Op zoek naar hogere spaarrente in het buitenland? Let dan hierop!

© Valerii Evlakhov

Op zoek naar hogere spaarrente in het buitenland? Let dan hierop!

Geplaatst: 30 april 2024 - 08:27

José Mast

Sparen bij een buitenlandse bank kan een hogere rente opleveren dan je vertrouwde Nederlandse spaarrekening. Veel mensen hevelen daarom hun spaargeld over naar een relatief onbekende bank over de grens. Is dat slim of kleven er ook risico’s aan? Dit is wat je moet weten.

Ook interessant voor jou: Altijd genoeg geld met online potjes

Sparen bij een Nederlandse bank voelt veilig en vertrouwd, zeker als je spaart bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt. Je maakt dan makkelijk geld over naar je spaarrekening en neemt het weer op als je het nodig hebt. Dat gaat meestal razendsnel. Bovendien kun je er bij Nederlandse banken zeker van zijn dat je spaargeld veilig is. Tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder is het beschermd door het depositogarantiestelsel. Als de bank failliet gaat, krijg je je spaargeld tot dit bedrag terug.

Op zoek naar hogere rente

Wil je graag dat je spaargeld een zo hoog mogelijke rente oplevert? Dan is een doorsnee spaarrekening bij een grote bank meestal niet de beste keuze. Buitenlandse banken lokken Nederlandse spaarders met rentes die soms flink hoger liggen. Sommige van deze banken zijn zelf actief in Nederland, zoals de Estse Bigbank en de Spaanse Openbank. Andere Europese banken bieden spaarrekeningen aan via het spaarplatform Raisin. Je kunt via dit platform sparen in bijvoorbeeld Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Finland en België. Ten slotte kun je ook sparen bij buitenlandse beleggingsbanken, zoals Trade Republic en Scalable Capital.

Openbank op Amsterdamse tram

© Robertvt

Risico’s

Banken met een bankvergunning in een ander land van de Europese Unie vallen net als Nederlandse banken onder een depositogarantiestelsel. Dat geldt ook voor banken met een vergunning in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dat betekent dus dat je spaargeld bij die bank is beschermd tot een bedrag van rond de 100.000 euro. Dat lijkt erg geruststellend, maar sparen bij een buitenlandse bank kan toch net iets meer risico met zich meebrengen.

Als je spaart in een land met een andere munteenheid, loop je valutarisico. Als de bank omvalt, moet de waarde van je spaargeld eerst worden omgerekend naar euro’s. Als de wisselkoers op dat moment ongunstig is, daalt de waarde van je spaargeld. In een land met een minder sterke economie is dat risico het grootst.

Bij een buitenlandse bank kan het ook langer duren voordat je je geld terug hebt. Bij in Nederland gevestigde banken is De Nederlandsche Bank (DNB) de uitvoerder van de depositogarantie en mag je rekenen op een afhandeling van maximaal 7 werkdagen. Ook banken in andere EU-landen moeten zich aan deze termijn houden, maar in de praktijk kan het ook langer duren. DNB helpt wel bij de communicatie.

Ook interessant: Sparen voor je kinderen: op jouw naam of op de naam van je kind?

Checklist sparen in het buitenland

Als je een hoge rente belangrijk vindt, kan sparen in het buitenland een slimme zet zijn. Vind je het spannend om je spaargeld over te maken naar een bank waarvan je de naam nauwelijks kent? Met deze checklist maak je een weloverwogen keuze met zo min mogelijk risico.

💶 Ga na of de bank onder een depositogarantiestelsel valt.
💶 Ga na of je iets moet regelen om belastingheffing in het buitenland te voorkomen. Banken in België, Polen, Portugal, Spanje en Tsjechië zijn verplicht om zogenoemde bronbelasting in te houden. Bij Nederlandse rekeninghouders hoeven ze dat niet te doen, maar hiervoor moet je wel een bewijs van je woonplaats opsturen. De buitenlandse bank kan je informeren welke documenten hiervoor worden geaccepteerd.
💶 Ga na of je kosten moet betalen. Bij een beleggingsbank is dat soms het geval.
💶 Ga na of er een (Nederlandstalige) klantenservice is.
💶 Ga na hoe snel je bij je geld kunt. De verwerkingssnelheid bij een buitenlandse bank ligt meestal lager dan bij je huisbank. Reken op één of twee werkdagen.
💶 Zet niet al je spaargeld op een rekening in het buitenland. Zorg in ieder geval voor een buffer waar je snel bij kunt.
💶 Zet niet meer geld op een spaarrekening dan het gegarandeerde bedrag van circa 100.000 euro. 

Spaarvarkens bankkaarten en een smartphone

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Andere manieren voor een hogere rente

Je hoeft je spaargeld niet per se over de grens te stallen voor een hogere rente. Er zijn ook andere manieren om je spaargeld sneller te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden.

💶 Banken met een Nederlandse bankvergunning. Er zijn veel meer banken met een Nederlandse bankvergunning dan de bank waar je je betaalrekening hebt. Je vindt ze op vergelijkingssites voor spaarrekeningen en sommige hebben een hogere rente dan de grote bekende banken.
💶 Spaarrekening voor een kind. Sommige banken hebben speciale spaarrekeningen voor kinderen tot 18 jaar, met een hogere rente.
💶 Spaardeposito. Een spaardeposito is een spaarrekening met een vaste rente voor een bepaalde tijd. In die periode kun je in principe niet bij je geld. Er zijn wel uitzonderingen: wanneer je werkloos of arbeidsongeschikt wordt bijvoorbeeld. De voorwaarden verschillen per bank. De Consumentenbond heeft een overzicht gepubliceerd waarin je snel kunt opzoeken onder welke voorwaarden je bij jouw bank wel geld van een deposito mag opnemen. Banken bieden verschillende looptijden aan, bijvoorbeeld één jaar, vijf jaar of tien jaar. Al die tijd blijft de rente gelijk, ook als de rente van andere spaarrekeningen stijgt. Je weet dus van tevoren niet zeker of een deposito echt meer oplevert dan een vrij opneembare spaarrekening.
💶 Groen sparen. Als je kiest voor groen sparen, krijg je niet alleen rente, maar ook belastingvoordeel. Dat kan extra aantrekkelijk zijn, vooral als je veel spaargeld hebt. Alleen door de overheid goedgekeurde groene spaarrekeningen en groene spaardeposito’s hebben dit voordeel.

Lees ook: Wil je én rente én belastingvoordeel? Ga groen sparen!

Betaalbaar én goed!

De populairste smartphones tot 700 euro

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten