Smartwatch of fitnesstracker - Tips om te kiezen
Eerst was het een hype, toen bleek de verkoop tegen te vallen, maar inmiddels zijn wearables toch aan een stevige opmars bezig. Horloges of bandjes om de pols die via bluetooth en een app in verbinding staan een smartphone. Ze vallen grofweg in twee categorieën, smartwatch of fitnesstracker. Welke is het beste geschikt voor jou?
Jarenlang waren het vooral fitnesstrackers: relatief simpele polsbandjes die je stappen en workouts bijhouden, die als warme broodjes over de toonbank gingen. Ze bleken een eenvoudige en goedkope optie om je sportprestaties bij te houden, met een bijbehorende smartphone-app voor gedetailleerdere informatie. Smartwatches, bijvoorbeeld die van Apple of Samsung, hadden meer tijd nodig om volwassener te worden. Niet alleen vanwege hun hogere prijs, maar ook omdat de accuduur en het gebruiksgemak aanvankelijk tegenvielen.
Op die vlakken heeft vooral Apple grote stappen gezet. Het bedrijf maakte zijn slimme horloges sneller, waterdicht en voegde zowel fitness- als gezondheidsfuncties toe (zie de Apple Watch 3 review).
Maar ook andere fabrikanten hebben niet stilgezeten. De hedendaagse smartwatch kan dan ook veel meer dan alleen notificaties en de tijd tonen. Toch is het goed om af te wegen of je al die extra functies nodig hebt. En er zijn meer zaken waarop je moet letten als je een smartwatch of fitnesstracker overweegt.
Mogelijkheden smartwatch en fitnesstracker
Het aanbod wearables is enorm. Bepaal daarom aan het begin van je zoektocht waarvoor je het wilt gaan gebruiken. Zoek je een polsbandje om je stappen te tellen, hartslag te checken en inzicht te krijgen in je calorieverbruik? Dan heb je voldoende aan een simpele fitness- of activitytracker, al dan niet met scherm. Een bekende fabrikant van dit soort wearables is Fitbit, dat veel keuze biedt voor ieder budget.
Zie jij je wearable meer als verlengstuk van je smartphone en wil je de mogelijkheid om vanaf je pols notificaties, apps en activiteiten te checken? Dan is de keuze voor een smartwatch snel gemaakt. Apple en Samsung hebben beide smartwatches die uitstekend met je telefoon samenwerken, en ze kunnen dankzij de ingebouwde gps ook zelfstandig werken. Je kunt daardoor ook zonder smartphone gaan sporten.
©PXimport
Houd bij de keuze voor een wearable rekening met de platformen die ondersteund worden. De fitnesstrackers van Fitbit werken met zowel Android als iOS, maar de Apple Watch is alleen aan een iPhone te koppelen. Wel zijn er voor de Watch aanzienlijk meer apps beschikbaar: praktisch alle bekende sport-, productiviteit- en socialmedia-apps zijn geoptimaliseerd.
De smartwatches van Samsung werken met vrijwel alle Android-toestellen met versie 4.4 of hoger. Ook iOS wordt ondersteund, al moeten applicaties via de aparte Gear S-app worden gedownload. Ook is de functionaliteit is beperkt: zo is het nauwelijks mogelijk om op binnenkomende meldingen te reageren.
Andere fabrikanten als Fossil, Huawei en ASUS maken gebruik van Android Wear. Dat platform werkt met Android (iOS-ondersteuning is eveneens beperkt) en biedt talloze apps en wijzerplaten om je horloge te personaliseren.
Design en pasvorm
Bij een horloge of bandje dat je dagelijks om je pols draagt, is het design natuurlijk van belang. Gelukkig hebben fabrikanten dat inmiddels ook door. Zo kun je de Apple Watch in twee formaten (38 of 42 millimeter) en in verschillende kleuren aanschaffen. Het bandje is desgewenst verwisselbaar voor eentje van metaal, leer of nylon. Het design van de smartwatches van bijvoorbeeld Samsung en ASUS verschilt sterk van dat van Apple. Ze hebben een rond(er) uurwerk, zodat het meer weg heeft van een traditioneel horloge.
Vrijwel allemaal beschikken ze over een stof- en waterbestendige behuizing: handig voor actieve sporters. Ook de smartwatches van horlogemaker Fossil zien er traditioneel uit, terwijl je de fitnesstrackers van Fitbit juist niet snel zult verwarren met een ‘normaal’ horloge. Wel biedt Fitbit veel verschillende kleuren en designs om uit te kiezen.
©PXimport
Prijzen
De prijzen voor wearables verschillen behoorlijk. De goedkoopste varianten, met relatief beperkte mogelijkheden en een simpel scherm of zelfs zonder scherm, heb je al voor minder dan 75 euro. Wearables die meer data bijhouden, zoals je hartslag, slaappatroon en notificaties, zijn verkrijgbaar voor prijzen tussen de 100 en 150 euro. Wil je een smartwatches, dan kom je terecht in een hoger prijssegment: vanaf zo’n 250 euro krijg je een horloge met Android Wear.
Samsung vraagt voor zijn krachtigste en meest veelzijdige smartwatch 350 euro, hoewel de wat oudere modellen een stuk goedkoper zijn. Dat geldt ook voor eerdere varianten van de Apple Watch (series 1 en 2). Voor de onlangs uitgebrachte Apple Watch 3 betaal je 369 euro en zelfs 399 euro voor de 42mm-versie. Flinke bedragen.