Hoe kies je een aanvullende zorgverzekering als je jong bent?
Als je jong bent heb je misschien niet zoveel zorgkosten en heb je genoeg aan het basispakket. Maar als je denkt aan kinderen of misschien al zwanger bent, dan kan een aanvullende verzekering erg handig zijn. Dit is waar twintigers en dertigers aan moeten denken in verschillende levensfases.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. 🎓 Waar moet je op letten als je student bent? 🏃 Waar moet je op letten als je veel sport? 🤰 Waar moet je op letten als je zwanger bent of wilt worden? 👪 Waar moet je op letten als je een kind hebt?
Ook interessant voor jou: Keuzehulp aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering
Dit is handig als je student bent
Als student wil je het liefst voor zo min mogelijk geld goed verzekerd zijn. Dan is het goed om te weten dat er speciale goedkope zorgverzekeringen zijn voor studenten. Zorgverzekeraars die een studentenpolis aanbieden houden de premie laag door alles online te regelen. Ook heb je vaak minder keuze uit zorgaanbieders. Je bent het goedkoopst uit als je alleen een basiszorgverzekering neemt, eventueel met een hoog vrijwillig eigen risico. Als je bijna nooit zorgkosten hebt, kun je daarmee veel geld besparen.
Misschien vind je het ook belangrijk om een dekking te hebben voor anticonceptie, fysiotherapie en spoedeisende medische kosten in het buitenland. Deze dekkingen kun je aanvullend meeverzekeren. Dat kan zinvol zijn, maar het is niet altijd nodig. Het kan goedkoper zijn om de pil, condooms of een enkele fysiotherapiebehandeling zelf te betalen.
©Ron Dale
Dit is handig als je veel sport
Sporten houdt je gezond, maar sporten kan ook blessures opleveren. Als je een zorgverzekering kiest, kun je met beide rekening houden.
Er zijn zorgverzekeringen die bewegen stimuleren met een app. Met a.s.r. Vitality bijvoorbeeld kun je punten verdienen door te bewegen, zoals wandelen, fietsen, hardlopen of een andere sport. Als in een week het gestelde beweegdoel haalt, ontvang je een tegoed dat je kunt besteden aan cadeaubonnen. Je kunt ook korting verdienen op je aanvullende verzekering voor volgend jaar. VGZ heeft bijvoorbeeld de VGZ Soepel en Sterk Coach, een app die je helpt in beweging te blijven.
Bij sommige verzekeraars kun je ook profiteren van korting op het abonnement bij een bepaalde sportschoolketen. Het is misschien geen reden om te kiezen voor een bepaalde zorgverzekering, maar het is wel mooi meegenomen.
Als je bij het sporten een blessure oploopt, krijg je noodzakelijke behandelingen bij de huisarts of in het ziekenhuis gewoon vergoed uit het basispakket. Als je naar het ziekenhuis moet, betaal je hiervoor wel een eigen risico.
Voor fysiotherapie of medische fitness krijg je geen vergoeding. Wil je je hiervoor verzekeren, dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Bij fysiotherapie kun je kiezen voor een aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 3, 9 of 36. Geen enkele verzekeraar geeft een onbeperkte vergoeding. Medische fitness is sporten onder medische begeleiding. Zo kun je toch veilig sporten met een blessure. Ook hiervoor krijg je maar een beperkte vergoeding. Er zijn ook verzekeringen die online hardloopcoaching geven bij blessures. Sommige verzekeraars geven een vergoeding voor een sportarts of een sportmedisch onderzoek.
©Scott Griessel/Creatista
Dit heb je nodig als je zwanger bent of wilt worden
Het grootste deel van de kosten die bij een zwangerschap en bevalling komen kijken, wordt vergoed door de basisverzekering. Bovendien betaal je voor de zorg van een verloskundige geen eigen risico. Toch blijven er nog heel wat kosten over. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Die verzekering moet je voor het einde van het jaar afsluiten, ook al weet je nog niet of je het volgend jaar zwanger zult zijn. Het is dus extra belangrijk om goed te kijken of je niet onnodig veel betaalt. Dit zijn de belangrijkste dekkingen om op te letten.
Eigen bijdrage bevallen in het ziekenhuis. Het basispakket vergoedt alleen een thuisbevalling. Als het medisch noodzakelijk is, krijg je ook een ziekenhuisbevalling vergoed, zonder dat je een eigen risico hoeft te betalen. Maar wil je in het ziekenhuis of in een geboortecentrum bevallen zonder medische noodzaak? Dan krijg je maximaal 246 euro vergoed. De rest moet je zelf betalen. Met een aanvullende verzekering kun je meer vergoed krijgen.
Eigen bijdrage kraamzorg. Kraamzorg zit in het basispakket en je betaalt er geen eigen risico voor. Je betaalt wel een eigen bijdrage van 5,10 euro per uur. Als je 45 uur kraamzorg krijgt, is dat bijna 230 euro in totaal. Je kunt een vergoeding voor deze kosten krijgen met een aanvullende verzekering.
Zwangerschapscursus. Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapscursussen. Bij de ene leer je yoga, bij de andere zelfhypnose en bij weer een andere ligt de nadruk op mindfulness. De kosten beginnen ongeveer bij 100 euro. Een aanvullende verzekering vergoedt soms maximaal 100 euro.
Kraampakket. In een kraampakket zit alles wat je nodig hebt rondom de bevalling, zoals een matrasbeschermer, kraamverband, een navelring en steriele gaasjes. Een kraampakket kost tussen de 30 en 40 euro. Met een aanvullende verzekering kun je soms een gratis kraampakket aanvragen.
Bekkenfysiotherapie. Als je last krijgt van bekkeninstabiliteit, kun je veel baat hebben bij gespecialiseerde fysiotherapie. Bij urine-incontinentie krijg je de eerste negen behandelingen vergoed. In andere gevallen moet je bekkenfysiotherapie volledig zelf betalen. Met een aanvullende verzekering kun je je verzekeren voor een bepaald aantal behandelingen. Let op dat je naar een bekkenfysiotherapeut gaat die een contract heeft met je zorgverzekeraar.
Hulp bij borstvoedingsproblemen. Wil je graag borstvoeding geven, dan is het fijn als je bij problemen hulp kunt krijgen. De kraamhulp en het consultatiebureau kunnen je op weg helpen, maar soms is het nodig om een lactatiekundige in te schakelen. Dat kan rond de 100 euro of meer kosten. Met een aanvullende zorgverzekering krijg je hier soms een vergoeding voor.
©Tetiana Kolinko
Welke zorgverzekering past bij jou?
Ontdek het met de zorgverzekeringvergelijkerDit heb je nodig als je kinderen hebt
Een van beide ouders kan een kind gratis meeverzekeren op zijn of haar eigen polis. Dat kan genoeg zijn, want de dekking van het basispakket is voor kinderen vrij goed. Tot 18 jaar krijg je bijvoorbeeld ook tandartskosten en de kosten voor maximaal 18 fysiotherapiebehandelingen vergoed. Ook betaal je voor kinderen nooit een eigen risico.
Maar er zijn ook kosten die je zelf betaalt, bijvoorbeeld voor een beugel, een bril of steunzolen. Ook moet je voor sommige geneesmiddelen een eigen bijdrage betalen, zoals voor bepaalde medicijnen bij ADHD. En alternatieve geneeswijzen worden ook voor kinderen niet vergoed door het basispakket.
Een aanvullend pakket heeft deze dekkingen soms wel, maar je kunt voor het kind niet een eigen aanvullend pakket kiezen. Kijk dus goed welk pakket de juiste combinatie van dekkingen heeft voor jezelf en voor het kind dat je meeverzekert. Het kan handiger zijn om je kind te verzekeren bij je partner als die een uitgebreider pakket heeft of een pakket met dekkingen die jouw kind nodig heeft.
Heeft jouw kind een beugel nodig? Dan is het goed om daar al een jaar van tevoren rekening mee te houden. Veel verzekeringen hebben een wachttijd van een jaar voordat je een vergoeding voor orthodontie kunt krijgen.
©kutan.ru | Татьяна Кутина - stock.adobe.com
Zorgverzekeringen vergelijken
Vanaf 12 november tot het einde van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Ook kun je je polis bij je huidige zorgverzekeraar aanpassen. Wil je weten of het gunstig is om een andere verzekering te kiezen? Maak dan een vergelijking met de zorgverzekeringvergelijker van Kieskeurig.nl.