ID.nl logo
Zo kan ChatGPT helpen bij het plannen van vakantie
© DyrElena - stock.adobe.com
Gezond leven

Zo kan ChatGPT helpen bij het plannen van vakantie

De ChatGPT-applicatie kun je ook in het dagelijks leven gebruiken voor een groot aantal taken. Waaronder het plannen van een vakantie. In dit artikel leggen we uit welke stappen je daarvoor moet ondernemen en met welke aspecten je allemaal rekening moet houden.

Wil je een vakantie plannen, dan kan ChatGPT je daarbij helpen. In dit artikel lees je hoe je dat het beste aanpakt. Drie onmisbare tips: 1. Weet waar je ongeveer behoefte aan hebt en wat je budget is. 2. Vraag informatie op over de omgeving en de beste reismomenten. 3. Zorg ervoor dat je alle informatie zelf controleert voordat je boekt.

Lees ook: AI-instapcursus: dit kun je allemaal doen met ChatGPT

In november 2022 werd ChatGPT gelanceerd. Voor wie er nog niet van gehoord heeft: ChatGPT is een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie (een term die beter bekend staat onder de Engelse term artificial intelligence (AI). Als gebruiker geef je de chatbot een prompt door tekst in te typen, en de bot geeft antwoord op je vraag. Het antwoord wordt gegeneerd op basis van allerlei digitale bronnen, zoals boeken en webpagina’s. Niet al die informatie hoeft te kloppen; ChatGPT kan geen onderscheid maken tussen echte en neppe informatie.

Veel mensen gebruiken ChatGPT voor hun werk of school. De AI kan ondersteuning bieden bij het schrijven van teksten, het uitrekenen van ingewikkelde sommen of doorspitten van code. Bij alles wat je doet met het programma moet je je wel realiseren dat de data opgeslagen wordt (ook al kun je je tegenwoordig afmelden voor dataverzameling in Europa). Die data kunnen worden gebruikt om de dienst slimmer te maken, waardoor die informatie bij een andere gebruiker kan binnenkomen. Zorg er dus voor dat wanneer je met de chatbot aan de slag gaat, je geen persoonlijk identificeerbare gegevens gebruikt.

ChatGPT voor vakantie gebruiken

Een populaire activiteit waar veel mensen nu ChatGPT voor gebruiken, is het plannen van een vakantie. De chatbot kan op verschillende manieren helpen. Denk dan aan het bepalen van de bestemming en budgetteren tot aan het benoemen van bezienswaardigheden en het budgetteren.

Dit moet je weten voordat je aan de slag gaat

  1. Je hebt een account nodig om ChatGPT te kunnen gebruiken. Je kunt kiezen voor de gratis versie (op moment van schrijven GPT-3.5) of voor een Pro-account (GPT-4).
  2. ChatGPT maakt gebruik van een dataset tot aan november 2021. Alle gebeurtenissen, gebouwen en mogelijkheden die later zijn verschenen, worden dus (mogelijk) niet gepresenteerd. Wanneer je een Pro-account neemt, kun je wel plug-ins installeren waarmee je up-to-date informatie kunt ophalen.
  3. Daarnaast doe je er goed aan om alle informatie die je uit ChatGPT verkrijgt zelf nog te verifiëren. Wat je bijvoorbeeld wilt voorkomen, is dat een vlucht of hotel niet meer beschikbaar is, waardoor je vakantie helemaal in de soep kan lopen.

ChatGPT gaat ons helpen onze vakantie vorm te plannen. Voor alle afbeeldingen geldt: klik erop voor een grotere weergave.

ChatGPT als reisadviseur gebruiken

Nu we de belangrijke voorwaarden genoemd hebben, is het tijd om te kijken naar hoe we ChatGPT als reisadviseur kunnen inzetten. Je gaat hiervoor naar de website, logt in (of maakt een account) en drukt links bovenin op New chat. Je kunt ook onderaan in de balk beginnen met typen (dat is maar net afhankelijk van de pagina die je net geopend hebt). ChatGPT kan zijn taalgebruik en dataset direct toespitsen op je nodig hebt, maar dan moet je wel het juiste commando geven. In dit geval beginnen we het gesprek met: Kun je me als een reisadviseur een vakantie helpen plannen? Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de vraag in het Engels te stellen, maar dan krijg je Engelse antwoorden terug. Gewoon in het Nederlands doen dus.

