Ip-camera’s voor een nas getest
De huidige generatie bewakingscamera’s voor de consumentenmarkt heeft hun wortels vrijwel allemaal in de cloud. Hierbij belanden de opgeslagen beelden op een online server. Neem je het heft liever in eigen hand, dan kun je als alternatief zelf een videobewakingssysteem optuigen. De bekende nas-fabrikanten QNAP en Synology bieden hiervoor uitstekende toepassingen. In deze test gaan we dieper in op het gebruik van bewakingssoftware op een nas en voelen we diverse ip-camera’s van D-Link, Foscam, Hikvision en Reolink aan de tand.
Cloudcamera’s bieden voor fabrikanten als Google, Logitech, Ring en Somfy een uitstekend verdienmodel. Gebruikers kunnen de beelden namelijk slechts een beperkte periode gratis opslaan, bijvoorbeeld één of twee dagen. Dat is uiteraard geen reële optie, want ook na een wekenlange vakantie wil je nog bij de beelden kunnen komen. Tegen betaling krijgen klanten langer toegang tot de online opgeslagen beelden. Kortom, de geldkraan staat bij fabrikanten van populaire cloudcamera’s dus voortdurend open.
Geen zin in maandelijkse kosten? Er zijn gelukkig ook andere opties. Zo hebben veel ip-camera’s voor de consumentenmarkt een micro-sd-kaartslot waarmee je lokaal beelden kunt opslaan. Een nadeel hiervan is dat je bij diefstal van de bewakingsapparatuur meteen ook het bewijs kwijt bent.
Als derde optie kun je het videomateriaal via het thuisnetwerk naar een nas doorsluizen. Hierbij geldt als belangrijk voordeel dat je de beelden van verschillende merken ip-camera’s binnen één gebruikersomgeving kunt combineren. Let wel even op of de beoogde ip-camera’s compatibel zijn met je nas (daarover later meer). Zo ondersteunen gespecialiseerde cloudcamera’s deze functie meestal niet.
Installatie ip-camera
De installatie en montage van een moderne ip-camera valt erg mee. Veel modellen hebben een wifi-adapter met ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband aan boord, waardoor het aanleggen van meterslange netwerkkabel niet nodig is. Wel is er veelal een nabijgelegen stroompunt vereist, al bestaan er ook bewakingscamera’s met een accu of ondersteuning voor Power over Ethernet (PoE). Overigens zijn deze zogeheten PoE-camera’s met name bedoeld voor de zakelijke markt.
Voor de montage levert de fabrikant vrijwel altijd bevestigingsmateriaal mee. Na het nodige schroefwerk hang je de behuizing bijvoorbeeld aan de gevel van een woning of het plafond. Voor buitengebruik is een robuuste behuizing wel zo prettig; diefstal of vandalisme ligt tenslotte op de loer.
Na de montage regelen nieuwe gebruikers de configuratie vanuit een mobiele app. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een veilig wachtwoord en de aanmelding op het (draadloze) thuisnetwerk. Na afloop is de ip-camera gereed voor gebruik en kun je het netwerkapparaat eventueel bij een nas registreren.
©PXimport
Videoresolutie
Op videogebied is er met de huidige generatie ip-camera’s geen reden tot klagen. Geïnteresseerden hebben kortweg keuze tussen scherp en héél scherp. Zo hebben de zes testkandidaten in dit artikel allemaal een resolutie van minimaal 1920 × 1080 pixels. Gunstig, want op full-hd-beelden zijn personen duidelijk herkenbaar. Overigens bestaan er ook bewakingsproducten met een nog hogere resolutie. Zo legt de door ons geteste Reolink RLC-511W beelden vast in maximaal 2560 × 1920 pixels. Houd bij camera’s met een hogere resolutie wel rekening met een stevige meerprijs.
Belangrijk is verder in hoeverre je wilt kunnen inzoomen. Is dat het geval, zoek dan bij voorkeur naar een exemplaar met een optische zoomfunctie. Daarmee voorkom je pixelverlies, zodat de videokwaliteit intact blijft. Camera’s met een optische zoomfunctie hebben over het algemeen een grotere behuizing.
Boordevol opties
De concurrentie in de markt voor ip-camera’s is groot en fabrikanten doen er dan ook alles aan om hun producten van allerlei snufjes te voorzien. In deze test komen maar liefst drie zogenoemde pan- en tilt-camera’s aan bod. Die kunnen op afstand draaien en kantelen door bijvoorbeeld in een mobiele app op de pijltjestoetsen te tikken. Zo kun je vanuit meerdere hoeken filmen. Deze optie heeft met name meerwaarde wanneer je een persoon of huisdier wilt volgen. Verder is tweewegaudio een nuttige toevoeging. Dankzij de aanwezigheid van een microfoon en minuscule speaker kun je op afstand met iemand communiceren.
Voor de donkere uren mag nachtzicht natuurlijk niet ontbreken. Dat werkt meestal via een of meerdere infraroodlampjes of ledverlichting, waarna objecten in het donker zichtbaar zijn. Tot slot is bewegingsdetectie een onmisbare functie. Nadat de camera beweging detecteert, begint het apparaat automatisch met opnemen. Daarmee leg je alleen bruikbare beelden vast, en verspil je dus geen onnodige schijfruimte.
©PXimport
Functies op een nas
Moderne ip-camera’s bevatten tal van functies, maar dat wil nog niet zeggen dat die allemaal vanuit de gebruikersomgeving op een nas beschikbaar zijn. Probeer dat vooraf te achterhalen. Ga via deze webpagina na of jouw ip-camera compatibel is met een Synology-nas en welke functies er beschikbaar zijn. Naar eigen zeggen zijn op dit moment zo’n 7600 bewakingscamera’s geschikt voor aansturing vanaf een Synology-netwerkapparaat. Staar je overigens niet blind op deze lijst, want niet alle modelnamen met nas-ondersteuning staan ertussen. Onvermelde ip-camera’s met ondersteuning voor het universele onvif-protocol kun je namelijk ook prima vanaf een geschikte nas bedienen. Bezitters van een QNAP-netwerkapparaat surfen naar www.tiny.cc/qnapcompatible om de comptabiliteit te controleren.
©PXimport
Synology Surveillance Station
Bij aanschaf van een nieuwe nas is de kans groot dat je bij een exemplaar van Synology uitkomt. Dit Taiwanese merk is marktleider in Nederland en biedt een ruim assortiment met gebruiksvriendelijke netwerkapparaten voor thuisgebruikers en de zakelijke markt.
Het besturingssysteem DiskStation Manager (DSM) is bovendien Nederlandstalig en eenvoudig in gebruik. Vanuit DSM hebben bezitters van een Synology-nas toegang tot de applicatie Surveillance Station. Een voordeel van deze toepassing is dat je niet gebonden bent aan monitorsoftware van een specifieke camerafabrikant. Voeg verschillende merken ip-camera’s toe en bewaak vanaf je computer, tablet of smartphone je huis en tuin.
Installatie
Heb je een geschikte ip-camera en wil je de bediening vanaf een nas weleens uitproberen? Open binnen DSM het onderdeel Package Center en klik bij Surveillance Station op Installeren. Er verschijnt een venster in beeld waarmee je de bewakingssoftware desgewenst vanaf een eigen web-alias kunt oproepen. Wel zo handig, want daarmee kun je rechtstreeks Surveillance Station in een browser openen. Het is in dat geval niet nodig om je eerst bij DSM aan te melden. Zet een vinkje voor Aangepaste alias inschakelen en klik op Volgende / Toepassen. Zodra de installatie is voltooid, klik je op Openen. De applicatie verschijnt in een vers browsertabblad. Neem vrijblijvend de rondleiding door en maak jezelf alvast een beetje wegwijs binnen de gebruikersomgeving.
©PXimport
Licentieperikelen
Synologyvoorziet de meeste nas’en van twee apparaatlicenties voor Surveillance Station, zodat je twee ip-camera’s zonder kosten kunt aanmelden. Wil je een ruimer bewakingsnetwerk met meer camera’s, dan dien je hiervoor extra licenties aan te schaffen. Zo’n zogeheten Synology Camera License Pack is bij de betere (online) computerwinkels te koop. Voor een enkele licentie betaal je grofweg ongeveer vijftig euro, terwijl je voor vier extra licenties ongeveer 180 euro kwijt bent. Overigens verschillen de prijzen tussen de verkoopadressen nogal, dus bezoek meerdere webwinkels om de tarieven met elkaar te vergelijken.
