ID.nl logo
Sparen voor je kinderen: op jouw naam of op de naam van je kind?
Zekerheid & gemak

Sparen voor je kinderen: op jouw naam of op de naam van je kind?

Door elke maand wat spaargeld opzij te zetten, kun je je kinderen een goede start geven. Bijvoorbeeld door middel van hulp bij de aankoop van een woning, maar ook met een studie of autorijlessen. Wat is slimmer? Sparen op jouw naam of op de naam van je kind? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.

In dit artikel vertellen we je:

Sparen op naam van je kind

Open je een spaarrekening (of beleggingsrekening) op de naam van je kind, dan krijgt je kind automatisch het beheer van deze rekening in handen zodra het 18de levensjaar wordt bereikt. De vraag is echter of je dit moet willen. Het antwoord daarop zal voor iedereen anders zijn. 

In hoeverre kun je aan je kind van 18 met een groot geldbedrag toevertrouwen? Denk maar eens terug aan de tijd toen je zelf zo jong was. Wat zou jij met het geld gedaan hebben? Spaar alleen op naam van je kind als je er vertrouwen in hebt dat hij of zij de berg met geld niet lukraak zal uitgeven zodra het geld vrijkomt.

Wat zitten er nu allemaal voor voordelen en nadelen als je op naam van je kind gaat sparen Doordat de spaarrekening al op naam van je kind staat en je 18 jaar lang kleine beetjes geld opzij hebt gezet, kun je gebruikmaken van een jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Jaarlijks mag je als ouders gezamenlijk maximaal 6035 euro belastingvrij aan je kind schenken. Zolang je onder dat bedrag blijft, betaal je dus geen schenkbelasting over de som die je voor je kind spaart. Daarnaast mag je eenmalig een belastingvrije schenking aan je kind doen van 28.947 euro (in 2023). Ook voor het financieren van een studie of huis gelden vrijstellingen.

Hoewel je geen schenkbelasting hoeft te betalen over dit bedrag, wil dit niet per definitie zeggen dat je helemaal geen belasting hoeft te betalen. Tot de 18de verjaardag van je kind, telt de Belastingdienst het spaargeld op zijn of haar rekening op bij je eigen spaargeld. Wanneer het totale bedrag hoger is dan het heffingsvrij vermogen, moet je dus belasting betalen over het verschil. In 2023 ligt het heffingsvrij vermogen zonder fiscale partner op 57.000 euro. Mét fiscale partner is dit 114.000 euro.

©nareekarn

Daarnaast heeft sparen op naam van je kind als voordeel dat het geldbedrag in welke situatie dan ook van je kind is. Mocht je overlijden voor de 18de verjaardag van je kind, dan hoeft er geen erfbelasting te worden betaald over het geldbedrag. Bovendien blijft het spaargeld eigendom van je kind als jij en je partner scheiden of uit elkaar gaan. 

Ook als je werkzaam bent als zzp'er is het geld van je kinderen veilig in het geval van een faillissement. Als zelfstandige ben je namelijk persoonlijk aansprakelijk. Staat het geld al op naam van je kind, dan kan het niet in beslag genomen worden. 

Sparen op naam van je kind heeft wel een risico dat vaak wordt vergeten. Alles wat je overmaakt is nu van je kind. Indien je eerder geschonken geld terugboekt naar je eigen rekening, kan je kind dit later laten terugvorderen. De geldoverdracht is dus definitief. 

Een kleine bijkomstigheid is dan weer dat een kinderspaarrekening meestal een iets hogere rente biedt dan een standaard rekening. Ook ontvangen kinderen vaak een welkomstcadeautje, bijvoorbeeld in de vorm van een geldbedrag of een spaarpot. Aan de andere kant moet je soms een minimaal startbedrag inleggen om een spaarrekening op naam van je kind te openen.

Hoewel de spaarrekening doorgaans vanaf de 18de verjaardag eigendom wordt van je kind, zijn er uitzonderingen mogelijk. Zo kun je bij sommige banken onder bewind schenken, zoals bij de Rabobank en ABN-AMRO. Je bepaalt dan zelf wanneer je kind over het spaargeld mag beschikken. Dit kan ook na de 18de verjaardag zijn. 

Ook wordt er een bewindvoerder aangewezen die geld mag opnemen van de rekening. Dit kan ook jijzelf zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat je kind na zijn of haar 18de verjaardag bij de rechter kan verzoeken om het bewind te laten vervallen. Een adviseur van de bank kan je precies uitleggen waar je op moet letten bij een schenking onder bewind.

