TomTom Adventurer - Buiten de gebaande paden
Veel sporthorloges richten zich op fitnessen en hardlopen, soms met wat zwemmen erbij, maar nu en dan staat er een bedrijf op dat die gebaande paden links laat liggen. De TomTom Adventurer gaat off-road, over de hoogste bergen (en misschien door een dalletje of twee), maar toont zich vooral een uitstekend maatje voor buitenactiviteiten.
Uiterlijk
De Adventurer is lid van een serie sporthorloges van TomTom, maar is van die serie met afstand de meest robuuste. Dat betekent wel dat je een flink bakbeest om je pols hebt. Voor marathonlopers misschien niet ideaal, maar het geeft je wel meteen het gevoel dat je niet meteen een nieuwe hoeft te kopen als je een keer op het asfalt, het ijs of een rots terechtkomt.
Onze testversie heeft een breed, feloranje bandje, dat ook beschikbaar is in minder opvallend zwart met oranje accenten. De dubbele rij gaatjes is een verademing, vergeleken met de huidige trend van losschietende klikbandjes. Het scherm is vierkant met afgeronde hoeken, met vrij dikke randen om het eigenlijke display.
Opladen en menu
Net als bij de meeste andere wearables klik je het horloge vast in het bandje. Om hem op te laden moet je hem er dus weer uithalen, en bovendien heb je een speciale oplaadkabel nodig. Een algehele overgang naar usb-c zou de wereld van wearables zeker niet misstaan. Het klikmechanisme werkt verder prima, en gaat bovendien vrij snel: zelfs via de usb-poort van je pc kun je met een uurtje opladen een dagen vooruit. De accuduur is heel erg afhankelijk van hoe intensief je sport en welke sensoren gebruikt. Bij gemiddeld gebruik is meer dan een week geen enkel probleem.
©PXimport
Over de onhandige menustructuur hebben we in de review van de TomTom Spark 3 al iets gezegd, en die structuur is intact gebleven. We moeten er wel bij zeggen dat het snel went, en dat je na een week of twee vrij snel naar de menu-items klikt die je vaak gebruikt. Even snel checken hoe vol de batterij nog is of een momentopname van je hartslag opnemen kan in het begin echter een flinke zoektocht opleveren.
De Adventurer geeft je meteen het gevoel dat je niet meteen een nieuwe hoeft te kopen als je een keer op het asfalt, het ijs of een rots terechtkomt.
-
Sensoren
De TomTom Adventurer is uitgerust met een breed scala aan sensoren en meetapparatuur. De hartslagmeter, die je via het menu aan en uit kunt zetten zonder dat er een workout aan te pas komt, is behoorlijk accuraat: tijdens een vergelijkende test met een professionele hartslagmeter in de sportschool zat er maximaal twee slagen per minuut verschil tussen de metingen.
De Adventurer houdt via GPS bij waar je geweest bent, en synchroniseert dat na het koppelen aan je smartphone met de bijbehorende app. Andersom werkt het ook: je kunt een .gpx-bestand uploaden op de website van TomTom Sports, dat dan automatisch wordt ingeladen in je workout. Net zoveel detail als met Google Maps krijg je bij lange na niet te zien, maar het is een leuke optie als je vaak ‘welke kant ging ik hier ook alweer op?’ denkt. In het verlengde van de GPS werkt het kompas naar behoren, maar het is nog steeds meer een gimmick dan een feature die je vaak zal gebruiken.
©CIDimport
©CIDimport
Als je real-time informatie niet zo belangrijk vindt, kun je je ook gewoon concentreren op je ingeladen route of vooraf gestelde doelen. Je kunt de Adventurer ook helemaal negeren en tijdens het syncen met je smartphone pas kijken wat je hebt gepresteerd.
Muziek
De TomTom Adventurer is gemaakt om je smartphone helemaal thuis te kunnen laten tijdens je workout, en dan is er één belangrijk ding waarover we het nog niet hebben gehad: muziek. De Adventurer heeft 3GB opslagruimte om je eigen playlists op te zetten, genoeg voor vele sportieve uren. De muziek op je horloge krijgen is een beetje een toer, omdat je een programma moet downloaden, iTunes of Windows Media Player moet gebruiken en je horloge met een kabel aan je pc moet verbinden. Je kunt ook alleen playlists in het horloge laden, geen losse nummers.
Als je echter veel verschillende sporten beoefent en vaak buiten bezig bent, is de Adventurer de juiste keuze.
-
Maar om muziek te luisteren, heb je natuurlijk een koptelefoon nodig. Helaas ondersteunt de Adventurer volgens de website maar een handjevol bluetooth-headphones, en dat zijn ook niet de meestgebruikte. In de praktijk zijn er gelukkig veel meer koptelefoons die werken. Het pairen lukt vaker niet dan wel, maar als je het een paar keer probeert en je hebt geluk met je merk koptelefoon, kan het zomaar goed gaan. Ga er echter niet vanuit dat de koptelefoon die je nu hebt ook gewoon werkt. Als je eenmaal verbonden bent, kun je muziek gaan luisteren. Het bluetoothsignaal is niet het sterkste, zeker niet als je op een drukkere plek bent.
©CIDimport
©CIDimport
Conclusie
De TomTom Adventurer is de meest geavanceerde in de lijn van sporthorloges van het Nederlandse bedrijf. Hij is vooral gericht op outdoorsporters die geen probleem hebben met een fiks horloge om hun pols. De sensoren werken naar behoren, alleen de stappenteller is ietwat optimistisch. De muziek-feature is leuk, maar brengt in de praktijk meer frustratie dan plezier met zich mee. Via de app of het online portal krijg je veel informatie over je workout en kun je zelfs je eigen GPS-routes inladen om te volgen tijdens het sporten. Ben je een hardloper? Dan kun je misschien beter kiezen voor een van de goedkopere, minder in het oog springende horloges uit dezelfde lijn. Als je echter veel verschillende sporten beoefent en vaak buiten bezig bent, is de Adventurer de juiste keuze.
**Prijs** €299,- **Sporten** Outdoor, extreme sports **Accu** 1-2 weken bij normaal gebruik **Sensoren** Stappenteller, hartslagmeter, GPS, kompas, hoogtemeter **Extra** Waterdicht, app voor smartphone en pc, online portal **Website** [tomtom.com](https://www.tomtom.com/nl_nl/sports/outdoor-watches/gps-outdoor-watch-adventurer/orange/)
- Robuust
- Veel sensoren en modi
- Syncen naar apps en portal
- Muziek en koptelefoon koppelen
- Goedgelovige stappenteller