows Store vind je de tool Save Battery. Deze slimmerik waarschuwt je met een geluidssignaal wanneer de accu volledig is opgeladen. Bovendien houd je met een Live-tegel zicht op het energieverbruik. Wanneer daarin iets opvallends gebeurt zal Save Battery je aandacht trekken. De gratis tool toont zowel de ontwerpcapaciteit als de reële volcapaciteit.

©PXimport

Minder multitasking

Wanneer je lang wilt werken met dezelfde batterijlading, kun je je het beste zo veel mogelijk concentreren op één taak. Meerdere programma’s tegelijk openen vraagt vanzelfsprekend meer energie. Om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken kun je het dus het beste houden bij de toepassing die je op dat moment daadwerkelijk gebruikt. Werk ook zo gestructureerd mogelijk en sluit waar mogelijk alle andere toepassingen die op de achtergrond actief kunnen zijn.

Tip 15: De laatste druppel

Om het onderste uit de kan te halen moet de randapparatuur eraan geloven. Zet bluetooth uit. Alle usb-randapparaten verbruiken energie. Ontkoppel de externe harde schijf en zorg dat de bestanden die je nodig hebt op het Bureaublad staan. Ontkoppel zelfs je externe muis en gebruik het trackpad. Schakel de zaken uit waarvan je weet dat je ze niet gaat gebruiken. Typ Apparaatbeheer in bij Zoeken in het Startmenu, en zoek in dit venster naar items die je nog kunt uitschakelen. Weet je bijvoorbeeld dat je het dvd-station niet nodig zult hebben, dan schakel je dat hier uit.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube