De beste apps voor Android Auto

© PXimport

De beste apps voor Android Auto

Geplaatst: 19 juli 2021 - 08:45

Aangepast: 25 november 2022 - 11:02

Gertjan Groen

Veel auto’s hebben een slim scherm op het dashboard dat je kunt koppelen met je smartphone. Bij Android heet het Android Auto en het is nu officieel beschikbaar. Na het aansluiten van je smartphone kun je bijna al je favoriete apps comfortabel via het autoscherm bedienen. De volgende stap is een volledige integratie van het besturingssysteem. We praten je bij over alle mogelijkheden!

Tip 01: Wat is het

De meeste auto’s zijn wel uitgerust met enige vorm van infotainment met een centraal scherm voor het bedienen van bijvoorbeeld de radio, airconditioning of een ingebouwd navigatiesysteem. Een verbinding met de smartphone beperkt zich in oudere auto’s doorgaans tot bluetooth, hoofdzakelijk om handenvrij te kunnen bellen of muziek af te spelen. Dé trend in nieuwere auto’s is een ‘slimmer’ scherm waar je de smartphone mee kunt verbinden. Google (Android Auto) en Apple (CarPlay) hebben elk weliswaar een eigen systeem maar meestal worden ze allebei ondersteund. Jarenlang was Android Auto niet (of alleen via een omweg) te gebruiken in Nederland. Pas sinds eind 2020 is het officieel in Nederland en België beschikbaar. Heb je geen slim scherm? Dan kun je Android Auto soms wel achteraf in (laten) bouwen, zowel in het 1-din- als 2-din-formaat. Dit kan wel wat uitdagingen geven, bijvoorbeeld als je nu een infotainmentsysteem hebt waarmee je functies als de airco of stoelverwarming regelt. Er kunnen extra accessoires en de nodige expertise nodig zijn voor de inbouw, wat het ook duurder maakt.

Touchscreens domineren

Dankzij de Tesla-app kun je ook op afstand functies van de auto bedienen.

© PXimport

Tip 02: Verbinding maken

Om Android Auto te gebruiken heb je (uiteraard) een toestel nodig met Android. Heb je daarop Android 10 of hoger, dan hoef je niets extra te installeren. De software is al ingebakken in het besturingssysteem. Bij andere toestellen, met minimaal Android 6.0, kun je het apart installeren (zie volgende tip). Om verbinding te maken volstaat het eenvoudigweg om het toestel in één van de usb-poorten in de auto te steken. Enkele auto’s kunnen eventueel draadloos verbinding maken. Het grote voordeel van usb is natuurlijk dat de smartphone ook meteen wordt opgeladen. Dat maakt de draadloze methode eigenlijk alleen voor korte ritten interessant. Afhankelijk van toestel zou je nog wel een telefoonhouder kunnen gebruiken die draadloos laadt dankzij Qi-technologie. Het scherm in de auto toont na het verbinden een vereenvoudigde gebruikersinterface met eenvoudige menu’s, grote knoppen en alle voor Android Auto geschikte apps. Op de smartphone kun je nog wat extra instellingen kiezen en bijvoorbeeld bepalen welke apps op het autoscherm mogen worden getoond.

Tip 02 Na het verbinden zie je direct alle voor Android Auto geschikte apps.

© PXimport

Tip 03: Installatie

Werkt Android Auto niet direct? Controleer dan eerst welke versie van Android je hebt. Open daarvoor de instellingen op de smartphone en blader naar Over de telefoon. Je hebt Android 10 of hoger nodig. De Android Auto-app staat mogelijk niet in de applicatielijst, maar je kunt hem wel handmatig opsporen. Ga hiervoor via de instellingen naar Apps en meldingen / Alle apps. De bewuste app zorgt voor de aansturing van het scherm en geeft ook wat extra instellingen, die je overigens ook gewoon kunt openen vanuit het instellingenscherm op het autoscherm zelf. Je kunt er bijvoorbeeld mee instellen welke apps in de launcher van Android Auto moeten worden getoond, zodat je enkele apps kunt verbergen die geen meerwaarde voor je hebben op het autoscherm. Lukt het helemaal niet om Android Auto te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een oudere smartphone hebt? Via sites als APKMirror kun je een apk-bestand voor Android Auto downloaden en op het toestel installeren, zodat je alsnog de mogelijkheden van Android Auto kunt benutten.

Tip 03 Via het scherm zelf én de smartphone kun je Android Auto instellen.

© PXimport

Tip 04: Stembediening!

Na het verbinden met Android Auto gebruik je via het scherm de apps die je op je smartphone hebt staan en die je waarschijnlijk ook al helemaal hebt ingesteld. Je hoeft ze dus niet apart te installeren. Je favoriete podcasts staan bijvoorbeeld al voor je klaar. Bij de apps ligt de nadruk logischerwijs op bellen, navigatie, het afspelen van muziek en berichten. De auto is natuurlijk ook een ideale plek om een spraakassistent aan de tand te voelen. Je kunt tijdens het rijden je ogen op de weg en je handen aan het stuur houden. Het scherm hoef je niet te bedienen of zelfs maar aan te kijken. Enkele autofabrikanten bouwen een eigen systeem voor stembediening in of leunen op Alexa van Amazon. Bij Android Auto gebruik je – uiteraard –Google Assistant. Dat werkt als je het al eens hebt gebruikt eigenlijk als vertrouwd en natuurlijk in het Nederlands. Je kunt bijvoorbeeld een contactpersoon bellen, bepaalde muziek af laten spelen, navigatie naar een bepaald adres starten, nuttige plaatsen opzoeken zoals tankstations in je omgeving of een afspraak aan de agenda toe laten voegen. Ook de zogeheten routines van Google Assistant kun je gebruiken en komen zeker onderweg vaak van pas. Zo kun je via één commando naar huis navigeren met je favoriete afspeellijst.

