Baby nieuwe held digitale tijdperk
Een tweejaar oude baby is misschien de grootste held van het digitale tijdperk. Een rechter in de VS heeft besloten dat het onzinnig was van Universal om de moeder van de baby aan te klagen voor een filmpje op YouTube.In het filmpje op Youtube is te zien hoe de baby in de keuken schattig aan het dansen is. Op de achtergrond staat de televisie aan en is het nummer "Let's Go Grazy" van de muzikant Prince te horen die tijdens de pauze van de Super Bowl werd gedraaid. Het filmpje duurt 26 seconden.
Vier maanden na het uploaden van het filmpje stuurt YouTube een bericht aan de moeder waarin de videodienst eist dat ze per direct het filmpje verwijdert. YouTube heeft een officiële klacht ontvangen van Universal Music die de rechten bezit op alle nummers van Prince. De moeder haalt het filmpje weg, maar stuurt vervolgens een bericht terug aan YouTube waarin ze schrijft dat ze vindt dat het filmpje valt onder de "fair use"-regels. YouTube geeft haar gelijk en plaatst het filmpje weer terug op de site.
Universal snapt dat het niet goed is voor zijn imago wanneer het een moeder van een tweejarig kind voor de rechter sleept en besluit daarom om via een omweg alsnog zijn zin te krijgen. Muzikant Prince sleept YouTube voor de rechter omdat er op de videodienst nummers van de artiest zonder toestemming te horen zijn. De actie van Universal is zo subtiel dat niemand het verband legt tussen de Prince-rechtszaak en het filmpje van de dansende baby. Het nieuws "Prince klaagt YouTube aan" gaat als een lopend vuurtje over het internet en veel mensen zijn van mening dat Prince in zijn recht staat.
Pas wanneeer de nieuwszender ABC News de rechtszaak onderzoekt en erachter komt dat Universal Music de eigenaar is van alle muziek van Prince, gaan mensen de link leggen tussen de rechtszaak en het filmpje van de dansende baby. De moeder van de baby klaagt direct met behulp van de Electronic Frontier Foundation muziekgigant Universal Music aan. De moeder voelt zich onder druk gezet door Universal Music om afstand te doen van haar recht om filmpjes van haar kinderen op YouTube te plaatsen.
Dit is de eerste keer dat iemand een bedrijf aanklaagt omdat deze de wet als wapen gebruikt om iemand te dwingen afstand te doen van zijn wettelijke rechten. De rechter oordeelt dat de moeder inderdaad een zaak heeft en dat Universal Music twee keer had moeten nadenken voordat het een (indirecte) rechtszaak begon tegen de moeder. Universal Music wist dat de muziek in het filmpje onder "fair use" valt en toch besloot het om de moeder via een rechtszaak te dwingen om het filmpje te verwijderen. De rechter merkte tevens op dat wanneer Universal Music iedereen maar aanklaagt, ondanks dat het om "fair use" gaat, het bedrijf het gehele rechtssysteem kan lamleggen.
De moeder staat nu in haar recht om een fikse schadevergoeding te eisen van Universal Music.
Bron: Betanews