ID.nl logo
Oculus Rift - Comfortabele VR-headset
© PXimport
Zekerheid & gemak

Oculus Rift - Comfortabele VR-headset

Oculus heeft met de VR-headset heel wat aandacht gekregen, van een enorm succesvolle Kickstartercampagne tot de overname door Facebook. Na twee ontwikkelaarsheadsets is eindelijk de consumentenvariant op de markt. Is het wachten op de Oculus Rift de moeite waard geweest?

Palmer Luckey, de oprichter van Oculus mag met zekerheid de stichter van de moderne VR-headset genoemd worden. Zonder hem zou er geen Google Cardboard of HTC Vive zijn. De verwachtingen voor de Oculus Rift waren daarom ook zeer hoog: met wat voor headset komt het bedrijf dat deze revolutie veroorzaakt heeft? Lees ook: HTC Vive - Loop door een virtuele wereld.

In tegenstelling tot zijn grote concurrent HTC met de Vive is de Oculus Rift ontworpen om zittend te gebruiken. Later dit jaar zal er een uitbreiding worden gelanceerd waarbij twee speciale controllers en een extra sensor worden geleverd. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om net als bij de HTC Vive ook met de Rift rond te lopen.

©PXimport

Naast de headset krijg je een tracking sensor en een Xbox-controller.

De Oculus Rift komt in een zeer luxe verpakking, die je eventueel ook als koffer kunt gebruiken om de VR-headset in te vervoeren of op te bergen. Het karton heeft een soort suède-achtige laag en van binnen zitten twee klemmen waarin de headset netjes vast gezet kan worden. In de koffer vinden we de tracking sensor, een Xbox One Controller met draadloze usb-stick, een kleine afstandsbediening en de Oculus Rift zelf.

Via de setup op de pc wordt je stap voor stap door de installatie begeleid, maar het stelt minder dan bij de Vive het geval is. Het is een kwestie van de apparatuur aansluiten op de usb-poorten en de HDMI-poort, even de Rift voor de sensor houden en je kunt de virtuele wereld binnentreden.

De Rift heeft een ingebouwde koptelefoon. Erg handig, want onze ervaring is dat een losse koptelefoon gemakkelijk van je hoofd glijdt. Het geluid uit de koptelefoon is prima. Het is niet het beste geluid dat we ooit gehoord hebben, maar de kwaliteit zit ver boven een gemiddelde headset. Niks over te klagen dus. Mocht je niet overtuigd zijn, dan zijn ze ook eenvoudig af te koppelen.

©PXimport

De sensor (een IR-camera die IR-LEDs op de headset kan volgen) zet je op je bureau en houdt de beweging van je hoofd in de gaten.

Comfortabele headset

De Rift zelf straalt luxe uit. De voorzijde van de headset is van mat plastic gemaakt, over de zijkanten is de headset afgewerkt met stof. De bandjes die over je hoofd geplaatst worden zijn gemaakt van buigzaam plastic en aan de binnenzijde afgewerkt met een suéde-achtig materiaal. De bandjes zijn op verschillende punten af te stellen, zodat de headset comfortabel en gebalanceerd op je hoofd rust.

Hoewel de Rift met 470 gram slechts 85 gram lichter is dan de Vive, voelt het als een groot verschil. Dit lijkt vooral te wijten aan de kabel. Die van de Rift is voelbaar lichter en trekt dus niet aan je achterhoofd. De afstand tussen de lenzen is af te stellen via een schuifknop aan de onderzijde. Het is helaas niet mogelijk om de lenzen dichter naar je ogen brengen.

©PXimport

De Oculus Rift is met stof afgewerkt en straalt luxe uit.

Net als de HTC Vive biedt de Rift twee oled-schermen op 90 Hz met een totale resolutie van 2160 x 1200 pixels (1080 x 1200 pixels per oog). Toch lijken de pixels in Rift iets fijner en de kleuren iets helderder dan de Vive. Wel heeft de Rift net zoveel last van de zogenoemde 'god rays' of jakobsladders. De lichtstralen op de lenzen van de Rift worden wel iets meer verspreid waardoor het beeld iets waziger lijkt.

Uiteindelijk klinkt het erger dan het is, maar vooralsnog is het wel iets dat we het vermelden waard vinden. Bij een goed spel zal je aandacht er snel weer vanaf getrokken worden.

©PXimport

Je kunt de afstand van de lenzen tot je ogen niet instellen.

Toegankelijke maar gesloten software

Oculus heeft voor de Rift het softwareplatform Oculus Home ontwikkeld. Dit platform installeer je samen met de stuurprogramma's en de wizard die je helpt de Rift te configureren. Oculus Home is te gebruiken op je desktop en als je de headset draagt. Als je het in virtual reality gebruikt, zit je in een animatieachtige woonkamer. Voor je zie je een aantal pictogrammen met beschikbare applicaties. Via de Xbox One-controller of de afstandsbediening kun je applicaties starten.

