ID.nl logo
Review Hombli Smart Spot Light Starter Kit – Zet je tuin fraai in de schijnwerpers
Zekerheid & gemak

Review Hombli Smart Spot Light Starter Kit – Zet je tuin fraai in de schijnwerpers

Is jouw tuinverlichting toe aan een frisse upgrade? Met de onlangs verschenen Hombli Smart Spot Light Starter Kit kun je alle kanten op. Kies in een app uit ruim zestien miljoen kleuren en stel verschillende scenario’s in. Daarnaast hebben deze slimme buitenlampen nog meer handige opties. Lees je mee?

Uitstekend
Conclusie

Wie de stevige aanschafprijs van de Hombli Smart Spot Light Starter Kit acceptabel vindt, schaft met dit product een gebruiksvriendelijke tuinverlichtingset aan. De fabrikant heeft de lichtspots voorzien van een sterke behuizing, waardoor ze een lange verwachte levensduur hebben. Bedenk vooraf wel hoe je de overdaad aan kabels en koppelstukken gaat wegwerken. Verder heb je voor toegang tot alle functies de los verkrijgbare bridge nodig. Al met al is dit dus een relatief duur product, al liggen de prijzen van concurrerende Philips Hue-buitenlampen nog een stuk hoger.

Plus- en minpunten
  • Stevige aluminium behuizing
  • Duidelijke Nederlandstalige handleiding
  • Eenvoudige montage
  • Snelle configuratie in app
  • Gebruiksvriendelijk
  • Eigen lichtscènes maken
  • Automatiseren via scenario’s
  • Zestien miljoen kleuren
  • Prijzig
  • Veel kabels wegwerken
  • Vereist stopcontact
  • Bridge niet standaard inbegrepen
  • Alleen tijdschema’s instellen met bridge

De Hombli Smart Spot Light Starter Kit bestaat uit drie dimbare tuinlampen. Hiermee zet je bijvoorbeeld een fraaie vijver, fontein, plant of gevel in de schijnwerpers. Verder telt de productdoos een handleiding, drie connectorkabels, een adapter en het nodige aansluitmateriaal. Je kunt in totaal zes lichtbronnen aan de meegeleverde adapter koppelen. De fabrikant rekent een adviesprijs van 179,95 euro, al vragen diverse (web)winkels momenteel een lagere prijs.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Aluminium behuizing

Zoals je van tuinverlichting in deze prijsklasse mag verwachten, is de aluminium behuizing erg robuust. Het product voldoet aan de IP65-norm, zodat je de lampen in alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Via twee moertjes aan de buitenzijde pas je de hoek eenvoudig aan. Op die manier richt je de verlichting nauwkeurig op een tuinobject. Met een opbrengst van 270 lumen per lamp is de verlichting niet overdreven fel, maar voor tuindoeleinden voldoet het prima. Het vermogen van elke ledlamp komt uit op zo’n zes watt. Elke lichtbron bevat een fysieke schakelaar waarmee je het apparaat kunt aan- en uitzetten.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Slimme tuinverlichting aansluiten

De handleiding bevat een duidelijk aansluitschema. Aan de hand van waterdichte borgringen draai je de connectorkabels van de spotlampen simpel aan elkaar. Vervolgens verbind je de adapter aan één uiteinde. De totale snoerlengte van deze verlichtingset tot het stopcontact bedraagt ongeveer tien meter. Houd er rekening mee dat je best wat kabels en koppelstukken dient weg te werken. Zodra alles correct is aangesloten, gaan de lampen knipperen. Kom je kabellengte tekort? Geen probleem, want er zijn verlengsnoeren verkrijgbaar.

Voor plaatsing buitenshuis kies je uit twee mogelijkheden. De gemakkelijkste optie is door de voorgemonteerde grondpen van elke lamp in de tuin te prikken. In plaats van de grondpen kun je ook het meegeleverde statief gebruiken. Nuttig voor het geval je de verlichting bijvoorbeeld aan de gevel, schuur of veranda wilt bevestigen. Hombli levert hiervoor geschikte pluggen en schroeven mee. Je verwisselt zo nodig de grondpen eenvoudig voor het statief.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Wel of geen bridge?