Camera toevoegen
Na de installatie bevindt zich in het hoofdmenu van DSM een snelkoppeling naar Surveillance Station. Als alternatief kun je de applicatie ook rechtstreeks oproepen. Surf hiervoor naar http://ip-adres-nas/cam. Een voorwaarde is wel dat je tijdens de installatie de alias niet hebt aangepast. Heb je dat wel gedaan, vul dan achter het ip-adres de zelfverzonnen alias in.
Zorg ervoor dat er een capabele ip-camera is aangemeld op het (draadloze) thuisnetwerk. Bij een bekabelde aansluiting volstaat het meestal om een netwerkkabel in de behuizing te prikken. Gebruik bij een wifi-camera eerst de app van de fabrikant om verbinding met het draadloze toegangspunt te maken. Ga achtereenvolgens naar IP-camera / Toevoegen / Camera toevoegen en selecteer de optie Snelle installatie. Via Volgende verschijnt er een venster waarin je de camera bij Surveillance Station kunt aanmelden. Gelukkig is het in veel gevallen niet nodig om handmatig netwerkgegevens van de ip-camera op te geven. Klik op het vergrootglas en wacht af totdat de bewakingssoftware apparaten detecteert. Wanneer dat niet lukt, klik je op het tabblad Algemene interface (ONVIF). Dubbelklik op de gedetecteerde camera. Je vult daarna de gebruikersnaam en het wachtwoord van de camera in en klikt op Verbinding testen. Komt er beeld tevoorschijn? Bevestig met Volgende en Voltooien.
©PXimport
Video’s opnemen
Het is natuurlijk de bedoeling dat Surveillance Station video’s bewaart. Dat regel je in het dialoogvenster IP-camera. Als je de voorgaande paragraaf hebt doorgenomen, is dit onderdeel nog geopend. Navigeer naar Bewerken / Bewerken. Het bewakingsprogramma hanteert standaard een lage resolutie, maar dat pas je via het tabblad Video’s eenvoudig aan. Let hierbij ook op de framesnelheid. Bevestig met Opslaan en klik aan de linkerkant op Opname-instellingen.
Nagenoeg alle hedendaagse ip-camera’s ondersteunen bewegingsdetectie. In dat geval is het nuttig om in de velden achter Vooropnametijd voor een gebeurtenis en Postopnametijd na een gebeurtenis het aantal gewenste seconden in te vullen. Bepaal verder naar eigen inzicht hoeveel dagen je opnames wilt bewaren en kies de maximale bestandsgrootte van de archiefmap. Selecteer onderaan ook de beoogde opslaglocatie op je nas. Op het tabblad Planning geef je in een rooster aan op welke dagen en tijdstippen je video’s wilt opnemen. Wil je alleen op basis van bewegingsdetectie opnames maken, dan maak je het complete rooster groen.
Het is ook mogelijk om beelden continu op te slaan. Kies via het tabblad Streamen de gewenste opnamekwaliteit en klik op Opslaan. Wil je opgenomen beelden terugkijken? Open vanuit de hoofdinterface van Surveillance Station hiervoor de toepassing Tijdlijn of Opname.
©PXimport
Livebeelden
Je kunt vanuit Surveillance Station ook live een oogje in het zeil houden. Klik vanuit de hoofdinterface op Liveweergave, waarna je direct bewegend beeld te zien krijgt. Bevat de camera een microfoon, dan hoor je ook geluid. Bij een pan- en tilt-camera zie je linksboven pijltjesknoppen waarmee je kunt draaien en kantelen. Afhankelijk van de apparatuur kun je wellicht ook in- en uitzoomen. Bij gebruik van meerdere camera’s wil je alle livebeelden natuurlijk binnen één gebruikersomgeving vangen. Klik hiervoor op Beheer en kies een indeling.
©PXimport
Mobiele app
Surveillance Station bedien je ook moeiteloos vanuit een mobiele app. Installeer op een iPad, iPhone of Android-toestel maar eens de toepassing DS Cam. Vul na de installatie de toegangsgegevens van jouw nas in.
