ID.nl logo
Vertraging tijdens een busreis? Zo krijg je compensatie!
© Kirill Gorlov - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Vertraging tijdens een busreis? Zo krijg je compensatie!

Langeafstandsbussen zijn een betaalbare manier om van A naar B te reizen. Bovendien zie je veel meer van het landschap en betaal je voor je reis flink wat minder dan vliegen of per trein. Maar zo'n bus gaat vooral over de snelweg en we weten allemaal hoe druk het daar kan zijn, zeker in de vakantieperiodes. Wat zijn de regels omtrent vertragingen bij zulke busreizen? Krijg je daar ook een compensatie voor?

In dit artikel lees je:

Voor de duidelijkheid: in dit artikel hebben we het alleen over busvervoer over lange afstanden en in/naar het buitenland. Nederlandse stads- en streekbussen vallen dus buiten dit artikel.

We vallen maar meteen met de deur in huis: wettelijk is er niets geregeld omtrent vertragingen bij busvervoer. Het komt dus aan op de compensatieregelingen die de busmaatschappijen zelf aanbieden. Vanuit Nederland opereert slechts een tweetal busmaatschappijen voor lange afstanden: Flixbus en BlaBlaCar Bus. Lange tijd was ook EuroLines een populaire dienst, maar deze is in 2019 overgenomen door Flixbus.

Vertragingen

Een langeafstandsbus is doorgaans kwetsbaarder als het aankomt op een stipte dienstregeling. Want in tegenstelling tot een trein die op een eigen, afzonderlijke baan (rails) rijdt, moet een langeafstandsbus zich gewoon tussen het overige autoverkeer begeven. En autowegen worden nu eenmaal steeds drukker, zeker in de vakantieperiode wanneer iedereen tegelijk de weg op wil.

Vertragingen van een langeafstandsbus zijn onvoorspelbaarder dan bijvoorbeeld die van een trein. Reistijden van een langeafstandsbus zijn dan ook vaak bij benadering, want als het verkeer juist meezit, kan een bus ook eerder op zijn bestemming aankomen, maar dus ook veel later dan de bedoeling is.

Compensatie

Met al die onzekerheden over een goed uit te voeren dienstregeling vraag je je misschien af of er ook geld terug-regelingen bestaan voor dit soort busvervoer. Het korte antwoord: ja. Het lange antwoord: er zijn wel wat voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor compensatie. Welke dat zijn, verschilt per busmaatschappij. In dit artikel bekijken we de restitutieregelingen van Flixbus en BlaBlaCar.

Flixbus

Waar je bij de spoorwegen en de luchtvaart geld kunt terugkrijgen als je te laat op je bestemming arriveert, zijn de regels bij Flixbus anders. Wat is namelijk het geval? Je hebt alleen recht op compensatie bij een vertrekkende vertraging vanaf 120 minuten. Met andere woorden: alleen als jouw bus bij vertrek 120 minuten te laat is, kun je een deel van de ticketprijs terugkrijgen.

Vertrekt je bus op tijd, maar komt de bus onderweg vast te staan waardoor je te laat op je bestemming arriveert, dan krijg je dus géén geld terug, ook niet als je meer dan 120 minuten te laat aankomt. Natuurlijk is het risico dat een bus onderweg vertraging oploopt vrij groot.

©Dragoș Asaftei

BlaBlaCar

Ook BlaBlaCar hanteert alleen regels omtrent compensatie bij te laat vertrek van de bus, maar is daar wel een stuk ruimhartiger in dan Flixbus. Zo begint de 'teller' al te lopen bij 30 minuten vertraging. Het bedrijf compenseert je dan met een kortingsvoucher van 50 procent op een volgende BlaBlaCar-busreis. Vertrekt je bus 90 minuten te laat, dan krijg je ook een voucher van 50 procent korting, maar mag je ook een maaltijd bij de maatschappij declareren. Dat laatste dan wel tot een maximum van 10 euro...

Bij 120 minuten of meer vertraging krijg je een 50 procent kortingsvoucher, mag je voor 10 euro een maaltijd declareren én krijg je de volledige ticketprijs terug.

©Ricochet64 - stock.adobe.com

Pakket- en busreizen

Naast de langeafstandsbussen zijn er natuurlijk ook gewone busreizen als onderdeel van een pakketreis of als losse touringcar die je naar een attractie of gebied brengt. Dergelijke busritten worden georganiseerd door de touroperator en in geval van problemen en uitval van busritten wend je je tot het reisbureau. Welke compensatie daar tegenover staat, verschilt per reisbureau en de situatie ter plekke.

