ID.nl logo
Aan de slag met beheermodules in Windows 10
© PXimport
Zekerheid & gemak

Aan de slag met beheermodules in Windows 10

Windows heeft heel wat eigen configuratietools waarmee je het besturingssysteem optimaal kunt inrichten en troubleshooten. Vaak gaat het om beheermodules die zich in een soort containerprogramma laten integreren, zodat je je favoriete tools nog sneller bij de hand hebt. We tonen je hoe je zo’n container samenstelt en laten je ook enkele minder bekende tools uit de Windows-collectie zien.

Het vergt best wel wat configuratiewerk als je Windows optimaal naar je hand wilt zetten. Je moet bijvoorbeeld je schijf goed partitioneren, medegebruikers voldoende machtigingen geven (maar niet te veel), en bij problemen moet je de juiste analyse- en diagnosetools kunnen hanteren. In veel gevallen gebruik je hierbij zogenoemde msc-modules, wat voluit staat voor Microsoft Management Console Snap-in Control. Dat lijkt ontzettend ingewikkeld, maar een aantal van deze tools is wellicht al bekend. Tik maar eens %systemroot%\System32\nl-NL in de adresbalk van Windows Verkenner en klik op de kolomnaam Type. Je vindt nu de meeste ingebouwde msc-containers verzameld bij de items Microsoft Common Console-document. Afhankelijk van je Windows-versie zijn dat er zo’n vijftien tot twintig. De namen zeggen je misschien niet zo veel, maar wanneer je er enkele opstart met een dubbelklik, of door Windows-toets+R in te drukken en de naam van zo’n module in te tikken, herken je er vast een aantal. Bijvoorbeeld: Apparaatbeheer, Schijfbeheer, Afdrukbeheer en Windows Defender Firewall.

Nog meer beheermodules

Er zijn nog andere beheermodules die je vanuit een min of meer gecentraliseerde interface kunt inzetten om Windows nog beter te configureren en te finetunen. Eén ervan zit zelfs in Windows ingebouwd. Het gaat om een speciale map, ook wel GodMode genoemd, die je als volgt zichtbaar maakt. Klik met rechts op je bureaublad en kies Nieuw / Map. Geef die exact de volgende naam: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Zodra je deze map opent, staan er ruim tweehonderd functies voor je klaar, opgedeeld in veertig rubrieken. Er zijn ook beheermodules van externe aanbieders, zoals het portable WSCC (Windows System Control Center). Deze module verenigt uit een paar uitstekende collecties zo’n driehonderd tools, die vaak ook aan te sturen zijn vanaf de Opdrachtprompt.

©PXimport

01 Containers

We beginnen met hoe je zulke beheermodules in een handig containerprogramma samenbrengt. Druk hiervoor op Windows-toets+R, tik mmc in en bevestig met Enter en met Ja. Er verschijnt een leeg programmavenster dat je als een soort container kunt gebruiken. Open het menu Bestand en kies Module toevoegen/verwijderen. Er verschijnt een lijst met beschikbare modules. Selecteer een module en druk op de knop Toevoegen> zodat de module naar het rechtervenster verhuist. Kies Lokale computer als daarom wordt gevraagd (waaruit je al meteen kunt opmaken dat je met sommige modules ook andere computers in je netwerk kunt beheren). Op deze manier voeg je alle gewenste modules toe, waarna je op OK drukt. Open nogmaals het menu Bestand en kies Opslaan. Voorzie een geschikte naam en locatie voor je persoonlijke msc-bestand. Dat kun je nu op elk moment opstarten met een dubbelklik. Als je dat handig vindt, kun je nog andere containers maken.

©PXimport

Prestatiemeter

02 Korte termijn

Om te weten hoe goed je systeem draait, kun je de belasting van enkele systeembronnen meten, zoals het geheugen, de schijf en het netwerk. Dat kan vanuit het Windows Taakbeheer (met Ctrl+Shift+Esc), op het tabblad Prestaties. Hier zie je het verbruik van de afgelopen minuut.

Klik onderaan op Broncontrole openen om te zien welke processen daarvoor verantwoordelijk zijn, al is dit slechts een momentopname. Met de mmc-console Prestatiemeter (perfmon.msc), die je best als administrator opstart, kun je ook informatie krijgen over een langere periode.

In het linkervenster klik je op Prestaties / Controlehulpprogramma’s / Prestatiemeter. Je dient nu zelf aan te geven welke systeemonderdelen je wilt laten meten. Klik hiervoor op het groene plus-knopje (in de taakbalk boven het rechterdeelvenster): in een keuzemenu kun je uit een indrukwekkend aantal items kiezen. Nog meer details krijg je via het pijlknopje naast zo’n item. Zo kun je bijvoorbeeld zowel bij Processor als bij Fysieke schijf tientallen onderdelen laten monitoren. Plaats een vinkje bij Beschrijving weergeven voor meer uitleg. De betrokken ‘instanties’, zoals de (logische) processorkernen of de gedetecteerde fysieke schijven, worden in het venster eronder opgesomd. Klik bij de gewenste onderdelen op Toevoegen en bevestig met OK.

De grafiek wordt nu uitgetekend, voor een duur van 100 seconden, maar zowel de frequentie als de duur zijn instelbaar. Klik met rechts op een item, onderaan de grafiek, en kies Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen stel je Steekproef elke [n] seconden en Duur: [n] seconden de door jou gewenste frequentie en tijdsduur in. Op het tabblad Vormgeving bepaal je het uiterlijk van de grafiek(elementen).

©PXimport

03 Lange termijn

Blijkt je pc slechts af en toe sloom te reageren, dan is het zinvol over een langere periode te monitoren. Open daarvoor de optie Gegevensverzamelaarsets in het linkervenster van de Prestatiemeter. Klik met rechts op Gedefinieerd door de gebruiker en kies Nieuw / Gegevensverzamelaarset. Vul een naam in en kies Handmatig maken (geavanceerd). Druk op Volgende en selecteer (voor onze doeleinden) bij Gegevenslogboeken maken de optie Prestatiemeteritem. Een andere mogelijkheid is de optie Informatie over de systeemconfiguratie, bijvoorbeeld wanneer je wilt uitzoeken welke toepassing bepaalde registersleutels wijzigt, want ook dit kun je laten monitoren. Bevestig met Volgende en selecteer alle gewenste items met Toevoegen. Bepaal een geschikt meetinterval en bevestig met Volgende (2x). Kies Deze gegevensverzamelaarset nu starten of kies Opslaan en sluiten als je deze set pas later wilt uitvoeren. Sluit af met Voltooien.

De toegevoegde set vind je terug in het linkervenster onder Gedefinieerd door de gebruiker en via de knoppenbalk kun je de set starten en stoppen. Om het bijbehorende rapport te bekijken, ga je je in het linkervenster naar Rapport / Gedefinieerd door de gebruiker / <set_naam>, waarna je het rapport selecteert en je de grafiek kunt bekijken.

Een monitoringsessie inplannen kan ook. Open opnieuw Gegevensverzamelaarsets, klik met rechts op je set en kies Eigenschappen. Op het tabblad Schema voeg je de gewenste tijden toe. Op het tabblad Stop-voorwaarde bepaal je wanneer de sessie moet ophouden. Bevestig je keuzes ook hier met OK.

©PXimport

Systeemdiagnose

De module Prestatiemeter maakt ook een snelle systeemdiagnose mogelijk. Die controleert je systeem op een hele reeks onderdelen, zoals niet optimaal functionerende hardware-onderdelen of schrijfopdrachten die maar half werden uitgevoerd. Hiervoor open je de rubriek Gegevensverzamelaarsets en selecteer je Systeem / Systemdiagnose. Start de diagnose met de groene pijlknop (in het middelste venster zie je wat er zoal wordt onderzocht) en laat je pc verder ongemoeid. Na zestig seconden kun je het resultaat opvragen via Rapporten / Systeem / System Diagnostics. Zodra je dit selecteert, krijg je een overzicht van de vastgestelde waarschuwingen en fouten.

©PXimport

Logboeken

04 Windows logboeken

Een module als Prestatiemeter kan vaak al bepaalde knelpunten detecteren, maar er kunnen natuurlijk nog andere problemen opduiken. Immers, een computer is een complex samenspel van hardware, drivers, het besturingssysteem en allerlei andere software. Het is dan zaak uit te zoeken wat precies de oorzaak van het euvel is. Met wat geluk los je het probleem op met behulp van een van de ingebouwde probleemoplossers. Je vindt die door in Windows Configuratiescherm de zoekterm probleemoplossing in te vullen en een van de categorieën te openen of op Alles weergeven te klikken.

Jammer genoeg lossen die lang niet alle problemen op en zit er weinig anders op dan het probleem zelf te diagnosticeren en op te lossen. De ingebouwde module Logboeken (eventvwr.msc) kan je hierbij waardevolle informatie geven.

In het linkervenster tref je diverse logboeken aan, waarvan de belangrijkste de optie Windows-logboeken is. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de oorzaken van vastlopers, dan vind je wellicht een indicatie in het onderdeel Systeem, aangezien hier meldingen staan van zowel Windows als van geïnstalleerde drivers. Een ander interessant onderdeel is Toepassingen. Dit houdt de gebeurtenissen bij van uiteenlopende applicaties en services, voor zover die niet afzonderlijk zijn opgenomen in de Logboeken Toepassingen en Services. Doet een applicatie vreemd, neem hier dan zeker een kijkje.

©PXimport

05 Weergaves

Vind je het lastig om zelf door de uitgebreide logboeken te bladeren, dan kun je ook handig gebruikmaken van enkele gefilterde logboeken. Die vind je in het linkervenster van de module Logboeken onder de optie Aangepaste weergaven. Zo verzamelt het onderdeel Beheergebeurtenissen gebeurtenissen van het niveau Waarschuwing, Fout en Kritiek uit diverse Windows-logboeken en is om die reden een interessant vertrekpunt voor het troubleshooten.

Zeker zo relevant en overzichtelijk vinden we de Samenvatting van beheergebeurtenissen. Klik hiervoor op Logboeken (lokaal): in het middelste venster krijg je bovenaan een overzicht van de diverse gebeurtenistypes, inclusief het aantal van het afgelopen uur, 24 uur en 7 dagen. Klik op het plusje bij (bijvoorbeeld) Kritiek en Fout om de bijbehorende gebeurtenissen uit te vouwen. Dubbelklik op een gebeurtenis voor meer informatie. Jammer genoeg is die informatie vaak ontoereikend en moet je op internet zoeken bruikbare informatie. Gebruik een zoekmachine en zoek naar de items ID en Bron, eventueel aangevuld met (een deel van) de beschrijving. Een mogelijk alternatief is deze site, waarbij je ook hier het Event ID en de Event Source (Bron) invult. Jammer genoeg is deze dienst niet gratis voor wie alle informatie wil kunnen raadplegen.

©PXimport

06 Notificaties

Bij het troubleshooten kan het vaak handig zijn als je op de hoogte wordt gebracht zodra een of andere (systeem)gebeurtenis zich voordoet. Dat kan vanuit de modules Taakplanner (zie ook paragraaf 7) en Prestatiemeter (perfmon.msc; zie paragraaf 3), maar dat werkt het makkelijkst vanuit de module Logboeken.

Klik met rechts op de gebeurtenis die je wilt monitoren en kies Taak aan deze gebeurtenis koppelen. In het venster Een basistaak maken is de taaknaam al ingevuld en als je op Volgende klikt, merk je dat ook de gebeurtenisregistratie al voor je klaarstaat. Klik nogmaals op Volgende om een actie te selecteren. Jammer genoeg blijkt alleen de optie Een programma starten beschikbaar, omdat de vroegere opties Een e-mailbericht verzenden en Een bericht weergeven niet langer mogelijk zijn in Windows, en dat waren nou net de interessante opties.