Voor snelle toegang binnen en buiten het thuisnetwerk stel je bij voorkeur een zogenoemde QuickConnect-id in. Zo hoef je niet te rommelen met ip-adressen en het al dan niet openen van netwerkpoorten. Navigeer hiervoor binnen DSM naar Configuratiescherm en QuickConnect. Zodra de aanmelding bij DS Cam is gelukt, verschijnt er direct livebeeld op het mobiele toestel. Handig is dat je desgewenst pushnotificaties van gebeurtenissen ontvangt.
©PXimport
D-Link DCS-8627LH
Met een adviesprijs van 183 euro is de DCS-8627LH weliswaar stevig aan de prijs, maar daar krijgen gebruikers dan ook interessante mogelijkheden voor terug. Anders dan de compacte behuizing van kunststof doet vermoeden, gebruik je deze bewakingscamera probleemloos buitenshuis. De constructie is dan ook behoorlijk stevig. De lengte van het adaptersnoer bedraagt zo’n zeven meter, zodat je voor de montage redelijk wat vrijheid hebt. Aan de hand van een kogelconstructie bepaal je de gewenste filmhoek.
Voor de verbinding met het netwerk is er een wifi-adapter ingebouwd. De aanmelding op het draadloze netwerk is met de gebruiksvriendelijke Mydlink-app snel gepiept. Je hoeft namelijk alleen maar een qr-code in de handleiding te scannen en de juiste netwerknaam te selecteren. Fijn is dat de app ook montage-instructies bevat en firmware-updates levert. Op de productdoos staat het onvif-logo afgebeeld, dus Synology Surveillance Station identificeert de DCS-8627LH aan de hand van dit protocol binnen het thuisnetwerk.
Boven de full-hd-lens is een felle ledschijnwerper van 400 lumen gehuisvest. Hierdoor maakt deze ip-camera ook in een donkere omgeving behoorlijk kleurrijke opnames. Met een diagonale kijkhoek van maar liefst 150 graden kun je een groot gebied filmen. De ingebouwde groothoeklens resulteert helaas wel in een nogal bolvormig beeld.
Interessante functies zijn verder de ondersteuning voor persoonsdetectie en tweewegaudio. Tot slot is er ook een (zwak klinkende) sirene en een micro-sd-kaartslot ingebouwd.
©PXimport
D-Link DCS-8627LH
Prijs
€ 183,-
Website
https://eu.dlink.com8Score80
Pluspunten
Weerbestendige behuizing
Uitstekend nachtzicht
Forse kijkhoek
Gebruiksvriendelijke app
Minpunten
Prijzig
Sirene erg zacht
Bolvormig beeld
D-Link DCS-8526LH
De DCS-8526LH is een pan- en tilt-camera voor binnen en kan dus op afstand draaien en kantelen. Het bereik hiervan bedraagt respectievelijk 340 en 110 graden, zodat je alle vrijheid hebt om de gewenste hoek te filmen. De diagonale kijkhoek van 138 graden van de lens is daarnaast ook erg ruim. Met een resolutie van 1920 × 1080 pixels zijn de opnames gedetailleerd genoeg om mogelijke insluipers herkenbaar in beeld te brengen. Houd vanwege de groothoeklens wel rekening met een bolvormig beeld, al is dat voor bewakingsdoeleinden niet per se storend.
Voor de verbinding met het thuisnetwerk heb je keuze tussen wifi en ethernet. De gebruiksvriendelijke Mydlink-app loodst je vlot door de configuratie. De functie persoonsdetectie werkt prima. Zodra iemand door het beeld loopt, ontvangen gebruikers direct een pushbericht.
©PXimport
Schakel je hierbij de trackingfunctie in, dan volgt de ip-camera automatisch bewegende objecten. De DCS-8526LH is onvif-gecertificeerd en kan dus beelden naar een nas wegschrijven. Dat werkt in de praktijk prima, waarbij je in de liveweergave pan- en tilt-knoppen tot je beschikking hebt en geluid hoort.
Een minpunt is de slappe behuizing, want de ip-camera van kunststof kan niet zoveel hebben. Ga dus zorgvuldig met dit apparaat om. De adviesprijs van 170 euro is dan wel weer behoorlijk stevig.
