Samsung Gear S3 - Flinke rondingen
De Gear S3-smartwatch van Samsung verschilt op het oog niet zo heel veel van z’n voorganger. Dat hoeft ook niet, want de klokjes zien er prachtig uit. Maar is de Samsung Gear S3 functioneel genoeg om écht onmisbaar te zijn?
De nieuwe smartwatch van Samsung heeft net als zijn voorganger een rond aanraakscherm, met twee knoppen aan de zijkant en een draairing. Dat laatste is uitermate handig voor de aansturing. Je bladert makkelijk door je apps en notificaties heen. Het verschil zit vooral in het formaat, de Gear S3 is fors groter. Op papier lijkt het mee te vallen, het scherm heeft een diameter van 1,3 inch (3,3 cm) ten opzichte van 1,2 inch van de Gear S2. Maar met bijna vijf bij vijf centimeter is het een behoorlijk groot horloge. Dat staat helaas wel een beetje lomp bij kleine (vrouwen)polsjes.
De smartwatch ziet er luxe uit. Met de bouwkwaliteit zit het ook wel snor, alles voelt stevig en duurzaam aan. Bovendien is het horloge waterdicht. Met het horloge zwemmen raad ik niet aan. Maar je hoeft je geen zorgen te maken als je arm diep in een waterteiltje komt.
©PXimport
De horlogebandjes zijn makkelijk verwisselbaar en universeel. Dat is sowieso prettig om de smartwatch net even persoonlijker te maken of te laten matchen met je outfit. Het rubberen bandje, dat standaard met de Frontier-uitvoering van het horloge meekomt, ziet er goedkoop uit, is stroef voor je huid en doet gewoonweg geen recht aan de uitstraling van de Gear S3 zelf. Een ander bandje is dus zelfs aan te bevelen.
Naast de Frontier-uitvoering is er ook de Gear S3 Classic en Gear S3 Balr. De uitvoeringen zien er ietsje anders uit en hebben een ander bandje. De Balr-uitvoering heeft ook andere knopjes en is flink aan de prijs: 400 euro. Dat is 100 euro duurder dan de andere uitvoeringen.
Scherm
De Gear S3 is uitgerust met een Super Amoledscherm. De kleurweergave is ietsje aan de doffe kant. Maar verder oogt alles scherp (de resolutie is 360x360) en alles is goed af te lezen met een keurige inkijkhoek.
©PXimport
©CIDimport
Functionaliteit
Uiteraard is de smartwatch eenvoudig te koppelen aan je Galaxy-smartphone via de Gear-app. Heb je een ander Androidtoestel, dan kun je het horloge ook gewoon koppelen en gebruiken, maar je moet in dat geval wel een hoop grote Samsung-apps installeren. Sinds kort wordt iOS ook ondersteund, maar ik merkte tijdens het koppelen wel dat er nog wat plooien gladgestreken moeten worden voordat de Gear S3 en iPhone helemaal goed samenwerken.
Natuurlijk zorgt Samsung voor veel apps die standaard aanwezig zijn. Zo is er een weersvoorspellingsapp, een muziekspeler (het horloge heeft 4GB opslaggeheugen voor apps en muziek), hoogte-barometer en natuurlijk de standaardapps voor berichten, e-mail en agenda's. Naar onmisbare functionaliteit voor een smartwatch wordt al jaren gezocht, maar Samsung ziet net als Apple wel in dat gezondheid en beweging belangrijke pijlers zijn. Daarom heeft de gezondheidsapp S Health een belangrijke rol gekregen. Je krijgt een melding als je te lang stil hebt gezeten, activiteiten worden herkend en door de ingebouwde GPS hoeven hardlopers niet meer een smartphone mee te nemen om de route in kaar te brengen. Wil je de hartslagmeter gebruiken, dan moet dit ook via S Health. Alleen heeft de Gear S3 hetzelfde probleem als alle hartslagmeters in Samsung producten: het werkt alleen op oproep. Je kunt dus een momentopname van je hartslag krijgen, maar waardevolle data, zoals de piekhartslag, rusthartslag of opbouw tijdens het sporten krijg je niet. Als je hier waarde aan hecht ben je nog steeds beter af met een Fitbit.
Jaren geleden introduceerde Samsung spraakassistent S Voice als een soort antwoord op Apple’s Siri. S Voice zit ook op de Gear S3, maar helaas is de assistentie van de dienst na al die jaren nog steeds erbarmelijk. Bovendien is S Voice nog steeds geen Nederlands aangeleerd. Ook zijn functies zoals Samsung Pay nog niet in Nederland uitgerold, dus betalen door met je horloge ergens tegen te tikken zit er voorlopig nog niet in.
©CIDimport
Apps
Uiteraard is Samsung druk bezig met app-ontwikkelaars om apps voor de Gear S3 in de markt te brengen. Zo is de Parkmobile-app wel handig om direct het betaald parkeren te stoppen en starten. Met de Uber-app regel je een taxi vanaf je pols en de KLM-app maakt het mogelijk te boarden met een armbeweging. Maar je merkt overal aan dat de app-makers zoekende zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de app van Thuisbezorgd, die de draairing als een ‘wheel of fortune’ inzet voor mensen die moeite hebben met het uitkiezen van een gerecht. Er zijn zelfs spelletjes beschikbaar, wat best onwennig speelt.
Door het vrij grote horlogeformaat is er ook ruimte voor een flinke accu. Twee keer zo groot als z’n voorganger. In praktijk komt het neer op zo’n vier dagen accuduur. Voor een horloge natuurlijk niet veel, maar voor een smartwatch is dat best oké.
Je merkt overal aan dat de app-makers zoekende zijn.
-
Conclusie
Eigenlijk is de Gear S3 een grote, opgevoerde versie van de S2. Misschien dat de smartwatch net even té groot gemaakt is voor de meeste polsen. Desondanks is het wel een prachtig apparaat, met afstand de mooiste smartwatch van het moment. Maar nadat veel smartwatches op de redactie de revue hebben gepasseerd, blijf de vraag wat het essentiële nut van een smartwatch is, nog altijd overeind staan.
**Prijs** € 399,- **Formaat** 4,9 x 4,6 x 1,3 cm **Gewicht** 59 gram **OS** Tizen **Scherm** 1,3 inch (360x360) **Processor** 1 GHz dualcore (Exynos 7270) **Werkgeheugen** 768 MB **Connectiviteit** GPS, wifi, bluetooth, NFC **Overig** Hartslagmeter, hoogtemeter, barometer **Website** [www.samsung.com](http://www.samsung.com/global/galaxy/gear-s3/)
- Ontwerp
- Bouwkwaliteit
- Scherm
- Noodzaak smartwatch ontbreekt
- Formaat
- Hartslagmeter