Gelukkig is het via PowerShell nog mogelijk om een pop-upbericht te laten tonen. Kies dus Een programma starten en vul PowerShell in bij Programma/script. Bij Parameters toevoegen vul je exact de volgende scriptregel in:

-WindowStyle hidden -Command "& {[System.Reflection.Assembly]::LoadWithPartialName('System.Windows.Forms'); [System.Windows.Forms.MessageBox]::Show('melding','titel')}"

Je hoeft alleen maar de items melding en titel door jouw persoonlijke tekst te vervangen. Bevestig met Volgende en plaats een vinkje bij Eigenschappenvenster van deze taak openen […], zodat je nog een en ander kunt controleren of aanpassen voor je op Voltooien klikt.

©PXimport

Taakplanner

De ingeplande taak van de vorige paragraaf wordt aan de takenbibliotheek toegevoegd. Dat merk je wanneer je de module Taakplanner opent (taskschd.msc) en in het linkervenster de items Task Scheduler-bibliotheek / Taken voor Logboeken opent. Dubbelklik vervolgens op de taak om die te bekijken en eventueel nog aan te passen.

Vanuit deze Taakplanner kun je trouwens nog allerlei andere taken maken en dat kunnen best wel geavanceerde opdrachten zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een taak, zoals het maken van een back-up, die wordt uitgevoerd zodra je een bepaalde usb-stick inplugt.

Daarvoor heb je eerst de hulp van de module Logboeken nodig. Start die dus op en navigeer naar Logboeken Toepassingen en Services / Microsoft / Windows / DriverFrameworks-UserMode / Operational. Klik met rechts op Operational en klik vervolgens op Logboek inschakelen. Stop de usb-stick in kwestie in de computer en druk op F5 om het beeld te verversen. Klik nu op het bovenste item in het middelste venster en open daaronder het tabblad Details. Bij InstanceID vind je het apparaatpad naar je usb-stick. Kopieer dit volledige pad met Ctrl+C naar het Windows Klembord.

Om het pad in het juiste formaat om te zetten, ga je eerst hiernaartoe. Plak hier het pad met Ctrl+V in het tekstveld, druk op de blauwe Escape-knop en kopieer het resultaat bij Escaped string met Ctrl+C naar het klembord. Dat heb je zo nodig.

©PXimport

08 Uitvoering

Ga terug naar de Taakplanner waar je in het Acties-venster de optie Taak maken selecteert. Vul een naam en een beschrijving in en kies een geschikt account; dat mag ook het SYSTEM-account zijn.

Open het tabblad Acties, klik op Nieuw en verwijs naar het back-upprogramma of het commando dat je hieraan wilt koppelen, inclusief eventuele parameters. Over naar het tabblad Trigger waar je eveneens op Nieuw klikt en in het keuzemenu bij Start deze taak op de optie Bij een gebeurtenis selecteert, gevolgd door Aangepast. Vervolgens klik je op Nieuw gebeurtenisfilter. In het dialoogvenster open je het tabblad XML en plaats je een vinkje bij Zoekopdracht handmatig. Bevestig met Ja en vul exact het volgende script in:

<QueryList>
<Query Id="0" Path="Microsoft-Windows-DriverFrameworks-UserMode/Operational">
<Select Path="Microsoft-Windows-DriverFrameworks-UserMode/Operational">
*[System[Provider[@Name="Microsoft-Windows-DriverFrameworks-UserMode"] and EventID=2006]] and *[UserData[UMDFHostAddDeviceEnd[InstanceId="je_apparaatpad"]]]
</Select>
</Query>
</QueryList>

Je hoeft hier alleen nog je_apparaatpad met Ctrl+V te vervangen door de inhoud van het Windows Klembord (het pad dat je op het eind van paragraaf 7 had gekopieerd). Zorg er wel voor dat dit pad slechts één tekstregel bevat; desnoods verwijder je eventuele harde returns. Bevestig met OK en sluit het eigenschappenvenster af. Zodra je de bewuste stick in je pc stopt zou je (back-up)programma automatisch moeten starten.

