Een dvd-speler hebt u niet nodig om Windows 7 te installeren. Ook met een usb-stick kunt u Windows installeren. Dat is niet alleen handig voor netbooks, maar ook voor desktopcomputers. Een installatie per usb verloopt namelijk een stuk vlotter. In deze workshop leest u hoe u te werk gaat.

Zaken verzamelen

Voor deze workshop hebt u verschillende onderdelen nodig. Neem allereerst de installatie-dvd van Windows 7 erbij. Daarnaast hebt u een lege usb-stick nodig, met een opslagcapaciteit van 4 GB (groter mag uiteraard ook). Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van programma’s die standaard met Windows zijn meegeleverd, waaronder Diskpart. Dit onderdeel is op de meeste computers standaard aanwezig. Hebt u dit programma niet, dan kunt u het downloaden.

© PXimport

Opdrachtprompt starten

Voor het maken van een usb-stick waarmee u Windows 7 installeert, gebruiken we de opdrachtprompt en ingebouwde programma’s van Windows. Open het menu Start en typ cmd in het zoekvak. Hierna drukt u op de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Enter. Deze speciale toetsencombinatie zorgt ervoor dat de opdrachtprompt wordt geopend met de rechten van een Administrator. Voert u de opdrachtprompt in de normale modus uit, dan zullen bepaalde opdrachten niet werken en kunt u de stappen niet uitvoeren. Bevestig dat u opdrachtprompt met hogere rechten wilt uitvoeren als Gebruikersaccountbeheer van Windows hierom vraagt.

© PXimport

Voorbereiden

Het venster van de opdrachtprompt verschijnt. Typ Diskpart en druk op Enter. Met dit programma kunt u de aanwezige schijven op het systeem (waaronder de usb-stick) voorbereiden. Vervolgens typt u List Disk. Een overzicht van aanwezige stations verschijnt. Aan de hand van de opslagcapaciteit van de usb-stick kunt u relatief eenvoudig achterhalen om welke schijfletter het gaat. Het is nu tijd om de schijf te selecteren. Vervolgens zullen we de schijf opschonen (voor zover dat nodig is), hierop een partitie maken, deze selecteren en met de juiste indeling formatteren.

© PXimport

Niet alleen voor notebooks

Ook als uw computer wel is uitgerust met een dvd-speler, loont het de moeite om een usb-stick te maken waarmee u Windows 7 installeert. Vooral als u regelmatig een installatie van het besturingssysteem uitvoert, is een usb-stick handig. Het grote voordeel ten opzichte van installatie via dvd is de snelheid waarmee een usb-installatie verloopt: via usb kan dit tot 25 procent sneller lopen.

Partitioneren

Om te beginnen typt u Select Disk N (vervang N door het cijfer van uw schijf, bijvoorbeeld Select Disk 1). Wees er zeker van dat u de juiste schijf selecteert! Alle fysieke schijven worden in dit overzicht getoond. Druk op Enter. De opdrachtprompt geeft een bevestiging van de schijf die u hebt geselecteerd. Typ nu Clean. Hiermee maakt u de usb-stick leeg. Vervolgens is het tijd om een partitie op de usb-stick te maken, Typ hiervoor Create Partition Primary. Bevestig met een klik op OK. De partitie wordt gemaakt, en na afloop wordt u hiervan op de hoogte gebracht. Selecteer hierna de partitie. Typ Select Partition en druk op Enter.

© PXimport

Back-up

Een installatie op usb-stick is ook handig als u vaak meerdere computers installeert. Daarnaast kunt u de stick met de installatie van Windows 7 gebruiken als back-up voor uw fysieke installatie-dvd. Een gerust gevoel!

Formatteren

Nu u de usb-stick hebt voorzien van een partitie, kunt u de partitie formatteren zodat u er de installatiebestanden van Windows 7 op kunt plaatsen. Op de opdrachtregel typt u Select Partition 1. Druk op Enter. Typ vervolgens Active, gevolgd door Enter. Typ Format fs=ntfs. Druk op Enter. Windows formatteert de geselecteerde partitie in het NTFS-bestandssysteem. Na enige tijd verschijnt een bevestiging. U kunt nu een schijfletter aan het station toekennen. Hiermee wordt de usb-stick toegankelijk voor Windows Verkenner. Typ daartoe Assign, en druk op Enter. U kunt nu Diskpart sluiten. Typ Exit, gevolg door Enter.

© PXimport

Installatiebestanden kopiëren (I)

Open Verkenner en controleer welke letter is toegekend aan de dvd-speler met de installatie-dvd. Open het venster van de opdrachtprompt. Typ het commando E: (waarbij u E: vervangt door de eigenlijke letter van de dvd-schijf) en druk op Enter. Typ Cd Boot. Met deze opdracht opent u de map Boot van de installatie-dvd van Windows 7. Typ hierna Bootsect.exe /nt60 D: (waarbij u D: vervangt door de eigenlijke letter van de usb-stick). Druk op Enter en wacht totdat de bevestiging verschijnt. Verlaat de console met de opdracht Exit (ook gevolgd door Enter).

