ID.nl logo
Smartwatch of fitnesstracker - Tips om te kiezen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Smartwatch of fitnesstracker - Tips om te kiezen

Eerst was het een hype, toen bleek de verkoop tegen te vallen, maar inmiddels zijn wearables toch aan een stevige opmars bezig. Horloges of bandjes om de pols die via bluetooth en een app in verbinding staan een smartphone. Ze vallen grofweg in twee categorieën, smartwatch of fitnesstracker. Welke is het beste geschikt voor jou?

Jarenlang waren het vooral fitnesstrackers: relatief simpele polsbandjes die je stappen en workouts bijhouden, die als warme broodjes over de toonbank gingen. Ze bleken een eenvoudige en goedkope optie om je sportprestaties bij te houden, met een bijbehorende smartphone-app voor gedetailleerdere informatie. Smartwatches, bijvoorbeeld die van Apple of Samsung, hadden meer tijd nodig om volwassener te worden. Niet alleen vanwege hun hogere prijs, maar ook omdat de accuduur en het gebruiksgemak aanvankelijk tegenvielen.

Op die vlakken heeft vooral Apple grote stappen gezet. Het bedrijf maakte zijn slimme horloges sneller, waterdicht en voegde zowel fitness- als gezondheidsfuncties toe (zie de Apple Watch 3 review).

Maar ook andere fabrikanten hebben niet stilgezeten. De hedendaagse smartwatch kan dan ook veel meer dan alleen notificaties en de tijd tonen. Toch is het goed om af te wegen of je al die extra functies nodig hebt. En er zijn meer zaken waarop je moet letten als je een smartwatch of fitnesstracker overweegt.

Mogelijkheden smartwatch en fitnesstracker

Het aanbod wearables is enorm. Bepaal daarom aan het begin van je zoektocht waarvoor je het wilt gaan gebruiken. Zoek je een polsbandje om je stappen te tellen, hartslag te checken en inzicht te krijgen in je calorieverbruik? Dan heb je voldoende aan een simpele fitness- of activitytracker, al dan niet met scherm. Een bekende fabrikant van dit soort wearables is Fitbit, dat veel keuze biedt voor ieder budget.

Zie jij je wearable meer als verlengstuk van je smartphone en wil je de mogelijkheid om vanaf je pols notificaties, apps en activiteiten te checken? Dan is de keuze voor een smartwatch snel gemaakt. Apple en Samsung hebben beide smartwatches die uitstekend met je telefoon samenwerken, en ze kunnen dankzij de ingebouwde gps ook zelfstandig werken. Je kunt daardoor ook zonder smartphone gaan sporten.

©PXimport

Houd bij de keuze voor een wearable rekening met de platformen die ondersteund worden. De fitnesstrackers van Fitbit werken met zowel Android als iOS, maar de Apple Watch is alleen aan een iPhone te koppelen. Wel zijn er voor de Watch aanzienlijk meer apps beschikbaar: praktisch alle bekende sport-, productiviteit- en socialmedia-apps zijn geoptimaliseerd.

De smartwatches van Samsung werken met vrijwel alle Android-toestellen met versie 4.4 of hoger. Ook iOS wordt ondersteund, al moeten applicaties via de aparte Gear S-app worden gedownload. Ook is de functionaliteit is beperkt: zo is het nauwelijks mogelijk om op binnenkomende meldingen te reageren.

Andere fabrikanten als Fossil, Huawei en ASUS maken gebruik van Android Wear. Dat platform werkt met Android (iOS-ondersteuning is eveneens beperkt) en biedt talloze apps en wijzerplaten om je horloge te personaliseren.

Design en pasvorm

Bij een horloge of bandje dat je dagelijks om je pols draagt, is het design natuurlijk van belang. Gelukkig hebben fabrikanten dat inmiddels ook door. Zo kun je de Apple Watch in twee formaten (38 of 42 millimeter) en in verschillende kleuren aanschaffen. Het bandje is desgewenst verwisselbaar voor eentje van metaal, leer of nylon. Het design van de smartwatches van bijvoorbeeld Samsung en ASUS verschilt sterk van dat van Apple. Ze hebben een rond(er) uurwerk, zodat het meer weg heeft van een traditioneel horloge.

Vrijwel allemaal beschikken ze over een stof- en waterbestendige behuizing: handig voor actieve sporters. Ook de smartwatches van horlogemaker Fossil zien er traditioneel uit, terwijl je de fitnesstrackers van Fitbit juist niet snel zult verwarren met een ‘normaal’ horloge. Wel biedt Fitbit veel verschillende kleuren en designs om uit te kiezen.

©PXimport

Prijzen

De prijzen voor wearables verschillen behoorlijk. De goedkoopste varianten, met relatief beperkte mogelijkheden en een simpel scherm of zelfs zonder scherm, heb je al voor minder dan 75 euro. Wearables die meer data bijhouden, zoals je hartslag, slaappatroon en notificaties, zijn verkrijgbaar voor prijzen tussen de 100 en 150 euro. Wil je een smartwatches, dan kom je terecht in een hoger prijssegment: vanaf zo’n 250 euro krijg je een horloge met Android Wear.

Samsung vraagt voor zijn krachtigste en meest veelzijdige smartwatch 350 euro, hoewel de wat oudere modellen een stuk goedkoper zijn. Dat geldt ook voor eerdere varianten van de Apple Watch (series 1 en 2). Voor de onlangs uitgebrachte Apple Watch 3 betaal je 369 euro en zelfs 399 euro voor de 42mm-versie. Flinke bedragen.

▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!