©PXimport

Windows 10 Pro versus Home

Nagenoeg alle modules en functies die in dit artikel aan bod zijn gekomen, werken zowel in Windows 10 Pro als Home. Er zijn echter onderdelen die ontbreken in de Home-editie, zoals de modules Editor voor lokaal groepsbeleid (gpedit.msc) en Lokale gebruikers en groepen (lusrmgr.msc). Op internet vind je vaak tips en technieken om ontbrekende modules alsnog in Windows 10 Home aan de praat te krijgen. Zo kun je via www.tiny.cc/gpedit een batchbestand downloaden dat je als administrator dient uit te voeren om gpedit.msc aan Windows 10 Home toe te voegen. Verwacht niet dat álle onderdelen hieruit zomaar zullen werken. Via deze link vind je een tool die als twee druppels water lijkt op lusrmgr.msc. Je voert zulke experimenten wel op eigen risico uit en besef dat zulke tools mogelijk niet meer correct zullen functioneren bij een volgende Windows-update.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Backcover, bookcase of 2-in-1? Vind jouw ideale smartphonehoesje
© dinastya
Huis

Backcover, bookcase of 2-in-1? Vind jouw ideale smartphonehoesje

Nieuwe smartphone, nieuw hoesje! Het lijkt zo simpel, maar toch kan het vinden van een passend ‘jasje’ lastig zijn. Voor vrijwel ieder mobiel toestel is de keuze namelijk enorm. Daarnaast zijn er verschillen op het gebied van bescherming en functionaliteit. Uit welke hoesjes kun je allemaal kiezen en wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

In dit artikel laten we zien hoe je een smartphonehoesje kiest dat zowel past bij je stijl als bij je gebruik:

  • Ga voor een backcover, bookcase of 2-in-1-hoesje
  • Overweeg een extra stevig hoesje bij intensief gebruik
  • Personaliseer je toestel met een eigen ontwerp
  • Draag je smartphone met stijl dankzij koordhoesjes of telefoontassen
  • Kies jouw favoriete kleur en denk na over het materiaal

Lees ook, of eerst: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Heb je bijvoorbeeld net een iPhone 16 gekocht en wil je daar een bijpassend hoesje voor kopen? De bekende webshop www.smartphonehoesjes.nl verkoopt alleen al voor dit exemplaar ruim duizend verschillende producten! Zie tussen dit overweldigende aanbod maar eens een geschikt exemplaar te vinden. Welk hoesje je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van hoe je het duurbetaalde toestel wilt beschermen. Bovendien wil het oog natuurlijk ook wat! Ontdek aan de hand van dit artikel welk smartphonehoesje goed bij je past. 

Backcover

Bij een backcover zijn alleen de achterkant en zijkanten van de smartphone beschermd. Je drukt het toestel in een soort houder, waarna je het aanraakscherm altijd kunt bereiken. Handig, maar tegelijkertijd is het display op die manier wel kwetsbaar voor vuil en krassen. Gebruik om die reden bij voorkeur een goede screenprotector (zie kader).

Een goede backcover heeft verstevigde hoeken die bij een onverhoopte valfungeren als schokdempers. Zo verklein je het risico op een gebroken scherm. Bij de betere hoesjes staat in de specificaties de valbescherming vermeld, bijvoorbeeld één, twee of zelfs vijf meter. Verder heeft een goede backcover verhoogde randen; leg je de smartphone ondersteboven neer, dan beschermen deze randen het display en de selfiecamera.

Het merk Urban Armor Gear (UAG) ontwikkelt backcovers met extra verstevigde hoeken.

Screenprotector

Als je een nieuwe smartphone uit de verpakking haalt, breng je idealiter meteen een screenprotector aan. Het scherm is dan tenslotte nog helemaal schoon en bevat geen vingerafdrukken; hierdoor kan de screenprotector zich goed hechten. Dit transparante laagje beschermt het scherm tegen krassen.

Een screenprotector is weliswaar een eenvoudig beschermingsmiddel, maar toch zijn de kwaliteitsverschillen groot. De goedkoopste producten bestaan uit een dun laagje folie dat je lastig kunt aanbrengen. Met een beetje pech verschijnen er luchtbellen onder de folie. Duurdere modellen zijn gemaakt van gehard glas en voelen hetzelfde aan als het scherm van de smartphone. Je hebt niet eens door dat er een screenprotector op het display is geplakt.

Er bestaan ook nog speciale modellen die het blauwe schermlicht verminderen, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken.

