Waarom je een matras online zou bestellen? Nou: het is vaak goedkoper, het scheelt je een hoop gedoe én de proefslaapperiode is soms langer. Maar er is ook een groot nadeel: je kunt niet eerst even proefliggen voor je een keuze maakt. Hoe weet je dan of je het goede matras kiest?
Een matras online bestellen kan een uitdaging zijn. Je kunt het matras immers niet even testen voor je tot aankoop overgaat. Maar dat betekent niet dat een matras bestellen een onverstandig idee is. Dit zijn 5 dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je tóch een goede aankoop doen, die je misschien zelfs een hoop geld bespaart:
- Materiaal
- Dikte en stevigheid
- Mogelijkheid tot proefslapen
- Levering
- Reviews
Lees ook: De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een matras
Matrassen zijn online doorgaans goedkoper omdat ze niet in een dure showroom hoeven te worden tentoongesteld. Ook is er geen personeel nodig om het matras te verkopen. Daarnaast is een matras kopen vanuit je luie stoel natuurlijk een stuk relaxter. Je laat je minder snel meeslepen door verkooppraatjes en kunt rustig over de opties nadenken. Hoewel een matras online bestellen misschien wat riskanter is, komen de meeste online matrassen tegenwoordig met allerlei aantrekkelijke voorwaarden. Zo wordt het matras vaak tot in de slaapkamer bezorgd én mogen de meeste matrassen eerst een paar maanden worden uitgetest.
Maar pas op: zulke voorwaarden gelden niet altijd. En daarin schuilt nu net het gevaar van een matras online bestellen. Wil je zeker weten dat je geen miskoop doet? Let bij het bestellen dan op de volgende punten.
Materiaal
Omdat je een online matras niet kunt uitproberen, is het bij het bestellen extra belangrijk dat je kijkt naar het materiaal waaruit het matras bestaat. Het materiaal zegt namelijk een hoop over het comfort en de ondersteuning van het matras. Ook het ventilerend vermogen van een matras wordt bepaald door het materiaal. Veelgebruikte materialen in matrassen zijn koudschuim, traagschuim en pocketvering. Koudschuim is lekker veelzijdig en staat erom bekend zowel comfort als ondersteuning te bieden. Ook ventileert dit materiaal goed, waardoor je het niet snel te warm zult hebben op een koudschuimmatras. Traagschuim vormt zich volledig naar het lichaam en scoort daarmee met name hoog op comfort. Wel is dit materiaal wat warmer. Pocketvering is ideaal voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege rugklachten of omdat ze op hun zij slapen. Bijkomend voordeel aan pocketvering is dat het bijzonder goed ventileert.
Benieuwd naar alle materialen voor matrassen en hun voordelen? Lees dan: Hoe kies je het juiste matras?
Dikte en stevigheid
In een beddenzaak plof je simpelweg op een matras neer en voel je vanzelf of het dik en stevig genoeg is. Online gaat dat helaas niet, en dus moet je wat extra onderzoek doen naar deze eigenschappen. Let er in elk geval op dat je nieuwe matras minstens vijftien centimeter dik is. Dikker dan dat is nog beter. Een dikker matras is overigens niet per definitie comfortabeler, want ook een dik matras kan te hard of te zacht zijn. Wat wel zo is, is dat een dikker matras over het algemeen meer volume heeft om het lichaam op te vangen. Ook bestaan dikke matrassen vaak uit meerdere lagen, waardoor ze extra comfort en ondersteuning bieden.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
De juiste stevigheid van een online matras is wat lastiger te bepalen. Fabrikanten geven de stevigheid van hun matrassen vaak aan met termen als 'hard', 'zacht', 'firm' of 'soft', maar een 'firm' matras van het ene merk is nooit precies even stevig als een matras met dezelfde classificatie van een ander merk. Je kunt deze termen als richtlijn gebruiken, maar vergeet niet ook de reviews van andere klanten te lezen; daarin wordt vaak genoeg gezegd over hoe stevig het matras in de praktijk is. En kies altijd alleen een matras waarop je eerst een periode mag proefslapen, zodat je ook zelf de stevigheid kunt ervaren. Als je wervelkolom in je favoriete slaaphouding recht uitgelijnd ligt, dus zonder knikken in je nek of ruggengraat, dan is het matras goed.
Mogelijkheid tot proefslapen
Misschien wel de belangrijkste tip als het gaat om een matras online bestellen: wees er altijd alert op dat het matras met een proefslaapperiode komt. Zo kun je goed aanvoelen of het matras aan je wensen voldoet. Hoe langer je mag proefslapen, hoe beter – een lichaam heeft namelijk een paar weken nodig om aan een nieuw matras te wennen. De meeste fabrikanten bieden een proefslaapperiode van 60 tot 90 nachten aan. Als je een matras online bestelt, is die periode soms zelfs langer: tot wel 120 nachten. Merk je in deze periode dat je toch niet helemaal blij bent met je matras, dan is het retourneren vaak zo geregeld. Kijk van tevoren wel goed of er geen kosten aan het retourneren verbonden zijn en of het matras bij je thuis wordt opgehaald.
Levering
Een matras online bestellen doe je waarschijnlijk met maar één reden: meer gemak, minder stress. Het zou dan jammer zijn als het matras in de gang wordt gedumpt en je het vervolgens zelf zwoegend en ploeterend naar de slaapkamer moet tillen. Lees dus goed de leveringsvoorwaarden en check of het matras tot in de slaapkamer bezorgd wordt. Kijk ook meteen wat je moet doen als het matras beschadigd blijkt bij levering.
Reviews
Fabrikanten kunnen hun matrassen nog zo de hemel in prijzen, maar uiteindelijk gaat het erom hoe een matras in de praktijk ligt. Vooral bij het online kopen van een matras zijn reviews van echte klanten daarom onmisbaar. Kijk onder andere wat mensen zeggen over de stevigheid van het matras, hoe warm het matras is, hoe comfortabel het ligt en hoe de kwaliteit is. Lees, als die eigenschappen op de betreffende webshop worden uitgelicht, met name de reviews van mensen met hetzelfde postuur en dezelfde slaaphouding als jij. En lees niet alleen de beoordelingen op de website van de fabrikant zelf, maar kijk ook op andere sites. Zo voorkom je dat je enkel gekleurde reviews leest.