7 vragen over woonverzekeringen en zakelijk gebruik
Een inboedelverzekering sluit je af voor spullen die je privé gebruikt. Een computer en andere zakelijk aangeschafte apparatuur zijn niet standaard meeverzekerd. Toch is een aparte zakelijke verzekering niet altijd nodig. Ook bij tijdelijke verhuur van een kamer of van heel je huis kun je vaak gewoon je particuliere inboedelverzekering houden. Dit is wat je moet weten.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen.
- Waar moet je op letten als je thuis werkt?
- Welke verzekering heb je nodig als je een bedrijfsruimte huurt?
- Waar moet je op letten als je je een kamer verhuurt of als je je huis tijdelijk verhuurt?
Ook interessant voor jou: Zo voorkom je schade aan je inboedel door inbraak of brand
Inboedelverzekering en werk
Als je weleens thuis werkt, ben je er misschien niet zo mee bezig of de spullen die je gebruikt wel verzekerd zijn. Denk aan een laptop of telefoon die je hebt meegekregen van je werkgever of die je als zzp’er zelf hebt gekocht. Misschien gebruik je deze spullen zowel zakelijk als privé. Hoe moet je deze dan verzekeren? We leggen het uit aan de hand onderstaande scenario's.
Apparatuur van werkgever, thuis gebruikt
Omdat ik weleens thuis werk, heb ik apparatuur in huis van mijn werkgever. Wie vergoedt de schade bij diefstal, brand of beschadiging?
Dat ligt aan de afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt. Het is gebruikelijk dat de werkgever verantwoordelijk is. De meeste werkgevers hebben daarvoor een verzekering. De werkgever moet dan wel aan de verzekeraar hebben doorgegeven dat de spullen buiten het bedrijf worden gebruikt. Als je niet zeker weet of je werkgever dit heeft geregeld, is het verstandig dat even na te vragen. De schade valt dan onder de verzekering van je werkgever, ook als je laptop door een ongelukje beschadigd raakt. Als je de schade met opzet veroorzaakt of als je roekeloos bent geweest, ben je zelf verantwoordelijk.
Eigen apparatuur, thuis gebruikt, voor werkgever
Ik heb een baan, maar ik werk soms thuis op mijn eigen apparatuur. Wie vergoedt de schade bij diefstal, brand of beschadiging?
Je gebruikt je eigen spullen dus zowel privé als zakelijk. Het kan zijn dat je werkgever de verantwoordelijkheid neemt voor het zakelijk gebruik. Dit moet je dan met je werkgever hebben afgesproken. Krijg je een vergoeding voor het gebruik van je eigen spullen, dan ben je in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk. Heb je geen afspraken met je werkgever gemaakt? Dan is er een grote kans dat je zelf verantwoordelijk bent. Kijk in de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering na of je apparatuur verzekerd is. Vaak is er wel dekking bij brand en diefstal, maar voor beschadiging heb je een allriskdekking nodig. Toch kunnen er ook dan beperkingen gelden voor vergoeding van elektronica, zoals een eigen risico en een maximum vergoeding. Bij sommige verzekeringen heb je een aanvullende dekking nodig voor (mobiele) elektronica.
©Olezzo
ZZP'er, thuiswerkend
Ik ben zzp’er en ik heb een van de kamers in huis ingericht als werkkamer met onder andere kantoormeubels, een computer en een printer. Vallen die onder mijn inboedelverzekering?
Dat kan, maar dat ligt aan je inboedelverzekering. Sommige inboedelverzekeringen hebben een standaard dekking voor spullen die je zakelijk hebt aangeschaft en zakelijk gebruikt. Deze spullen worden ook wel aangeduid met ‘inventaris’. Verzekeraars willen het wel graag van tevoren weten of je een eigen zaak hebt en wat er onder je inventaris valt. Als je verzekeraar schade aan je inventaris vergoedt, is dat wel altijd aan een maximum gebonden, bijvoorbeeld 15 of 25 duizend euro. Geeft je inboedelverzekering geen of niet voldoende dekking voor zakelijke spullen en wil je die wel hebben? Dan kun je óf een aparte inventarisverzekering afsluiten óf overstappen naar een inboedelverzekering die wel (voldoende) dekking biedt voor inventaris.