Tot slot kun je een screenprotector met een speciaal privacyfilter overwegen, zodat niemand met je mee kan gluren. Alleen wie recht op het scherm kijkt, kan de inhoud zien.

PanzerGlass ontwikkelt voor uiteenlopende smartphones screenprotectors van gehard glas.

Bookcase

Ga je de deur uit, dan neem je al gauw een sleutelbos, smartphone en portemonnee mee. Je zakken zitten dus behoorlijk vol. Met een geschikte bookcase laat je die dikke portefeuille gewoon thuis liggen. Zoals de naam al doet vermoeden, is een bookcase een soort ‘boekje’. Zodra je de flap openslaat, kun je de smartphone bedienen. Deze flap behoedt het scherm voor krassen. Kies bij voorkeur een bookcase met een magnetische sluiting, zodat de flap niet vanzelf kan openklappen.

Een bookcase heeft vrijwel altijd plek voor enkele pasjes . Daarnaast bevat zo’n hoesje doorgaans een groot vak met eventueel een rits, waardoor je nog wat (klein)geld kunt meenemen. Tot slot hebben sommige modellen een geïntegreerde standaard. Nuttig voor wie onderweg geregeld filmpjes kijkt.

Deze bookcase van Nomad vervangt de traditionele portemonnee.

Naast de genoemde pluspunten heeft een bookcover ook enkele nadelen. Vooral tijdens het fotograferen en filmen kan de flap in de weg zitten. Gebruik je de smartphonecamera vaak, dan is dat wel iets om over na te denken. Verder passen er drie, vier, vijf of hooguit zes (bank)pasjes in de bookcase, waardoor je niet alle klantenpassen kunt meenemen. Overigens hoeft dat niet zo’n probleem te zijn, want je kunt die pasjes ook digitaal opslaan. Gebruik hiervoor Stocard of een vergelijkbare app .

Met Stocard heb je alsnog alle klantenpassen van je favoriete winkels op zak.

2-in-1-hoesje

Kun je niet tussen een backcase en bookcover kiezen? Een zogeheten 2-in-1-hoesje biedt het beste van twee werelden. Hierbij bevindt zich een uitneembare backcover in een bookcase . Dat werkt veelal met een magnetische constructie. Handig, want wanneer je de deur uitgaat, maak je de backcase weer vast. Vervolgens heb je de belangrijkste pasjes bij de hand. Wil je filmen of fotograferen? Haal het toestel dan tijdelijk even uit de bookcase. Meestal zijn 2-in-1-hoesjes iets dikker, waardoor ze een goede valbescherming bieden.

Dit 2-in-1-hoesje van Accezz heeft een krachtige magneet, zodat je de backcover in de bookcase kunt bevestigen.

Extra stevig!

Bij gebruik in een fabriek, bouwplaats of soortgelijke omgeving heeft een smartphone meer te lijden. Misschien is dan een extra stevig hoesje iets voor jou. Let hierbij vooral op de dikte van de hoeken. UAG, PanzerGlass (Care) en iDEAL of Sweden produceren bijvoorbeeld op grote schaal robuuste smartphonehoesjes met een valbescherming tot vijf meter. Deze producten voldoen doorgaans aan de militaire MIL-STD-810H-standaard.

Dit hoesje van UAG heeft dikke randen en hoeken, zodat de smartphone moeiteloos een val van maximaal vijf meter overleeft.

MagSafe-hoesje

Heb je een iPhone 12 of nieuwer model, dan ondersteunt het toestel MagSafe. Met behulp van een geïntegreerde magneet kun je diverse accessoires op de achterzijde vastmaken. Denk hierbij aan een draadloze oplader, powerbank, standaard, kaarthouder en autohouder. Als je deze ronde magneet wilt blijven gebruiken, heb je hiervoor een hoes met MagSafe-ondersteuning nodig. Bekende merken als iMoshion, Accezz, OtterBox, UAG en uiteraard Apple ontwikkelen geschikte producten.

Met een MagSafe-hoesje kun je diverse accessoires vastmaken (bron: OtterBox).

