Slim besparen tijdens een recessie (en andere onzekere tijden)
Vanwege de onrust in Oost-Europa zitten we momenteel in onzekere economische tijden. De inflatie is hoog, de prijzen blijven maar stijgen en door het wegvallen van de overheidssteun in 2024 wordt er zelfs gesproken over een mogelijke recessie. Voor veel huishoudens is het daarom verstandig om de uitgaven kritisch tegen het licht te houden. In dit artikel geven we een aantal praktische tips om slim te besparen tijdens een recessie, zonder dat je direct inlevert op je levensstandaard.
In dit artikel lees je onder meer:
-
Tips om te besparen op vaste lasten zoals huur, energie en verzekeringen
-
Slimme manieren om op je boodschappenbudget te besparen
-
Hoe je met een uitgavenoverzicht inzicht krijgt in je uitgavenpatroon
-
Het belang van een spaarbuffer aanleggen voor onverwachte kosten
-
Concrete voorbeelden en suggesties om grip te krijgen op je financiën
-
Ook interessant: Altijd genoeg geld met online potjes
©Maria Fuchs
💸 Bespaar op je vaste lasten
Vaste maandelijkse kosten als huur, hypotheek, verzekeringen en energierekeningen vormen een groot deel van je budget. Hier valt vaak meer te besparen dan je denkt.
Hypotheek oversluiten - Profiteer van de lage rente en sluit je hypotheek over. Kies een langere looptijd of lagere maandlasten. Het is sowieso verstandig om advies bij je bank of hypotheekadviseur in te winnen.
Huurtoeslag - Onderzoek of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dat is een tegemoetkoming in de huurkosten vanuit de overheid. Kijk op de site van de Belastingdienst of je hier recht op hebt.
Energieverbruik omlaag - Bespaar op gas en elektriciteit met isolatie, ledverlichting en zuinige apparaten. Vergelijk energieleveranciers en kies voor groene stroom.
Verzekeringen checken - Heb je nog de juiste dekking tegen de laagste premie? Vergelijk jaarlijks je verzekeringen en pas ze indien nodig aan.
Drie tips voor goedkoper internet en tv
1. Combineer diensten Neem internet en tv in één pakket. Dat is vaak een stuk voordeliger dan wanneer je losse diensten afneemt. 2. Vergelijk aanbieders Bij verlenging van je contract kun je flink besparen door over te stappen. 3. Kies een lagere internetsnelheid Een 100MBit-verbinding is voor de meeste huishoudens ruim voldoende. Dat scheelt al snel een euro of tien per maand.
💸 Doe bewust boodschappen
Ruim 30 procent van je maandelijkse uitgaven gaat gemiddeld op aan boodschappen. Met een paar slimme tips kun je flink op je boodschappenbudget besparen, zonder in te leveren op kwaliteit!
©drazen_zigic
💸 Analyseer je uitgavenpatroon
Wil je echt grip krijgen op je uitgaven? Maak dan een uitgavenoverzicht. Noteer een maand lang al je uitgaven en categoriseer deze. Zo zie je al snel waar het meeste geld naartoe gaat. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om keuzes te maken:
Ontdek verborgen geldverspillers, zoals onnodige abonnementen. Zeg deze indien mogelijk op.
Bepaal waar je het meeste geld aan uitgeeft en stel vast of je hierop kunt besparen.
Stel vast welke uitgaven echt noodzakelijk zijn en welke je eventueel kunt schrappen.
Heroverweeg je financiële prioriteiten. Waar wil je niet op besparen? En waarop juist wel?
Zoek per categorie naar manieren om geld te besparen, zoals eerder genoemd bij vaste lasten en boodschappen.
Twee manieren om impulsaankopen te voorkomen
1. Maak een boodschappenlijstje Een boodschappenlijstje zorgt ervoor dat je je in de winkel alléén richt op de producten die je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je extra en onnodige producten in je winkelmand gooit. 2. Neem alleen contant geld mee Met alleen contant geld kun je niet meer uitgeven dan je van plan was. Je bent gedwongen binnen je budget te blijven.
💸 Spaar bewust voor onverwachte kosten
Een belangrijke buffer tegen financiële tegenvallers is een spaarpot voor onverwachte uitgaven. Probeer hier elke maand een vast bedrag voor opzij te zetten. Handig is om verschillende spaardoelen te hebben:
Een algemene buffer voor onverwachte kosten, bijvoorbeeld 1000 tot 5000 euro.
Een reservering voor grote aankopen, zoals een nieuwe tv of auto.
Een potje voor vakanties of leuke uitjes.
Ook met kleine bedragen kun je al een mooi spaarbedrag opbouwen. Bijvoorbeeld door elke week automatisch 25 euro over te boeken naar je spaarrekening. Zo waarborg je financiële rust, ook in onzekere tijden.
💸 Kies energiezuinige apparaten
Het vervangen van oude, energieslurpende apparaten door nieuwe, zuinige modellen is uiteraard een flinke investering, maar bespaart je op de lange termijn een hoop geld. Let bij de aanschaf op het volgende:
Koop apparaten met energielabel A: dat zijn de meest energie-efficiënte modellen. Kijk dus goed naar het energielabel.
Vaatwassers met energielabel A verbruiken tot 45 procent minder elektriciteit en 30 procent minder water.
Wasmachines met energielabel A verbruiken maar half zoveel water en stroom als oudere types. Kies als het even kan voor een zuinige eco-stand.
Koelkasten met energieklasse A gebruiken tot 40 procent minder stroom. Let ook op de liter-inhoud; koop geen grotere koelkast dan je voor jouw huishouden nodig hebt.
Overweeg zonnepanelen om je eigen stroom op te wekken voor huishoudelijke apparaten.
Door kritisch naar je uitgaven te kijken en met dit soort praktische bespaartips aan de slag te gaan, kun je je financiën gezond houden. Zelfs in mindere economische tijden. Het vraagt wat discipline en doorzettingsvermogen, maar het loont zeker de moeite. Je krijgt grip op je geld en bent beter voorbereid op tegenvallers. Zo kom je deze recessie sterker uit.