Sparen voor je kind op je eigen naam

Je kunt er ook voor kiezen om iedere maand geld opzij te zetten op een eigen spaarrekening. Je kunt hiervoor een extra spaarrekening openen op jouw naam of een spaarpotje aanmaken op je huidige spaarrekening via je bankieren-app. 

Sparen op je eigen naam heeft als groot voordeel dat jij daar de volledige zeggenschap over hebt. Je bepaalt zelf hoeveel geld je overmaakt naar je kind en waar je kind dit aan mag uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan het financieren van een studie, rijlessen of de inrichting van een eerste huis. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het geld wordt uitgegeven aan de (volgens jou) verkeerde dingen.

Wil je voorkomen dat je te maken krijgt met schenkbelasting, dan is sparen voor je kind op je eigen naam daarvoor minder geschikt. De kans is namelijk groter dat je in één keer een groter bedrag overmaakt naar je kind en dus al snel boven de schenkvrijstelling zit. Vanaf dat je kind 18 wordt, schenk je het (resterende) bedrag bovendien in één keer. Hierover betaal je meer schenkbelasting dan als je het bedrag over meerdere jaren verspreidt.

©JenkoAtaman

Een ander nadeel van sparen op je eigen naam kan zijn dat je mogelijk in de verleiding komt het geld op te nemen voor eigen gebruik, bijvoorbeeld om een nieuwe keuken of badkamer te financieren. Omdat het geld op je eigen naam staat, mag je immers zelf beslissen wat je ermee doet. Een dergelijke beslissing kan er echter voor zorgen dat je het spaardoel dat je voor je kind voor ogen had uiteindelijk niet kunt waarmaken. 

Een gedeeltelijke oplossing hiervoor kan zijn om het spaargeld vast te zetten in een deposito, bijvoorbeeld voor 5 of 10 jaar. Vaak ontvang je dan ook een iets hogere rente. Het nadeel hiervan is dat tussentijds opnemen van het geld tot een boete kan leiden.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het spaargeld onder je eigen vermogen valt, ook na de 18de verjaardag van je kind. Dat betekent dat je in box 3 vermogensbelasting betaalt over het heffingsvrije vermogen. 

Een ander flink nadeel is dat potentiële schuldeisers in geval van faillissement aanspraak kunnen maken op al je spaargeld, dus ook het deel dat je opzij hebt gezet voor je kinderen. Kom je te overlijden, dan komt het geld in nalatenschap terecht, waardoor je kind erfbelasting over het bedrag moet betalen.

(Om je bankier-app op te zetten 👇)
▼ Volgende artikel
Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is
Huis

Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is

Over wasmachines en wassen bestaan veel feiten en fabels. En hoewel het meestal beter is het gebaande paden te bewandelen om te voorkomen dat je je favoriete kledingstuk ruïneert, willen we je toch vragen je aandacht te vestigen op citroensap.

In dit artikel lees je vijf voordelen van het gebruiken van citroensap in de wasmachine:

  1. Wasmiddelresten verwijderen
  2. Geurtjes tegengaan
  3. Hard water tegengaan
  4. Wit wasgoed blijft wit
  5. Houd je kleding fris en duurzaam

Ook handig om te weten: 5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Citroensap in de wasmachine? Juist. Deze vrucht bevat namelijk citroenzuur dat verrassend goed vlekken verwijdert. Maar het kan ook bacteriën doden en wit wit houden. Bovendien is dit een prima natuurlijk alternatief voor wasverzachters of andere potentieel giftige middelen die we inzetten om was fris en schoon te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een half kopje citroensap in het wasverzachterbakje te gieten. Durf jij het aan dit zelf uit te proberen?

1- Wasmiddelresten verwijderen

Hoewel veel wasmachines nog wat extra water gebruiken om resten wasmiddel weg te spoelen na een wasbeurt, kan het toch gebeuren dat er wat achterblijft. Dat residu kan een nadelig effect hebben op de volgende waslading. Citroensap toevoegen aan die laatste stap kan ervoor zorgen dat ook de laatste restjes wasmiddel en wasverzachter uit de trommel en kleding verdwijnen.

2- Geurtjes tegengaan

Net als vlekken kunnen ook nare geuren in kleding blijven hangen. Nu kunnen wasmiddelen dat tegengaan en je kleding 'lekker' laten ruiken, maar niet iedereen gaat daar goed op. Door citroensap toe te voegen, ga je niet alleen nare geuren tegen, ook krijgt je wasgoed een fijne, citrusachtige vleug mee. Daar ruikt je wasgoed net zo fris als het daadwerkelijk is.

©deagreez

3- Hard water tegengaan

Als je thuis hard water hebt, en je wasmachine maakt daar gebruik van, dan kan het zijn dat het wasmiddel minder effectief is. In hard water zit een verhoogd volume van opgeloste mineralen, die niet tegen de kracht van de citrus kan. Door citroensap toe te voegen, krijgen andere middelen dus meer ruimte om hun werk te doen – en dat met een boost van citroenzuur.

Tot aan de laatste druppel uitgeperst...

.. dat lukt alleen met een goede juicer (ook voor sinaasappels!)

4- Wasgoed blijft wit

Citroensap is bovendien erg goed in het wit houden van witte kleding. En dat zonder risico van kleuren die in elkaar overlopen of gebruik te maken van middelen die giftig zijn voor mensen. Met een half kopje citroensap, naast je normale wasmiddel, krijg je nagenoeg dezelfde voordelen als van bleekmiddel (chloor). Maar dan zonder de nare geur, giftige eigenschapen en niet-duurzame karakter.

5- Houd je kleding fris en duurzaam

Vaak wassen kan er bovendien voor zorgen dat kleding beschadigt of harder wordt dan in het begin. Citroensap kan dat proces bestrijden (maar nooit helemaal voorkomen). Je kunt dus langer doen met je zachte kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Je maakt immers gebruik van minder chemische stoffen, die later ook niet in het water terechtkomen.


▼ Volgende artikel
Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word
Huis

Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word

Vrijwel iedereen is vertrouwd met Microsoft Word, maar toch is de focusweergave bij veel gebruikers onbekend. Dat is jammer, want dankzij deze weergave kun je je beter concentreren.

In dit artikel vertellen we hoe de focusmodus in Word werkt, zodat je geconcentreerd aan een lange tekst kunt werken:

  • Focusweergave inschakelen
  • Lint weer zichtbaar maken
  • Achtergrondkleur veranderen

Lees zeker ook: Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd

Focusweergave starten

Er bestaan verschillende tools die helpen om je beter te concentreren op de tekst die je op het digitale papier zet. Eigenlijk zijn die externe hulpmiddelen overbodig omdat Word over een functie beschikt die alles wat je kan afleiden, uit beeld laat verdwijnen. De focusmodus verbergt het Lint en andere elementen, zodat alleen het document zichtbaar blijft.

Deze functie is in het leven geroepen voor schrijvers, studenten en professionals die lange documenten samenstellen. Om de focusmodus op Windows en macOS in te schakelen, ga je naar het tabblad Beeld en daar gebruik je de knop Focus. Het gaat zelfs nog iets sneller als je meteen op de knop Focus in de statusbalk onder in het scherm klikt. De achtergrond wordt zwart en voor je staat een sober document dat wacht op je inspiratie.

Te vaak afgeleid?

Waarom geen koptelefoon met noise cancelling?

Het Lint weer zichtbaar

In de focusweergave verdwijnen alle functies uit het zicht, maar ze blijven wel beschikbaar. Als je een stukje tekst selecteert en er dan met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt het contextmenu en ook het Lint kun je tevoorschijn halen. Beweeg de muisaanwijzer naar de bovenrand van het scherm om het Lint zichtbaar te maken. Ben je klaar met het Lint, dan sleep je de muisaanwijzer weer naar beneden en verdwijnen de tabbladen automatisch.

Achtergrondkleur veranderen

Vind je de zwarte achtergrond te hard, dan kun je die eenvoudig aanpassen in een van de andere beschikbare tinten. Ga naar het Lint in het tabblad Beeld en naast de knop Focus zie je de knop Achtergrond. De functie Achtergrond is alleen zichtbaar in de focusweergave. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst en kies een van de beschikbare achtergronden. Je hebt de keuze uit verschillende grijswaarden, maar je kunt de achtergrond ook beige, blauw of zelfs roze maken. Als je terug wilt keren naar de normale weergave klik je nogmaals op de knop Focus in het tabblad Beeld of je drukt op de Esc-toets.