© PXimport

Installatiebestandenkopiëren (II)

Open Windows Verkenner en navigeer naar de inhoud van de installatie-dvd. Druk op Ctrl+A om de volledige inhoud van de installatie-dvd te selecteren. Druk op Ctrl+C om de inhoud te kopiëren. Vervolgens opent u de usb-stick en drukt u op Ctrl+V om de inhoud van de Windows 7-installatie-dvd hiernaartoe te kopiëren. Controleer na afloop of alle mappen correct zijn gekopieerd.

© PXimport

BIOS aanpassen

De volgende stap is optioneel en afhankelijk van uw PC. De usb-stick is gereed en u beschikt nu over een mechanisme om Windows te kopiëren zonder afhankelijk te zijn van een installatie-dvd. Niet alle computers zijn echter voorbereid om te starten vanaf usb-stick. Controleer dit in het BIOS van uw computer. Tijdens het opstarten drukt u op een specifieke toets om het BIOS te openen (bijvoorbeeld F2, F8 of Delete). Bij Boot Order of Boot Priority stelt u vervolgens in dat er eerst moet worden gecontroleerd of er van usb kan worden opgestart. Sla de wijzigingen op en herstart de PC.

© PXimport

Installatie starten

Tijd om de installatie te beginnen! Start uw computer met de usb-stick. Zodra de melding verschijnt, drukt u op een toets om de installatie te starten. Vervolgens voert u Setup van Windows 7 uit op dezelfde manier als u gewend bent van een installatie via dvd.

© PXimport

Windows 7 USB/DVD downloadtool

De gratis Windows 7 USB/DVD Download Tool stelt u in staat om snel een bootable usb-stick met Windows 7-installatie te maken en neemt u het handwerk uit handen. Het programma is bedoeld voor wie beschikt over een ISO-bestand van Windows 7 (bijvoorbeeld als u de software online hebt aangeschaft in de Microsoft Store). Niet lang na de introductie bleek dat de gebruikte pro­grammacode oneigenlijk werd gebruikt. De Windows 7 USB/DVD Download Tool werd vervolgens offline gehaald. Wie echter slim gebruik maakt van een zoekmachine, kan het programma alsnog downloaden.

© PXimport

De wizard gebruiken

Installeer en start Windows 7 USB/DVD Download Tool. Klik vervolgens op de knop Browse en blader naar het ISO-bestand. Klik op Next. De wizard controleert of u een geldig ISO-bestand hebt opgegeven. Vervolgens geeft u aan of het ISO-bestand op dvd of op een usb-stick moet worden geplaatst. Klik op usb Device. De wizard vraagt welk stationsletter de usb-stick heeft. Selecteer deze in de lijst en klik op Begin Copying. Eventuele bestaande inhoud van de stick wordt verwijderd, en de bestanden worden gekopieerd. Na afloop beschikt u over een opstartbare usb-stick met installatiebestanden van Windows 7.

© PXimport

Opstarten vanaf usb-stick

De Windows 7 USB/DVD Download Tool zorgt ervoor dat het mogelijk is om de pc op te starten met de de usb-stick. Lukt het opstarten vanaf usb niet, raadpleeg dan Stap 8 ‘BIOS aanpassen’ (zie boven). Mogelijk is uw computer nog niet ingesteld om te starten vanaf usb-stick. U kunt dit in de meeste gevallen verhelpen door de opstartvolgorde in het BIOS aan te passen (zorg ervoor dat er als eerste wordt opgestart vanaf de usb-stick).

© PXimport

Van dvd naar ISO

Beschikt u niet over een ISO-bestand omdat u Windows 7 hebt aangeschaft op een installatie-dvd? Met ImgBurn maakt u van de installatie-dvd van Windows 7 een ISO-bestand, dat u door Windows 7 USB/DVD Download Tool laat gebruiken voor de usb-stick. In sommige gevallen weigert Windows 7 usb/DVD Download Tool het zelfgemaakte ISO-bestand te gebruiken. Download, installeer en start ImgBurn en plaats de installatie-dvd van Windows 7. Kies voor Create Image File From Disc.

© PXimport

ISO-voor Windows 7

Klik hier en download ISODVDPCopy. Open de Opdrachtregel, typ Cmd in het zoekvak en druk op Ctrl+Shift+Enter om de Opdrachtregel met Administrator-rechten te openen). Gebruik het commando Isoavdpcopy . Heet uw ISO-bestand bijvoorbeeld W7SETUP.iso, dan typt u: Isoavdpcopy W7SETUP.iso. Druk op Enter. Hierna kunt u het venster sluiten (typ Exit) en de Windows 7 usb DVD Download Tool starten. Selecteer het zelfgemaakte ISO-bestand om uw eigen usb-stick te maken.

© PXimport

Aanvullende stappen

Met behulp van de wizard Easy Transfer kunt u uw bestaande gegevens toegankelijk maken in de nieuwe Windows-omgeving. U vindt de wizard op de installatie-dvd van Windows 7, in de map Support\Migwiz. Om de wizard te starten, dubbelklikt u op Migsetup.exe. Bepaal vervolgens welke gegevens moeten worden opgeslagen. Geef aan dat de tool wordt uitgevoerd op de oude machine. Easy Transfer controleert de inhoud van de computer en geeft aan welke bestanden u kunt migreren. Ga vervolgens naar de nieuwe computer en voer de wizard Easy Transfer uit.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000