ID.nl logo
Op zoek naar hogere spaarrente in het buitenland? Let dan hierop!
Zekerheid & gemak

Op zoek naar hogere spaarrente in het buitenland? Let dan hierop!

Sparen bij een buitenlandse bank kan een hogere rente opleveren dan je vertrouwde Nederlandse spaarrekening. Veel mensen hevelen daarom hun spaargeld over naar een relatief onbekende bank over de grens. Is dat slim of kleven er ook risico’s aan? Dit is wat je moet weten.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. • Wat zijn de risico’s van sparen in het buitenland? • Waar moet je op letten voordat je je spaargeld overmaakt naar een buitenlandse rekening? • Welke andere manieren zijn er om meer rente te krijgen?

Ook interessant voor jou: Altijd genoeg geld met online potjes

Sparen bij een Nederlandse bank voelt veilig en vertrouwd, zeker als je spaart bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt. Je maakt dan makkelijk geld over naar je spaarrekening en neemt het weer op als je het nodig hebt. Dat gaat meestal razendsnel. Bovendien kun je er bij Nederlandse banken zeker van zijn dat je spaargeld veilig is. Tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder is het beschermd door het depositogarantiestelsel. Als de bank failliet gaat, krijg je je spaargeld tot dit bedrag terug.

Op zoek naar hogere rente

Wil je graag dat je spaargeld een zo hoog mogelijke rente oplevert? Dan is een doorsnee spaarrekening bij een grote bank meestal niet de beste keuze. Buitenlandse banken lokken Nederlandse spaarders met rentes die soms flink hoger liggen. Sommige van deze banken zijn zelf actief in Nederland, zoals de Estse Bigbank en de Spaanse Openbank. Andere Europese banken bieden spaarrekeningen aan via het spaarplatform Raisin. Je kunt via dit platform sparen in bijvoorbeeld Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Finland en België. Ten slotte kun je ook sparen bij buitenlandse beleggingsbanken, zoals Trade Republic en Scalable Capital.

©Robertvt

Risico’s

Banken met een bankvergunning in een ander land van de Europese Unie vallen net als Nederlandse banken onder een depositogarantiestelsel. Dat geldt ook voor banken met een vergunning in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dat betekent dus dat je spaargeld bij die bank is beschermd tot een bedrag van rond de 100.000 euro. Dat lijkt erg geruststellend, maar sparen bij een buitenlandse bank kan toch net iets meer risico met zich meebrengen.

Als je spaart in een land met een andere munteenheid, loop je valutarisico. Als de bank omvalt, moet de waarde van je spaargeld eerst worden omgerekend naar euro’s. Als de wisselkoers op dat moment ongunstig is, daalt de waarde van je spaargeld. In een land met een minder sterke economie is dat risico het grootst.

Bij een buitenlandse bank kan het ook langer duren voordat je je geld terug hebt. Bij in Nederland gevestigde banken is De Nederlandsche Bank (DNB) de uitvoerder van de depositogarantie en mag je rekenen op een afhandeling van maximaal 7 werkdagen. Ook banken in andere EU-landen moeten zich aan deze termijn houden, maar in de praktijk kan het ook langer duren. DNB helpt wel bij de communicatie.

Ook interessant: Sparen voor je kinderen: op jouw naam of op de naam van je kind?

Checklist sparen in het buitenland

Als je een hoge rente belangrijk vindt, kan sparen in het buitenland een slimme zet zijn. Vind je het spannend om je spaargeld over te maken naar een bank waarvan je de naam nauwelijks kent? Met deze checklist maak je een weloverwogen keuze met zo min mogelijk risico.

💶 Ga na of de bank onder een depositogarantiestelsel valt.
💶 Ga na of je iets moet regelen om belastingheffing in het buitenland te voorkomen. Banken in België, Polen, Portugal, Spanje en Tsjechië zijn verplicht om zogenoemde bronbelasting in te houden. Bij Nederlandse rekeninghouders hoeven ze dat niet te doen, maar hiervoor moet je wel een bewijs van je woonplaats opsturen. De buitenlandse bank kan je informeren welke documenten hiervoor worden geaccepteerd.
💶 Ga na of je kosten moet betalen. Bij een beleggingsbank is dat soms het geval.
💶 Ga na of er een (Nederlandstalige) klantenservice is.
💶 Ga na hoe snel je bij je geld kunt. De verwerkingssnelheid bij een buitenlandse bank ligt meestal lager dan bij je huisbank. Reken op één of twee werkdagen.
💶 Zet niet al je spaargeld op een rekening in het buitenland. Zorg in ieder geval voor een buffer waar je snel bij kunt.
💶 Zet niet meer geld op een spaarrekening dan het gegarandeerde bedrag van circa 100.000 euro. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Andere manieren voor een hogere rente

Je hoeft je spaargeld niet per se over de grens te stallen voor een hogere rente. Er zijn ook andere manieren om je spaargeld sneller te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden.

💶 Banken met een Nederlandse bankvergunning. Er zijn veel meer banken met een Nederlandse bankvergunning dan de bank waar je je betaalrekening hebt. Je vindt ze op vergelijkingssites voor spaarrekeningen en sommige hebben een hogere rente dan de grote bekende banken.
💶 Spaarrekening voor een kind. Sommige banken hebben speciale spaarrekeningen voor kinderen tot 18 jaar, met een hogere rente.
💶 Spaardeposito. Een spaardeposito is een spaarrekening met een vaste rente voor een bepaalde tijd. In die periode kun je in principe niet bij je geld. Er zijn wel uitzonderingen: wanneer je werkloos of arbeidsongeschikt wordt bijvoorbeeld. De voorwaarden verschillen per bank. De Consumentenbond heeft een overzicht gepubliceerd waarin je snel kunt opzoeken onder welke voorwaarden je bij jouw bank wel geld van een deposito mag opnemen. Banken bieden verschillende looptijden aan, bijvoorbeeld één jaar, vijf jaar of tien jaar. Al die tijd blijft de rente gelijk, ook als de rente van andere spaarrekeningen stijgt. Je weet dus van tevoren niet zeker of een deposito echt meer oplevert dan een vrij opneembare spaarrekening.
💶 Groen sparen. Als je kiest voor groen sparen, krijg je niet alleen rente, maar ook belastingvoordeel. Dat kan extra aantrekkelijk zijn, vooral als je veel spaargeld hebt. Alleen door de overheid goedgekeurde groene spaarrekeningen en groene spaardeposito’s hebben dit voordeel.

Lees ook: Wil je én rente én belastingvoordeel? Ga groen sparen!

Betaalbaar én goed!

De populairste smartphones tot 700 euro

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is
Huis

Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is

Over wasmachines en wassen bestaan veel feiten en fabels. En hoewel het meestal beter is het gebaande paden te bewandelen om te voorkomen dat je je favoriete kledingstuk ruïneert, willen we je toch vragen je aandacht te vestigen op citroensap.

In dit artikel lees je vijf voordelen van het gebruiken van citroensap in de wasmachine:

  1. Wasmiddelresten verwijderen
  2. Geurtjes tegengaan
  3. Hard water tegengaan
  4. Wit wasgoed blijft wit
  5. Houd je kleding fris en duurzaam

Ook handig om te weten: 5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Citroensap in de wasmachine? Juist. Deze vrucht bevat namelijk citroenzuur dat verrassend goed vlekken verwijdert. Maar het kan ook bacteriën doden en wit wit houden. Bovendien is dit een prima natuurlijk alternatief voor wasverzachters of andere potentieel giftige middelen die we inzetten om was fris en schoon te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een half kopje citroensap in het wasverzachterbakje te gieten. Durf jij het aan dit zelf uit te proberen?

1- Wasmiddelresten verwijderen

Hoewel veel wasmachines nog wat extra water gebruiken om resten wasmiddel weg te spoelen na een wasbeurt, kan het toch gebeuren dat er wat achterblijft. Dat residu kan een nadelig effect hebben op de volgende waslading. Citroensap toevoegen aan die laatste stap kan ervoor zorgen dat ook de laatste restjes wasmiddel en wasverzachter uit de trommel en kleding verdwijnen.

2- Geurtjes tegengaan

Net als vlekken kunnen ook nare geuren in kleding blijven hangen. Nu kunnen wasmiddelen dat tegengaan en je kleding 'lekker' laten ruiken, maar niet iedereen gaat daar goed op. Door citroensap toe te voegen, ga je niet alleen nare geuren tegen, ook krijgt je wasgoed een fijne, citrusachtige vleug mee. Daar ruikt je wasgoed net zo fris als het daadwerkelijk is.