Oculus Home is in tegenstelling tot Steam een gesloten platform waar alleen door Oculus goedgekeurde apps beschikbaar zijn. Deze werkwijze kun je vergelijken met die van Apple en de App Store. De een zal dit op prijs stellen, omdat er zo geen wildgroei aan slecht functionerende apps ontstaat, de ander geeft de voorkeur aan een open platform.

©PXimport

Oculus Home is de software waarmee je VR-spellen kunt kopen en opstarten en is zowel in de virtuele wereld als op je desktop te gebruiken.

Oculus geeft duidelijk de voorkeur aan perfectie en dat zien we op verschillende punten terug in de probleemloze ervaring die we tijdens de test ondervonden. Een spel start je direct en zonder problemen op en met een druk op de Xbox Homeknop zit je weer in je virtuele woning.

Overigens is het niet zo dat je geen spellen van andere distributiesystemen kunt gebruiken met de Rift. In Oculus Home kun je aangeven dat je applicaties van buitenaf toestaat en zo dus ook gebruik kunt maken van bijvoorbeeld Steam-games. Helaas werkt het niet andersom. Je kunt dus niet met de Vive de Oculus Store gebruiken. Er was een hack te downloaden die dit wel mogelijk maakte, maar daar heeft Oculus snel een stokje voor gestoken.

VR heeft hoge systeemeisen

Virtual reality is een nieuwe techniek waar de huidige generatie grafische chips flink moeite mee hebben. De minimale eis is een recente Core i5-processor, 8 GB werkgeheugen in combinatie met een NVIDIA GeForce GTX 970 of AMD Radeon R9 290x. De nieuwe GTX 1000-serie van NVIDIA ligt gelukkig bijna in de winkel. Deze nieuwe serie is ontworpen met VR in het achterhoofd. Volgens de gpu-bouwer kan deze nieuwe GPU zelf 70 procent prestatiewinst voor VR-games halen. De goedkopere NVIDIA GeForce GTX 1070 zal volgens de specificaties gehakt maken van de huidige topmodellen zoals de GTX 980Ti en zelfs de onoverwinnelijke Titan X. Dat betekent dat je straks voor ongeveer vierhonderdvijftig euro een kaart kunt krijgen die met gemak alle VR-games kan verwerken.

Conclusie

De Oculus Rift is een zeer gemakkelijk te installeren en comfortabele virtual reality headset. Het heeft een stuk minder te kampen met bugs dan de HTC Vive door het gesloten karakter van het distributieplatform Oculus Home. Zodra we applicaties buiten Oculus Home gebruikten, stuitten we wel op kleine problemen. Dat geeft direct weer waarom Oculus gekozen heeft voor een gesloten platform. Dankzij het gewicht, fijnere beeldscherm en het gebruiksgemak kun je met de Rift uren ongestoord gamen, zonder dat de headset ongemakkelijk aan gaat voelen. Alles bij elkaar biedt Oculus met de Rift een geweldige zittende virtual reality-ervaring. Ondanks het gemis van roomscale behoudt de Rift een kleine voorsprong op de concurrentie.

Fantastisch
Conclusie

Oculus Rift ----------- **Prijs** € 699,- **OS** Windows 7/8/10 **Gewicht** 470 gram (exclusief kabels) **Resolutie** 2160 x 1200 pixels (1080 x 1200 pixels per oog) **Aansluitingen pc** HDMI, 3x usb 3.0, 1x usb 2.0 **Meegeleverd** Xbox One-controller, bureausensor, afstandsbediening

Plus- en minpunten
  • Hoge kwaliteit VR
  • Licht en comfortabel
  • Zeer gemakkelijk te installeren
  • Vooralsnog geen roomscale
  • Vooralsnog geen VR-controllers
  • Veel usb-poorten nodig
▼ Volgende artikel
Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast. Veel mensen hebben het navigatiesysteem van hun auto verruild voor de gratis app Google Maps. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een Android-tablet met een prijskaartje variërend van 199,90 tot 249,90 euro. Het verschil zit hem niet alleen in de grootte van het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte, maar ook of je hem met of zonder 4G-verbinding koopt. In de basis haal je echter dezelfde tablet in huis, met hetzelfde design en dezelfde chipset.

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een prima budgettablet met een strak design, groot scherm en lange accuduur. Hij is snel genoeg voor dagelijks gebruik en lichte games, al zijn de camera’s en accessoires beperkt. Voor wie vooral wil streamen of browsen, is dit een uitstekende koop vanaf zo'n 200 euro.