Eigen hoes ontwerpen

Een foto van je (klein)kind, huisdier of partner. Met een zelfontworpen hoesje maak je jouw smartphone extra persoonlijk. Verschillende bedrijven kunnen zo’n hoesje voor je maken. Nadat je een geschikt hoesje hebt gekozen, verschijnt er in de browser een ontwerptool. Hierin upload je het beoogde kiekje. Afhankelijk van de gekozen aanbieder kun je mogelijk ook een foto op jouw Facebook- of Instagramaccount selecteren. Gebruik altijd een afbeelding met een hoge resolutie, want anders oogt het resultaat korrelig. Kies je tóch een foto van een matige kwaliteit, dan toont de online ontwerptool waarschijnlijk een waarschuwing.

Het is belangrijk om de foto goed uit te lijnen. Vaak is het namelijk nodig om het beeld wat te schuiven omdat de camera’s bijvoorbeeld een belangrijk gedeelte van de foto afdekken. Afhankelijk van het gekozen product voeg je optioneel ook nog een tekst, illustratie en/of achtergrond toe. Houd er rekening mee dat de meeste gepersonaliseerde smartphonehoesjes geen goede valbescherming bieden.

Voeg in de ontwerptool van Smartphonehoesjes.nl eenvoudig je eigen foto toe.

Koordhoesje of telefoontas?

Met name voor vrouwen zijn koordhoesjes erg interessant. Deze backcover-modellen hebben een lang touwtje of riem . Dat maakt het mogelijk om de smartphone in ‘handtasstijl’ te dragen. Nuttig voor wie het toestel niet in een broek- of jaszak kwijt kan. Je past de lengte van het touwtje of de riem eenvoudig aan.

Als alternatief zijn er uiteraard ook handtassen met een speciaal smartphonevak te koop. Hiermee kun je ook nog wat andere spullen meenemen, zoals sleutels en geld. In plaats van de naam handtas gebruiken veel (web)winkels hiervoor de term telefoontas. Ten slotte bestaan er ook speciale heuptassen waarin je het mobiele toestel kunt opbergen.

Met behulp van de afneembare riem draag je dit koordhoesje van Selencia comfortabel om je schouder.

Kleur en materiaal

Weet je al wat voor smartphonehoesje je wilt kopen? Bedenk dan welke kleur je wilt. Is jouw smartphone een lust voor het oog, dan kun je ook een transparant exemplaar overwegen waarmee het design zichtbaar blijft. Het gebruikte materiaal heeft veel invloed op de aanschafprijs. De goedkoopste producten bestaan uit (dun) kunststof of siliconen; die kun je over het algemeen goed buigen. Geef je iets meer geld uit, dan kun je een stevig kunststof hoesje aanschaffen.

Wie een chic uiterlijk belangrijk vindt, kan een hoesje van imitatieleer of echt leder kopen . Dit betreft in de meeste gevallen bookcovers. Bedenk wel dat dit materiaaltype gevoeliger is voor krassen en beschadigingen. Voor de liefhebbers zijn er in diverse webshops ook nog houten backcovers en spiegelhoesjes te vinden. Ook zijn er diverse fabrikanten die voor hun producten gerecyclede materialen gebruiken.

Nomad ontwikkelt voor diverse toestellen stijlvolle hoesjes van echt leer.

Tot slot

Hopelijk geeft dit artikel je voldoende handvatten om een geschikt en betaalbaar smartphonehoesje te vinden. De allergoedkoopste hoesjes van enkele euro’s laat je trouwens het beste links liggen. Die zitten meestal ‘slap’ om het toestel, waardoor er op den duur ruimte tussen het hoesje en de smartphone ontstaat. Goede (plastic) hoesjes kun je vanaf een bedrag van grofweg tien euro vinden.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Haar voor je geld: 5 stylingtangen en föhns voor een piekfijne Moederdag
© Prostock-studio
Gezond leven

Haar voor je geld: 5 stylingtangen en föhns voor een piekfijne Moederdag

Op zoek naar een leuk cadeau voor moeder? Maak niet de fout om aan te komen met wasmiddel, een stofzuiger of iets anders uit de categorie 'nuttig', maar verras haar met iets waar ze écht blij van wordt. We hebben voor jou een selectie gemaakt van vijf föhns en stijltangen die door andere gebruikers gewaardeerd worden met minimaal een 8. Zo laat je haar (haar) deze Moederdag echt shinen!