©deagreez

3- Hard water tegengaan

Als je thuis hard water hebt, en je wasmachine maakt daar gebruik van, dan kan het zijn dat het wasmiddel minder effectief is. In hard water zit een verhoogd volume van opgeloste mineralen, die niet tegen de kracht van de citrus kan. Door citroensap toe te voegen, krijgen andere middelen dus meer ruimte om hun werk te doen – en dat met een boost van citroenzuur.

Tot aan de laatste druppel uitgeperst...

.. dat lukt alleen met een goede juicer (ook voor sinaasappels!)

4- Wasgoed blijft wit

Citroensap is bovendien erg goed in het wit houden van witte kleding. En dat zonder risico van kleuren die in elkaar overlopen of gebruik te maken van middelen die giftig zijn voor mensen. Met een half kopje citroensap, naast je normale wasmiddel, krijg je nagenoeg dezelfde voordelen als van bleekmiddel (chloor). Maar dan zonder de nare geur, giftige eigenschapen en niet-duurzame karakter.

5- Houd je kleding fris en duurzaam

Vaak wassen kan er bovendien voor zorgen dat kleding beschadigt of harder wordt dan in het begin. Citroensap kan dat proces bestrijden (maar nooit helemaal voorkomen). Je kunt dus langer doen met je zachte kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Je maakt immers gebruik van minder chemische stoffen, die later ook niet in het water terechtkomen.


▼ Volgende artikel
Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word
Huis

Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word

Vrijwel iedereen is vertrouwd met Microsoft Word, maar toch is de focusweergave bij veel gebruikers onbekend. Dat is jammer, want dankzij deze weergave kun je je beter concentreren.

In dit artikel vertellen we hoe de focusmodus in Word werkt, zodat je geconcentreerd aan een lange tekst kunt werken:

  • Focusweergave inschakelen
  • Lint weer zichtbaar maken
  • Achtergrondkleur veranderen

Lees zeker ook: Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd

Focusweergave starten

Er bestaan verschillende tools die helpen om je beter te concentreren op de tekst die je op het digitale papier zet. Eigenlijk zijn die externe hulpmiddelen overbodig omdat Word over een functie beschikt die alles wat je kan afleiden, uit beeld laat verdwijnen. De focusmodus verbergt het Lint en andere elementen, zodat alleen het document zichtbaar blijft.

Deze functie is in het leven geroepen voor schrijvers, studenten en professionals die lange documenten samenstellen. Om de focusmodus op Windows en macOS in te schakelen, ga je naar het tabblad Beeld en daar gebruik je de knop Focus. Het gaat zelfs nog iets sneller als je meteen op de knop Focus in de statusbalk onder in het scherm klikt. De achtergrond wordt zwart en voor je staat een sober document dat wacht op je inspiratie.

Te vaak afgeleid?

Waarom geen koptelefoon met noise cancelling?

Het Lint weer zichtbaar

In de focusweergave verdwijnen alle functies uit het zicht, maar ze blijven wel beschikbaar. Als je een stukje tekst selecteert en er dan met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt het contextmenu en ook het Lint kun je tevoorschijn halen. Beweeg de muisaanwijzer naar de bovenrand van het scherm om het Lint zichtbaar te maken. Ben je klaar met het Lint, dan sleep je de muisaanwijzer weer naar beneden en verdwijnen de tabbladen automatisch.

Achtergrondkleur veranderen

Vind je de zwarte achtergrond te hard, dan kun je die eenvoudig aanpassen in een van de andere beschikbare tinten. Ga naar het Lint in het tabblad Beeld en naast de knop Focus zie je de knop Achtergrond. De functie Achtergrond is alleen zichtbaar in de focusweergave. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst en kies een van de beschikbare achtergronden. Je hebt de keuze uit verschillende grijswaarden, maar je kunt de achtergrond ook beige, blauw of zelfs roze maken. Als je terug wilt keren naar de normale weergave klik je nogmaals op de knop Focus in het tabblad Beeld of je drukt op de Esc-toets.