ChatGPT geeft vervolgens – als het goed is – het antwoord dat dat je kan helpen. . De chatbot vraagt of je al een idee hebt van het type vakantie dat je wilt hebben of dat je openstaat voor suggesties. Je kunt nu antwoord geven door te vertellen dat je naar een specifiek land of specifieke stad wilt gaan, maar je kunt ook een omschrijving geven van de vakantie die je zoekt. Denk dan aan termen als rustig gebied of ontkoppelen of juist drukke stad of uitgaansgebied.

In ons voorbeeld voeren we een specifieke bestemming in.

Tip! Je kunt ChatGPT om suggesties vragen. De antwoorden die de AI geeft worden beter naarmate je hem meer informatie voert. Wees dus zo specifiek mogelijk. Wil je uitkijken over een mooi landschap? Elke avond uit eten in leuke restaurantjes? Of gewoon lekker relaxen in een zonnige omgeving? Dat is informatie waar het programma iets mee kan.

Meer informatie opvragen

Wanneer je eenmaal helder hebt waar je naartoe wilt gaan, kun je aan ChatGPT vragen of die meer informatie over de omgeving kan delen. Als voorbeeld nemen we Kandersteg in Zwitserland. Dat is een ontzettend mooie plek waar je onder meer kunt rodelen van een gigantisch lange baan. Heel veel hoef je niet te doen voor de extra informatie die ChatGPT kan geven. Want wanneer je vertelt dat je Naar Kandersteg in Zwitserland wil voor een paar dagen, dan zet de chatbot meteen dat dit een “perfecte plek is voor liefhebbers van wandelen, bergbeklimmen en skiën”.

Als je vraagt wat er in de buurt te doen is, krijg je allerlei suggesties.

Je krijgt tips over reisdata (zorg ervoor dat je rekening houdt met het weer en het seizoen) en welke maanden goed zijn voor bepaalde activiteiten. Ook raadt ChatGPT aan op tijd je accommodatie te boeken en vertelt daarbij dat er in principe genoeg hotels, pensions en vakantiewoningen zijn. Je krijgt mee wat voor activiteiten er zoal te doen zijn en leest meteen over de must-see bezienswaardigheden. In ons geval benoemt de chatbot de Oeschinensee en Blausee. Voor buitensport brengt de bot het Kandersteg International Scout Centre onder de aandacht.

©Jürgen Wackenhut - stock.adobe.com

(Dit is de omgeving van Kandersteg trouwens)

Tip! Je kunt meer informatie over activiteiten in de buurt opvragen door daar simpelweg naar te vragen. Wij vroegen simpelweg: “Ik ben op zoek naar activiteiten in de buurt, voor maximaal vier personen” en daar kwam een behoorlijk lange lijst met leuke dingen uit!

Beste reismoment uitkiezen

Zodra je weet waar je heen wilt en wat je ongeveer wilt doen, kun je vragen wat het beste moment is om de reis te boeken. Op zo’n brede vraag kan de chatbot geen eenduidig antwoord geven, waardoor je dus wederom een scala aan opties gepresenteerd krijgt. Je krijgt verschillende dingen in beeld te zien die je keuze kunnen beïnvloeden en waar je dus zelf over na moet denken. Ook hier geldt: hoe toegespitster de vraag is die je stelt, hoe beter de chatbot je kan helpen. Maar dat hoeft niet altíjd zo te zijn. In ons voorbeeld krijgen we wederom een algemeen antwoord, op een specifieke vraag.

De vraag luidde: Wanneer kun je het beste boeken in augustus? Daar kwam uit dat je dan beter zo vroeg als mogelijk kunt boeken, maar dat er ook last-minute-deals kunnen zijn. Vragen we wanneer we het beste kunnen boeken in de zomer, dan komt daaruit dat juni mogelijk de beste maand is. Dan is het namelijk nog rustig in de omgeving, aangezien veel mensen (blijkbaar) in juli of augustus gaan. Je kunt ook aangeven hoelang je ergens wilt zijn en vanaf wanneer tot wanneer je van plan bent te gaan reizen. Dan kan ChatGPT je van nog meer specifieke informatie voorzien.

Je kunt vragen wanneer de beste tijd is om te boeken ...

... En dat nog verder verfijnen ...

... of juist wat breder trekken.

Ga je binnenkort op vakantie? Dan moet je een paklijst gaan bijhouden! Die paklijst kun je door ChatGPT laten opstellen, of je gaat even zelf aan de slag. In dit artikel leggen we uitgebreid uit welke essentiële items je op een paklijst moet hebben staan, ongeacht de vakantie die je boekt. In het artikel gaan we dieper in op wandelvakanties, kampeervakanties, strandvakanties, fietsvakantie, vakanties met kleine kinderen en caravanvakanties. Een betere voorbereiding krijg je niet.

Budgetteren en aanbevelingen voor accommodaties

ChatGPT kan je ook enigszins helpen bij het budgetteren van de trip. Je kunt vertellen hoeveel je te besteden hebt of vragen naar wat dit allemaal moet gaan kosten. En dan hebben we het over de vlieg- of treinreis, de overnachtingen en de activiteiten die je op het oog hebt. Plus natuurlijk kosten voor eten en drinken. Je kunt tevens het aantal mensen opgeven, aangezien dat ook een belangrijke factor kan zijn voor gezinnen of groepen. Houd er rekening mee dat de dataset niet up-to-date is en dat alle informatie die je verkrijgt bij benadering is. De actuele prijzen vallen waarschijnlijk hoger uit. ChatGPT geeft als tip mee dat “Het raadzaam is om verschillende accommodatie-opties te vergelijken, prijzen te controleren op boekingssites en rechtstreeks contact op te nemen met accommodaties om de meest recente tarieven en beschikbaarheid te krijgen.”

ChatGPT kan je pok helpen om een schatting van de kosten te maken.

Verder kun je aanbevelingen van accommodaties opvragen, maar daar moet dezelfde kanttekening bij geplaatst worden: de data in ChatGPT gaat maar tot november 2021. Het zou zomaar kunnen dat een bepaald hotel, restaurant of attractie niet meer bestaat of dat er sinds november 2021 een grondige verbouwing plaatsgevonden heeft. Daarom kun je ChatGPT het beste als een soort uitgangspunt gebruiken voor je reis, waardoor je weet waar je naar kunt zoeken en een idee krijgt van hoe duur alles wordt. Je kunt zodoende veel sneller te werk gaan en je reis daadwerkelijk vlotter plannen en dat is dan het voordeel wat je eruit haalt. Neem niet alles klakkeloos aan van de chatbot.

Reisschema opvragen aan ChatGPT

Dat gezegd hebben kun je aan het einde van de planfase een voorlopig reisschema opvragen aan ChatGPT. Dit werkt alleen wanneer je superspecifiek bent geweest en alles tot in de puntjes hebt gepland en alle informatie hebt gecontroleerd . Wanneer je gewoon vraagt om een reisschema, dan krijg je een algemeen lijstje met opties. Wanneer je vraagt of ChatGPT die informatie in een tabel kan presenteren, dan doet de chatbot dat meteen. Voor dit voorbeeld houden wij het ook op algemeenheden, maar zo heb je wel een goed idee van wat de chatbot voor je kan betekenen bij het plannen!

Wil je voor elke dag van de vakantie een activiteit plannen? Ook daar helpt ChatGPT bij.

Sterker nog: hij kan het hele vakantieprogramma in een overzichtelijke tabel gieten!

Je kunt die tabel helaas niet exporteren en kopiëren werkt ook niet lekker. Maar je kunt natuurlijk wel een screenshot maken of de chatbot op je smartphone gebruiken en raadplegen indien nodig.

P.S. Heb je een nieuwe smartphone nodig om ChatGPT op te gebruiken? Onderstaande modellen hebben van gebruikers een perfecte 10 als score gekregen!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