Plus- en minpunten
  • Prima scherm
  • Capabele processor
  • Lange accuduur
  • Premium uitstraling
  • Kan nog weleens stotteren
  • Matig updatebeleid
  • Camera's zijn basic
  • Geen splitscreen

Welke variant je ook in huis haalt, de Xiaomi Redmi Pad 2 kenmerkt zich door een strak en minimalistisch ontwerp. De metalen unibody-behuizing voelt zowel robuust als hoogwaardig aan. Dankzij de materialen en beschikbare kleuren (Graphite Gray en Mint Green) heeft de budgettablet een onverwachte premium uitstraling. Met een gewicht van ongeveer 475 gram en een slank formaat houd je de tablet bovendien comfortabel vast. De platte zijkanten en de subtiel afgeronde hoeken dragen bij aan een moderne uitstraling en verbeteren de grip.

Het 11inch-scherm is een van de hoogtepunten van de Redmi Pad 2. Het lcd-display levert scherpe beelden en levendige kleuren, wat ideaal is voor het kijken van films en series. De 90Hz-verversingssnelheid zorgt daarnaast voor vloeiende scrolbewegingen. De helderheid is niet super, maar prima voor binnenshuis. Verder heeft de tablet een forse accu van 9000 mAh die het lang volhoudt en vier luidsprekers. Onder de motorkap zit de MediaTek Helio G100-Ultra, die op papier net even minder scoort dan de high-end Snapdragon 865 uit 2019.

©Wesley Akkerman

Beter geoptimaliseerd

Die processor is misschien al zes jaar oud, maar hoef je nog niet te onderschatten. De G100-Ultra zelf komt uit 2024 en is de opvolger van de eveneens prima Helio G99-processor. De specificaties van beide processors verschillen amper, maar het nieuwe model is wel iets beter geoptimaliseerd. Voor dagelijkse taken presteert het systeem dan ook meer dan prima, al kan het wel zijn dat je hier en daar op wat gestotter stuit (zelfs de duurdere variant met 8 GB werkgeheugen). Het is daarom niet bepaald een gamemachine, maar lichtere en oudere games draaien er acceptabel op.

De software op Xiaomi-apparaten was voorheen soms een struikelblok, maar de overgang naar HyperOS 2, gebaseerd op Android 15, is een hele verbetering. Een handige functie is bijvoorbeeld de vaste taakbalk onderin met favoriete en recente apps. De tablet wordt geleverd met een paar voorgeïnstalleerde apps, waarvan je het gros gelukkig makkelijk verwijdert. Je moet het helaas wel zonder splitscreen-multitasking doen – wat ons betreft een dealbreaker. Verwacht twee jaar OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates, dat weinig maar gebruikelijk is in dit prijssegment.

©Wesley Akkerman

Camera en accessoires

De camera's op de Redmi Pad 2 zijn niet zijn sterkste punt, maar komen soms toch van pas. Xiaomi heeft de betere camera aan de achterkant geplaatst, wat onhandig is voor videobellen (waar je dit soort tablets doorgaans voor gebruikt). De frontcamera is zelfs afgewaardeerd naar 5 megapixel. Hoewel de kwaliteit bij goede belichting voldoende is voor videochats, kun je de verwachtingen het best laag houden. De achtercamera is bruikbaar voor basisfoto's, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met die van oudere telefoons. Handig voor documenten inscannen, meer niet.

Tot slot is het goed om te weten dat je de Xiaomi Redmi Pad 2 kunt uitrusten met verschillende accessoires, waaronder een screenprotector, een cover en de Redmi Smart Pen. De stylus is handig voor notities en schetsen, en is drukgevoelig. Helaas is er geen magnetische bevestiging en moet je hem apart opladen via usb-c. De Redmi Pad 2 Cover is een aanrader: die beschermt het scherm en fungeert als standaard. Handig wel, maar ook hier missen we een stylushouder. Ook sluit de cover niet magnetisch, wat minder ideaal is voor onderweg.

©Wesley Akkerman

Xiaomi Redmi Pad 2 kopen?

De Xiaomi Redmi Pad 2, met adviesprijzen tussen 199,90 en 249,90 euro, is een prima budgettablet. Het strakke metalen design, het scherpe 11inch-scherm en de 9000mAh-batterij zijn fijne pluspunten, die de tablet de allure van duurdere modellen geven. Hoewel de MediaTek Helio G100-Ultra-processor niet geschikt is voor de zwaarste taken, presteert hij prima voor dagelijks gebruik, al kunnen er af en toe wat haperingen optreden. Voor gamers is het goed om rekening te houden met beperkingen, maar minder veeleisende titels draaien hier soepel op.

Of je nu gaat voor het goedkoopste of juist het duurste model, dat maakt niet uit. We vinden dat de tablet zijn prijskaartje waard is. De duurste versie heb je gelukkig alleen nodig als je per se de 4G-verbinding wilt hebben. Houd wel rekening met compromissen: de camera's zijn basaal en het ontbreken van splitscreen-multitasking is een gemis. Ook stellen de accessoires weinig voor. Maar als je een betaalbare tablet zoekt voor entertainment en lichte taken, dan is de Redmi Pad 2 een acceptabel alternatief voor de tablets die minimaal het dubbele kosten.