©Robertvt - stock.adobe.com

Bij een busreis als onderdeel van een pakketreis of om je naar een attractie te brengen, gelden andere regels omtrent compensatie.

💶 Nog meer geld terug? Lees dan ook: ⛴️ Vertraging met de ferry ✈️ Vertraging met het vliegtuig 🚂 Vertraging met de trein

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇


 

▼ Volgende artikel
De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis
Energie

De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis

Zit je tijdens warme dagen te puffen in huis, maar zie je een dure airco niet zitten en vind je een ventilator gewoon niet effectief genoeg? Dan is een aircooler misschien precies wat je zoekt. Deze verkoelende tussenoplossing werkt met water in plaats van koelvloeistof en heeft daardoor een aantal aantrekkelijke voordelen. Maar ook wat beperkingen.

In dit artikel lees je:

– Hoe een aircooler werkt en waarin hij verschilt van een airco – De belangrijkste voor- en nadelen van een aircooler – Wanneer een aircooler wél (en juist níet) een slimme keuze is – Wat je moet weten over prijs, geluid, energieverbruik en gebruiksgemak

Lees ook: Koele vergelijking: ventilator of mobiele airco?

Wat is een aircooler?

Heel simpel gezegd: een aircooler zuigt warme lucht aan, laat die langs een watergekoeld element stromen en blaast de frisse lucht vervolgens weer de ruimte in. Dat zorgt voor een aangename luchtstroom vlak bij het apparaat. Maar zet je het apparaat uit, dan is ook de verkoeling snel verdwenen. Anders dan een airconditioner verlaagt een aircooler de temperatuur in de kamer niet echt. Het effect is vergelijkbaar met een ventilator, maar dan met een extra verkoelend tintje.

De voordelen: fris, stil en flexibel

Hoewel een aircooler de thermometer niet drastisch laat dalen, voelt de lucht er wel merkbaar frisser door aan. Dat komt doordat het apparaat warme lucht actief koelt met waterdamp. In kleinere ruimtes werkt dat verrassend goed, zeker vergeleken met een standaard ventilator die alleen lucht verplaatst.

Een ander pluspunt: aircoolers zijn fluisterstil. Omdat ze geen compressor gebruiken, hoor je nauwelijks dat ze aanstaan. Ideaal dus voor in je slaapkamer of thuiskantoor. Er is bovendien geen ingewikkelde installatie of raamafdichting nodig: je rolt het apparaat gewoon naar de plek waar je verkoeling wilt, vaak nog op handige wieltjes ook.

En dan is er nog het kostenplaatje. Aircoolers zijn om te beginnen aanzienlijk goedkoper dan (mobiele) airco's. Je hebt daarnaast geen installatiekosten, een véél lagere energierekening en de aanschafprijs ligt veelal onder de 100 euro. Sommige modellen hebben bovendien een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en andere viezigheid uit de lucht filtert: handig voor mensen met allergieën.

©Sekai

De nadelen: beperkte verkoeling en vochtige lucht

Toch kent een aircooler z'n grenzen. Het belangrijkste nadeel: de koelkracht is beperkt. Waar een airco een ruimte echt koel kan blazen (tot wel 10 graden lager!) blijft een aircooler steken op een bescheiden 3 graden. Je kunt dus geen precieze temperatuur instellen, zoals dat bij een airco wel kan.

Bovendien maakt een aircooler de lucht vochtiger. In een kamer die van zichzelf al wat broeierig is kan dat onprettig aanvoelen. Je doet er daarom goed aan om tijdens het gebruik een raam open te zetten, vooral bij hoge luchtvochtigheid. En let op het onderhoud: het waterreservoir moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt om schimmelvorming te voorkomen. Anders blaast het apparaat geen frisse, maar juist muffe (en ongezonde) lucht je kamer in.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer wél (en wanneer juist geen) aircooler?

Een aircooler is vooral handig als je op zoek bent naar betaalbare, energiezuinige verkoeling die weinig geluid maakt. Ideaal voor wie geen honderden euro's wil uitgeven aan een airconditioner, maar wel behoefte heeft aan een fris briesje in huis.

Is het bij jou thuis structureel warm of wil je grotere ruimtes écht koel krijgen? Dan is een traditionele (mobiele) airco waarschijnlijk een betere investering. Zeker als de luchtvochtigheid in huis al aan de hoge kant is, kun je beter voor een krachtiger systeem kiezen.

Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: