Kun je Windows 7 nog veilig gebruiken?

© PXimport

Kun je Windows 7 nog veilig gebruiken?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 16 januari 2020 - 11:04

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Mark Gamble

Ruim tien jaar na het uitbrengen van Windows 7 is het einde nu echt daar: Microsoft stopte 14 januari 2020 definitief met de ondersteuning. Afgelopen jaar kon je alleen nog de meest essentiële updates voor het besturingssysteem binnenhalen. Maar, is het überhaupt slim om nog met Windows 7 te werken, of moet je nu toch echt eens overstappen?

Niet iedereen kiest voor vooruitgang of is ervan overtuigd dat Windows 10 een beter besturingssysteem is dan Windows 7. In de zakelijke wereld voerde Windows 7 halverwege 2018 nog steeds de boventoon, maar sinds begin 2019 zien we dat nu ook steeds meer bedrijven zijn overgestapt naar Windows 10. De upgrade van Windows 7 naar 10 was voor thuisgebruikers voor lange tijd gratis, waardoor vooral in de eerste twee jaar na het verschijnen van Windows 10 een groot deel van de thuisgebruikers is overgestapt. Toch zweert een groot deel van de thuisgebruikers nog bij Windows 7. Op zich is het ook een prima besturingssysteem: hardware werkt doorgaans goed en ook de meeste software draait nog steeds moeiteloos op Windows 7.

© PXimport

Gratis upgraden: kan het nog steeds?

Internet

Windows 7 bevat standaard de browser Internet Explorer, en de laatste versie die werd uitgebracht voor dat besturingssysteem was versie 11, net als bij Windows 10. Als je Windows 7 gebruikt hoef je IE11 natuurlijk niet te gebruiken, want ook op dit OS kun je zelf kiezen voor bijvoorbeeld Chrome of Firefox. Voor al deze en andere browsers geldt dat je ze nog altijd zonder problemen in Windows 7 kunt installeren en gebruiken. Een overstap naar Windows 10 zal op dit vlak dus geen grote verandering vormen.

Netwerken

Windows 10 is beter gericht op het afspelen van multimedia over het netwerk. Zo kun je nu direct streamen vanuit de Verkenner naar een dlna-ondersteund apparaat in je thuisnetwerk, en dat kan ongeacht het type bestand. In Windows 7 kan dat streamen alleen vanuit de Windows Media Player, maar daarbij wordt geen ondersteuning voor bijvoorbeeld h264- en h265-gecodeerde bestanden geboden.

© PXimport

Compatibiliteit

Windows 7 is nu ook weer niet zo verouderd dat je er geen enkel hedendaags softwarepakket op kunt draaien. Als je Windows 7 nog gebruikt, hoef je je voorlopig dus nog geen zorgen te maken dat een nieuwe versie van een door jou gebruikt softwarepakket niet meer werkt onder Windows 7. Vaak beginnen de softwarespecificaties namelijk bij Windows 7, oplopend tot Windows 10. Het zijn vooral Windows XP en Windows Vista die niet meer officieel ondersteund worden. Ook de nieuwste Office 2019-software werkt onder Windows 7. Voor wat betreft stuurprogramma’s gaat min of meer hetzelfde op: werkt de hardware nu goed onder Windows 7, dan zal dat meestal ook zo blijven. Er is een zeer kleine kans dat een nieuwe versie van een driver ervoor zorgt dat je hardware ineens niet meer werkt in Windows 7. Alleen bij nieuwe apparaten zou het voor kunnen komen dat de fabrikant geen ondersteuning meer biedt voor Windows 7.

© PXimport

Veiligheid

Telemetrie

Een van de minpunten van het gebruik van Windows 10 is dat je veel van je privacy moet opgeven. Zo wordt door middel van telemetrie (het op afstand meten van gegevens) jouw gebruik van het besturingssysteem vastgelegd en doorgestuurd naar Microsoft, en worden er op verschillende plekken advertenties weergegeven. Nu denk je misschien: gelukkig is dat in Windows 7 niet zo. Maar dat heb je mis. Want ook in Windows 7 wordt er veel over je computer verzameld. Er is vorig jaar zelfs een extra verplichte update in Windows 7 verschenen die ervoor zorgt dat deze gegevens automatisch op een bepaalde tijd naar Microsoft worden verstuurd en waardoor je telemetrie niet meer kunt uitschakelen. Dus ook van Windows 7 kan Microsoft precies uitlezen hoe het systeem wordt gebruikt. Er zijn echter wel trucjes om dit te omzeilen (en die werken ook in Windows 10). Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een aangepast .hosts-bestand. Dit bestand wordt gebruikt om bepaalde internet- en netwerklocaties te blokkeren en vind je in Windows 7 in de map C:\Windows\System32\drivers\etc\. Door het toevoegen van een aantal serveradressen aan dat bestand, voorkom je dat deze locaties bereikbaar zijn vanaf jouw computer. Het is nogal een flinke lijst, op de site Ghacks.net kun je alle url’s en ip-adressen bekijken die geblokkeerd moeten worden.

© PXimport

Wat mis je als je Windows 10 niet gebruikt?

© PXimport

Tot slot

Vanaf 14 januari 2020 heeft Microsoft definitief de stekker uit het besturingssysteem gehaald en worden er geen updates meer voor uitgebracht. Nu is het wellicht tijd om toch echt over te stappen. Natuurlijk heb je altijd nog de keuze om voor een ander besturingssysteem te gaan, bijvoorbeeld Linux.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000