Beautysalon aan huis
Ik heb een beautysalon aan huis. De totale inventaris is zo’n 40 duizend euro waard. Hoe kan ik die verzekeren?
Hiervoor heb je waarschijnlijk een aparte inventarisverzekering nodig. Vraag dit voor de zekerheid na bij je eigen inboedelverzekeraar. Een inventarisverzekering kun je afsluiten bij dezelfde verzekeraar of bij een andere verzekeraar. Als je meer verzekeringen onderbrengt bij één verzekeraar, kun je vaak korting krijgen.
©Ihar Ulashchyk
ZZP'er, gehuurde bedrijfsruimte
Ik ben masseur en ik heb een bedrijfsruimte gehuurd waar ik klanten ontvang. Hoe kan ik mijn inventaris verzekeren?
Hiervoor heb je een aparte inventarisverzekering nodig. Je eigen inboedelverzekering vergoedt niets.
🚒 Bedrijfsschadeverzekering Heb je een eigen bedrijf, dan is de schade bij brand meestal veel groter dan alleen de schade aan je inventaris. In veel gevallen zul je een tijdje niet kunnen werken, totdat de schade is hersteld en je weer een nieuwe inrichting hebt kunnen kopen. Toch moet je in die periode je vaste lasten blijven doorbetalen. Dit kun je verzekeren met een bedrijfsschadeverzekering. Daarmee kun je bijvoorbeeld je huur, rente en aflossing van een lening en je energierekening blijven betalen.
Huis of kamers verhuren
Je kunt ook geld verdienen door je huis of een deel ervan te verhuren, al dan niet tijdelijk. Ook dit valt onder zakelijk gebruik. Maar omdat het door de komst van verhuurwebsites veel gangbaarder is geworden om zelf een ruimte te verhuren, hebben veel verzekeraars zich daarop aangepast. Er is een verschil tussen tijdelijke verhuur van de hele woning en verhuur voor onbepaalde tijd van een kamer of etage.
Woning tijdelijk verhuren
Ik ga een paar maanden naar het buitenland en ik wil mijn woning tijdelijk verhuren. Geldt mijn inboedelverzekering als mijn huurders schade veroorzaken, als er wordt ingebroken of als er brand uitbreekt tijdens de verhuurperiode?
Dat ligt aan de verzekering. Controleer dus de dekking van je inboedelverzekering en ook van je opstalverzekering. Steeds meer inboedelverzekeringen bieden standaard dekking bij tijdelijke verhuur. Meestal mag je je woning een beperkte periode per jaar verhuren, variërend van 4 weken tot 300 dagen. De verzekeraar kan ook voorwaarden stellen aan de huurders. Je mag je huis bijvoorbeeld aan maximaal één of twee personen of aan een gezin verhuren. Soms moet je voor deze dekking een extra module afsluiten, waarvoor je ook extra premie betaalt. Spullen van je huurders zijn hiermee niet verzekerd. Ook ben je niet verzekerd voor diefstal en vandalisme door je huurders. Bij diefstal zonder braaksporen hoef je niet op een vergoeding te rekenen.
©feliks szewczyk pikselstock - stock.adobe.com
Deel van woning permanent verhuren
Ik heb een etage in huis over en ik wil die gaan verhuren. Wat moet ik regelen wat betreft woonverzekeringen?
Geef door dat je een deel van het huis verhuurt. Dit kan van belang zijn voor de opstalverzekering en voor de inboedelverzekering. Als je de ruimte gemeubileerd verhuurt, kan de inboedel onder je eigen inboedelverzekering blijven vallen. Als je de ruimte leeg verhuurt, moet de huurder zelf een inboedelverzekering afsluiten.