D-Link DCS-8526LH
Prijs
€ 170,-
Website
https://eu.dlink.com7Score70
Pluspunten
Gebruiksvriendelijke app
Grote kijkhoek
Minpunten
Prijzig
Bolvormig beeld
Slappe kunststof constructie
Foscam R2M
Voor een ip-camera in deze prijsklasse heeft de Foscam R2M aardig wat techniek in huis. Het betreft namelijk een pan- en tilt-camera met tweewegaudio en een full-hd-lens. Het apparaatje heeft een rotatiebereik van 350 graden, waardoor je de volledige ruimte in beeld kunt vangen. De diagonale kijkhoek van de lens bedraagt 100 graden, dus dat is vergeleken met de meeste andere nieuwbakken ip-camera’s niet al te ruim. Fijn is dat je deze ip-camera zowel via ethernet als wifi op het thuisnetwerk kunt aanmelden. Voor aansturing vanaf een nas identificeert Synology Surveillance Station de R2M als onvif-apparaat.
©PXimport
De pan- en tilt-functies werken vanuit de liveweergave vlekkeloos, terwijl je met het scrollwieltje digitaal kunt inzoomen. De beeldkwaliteit is in orde, want personen, dieren en overige objecten zijn duidelijk herkenbaar. Wel ogen de kleuren wat flets op tijdstippen met weinig licht, zoals vroeg in de ochtend. Wanneer je de beelden lokaal wilt opslaan, is er een micro-sd-kaartslot met een maximale capaciteit van 128 GB beschikbaar. De behuizing van deze compacte ip-camera is van kunststof en helaas niet erg stevig.
Aanmelden op het netwerk gaat met de uitgebreide Foscam-app soepel; scan met de smartphonecamera de qr-code op de onderzijde van de behuizing en vul zo nodig de gegevens van het draadloze netwerk in. Een minpunt is dat Foscam in de app op diverse plekken reclame voor zijn eigen cloud-abonnement maakt. Deze camera ondersteunt persoonsdetectie, waardoor je de kans op valse meldingen van bijvoorbeeld een huisdier verkleint.
Foscam R2M
Prijs
€ 99,95
Website
www.foscam.nl7Score70
Pluspunten
Goedkoop
Veel functies
Minpunten
Beperkte diagonale kijkhoek
Slappe kunststof constructie
Reclame cloud-abonnement in app
Foscam R4M
De Foscam R4M is op het oog identiek aan de eerder besproken R2M. Het betreft namelijk eveneens een pan- en tilt-camera die gegoten is in dezelfde behuizing. Zo bevindt zich aan de zijkant een micro-sd-kaartslot voor een geheugenkaart van maximaal 128 GB, terwijl je aan de achterzijde een netwerkkabel kunt aansluiten. Voor een wifi-verbinding schroef je de meegeleverde antenne op de behuizing. Een pluspunt is dat je de ip-camera op een 2,4GHz- en 5GHz-netwerk kunt aanmelden.
De meerprijs van deze R4M zit hem vooral in de cameralens, want dit exemplaar haalt een maximale videoresolutie van 2304 × 1536 pixels. Dat verschil is duidelijk te zien; de beelden ogen haarscherp. Een ander verschil is dat deze camera een iets grotere diagonale kijkhoek van 112 graden ondersteunt. Vanwege de grotere kijkhoek is het beeld wel een beetje bolvormig. Verder is er via het draaimechanisme een rotatiebereik van 350 graden haalbaar.
©PXimport
Synology Surveillance Station herkent de R4M dankzij ondersteuning voor het onvif-protocol. Dat kan in principe buiten de Foscam-app om, al is dat vanwege het ontbreken van een wachtwoord wel onveilig. Na registratie in de Foscam-app krijg je direct het verzoek om een gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen.
Ook deze Foscam-camera heeft een fragiele constructie van kunststof. Wees daarom voorzichtig, want de vraag is in hoeverre dit apparaatje een vrije val overleeft.
Foscam R4M
Prijs
€ 139,95
Website
www.foscam.nl9Score90
Pluspunten
Scherp beeld met heldere kleuren
Ondersteuning 2,4GHz- en 5GHz-netwerk
Veel functies
Minpunten
Slappe kunststof constructie
Bolvormig beeld
Reclame cloud-abonnement in app
Hikvision Hiwatch HWI-D220H-D/W
De Hikvision Hiwatch HWI-D220H-D/W is vergeleken met overige ip-camera’s in dit deelnemersveld iets lastiger te verkrijgen. Dit product is namelijk bestemd voor de zakelijke markt, al kunnen consumenten er ook prima mee uit de voeten. Het gaat om een weerbestendige dome-camera die je aan het plafond of de muur kunt monteren. De fabrikant levert hiervoor montagegereedschap mee, waarna je dankzij een diagonale kijkhoek van 132 graden een behoorlijk gebied kunt bewaken. De configuratie verschilt nauwelijks met die van de eerder besproken ip-camera’s voor de consumentenmarkt.
©PXimport
Download de Hik-Connect-app en scan na registratie de qr-code aan de zijkant van de behuizing. Deze Nederlandstalige app oogt minder gelikt dan we van D-Link en Foscam gewend zijn, maar het werkt desondanks prima. Bij bediening vanaf een nas heb je sowieso weinig met de mobiele app te maken. Helaas werkt de configuratie vanuit Synology Surveillance Station erg omslachtig; de verbinding kwam namelijk pas na het handmatig invullen van de juiste netwerkgegevens tot stand.
De full-hd-videokwaliteit is in orde en bevat heldere kleuren. Via de ingebouwde microfoon neemt het netwerkapparaat ook geluid op. Aan de binnenzijde zit nog een micro-sd-kaartslot met een capaciteit van maximaal 256 GB verstopt.
Hikvision Hiwatch HWI-D220H-D/W
Prijs
Ca. € 140,-
Website
www.euport.nl6Score60
Pluspunten
Scherp beeld met heldere kleuren
Weerbestendige behuizing
Duidelijke app
Minpunten
Geen tweewegaudio
Configuratie vanaf nas omslachtig
Reolink RLC-511W
Zoek je een robuuste buitencamera die wel een stootje kan hebben, dan is de Reolink RLC-511W een serieuze optie. De aluminium behuizing is ip66-gecertificeerd en gaat niet zomaar stuk. Daarnaast heeft deze camera nog veel meer te bieden. Zo zijn de beelden dankzij een resolutie van 2560 × 1920 pixels zeer scherp. Verder is er een optische zoomlens ingebouwd, waarbij je tot viermaal zonder kwaliteitsverlies kunt inzoomen. Rondom de lens bevinden zich maar liefst 24 ledlampjes. Volgens de fabrikant is er in het donker tot dertig meter zicht haalbaar. In de praktijk zijn objecten in het donker inderdaad duidelijk herkenbaar. Tweewegaudio is helaas niet mogelijk. Overigens is er wel een bescheiden microfoon aanwezig voor het opvangen van geluid.
©PXimport
Voor aansluiting op het netwerk kies je tussen ethernet en wifi. Gunstig is dat dit netwerkapparaat met de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband overweg kan. De bekabelde netwerkverbinding loopt deels via de voedingskabel. Gebruikers hoeven hierdoor voor de montage slechts een klein gat te boren. De registratie via de mobiele app werkt gemakkelijk. Dat kunnen we helaas niet zeggen van de configuratie binnen Synology Surveillance Station; pas na handmatige opgave van de netwerkgegevens lukt het om beelden naar een nas weg te schrijven.
Reolink RLC-511W
Prijs
€ 119,-
Website
www.reolink.com8Score80
Pluspunten
Weerbestendige en stevige behuizing
Optische zoomlens
Prima nachtzicht
Hoge resolutie
Ondersteuning 2,4GHz- en 5GHz-netwerk
Minpunten
Geen tweewegaudio
Configuratie vanaf nas omslachtig
Conclusie
Ben je op zoek naar een pan- en tilt-camera voor gebruik binnenshuis, dan is de Foscam R4M een aantrekkelijke optie. Synology Surveillance Station herkent deze ip-camera direct als onvif-apparaat, waarna je de beelden haarscherp kunt vastleggen. Fijn is dat je zowel via ethernet als wifi (2,4/5GHz) verbinding kunt maken.
Als buitencamera is de Reolink RLC-511W het overwegen waard, al kost het wel meer moeite om dit model met een Synology-nas samen te laten werken. Gunstig zijn de robuuste behuizing, optische zoomlens en hoge resolutie. Daarnaast ondersteunt de wifi-adapter 2,4GHz- en 5GHz-netwerken en resulteren de 24 ingebouwde leds in een uitstekend nachtzicht. De prijs voor deze veelzijdige camera valt ook nog eens mee. Dit product verdient dan ook het Redactietip-certificaat.
©PXimport