ID.nl logo
Google Home Mini: goedkope smart home-kennismaking
© PXimport
Zekerheid & gemak

Google Home Mini: goedkope smart home-kennismaking

Wat hebben Microsoft, Amazon, Google en Apple gemeen? Ze hopen allemaal je huis te veroveren met slimme luidsprekers voorzien van hun spraakassistent. Google zet in op Assistant, die in de Home-speaker zit. Hij zit ook in de kleinere, goedkopere Google Home Mini. Is klein ook fijn of ben je beter af met een concurrent?

Als je de Google Home Mini ziet, is het lastig voor te stellen dat het een slimme speaker is. Het ronde apparaatje oogt door zijn geringe grootte (vergelijkbaar met een appel) en stoffen bekleding meer als een doodnormale accessoire en zal in de meeste interieurs nauwelijks opvallen. En dat is precies wat Google wil. Omdat de Home Mini geen knoppen heeft, bedien je hem via de aanraakgevoelige bovenkant. Dat werkt na wat gewenning prima, maar maakt het lastig om de speaker op te pakken zonder dat hij ongevraagd bijvoorbeeld het volume aanpast. Het apparaatje werkt alleen als hij aan het stopcontact hangt; een accu ontbreekt. Zonde, want het had de speaker flexibeler in gebruik gemaakt.

©PXimport

Goede spraakherkenning

Het installeren van de Home Mini is met de Home-app (Android en iOS) binnen vijf minuten gepiept. De speaker werkt vervolgens via spraakbesturing door ‘Hey Google’, gevolgd door een commando te zeggen. De altijd-luisterende microfoons doen hun werk goed, ook in een woonkamer met de radio aan op de achtergrond. Antwoorden klinken ook duidelijk en het volume kan flink luid. Het luisteren naar muziek is vanwege de tegenvallende geluidskwaliteit van het speakertje minder aantrekkelijk. Zeker weten dat Google even niet meeluistert? Met een schuifje zet je de Home Mini in een vliegtuigmodus.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Assistant wordt slimmer

De Google Assistant-spraakassistent die in de Home Mini zit, is dezelfde als in de normale Home. Hij kan en werkt hetzelfde, waarbij (verrassing) vooral de integratie met Google-diensten goed is. Assistant heeft ook koppelingen met bekende smart home-producten en een aantal externe diensten als IFTTT, maar de assistent is nog niet zo slim als Amazon’s Alexa. Die spreekt trouwens geen Nederlands, Assistant ook (nog) niet. Google werkt eraan, maar vooralsnog gaat het praten en antwoorden in het Engels. Dat is een kwestie van wennen, al blijft Assistant vaak lastig verstaanbaar bij het uitspreken van Nederlandse woorden in bijvoorbeeld agenda-afspraken.

De Google Home Mini is vooralsnog een nice-to-have-product

-

©PXimport

Conclusie

De Google Home Mini is een betaalbare gadget om je huis vrij onopvallend slim te maken. Maar een must-have? Nee: de speaker is niet in Nederland te koop, spreekt onze taal niet en loopt qua mogelijkheden wat achter op Amazon’s Alexa-assistent. Die zit onder andere in de vergelijkbaar geprijsde Echo Dot, een eveneens compacte speaker. Het maakt de Google Home Mini daarom een nice-to-have-product. Met potentie, dat wel.

Goed
Conclusie

**Prijs** €49,- **Connectiviteit** bluetooth 4, 802.11 ac/b/g/n wifi **Formaat** 9,8 x 4,2 cm **Gewicht** 173 gram **Werkt met** Android (4.2 en hoger) en iOS (9.1 en hoger) **Luidspreker** 1x 40mm driver **Website** [google.com](https://store.google.com/de/product/google_home_mini)

Plus- en minpunten
  • Fraai, onopvallend ontwerp
  • Werkt goed met het Google-ecosysteem
  • Assistant wordt steeds slimmer
  • Betaalbare smart home-gadget
  • Geen ingebouwde accu
  • Niet in het Nederlands te gebruiken
  • Importeren vereist
▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast het Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten
© Alexander Kirch | AA+W - stock.adobe.com
Huis

Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Volgens onderzoek van Slimster.nl onder 1066 volwassenen heeft ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder minstens één abonnement op een streamingsdienst. Meestal blijft het daar niet bij: veel mensen combineren meerdere platforms. Netflix en Videoland zijn het populairst. Gemiddeld gaat er per persoon 29,56 euro per maand naar deze abonnementen.

Dat bedrag valt op, zeker in een tijd waarin de kosten voor levensonderhoud blijven stijgen. Slimster rekent het voor: wie op zijn twintigste begint met streamen en dat volhoudt tot zijn zeventigste, tikt in totaal zo'n 18.000 euro af. Voor bijna één op de tien Nederlanders loopt het maandbedrag zelfs op tot boven de 50 euro.

Bron: Slimster

Meerdere abonnementen, dus dat tikt aan

Twee derde van de gebruikers heeft meer dan één streamingdienst in huis. Vaak gaat het om twee of drie abonnementen, maar er is ook een kleine groep van zes procent die zich op vijf of meer platforms heeft geabonneerd. Als het op bezuinigen aankomt, moet Viaplay het als eerste ontgelden. Bijna de helft van de mensen met meerdere abonnementen noemt Viaplay als eerste die zij zouden opzeggen bij financiële druk. SkyShowtime en HBO Max volgen met respectievelijk 38 en 35 procent. Opvallend: ook Netflix is, met 29,3% absoluut een kandidaat voor een financiële bezuinigingsronde.

Geen afscheid voor altijd

Volgens Slimster betekent opzeggen lang niet altijd dat gebruikers definitief afhaken. Veel mensen schakelen tussen platforms, afhankelijk van wat er op dat moment te zien is. Wie nu naar HBO Max gaat voor 'The Last of Us', stapt later misschien weer over op Disney+ als daar een nieuwe Marvel-serie verschijnt. Omdat je de meeste abonnementen maandelijks kunt opzeggen, is flexibel gebruik heel normaal geworden.

Wij schreven al eerder dit artikel: Zo bespaar je op je abonnement voor streamingdiensten