Tip 04 Je kunt via een stemopdracht bijvoorbeeld naar tankstations zoeken.

© PXimport

Volledig Android-besturingssysteem in de auto?

Handige apps

Tip 05: Navigatie

Navigatie is natuurlijk één van de voornaamste toepassingen in de auto. Android Auto geeft hier meerdere opties voor. De standaardoptie is Google Maps, maar ook Waze – eveneens van Google – kun je gebruiken. Binnenkort worden meer navigatie-apps toegelaten, waardoor je ook bijvoorbeeld TomTom, Sygic of Flitsmeister kunt gebruiken. Flitsmeister biedt al een betaversie voor Android Auto. Veel mensen hebben hier op gewacht: de app geeft namelijk melding van flitsers onderweg, waarschuwt voor andere onveilige situaties zoals omgewaaide bomen of aanstormende ambulances en kan ook al een tijdje als volwaardig navigatiesysteem worden gebruikt. Welke app je ook kiest voor het navigeren, vrijwel altijd zal het een betere ervaring geven dan het gemiddelde on-board navigatiesysteem. De kaarten zijn om te beginnen in principe actueler en gedetailleerder, stemmen mooier en duidelijker, de routes zijn meestal logischer en dankzij de internetverbinding komt bij onder andere Google Maps, Waze en TomTom actuele verkeersinformatie binnen. Die is, zeker bij TomTom, veel gedetailleerder dan wat je via het verouderde TMC via RDS zou kunnen ontvangen.

Tip 05 Navigeren via Android Auto kan onder meer met Google Maps.

© PXimport

Tip 06: Muziek

Naast navigatie speelt ook muziek een belangrijke rol binnen Android Auto. Wil je graag streamen, dan kun je apps als Spotify, Deezer of Google Play Music gebruiken via het autoscherm. Je bent dan wel afhankelijk van de kwaliteit van de internetverbinding, al is die zeker rond de snelwegen vaak wel toereikend, daar staan extra masten. Je kunt natuurlijk ook, met een app als Poweramp, naar lokale muziek op het toestel zelf luisteren via Android Auto. Gebruik eventueel stembediening om bepaalde nummers af te spelen, zodat je je handen aan het stuur kunt houden. Heb je thuis een muziekserver draaien met Subsonic, of één van de klonen – zoals Airsonic – dan kun je een app als DSub gebruiken. Luister je liever naar de radio dan kun je apps als Replaio of het bekendere TuneIn Radio gebruiken. Deze apps kunnen ook een goed alternatief zijn voor de bestaande radio via FM of DAB+. Die digitale variant is steeds meer in opkomst, en wordt sinds eind vorig jaar verplicht geleverd op nieuwe auto’s, maar werkt nog niet overal optimaal.

Tip 06 Het bekende TuneIn Radio werkt ook via Android Auto.

© PXimport

Tip 07: Meer entertainment

Entertainment houdt niet op bij muziek: zo kun je bijvoorbeeld luisterboeken van onder meer Amazon via Audible beluisteren. Of naar je favoriete podcasts luisteren met Pocket Casts, dat volledige ondersteuning voor Android Auto biedt. Via het scherm kun je door je podcasts bladeren en tijdens het afspelen gebruik je de standaard mediatoetsen. Google Podcasts is daarnaast ook een goede optie. Zeker de luxere auto’s hebben ook een ‘premium’ geluidssysteem, zodat je wat verder achterover kunt leunen en genieten van je muziekselectie. Om veiligheidsredenen kun je geen Netflix of andere apps voor videostreaming gebruiken via Android Auto. Plex ondersteunt bijvoorbeeld wel Android Auto, maar laat je dan alleen door je muziek bladeren. Je kunt onderweg natuurlijk ook gewoon je zaken afhandelen. Denk aan het bellen van een bepaalde contactpersoon, lezen van berichten die je met WhatsApp of Telegram hebt ontvangen, of je agenda raadplegen. Dit laatste kan overigens pas sinds een update eind vorig jaar. Handig: je kunt bij afspraken direct het betreffende contact bellen of naar diegene toe navigeren.

Tip 07 Met Pocket Casts kun je onderweg naar je favoriete podcasts luisteren.

© PXimport

Tip 08: Meer mogelijkheden

Een voordeel van Android Auto is dat je eenvoudig updates kunt ontvangen voor nieuwe mogelijkheden. Onlangs zijn ook al enkele interessante updates uitgebracht. Zo kun je op een breed scherm twee apps naast elkaar gebruiken in split screen. Handig als je tijdens het navigeren ook Spotify in beeld wilt houden, zonder tussen de twee te hoeven schakelen. De primaire app wordt in het groot weergeven, de tweede app een stuk kleiner aan de rechterkant. Ook komen er enkele via de stem – met Google Assistant – te bedienen ‘wegvriendelijke’ games beschikbaar, zoals quizzen of vragen in de trant van Trivia en Jeopardy. Games waarvoor je actief naar het scherm moet kijken worden niet ondersteund.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten