Je online leven opruimen met Just Delete Me

Als je je online leven sterk wilt beperken, zal je aan de slag moeten om her en der accounts te verwijderen. Dat is echter lang niet zo eenvoudig als het er uit ziet. PCM kan je hierbij helpen.

Stel dat je helemaal klaar bent met een online dienst of service en er graag weg wilt, dan is het nodig om je account te verwijderen. Vaak gebruiken bedrijven zogenaamde dark patterns, een speciale manier van het ontwerpen van de gebruikersinterface, om te voorkomen dat je weggaat. Zo’n ontwerp kan bijvoorbeeld een onlogische en onoverzichtelijke indeling zijn, door gebruik te maken van hoe wij mensen in elkaar zitten.

Een dienst die je erbij helpt om je online accounts te verwijderen, is justdelete.me. De website bevat een verzameling van websites met instructies hoe je je account kunt verwijderen, indien dat mogelijk is. Bij elke website is bovendien aangegeven hoe eenvoudig het verwijderen van je account is. Dat is gedaan in de vorm van de kleurcodes groen, geel, rood en zwart, waarbij groen eenvoudig is en zwart letterlijk onmogelijk.

Wil je bijvoorbeeld je Skype-account verwijderen, dan is het nodig om contact op te nemen met de klantenservice van Microsoft. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van je Adobe ID. Het verwijderen van je account voor Parkmobile, dat ook in Nederland actief is, wordt door Justdelete.me als lastig bestempeld. Het is hiervoor nodig een e-mail te sturen naar de klantenservice met je naam, mobiele telefoonnummer en kenteken of de laatste vier cijfers van je bankrekeningnummer of creditcard.

© PXimport

Op Justdelete.me staan instructies om je account te verwijderen op veel websites. Hier zie je bijvoorbeeld hoe je je Skype-account kunt verwijderen.

Het verwijderen van een Evernote-account is bijvoorbeeld dan weer niet mogelijk. Evernote-accounts kunnen alleen gedeactiveerd worden, maar dan blijft alle data wel gewoon nog aanwezig. Het is dan vereist om handmatig alle notities en persoonlijke informatie te verwijderen, vervolgens al deze gegevens te synchroniseren met de Evernote-servers en dan je account te deactiveren. Alleen zo is het mogelijk enigszins je data van de servers te verwijderen. Andere websites waarvoor er instructies beschikbaar zijn, zijn onder andere WhatsApp, Telegram, TeamViewer, Todoist, Zoho, Wunderlist, Vimeo en Snapchat. Van bijvoorbeeld Wikipedia, Steam, YouTube, PlayStation Network, Netflix, League of Legends en Kik zal je overigens nooit je gegevens kunnen verwijderen.

Die kennis kan ook preventief werken. Als je je wilt registreren op een site waar het lastig, zo niet onmogelijk, is om je gegevens ooit weer te verwijderen, dan is het misschien nodig even twee keer na te denken voordat je je gegevens aan zo’n dienst of website zomaar afgeeft.

Om tijdens het surfen direct in te zien hoe websites omgaan met hun verwijderbeleid, is er voor Justdelete.me een Google Chrome-extensie beschikbaar. Bij het bezoeken van een website die wordt ondersteund verschijnen de instructies om je account te verwijderen automatisch in beeld. Bovendien verschijnt er in de adresbalk direct hoe eenvoudig het is je account te verwijderen, aan de hand van een bolletje met de betreffende kleurcode van die website. Je vindt de Justdelete.me-extensie voor Google Chrome hier

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000