Roomba-stofzuigers worden slimmer: dit kunnen ze

© PXimport

Roomba-stofzuigers worden slimmer: dit kunnen ze

Geplaatst: 23 september 2020 - 02:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:33

Wesley Akkerman

iRobot, het bedrijf achter de Roomba-stofzuiger, heeft het Genius Home Intelligence-platform gepresenteerd. Dit platform maakt de premium bots nog slimmer en geeft goedkopere modellen een paar extra functies. Middels het platform moeten de Roomba’s en Braava’s straks beter in ons leven passen.

Dat begint allemaal bij de vernieuwde iRobot Home-applicatie, die uitgerold is voor Android en iOS. De app werkt met alle apparaten van de fabrikant die met wifi verbonden worden. Met de vernieuwde app kun je slimme routines inschakelen. Zo kan je Roomba beginnen met stofzuigen terwijl jij een ommetje maakt. Die routines stel je in met automatiseringsdienst IFTTT, waardoor de stofzuiger door andere apparaten in werking gesteld (getriggerd) kan worden. Denk dan aan slimme sloten, beveiligingscamera’s en anders wel slimme thermostaten.

Het idee voor het nieuwe platform kwam tevoorschijn toen moederbedrijf iRobot zich realiseerde dat de huidige werkmethode, op basis van schema’s, niet toereikend is. Heel vaak stopten eigenaars van de Roomba de stofzuiger, omdat er bijvoorbeeld een verandering plaatsvond in de agenda, waardoor de stofzuiger dus ineens begon te werken terwijl iemand thuis was.

Roomba

© PXimport

Roomba-stofzuiger worden veel slimmer in de toekomst

De verandering komt niet uit de lucht vallen, aangezien iRobot zijn Roomba-stofzuiger al jaren veel slimmer maakt. Zo kunnen de (peperdure) i7+ zijn eigen bak legen, terwijl de s9+ slim naast robotdweilmachine Braava Jet m6 werkt.

Het nieuwe platform betekent ook goed nieuws voor eigenaars van goedkopere modellen, zoals de Roomba 675. Wanneer ze slimmer met je planning om kunnen gaan, dan hebben ze een streepje voor op de concurrentie, zoals van Eufy of Neato.

Echter, de meeste functies zijn toch echt weggelegd voor de duurdere modellen. Met de nieuwe app kunnen de Roomba i7- en s9-stofzuigers bijvoorbeeld een specifieke plek schoonmaken wanneer je dat nodig acht. Denk dan bijvoorbeeld aan het gedeelte onder en rondom de eettafel na het avondeten; zo weet je zeker dat de kruimels weg zijn.

Roomba

© PXimport

Daarnaast kunnen die slimmere Roomba’s straks ook zelf plekken in huis aanwijzen die extra aandacht nodig hebben. Verder kunnen de i7 en s9 ook zelf bepalen bij een bepaalde plek in huis vandaan te blijven, wanneer blijkt dat ze vaak ergens vast komen te zitten. Uiteraard kun je de robotstofzuiger ook gewoon blijven bedienen middels de gratis app of via stembediening, zoals met Google Assistent of Amazon Alexa.

Het is nog maar de vraag of deze upgrades ervoor zorgen dat mensen zonder Roomba er nu toch één gaan aanschaffen. Maar voor bestaande eigenaars is het een welkome upgrade waar ze ongetwijfeld dankbaar gebruik van gaan maken. Bovendien heeft iRobot zo ook een ruimte voor zichzelf gemaakt waarin het gemakkelijk nieuwe, slimme functies introduceert. We zien vanzelf wat de toekomst in petto heeft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten