Sparen voor je kinderen: op jouw naam of op de naam van je kind?
Door elke maand wat spaargeld opzij te zetten, kun je je kinderen een goede start geven. Bijvoorbeeld door middel van hulp bij de aankoop van een woning, maar ook met een studie of autorijlessen. Wat is slimmer? Sparen op jouw naam of op de naam van je kind? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.
In dit artikel vertellen we je:
- Wat de voor- en nadelen zijn van sparen op naam van je kind
- Waar je op moet letten bij het sparen voor je kind op je eigen naam
- Ook interessant: Bij deze banken krijg je de hoogste rentes op je spaargeld
Sparen op naam van je kind
Open je een spaarrekening (of beleggingsrekening) op de naam van je kind, dan krijgt je kind automatisch het beheer van deze rekening in handen zodra het 18de levensjaar wordt bereikt. De vraag is echter of je dit moet willen. Het antwoord daarop zal voor iedereen anders zijn.
In hoeverre kun je aan je kind van 18 met een groot geldbedrag toevertrouwen? Denk maar eens terug aan de tijd toen je zelf zo jong was. Wat zou jij met het geld gedaan hebben? Spaar alleen op naam van je kind als je er vertrouwen in hebt dat hij of zij de berg met geld niet lukraak zal uitgeven zodra het geld vrijkomt.
Wat zitten er nu allemaal voor voordelen en nadelen als je op naam van je kind gaat sparen Doordat de spaarrekening al op naam van je kind staat en je 18 jaar lang kleine beetjes geld opzij hebt gezet, kun je gebruikmaken van een jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Jaarlijks mag je als ouders gezamenlijk maximaal 6035 euro belastingvrij aan je kind schenken. Zolang je onder dat bedrag blijft, betaal je dus geen schenkbelasting over de som die je voor je kind spaart. Daarnaast mag je eenmalig een belastingvrije schenking aan je kind doen van 28.947 euro (in 2023). Ook voor het financieren van een studie of huis gelden vrijstellingen.
Hoewel je geen schenkbelasting hoeft te betalen over dit bedrag, wil dit niet per definitie zeggen dat je helemaal geen belasting hoeft te betalen. Tot de 18de verjaardag van je kind, telt de Belastingdienst het spaargeld op zijn of haar rekening op bij je eigen spaargeld. Wanneer het totale bedrag hoger is dan het heffingsvrij vermogen, moet je dus belasting betalen over het verschil. In 2023 ligt het heffingsvrij vermogen zonder fiscale partner op 57.000 euro. Mét fiscale partner is dit 114.000 euro.
©nareekarn
Daarnaast heeft sparen op naam van je kind als voordeel dat het geldbedrag in welke situatie dan ook van je kind is. Mocht je overlijden voor de 18de verjaardag van je kind, dan hoeft er geen erfbelasting te worden betaald over het geldbedrag. Bovendien blijft het spaargeld eigendom van je kind als jij en je partner scheiden of uit elkaar gaan.
Ook als je werkzaam bent als zzp'er is het geld van je kinderen veilig in het geval van een faillissement. Als zelfstandige ben je namelijk persoonlijk aansprakelijk. Staat het geld al op naam van je kind, dan kan het niet in beslag genomen worden.
Sparen op naam van je kind heeft wel een risico dat vaak wordt vergeten. Alles wat je overmaakt is nu van je kind. Indien je eerder geschonken geld terugboekt naar je eigen rekening, kan je kind dit later laten terugvorderen. De geldoverdracht is dus definitief.
Een kleine bijkomstigheid is dan weer dat een kinderspaarrekening meestal een iets hogere rente biedt dan een standaard rekening. Ook ontvangen kinderen vaak een welkomstcadeautje, bijvoorbeeld in de vorm van een geldbedrag of een spaarpot. Aan de andere kant moet je soms een minimaal startbedrag inleggen om een spaarrekening op naam van je kind te openen.
Hoewel de spaarrekening doorgaans vanaf de 18de verjaardag eigendom wordt van je kind, zijn er uitzonderingen mogelijk. Zo kun je bij sommige banken onder bewind schenken, zoals bij de Rabobank en ABN-AMRO. Je bepaalt dan zelf wanneer je kind over het spaargeld mag beschikken. Dit kan ook na de 18de verjaardag zijn.
Ook wordt er een bewindvoerder aangewezen die geld mag opnemen van de rekening. Dit kan ook jijzelf zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat je kind na zijn of haar 18de verjaardag bij de rechter kan verzoeken om het bewind te laten vervallen. Een adviseur van de bank kan je precies uitleggen waar je op moet letten bij een schenking onder bewind.
Sparen voor je kind op je eigen naam
Je kunt er ook voor kiezen om iedere maand geld opzij te zetten op een eigen spaarrekening. Je kunt hiervoor een extra spaarrekening openen op jouw naam of een spaarpotje aanmaken op je huidige spaarrekening via je bankieren-app.
Sparen op je eigen naam heeft als groot voordeel dat jij daar de volledige zeggenschap over hebt. Je bepaalt zelf hoeveel geld je overmaakt naar je kind en waar je kind dit aan mag uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan het financieren van een studie, rijlessen of de inrichting van een eerste huis. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het geld wordt uitgegeven aan de (volgens jou) verkeerde dingen.
Wil je voorkomen dat je te maken krijgt met schenkbelasting, dan is sparen voor je kind op je eigen naam daarvoor minder geschikt. De kans is namelijk groter dat je in één keer een groter bedrag overmaakt naar je kind en dus al snel boven de schenkvrijstelling zit. Vanaf dat je kind 18 wordt, schenk je het (resterende) bedrag bovendien in één keer. Hierover betaal je meer schenkbelasting dan als je het bedrag over meerdere jaren verspreidt.
©JenkoAtaman
Een ander nadeel van sparen op je eigen naam kan zijn dat je mogelijk in de verleiding komt het geld op te nemen voor eigen gebruik, bijvoorbeeld om een nieuwe keuken of badkamer te financieren. Omdat het geld op je eigen naam staat, mag je immers zelf beslissen wat je ermee doet. Een dergelijke beslissing kan er echter voor zorgen dat je het spaardoel dat je voor je kind voor ogen had uiteindelijk niet kunt waarmaken.
Een gedeeltelijke oplossing hiervoor kan zijn om het spaargeld vast te zetten in een deposito, bijvoorbeeld voor 5 of 10 jaar. Vaak ontvang je dan ook een iets hogere rente. Het nadeel hiervan is dat tussentijds opnemen van het geld tot een boete kan leiden.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het spaargeld onder je eigen vermogen valt, ook na de 18de verjaardag van je kind. Dat betekent dat je in box 3 vermogensbelasting betaalt over het heffingsvrije vermogen.
Een ander flink nadeel is dat potentiële schuldeisers in geval van faillissement aanspraak kunnen maken op al je spaargeld, dus ook het deel dat je opzij hebt gezet voor je kinderen. Kom je te overlijden, dan komt het geld in nalatenschap terecht, waardoor je kind erfbelasting over het bedrag moet betalen.