Rente op je spaargeld: bij deze banken krijg je de hoogste rentes (juli 2023)
De Europese Centrale Bank heeft de spaarrente in korte tijd verhoogd van 0 naar inmiddels 3,5 procent. Daardoor verhogen banken hun spaarrentes, de een wat meer dan de ander. Bij deze banken krijg je de hoogste rente op je spaargeld.
Na het lezen van dit artikel weet je alles over:
- De hoogte van de spaarrente bij verschillende banken
- Of het verstandig is om over te stappen van bank
- Ook interessant: Deze handige apps helpen je je uitgaven onder controle te houden
Welke bank geeft de hoogste spaarrente?
De grootste banken van Nederland, ING, Rabobank en ABN AMRO, hebben de spaarrentes sinds december weer met kleine beetjes verhoogd. Daarvoor was de rente bij deze banken slechts 0 tot 0,01 procent. Op tegoeden boven 100.000 euro was er enige tijd zelfs sprake van een negatieve rente. Dat is inmiddels niet meer het geval.
Inmiddels krijgen klanten bij de Rabobank voortaan 1,25 procent rente op hun spaargeld tot 5 miljoen euro. Per 15 augustus wordt dat zelfs 1,5 procent rente. Klanten van ABN AMRO krijgen 1,25 procent per 1 augustus op spaargeld tot 1 miljoen euro. Verreweg de grootste bank van Nederland, ING, loopt wat dat betreft nog wat achter. Daar bedraagt de rente sinds 1 juni 1 procent op spaargeld tot 10.000 euro. Voor een saldo tussen de 10.000 en 1 miljoen euro is het rentetarief zelfs maar 0,9 procent. Met ingang van 15 augustus wordt de rente voor bedragen tot 10.000 euro verhoogd naar 1,25 procent; voor bedragen tussen de 10.000 en 1.000.000 euro wordt het 1,15 procent.
In vergelijking met de depositorente van de ECB is de hoogte van de spaarrente bij de grootbanken geen vetpot te noemen. Verschillende kleinere en buitenlandse banken bieden hogere rentetarieven aan. Ook geven verschillende aanbieders van beleggingsrekening rente op vrij opneembaar saldo dat je er stalt.
©Dilok
De bank die op het moment van schrijven (medio juli 2023) de hoogste spaarrente aanbiedt is Openbank. Het is een Spaanse online bank en is net als Banco Santander onderdeel van Santander Group. Openbank biedt een spaarrente van 3 procent aan voor een saldo tot 300.000 euro. Dit rentepercentage geldt echter alleen voor de eerste 6 maanden. Daarna bedraagt het rentepercentage 2,75 procent (tenzij je niet aan de voorwaarden voldoet, dan daalt de rente na 6 maanden tot 2 procent).
Daarnaast zijn er verschillende andere buitenlandse banken die hogere rentes aanbieden. De Italiaanse Banca Progetto biedt 2,75 procent rente op spaargeld, maar daar zijn wel de nodige kanttekeningen bij te plaatsen. Zo moet je minimaal 10.000 euro storten en kun je niet extra bijstorten of kleine porties terugboeken. Je geld opnemen kan natuurlijk wel, maar je moet gelijk het hele bedrag van je rekening halen. Ook verloopt het openen van de spaarrekening via tussenpersoon Raisin.
Bij Bigbank, een bank uit Estland, kun je terecht voor 2,6 procent rente op je spaargeld tot 100.000 euro. Wil je geld opnemen, dan duurt het drie dagen of langer voordat je het geld teruggestort krijgt op je rekening.
©Dilok - stock.adobe.com
De meeste banken in dit rijtje keren de rente één keer per jaar uit, vaak op de laatste dag van het jaar. Er zijn echter ook een aantal banken waarbij je vaker je rente uitbetaald krijgt, zoals per kwartaal of zelfs per maand.
Bij Klarna, waar je ook terecht kunt als je achteraf wilt betalen voor online bestellingen, krijg je een rente van 2,55 procent op je spaargeld. De rente wordt ieder kwartaal uitbetaald. Wel geldt dit voor een maximum van 85.000 euro. Ook bij Renault Bank - ja, van het Franse automerk - krijg je elke drie maanden je rente uitbetaald. De bank geeft 2,5 procent rente op je saldo. Om hier een spaarrekening te openen, heb je ook een account nodig bij Raisin.
Klinkt een frequentere rentebetaling je beter in de oren? Dan kun je terecht bij de Nederlandse online bank Bunq. Sinds kort krijg je niet maandelijks, maar zelfs wekelijks je rente uitbetaald. Momenteel ontvang je 2,46 procent rente op je spaargeld op tegoeden tot 100.000 euro. Het openen van een spaarrekening bij Bunq is gratis. Wel geldt er een limiet van twee opnames per maand.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om je spaargeld te stallen op een beleggingsrekening. Bij Trade Republic, een Duitse beleggingsinstelling, kun je terecht voor handel in aandelen, cryptovaluta en derivaten. Voor niet-belegd geld op je rekening ontvang je 2 procent rente op een bedrag tot 50.000 euro. Hier krijg je maandelijks het rendement uitbetaald.
Ook bij het Nederlandse BUX krijg je een rentevergoeding voor niet-belegd geld, over een saldo tot 25.000 euro. Het gaat om een rente van 2,3 procent. De uitbetaling van de rente vindt elk kwartaal plaats. Wel betaal je sinds kort een maandelijkse servicefee van 3 euro per maand om je BUX-account te kunnen gebruiken.
©N_studio - stock.adobe.com
Wat zijn de risico’s bij banken met hoge spaarrentes?
Moet je nu meteen overstappen naar een bank met een hogere spaarrente of kun je beter bij een grootbank blijven zitten? Voor je overstag gaat, is het belangrijk om eerst de risico’s op een rij te zetten en goed onderzoek te doen naar de voorwaarden.
Banken die een hoge rente aanbieden op spaargeld klinken misschien te mooi om waar te zijn. Zolang een bank onder een depositogarantiestelsel valt zijn de risico’s echter beperkt. Mocht de bank failliet gaan, dan zijn zowel Nederland als andere Europese landen verplicht om garant te staan voor maximaal 100.000 euro per burger. Landen die wel bij de EU horen, maar niet tot de Eurozone behoren, mogen dit bedrag in hun eigen valuta uitkeren. Het geld moet in principe binnen tien dagen vergoed worden.
Ook met een depositogarantiestelsel zit je echter niet honderd procent veilig. De toezichthouders in verschillende landen zijn bijvoorbeeld niet in ieder Europees land even streng op de financiële gezondheid van banken. Zo kan het voorkomen dat niet iedere bank evenveel geld apart heeft gezet in het garantiefonds.
Mogelijk herinner je je bovendien het Icesave-debacle uit 2008 nog, waarbij 120.000 Nederlanders in de problemen kwamen toen de bank omviel. De internetbank bood een aantrekkelijke rente aan van meer dan 5 procent, waar spaarders bij Nederlandse banken toen nog rond de 4 procent rente kregen. De spaarders konden bij het faillissement van de bank geen beroep doen op het IJslandse depositogarantiestelsel, omdat niet alleen Icesave, maar ook IJsland zelf failliet was. De Nederlandsche Bank heeft het bedrag toen voorgeschoten, waardoor Nederlandse klanten van Icesave uiteindelijk hun tegoed tot 100.000 euro terugkregen, al duurde dit voor sommige klanten wel zes jaar.
Lees ook: Geld lenen: kosten, risico's en alternatieven
©ijeab - stock.adobe.com
Verder is het belangrijk om goed te letten op de kosten die je betaalt voor het openen en aanhouden van je spaarrekening. De meeste banken met een hogere spaarrente bieden een gratis spaarrekening aan. Soms zitten daar wel wat onhandige voorwaarden aan verbonden, zoals een maximum op het aantal maandelijkse overboekingen of een minimale inleg. Ook kan het bij enkele (voornamelijk buitenlandse) banken een paar dagen duren voordat het geld is overgemaakt op je betaalrekening. Kies dus alleen voor een buitenlandse bank als je het spaargeld dat je opzij zet niet direct nodig hebt.
Overweeg daarnaast om je spaargeld te spreiden, vooral als het om grotere bedragen gaat. Zo verminder je het risico dat je al je geld kwijtraakt. Het garantiestelsel geldt bovendien per bank. Heb je bijvoorbeeld 150.000 aan spaargeld, dan kun je ervoor kiezen om op bank X 75.000 euro onder te brengen en de andere 75.000 euro bij bank Y. In beide gevallen blijf je onder de 100.000 euro van het garantiestelsel. Let er wel op dat dit niet geldt als je spaart bij twee banken die gebruikmaken van dezelfde bankvergunning. Het depositogarantiestelsel geldt dan namelijk maar één keer. Dit is het geval bij ASN Bank, RegioBank en SNS, maar ook voor Aegon en Knab, en voor Delta Lloyd en Ohra.
Veel banken die hogere spaarrentes aanbieden zijn daarnaast online banken. Dat betekent dat er geen kantoor is dat je kunt bezoeken als er problemen zijn met je spaarrekening (en een eventuele betaalrekening). De klantenservice kan zich beperken tot enkel schriftelijk contact, zoals per mail of via een online chat. Telefonisch contact is dus niet altijd mogelijk.
Vind je de rente te laag?
Je kunt je spaargeld ook gebruiken om je huis te verduurzamen
Nog meer besparen op je energierekening?
(Want dat is natuurlijk ook winst!)