DYSON Airwrap I.D. Straight + Wavy Multistyler

De Dyson Airwrap I.D. is een veelzijdige 6-in-1 multistyler die droogt, krult, golft, gladmaakt, volume geeft en pluizig haar temt. Dankzij intelligente warmte- en luchtstroomregeling hoef je je geen zorgen te maken over (hitte)beschadiging van je haar. Het conische Airwrap-opzetstuk met taps toelopende punt maakt het mogelijk om dichter bij de haaraanzet te stylen. In de praktijk betekent dat: strakkere krullen met behoud van volume en veerkracht. Handig: via bluetooth kun je het apparaat koppelen aan de MyDyson-app voor gepersonaliseerde stylinginstellingen.

Toepassingen: drogen, krullen, golven, gladmaken, volume geven, pluizig haar temmen Bijgeleverde accessoires: Fast Dryer, Flyaway + Smoother, Conisch Airwrap, 40mm Airwrap lang, zachte gladmakende borstel, grote ronde volumeborstel, opbergcase, filterreinigingsborstel Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,8

BaByliss Hydro Fusion 2100 (D773DE)

De BaByliss Hydro Fusion 2100 is een krachtige föhn met een vermogen van 2100 watt, uitgerust met geavanceerde plasmatechnologie en een dubbel ionensysteem. Deze technologie hydrateert het haar en vermindert pluizigheid tijdens het drogen, wat resulteert in glad en glanzend haar. Met een gewicht van slechts 420 gram en een 2,5 meter lange kabel is deze föhn licht en gebruiksvriendelijk. De meegeleverde diffuser is ideaal voor het definiëren van natuurlijke krullen en textuur.

Toepassing: drogen, gladmaken, krullen definiëren Bijgeleverde accessoires: smalle blaasmond, diffuser Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,6

Remington ONE Dry & Style (D6077)

De Remington ONE Dry & Style is een veelzijdige föhn met een 2000 watt motor die luchtstromen tot 120 km/u genereert voor snel drogen. Dankzij de Thermacare-sensor wordt de luchttemperatuur gereguleerd om het haar te beschermen tegen oververhitting. Met acht warmte- en snelheidsinstellingen kun je de föhn aanpassen aan jouw haartype. De vier meegeleverde opzetstukken, waaronder een diffuser en een flyaway-tamer, maken het mogelijk om verschillende stijlen te creëren.

Toepassing: drogen, gladmaken, krullen definiëren, pluizig haar temmen Bijgeleverde accessoires: smalle blaasmond, diffuser, flyaway-tamer, opbergtas Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,4

Philips StyleCare Prestige BHB876/00

De Philips StyleCare Prestige BHB876/00 is een automatische krultang met een slimme krultechnologie die het haar automatisch oprolt en krult. Met drie temperatuurinstellingen (170°C, 190°C en 210°C), drie timerinstellingen (8s, 10s, 12s) en drie instelbare krulrichtingen kun je verschillende krulstijlen creëren, van losse golven tot strakke krullen - Philips zelf heeft het over 27 verschillende looks. De verticale grip en de langere cilinder maken het mogelijk om meer haar in één keer te stylen. De keratine-keramische coating beschermt het haar tegen hittebeschadiging.

Toepassing: automatisch krullen Bijgeleverde accessoires: staafreinigingsaccessoire Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,6

Rowenta Infinite Looks 14-in-1 (CF4231)

De Rowenta Infinite Looks 14-in-1 is een alles-in-één multistyler die het mogelijk maakt om te krullen, stijlen, volume toe te voegen en meer. Met een conische krultang, een 32 mm ronde verwarmde borstel en een 2-in-1 stijltang/krimper kun je eindeloos variëren in haarstijlen. De keramische coating zorgt voor glad en glanzend haar. De set wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder haarclips en een opbergtas, voor gebruiksgemak en veelzijdigheid.

Toepassing: krullen, stijlen, krimpen, volume toevoegen Bijgeleverde accessoires: conische krultang, ronde borstel, stijltang/krimper, haarclips, opbergtas Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 9,3