XS4All-klanten gehackt via Fritzbox-modems

Klanten van internetprovider XS4All zijn gehackt. Door een fout in de Fritzbox-modems van de provider kunnen hackers peperdure betaalnummers bellen op kosten van XS4All-klanten.

Hackers hebben toegang gekregen tot Fritzbox-routers van AVM. Daardoor kunnen ze via de Voice over IP-verbinding stiekem telefoontjes plegen naar betaalnummers, meldt RTL Nieuws.

XS4ALL kan niet zeggen om hoeveel getroffen klanten het gaat, maar denkt dat slechts een klein deel met deze hack te maken heeft.  "Alleen mensen die een bepaalde poort hebben opengezet zijn kwetsbaar", aldus de woordvoerder. De getroffen klanten worden door de provider gebeld en hoeven de gemaakte kosten niet te betalen, belooft de provider. 

In Duitsland is het al eerder voorgekomen dat een klant van een provider is gehackt. Die persoon kreeg een telefoonrekening van maar liefst 4200 euro. 

AVM heeft de hack bevestigd en is een onderzoek gestart, waaraan XS4ALL meewerkt. Botnet

Om via gehackte routers te bellen moet de hacker beschikken over het e-mailadres of gebruikernsnaam, het wachtwoord en het ip-adres van de gebruiker. Volgens AVM is het mogelijk dat kwaadwillenden over deze gegevens beschikken door een botnet dat recentelijk 16 miljoen e-mailadressen en bijbehorende wachtwoorden heeft gekraakt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000