ID.nl logo
TomTom Adventurer - Buiten de gebaande paden
© PXimport
Zekerheid & gemak

TomTom Adventurer - Buiten de gebaande paden

Veel sporthorloges richten zich op fitnessen en hardlopen, soms met wat zwemmen erbij, maar nu en dan staat er een bedrijf op dat die gebaande paden links laat liggen. De TomTom Adventurer gaat off-road, over de hoogste bergen (en misschien door een dalletje of twee), maar toont zich vooral een uitstekend maatje voor buitenactiviteiten.

Uiterlijk

De Adventurer is lid van een serie sporthorloges van TomTom, maar is van die serie met afstand de meest robuuste. Dat betekent wel dat je een flink bakbeest om je pols hebt. Voor marathonlopers misschien niet ideaal, maar het geeft je wel meteen het gevoel dat je niet meteen een nieuwe hoeft te kopen als je een keer op het asfalt, het ijs of een rots terechtkomt.

Onze testversie heeft een breed, feloranje bandje, dat ook beschikbaar is in minder opvallend zwart met oranje accenten. De dubbele rij gaatjes is een verademing, vergeleken met de huidige trend van losschietende klikbandjes. Het scherm is vierkant met afgeronde hoeken, met vrij dikke randen om het eigenlijke display.

Opladen en menu

Net als bij de meeste andere wearables klik je het horloge vast in het bandje. Om hem op te laden moet je hem er dus weer uithalen, en bovendien heb je een speciale oplaadkabel nodig. Een algehele overgang naar usb-c zou de wereld van wearables zeker niet misstaan. Het klikmechanisme werkt verder prima, en gaat bovendien vrij snel: zelfs via de usb-poort van je pc kun je met een uurtje opladen een dagen vooruit. De accuduur is heel erg afhankelijk van hoe intensief je sport en welke sensoren gebruikt. Bij gemiddeld gebruik is meer dan een week geen enkel probleem.

©PXimport

Over de onhandige menustructuur hebben we in de review van de TomTom Spark 3 al iets gezegd, en die structuur is intact gebleven. We moeten er wel bij zeggen dat het snel went, en dat je na een week of twee vrij snel naar de menu-items klikt die je vaak gebruikt. Even snel checken hoe vol de batterij nog is of een momentopname van je hartslag opnemen kan in het begin echter een flinke zoektocht opleveren.

De Adventurer geeft je meteen het gevoel dat je niet meteen een nieuwe hoeft te kopen als je een keer op het asfalt, het ijs of een rots terechtkomt.

-

Sensoren

De TomTom Adventurer is uitgerust met een breed scala aan sensoren en meetapparatuur. De hartslagmeter, die je via het menu aan en uit kunt zetten zonder dat er een workout aan te pas komt, is behoorlijk accuraat: tijdens een vergelijkende test met een professionele hartslagmeter in de sportschool zat er maximaal twee slagen per minuut verschil tussen de metingen.

De Adventurer houdt via GPS bij waar je geweest bent, en synchroniseert dat na het koppelen aan je smartphone met de bijbehorende app. Andersom werkt het ook: je kunt een .gpx-bestand uploaden op de website van TomTom Sports, dat dan automatisch wordt ingeladen in je workout. Net zoveel detail als met Google Maps krijg je bij lange na niet te zien, maar het is een leuke optie als je vaak ‘welke kant ging ik hier ook alweer op?’ denkt. In het verlengde van de GPS werkt het kompas naar behoren, maar het is nog steeds meer een gimmick dan een feature die je vaak zal gebruiken.

©CIDimport

©CIDimport

Als je real-time informatie niet zo belangrijk vindt, kun je je ook gewoon concentreren op je ingeladen route of vooraf gestelde doelen. Je kunt de Adventurer ook helemaal negeren en tijdens het syncen met je smartphone pas kijken wat je hebt gepresteerd.

Muziek

De TomTom Adventurer is gemaakt om je smartphone helemaal thuis te kunnen laten tijdens je workout, en dan is er één belangrijk ding waarover we het nog niet hebben gehad: muziek. De Adventurer heeft 3GB opslagruimte om je eigen playlists op te zetten, genoeg voor vele sportieve uren. De muziek op je horloge krijgen is een beetje een toer, omdat je een programma moet downloaden, iTunes of Windows Media Player moet gebruiken en je horloge met een kabel aan je pc moet verbinden. Je kunt ook alleen playlists in het horloge laden, geen losse nummers.

Als je echter veel verschillende sporten beoefent en vaak buiten bezig bent, is de Adventurer de juiste keuze.

-

Maar om muziek te luisteren, heb je natuurlijk een koptelefoon nodig. Helaas ondersteunt de Adventurer volgens de website maar een handjevol bluetooth-headphones, en dat zijn ook niet de meestgebruikte. In de praktijk zijn er gelukkig veel meer koptelefoons die werken. Het pairen lukt vaker niet dan wel, maar als je het een paar keer probeert en je hebt geluk met je merk koptelefoon, kan het zomaar goed gaan. Ga er echter niet vanuit dat de koptelefoon die je nu hebt ook gewoon werkt. Als je eenmaal verbonden bent, kun je muziek gaan luisteren. Het bluetoothsignaal is niet het sterkste, zeker niet als je op een drukkere plek bent.

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

De TomTom Adventurer is de meest geavanceerde in de lijn van sporthorloges van het Nederlandse bedrijf. Hij is vooral gericht op outdoorsporters die geen probleem hebben met een fiks horloge om hun pols. De sensoren werken naar behoren, alleen de stappenteller is ietwat optimistisch. De muziek-feature is leuk, maar brengt in de praktijk meer frustratie dan plezier met zich mee. Via de app of het online portal krijg je veel informatie over je workout en kun je zelfs je eigen GPS-routes inladen om te volgen tijdens het sporten. Ben je een hardloper? Dan kun je misschien beter kiezen voor een van de goedkopere, minder in het oog springende horloges uit dezelfde lijn. Als je echter veel verschillende sporten beoefent en vaak buiten bezig bent, is de Adventurer de juiste keuze.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** €299,- **Sporten** Outdoor, extreme sports **Accu** 1-2 weken bij normaal gebruik **Sensoren** Stappenteller, hartslagmeter, GPS, kompas, hoogtemeter **Extra** Waterdicht, app voor smartphone en pc, online portal **Website** [tomtom.com](https://www.tomtom.com/nl_nl/sports/outdoor-watches/gps-outdoor-watch-adventurer/orange/)

Plus- en minpunten
  • Robuust
  • Veel sensoren en modi
  • Syncen naar apps en portal
  • Muziek en koptelefoon koppelen
  • Goedgelovige stappenteller
▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!