De bedoeling is dat je de spotlampen koppelt aan de Nederlandstalige Hombli-app (Android/iOS). Dat kan rechtstreeks via bluetooth. De reikwijdte voor de bediening vanaf een smartphone is ongeveer tien meter. Een alternatieve methode is om de tuinlampen met de los verkrijgbare Hombli Smart Bluetooth Bridge te verbinden. Dit apparaatje heeft een adviesprijs van 44,95 euro en voegt meer functies aan de Smart Spot Light Starter Kit toe. Zo kun je de verlichting hiermee vanaf elke plek bedienen. Dankzij Google Assistent-integratie zet je de lampen desgewenst met je stem aan en uit. Tot slot kun je ook tijdschema’s instellen, zodat je in feite niet meer naar de tuinlampen hoeft om te kijken.

Bediening met app

Hombli is bij het bekende Tuya-platform aangesloten. Dit houdt in dat de techniek bij deze Chinese grootmacht is aangekocht. Voor de beschikbare functies is Hombli dus grotendeels afhankelijk van deze aanbieder. Nieuwe gebruikers registreren zich eerst in de app. Deze toepassing zoekt in de buurt naar geschikte apparaten. Voeg zo in één klap alle tuinlampen en eventueel de bridge toe. De configuratie verloopt erg rap, waarna de spotlampen al gauw in het hoofdmenu opduiken. Voor een betere herkenbaarheid pas je de naam van elke lichtbron aan. Tik op de aan-uitknop om een lamp in of uit te schakelen.

Lees ook: Tuya: het smarthomeplatform dat je mogelijk al gebruikt

Handig is dat je vanuit het hoofdmenu van elke lamp veelgebruikte instellingen kunt aanpassen. Tik maar eens op Snelle toegang en wijzig vervolgens meteen de helderheid en kleurtemperatuur. Verplaats hiervoor met een veegbeweging de schuifregelaar. Verder kun je ook een timer instellen. De verlichting schakelt dan na afloop automatisch uit.

Voor toegang tot alle functies tik je in de app de gewenste lamp aan. Selecteer in het cirkeldiagram een kleur en de lamp reageert vrijwel direct. Volgens de fabrikant kies je uit zo’n zestien miljoen kleuren.

Een andere interessante optie is dat je uit diverse lichtscènes kunt kiezen. Selecteer je bijvoorbeeld Avond, dan geeft de lamp warm licht. Bij Party switcht de Smart Spot Light telkens tussen verschillende kleuren. Kortom, leuk om ze allemaal eens uit te proberen. Overigens kun je ook je eigen scène toevoegen. Kies hierbij onder meer de kleuren en overgangssnelheid. Bij gebruik van een bridge stel je optioneel een tijdschema in.

In de Hombli-app kun je ook scenario’s toevoegen. Dat is nuttig voor het geval je de boel wilt automatiseren. Laat de lampen bijvoorbeeld na zonsondergang vanzelf aangaan. Of schakel de verlichting in zodra je bijna thuis bent. Verder werken verschillende apparaten op jouw verzoek soepel samen. Er is erg veel mogelijk! Detecteert een buitencamera bijvoorbeeld beweging, dan springen de lampen automatisch aan. Op die manier maak je je tuin veiliger. Je stelt dergelijke scenario’s voor een lamp of groep in.

Conclusie: Hombli Smart Spot Light Starter Kit kopen?

Wie de stevige aanschafprijs van de Hombli Smart Spot Light Starter Kit acceptabel vindt, schaft met dit product een gebruiksvriendelijke tuinverlichtingset aan. De fabrikant heeft de lichtspots voorzien van een sterke behuizing, waardoor ze een lange verwachte levensduur hebben. Bedenk vooraf wel hoe je de overdaad aan kabels en koppelstukken gaat wegwerken. Verder heb je voor toegang tot alle functies de los verkrijgbare bridge nodig. Al met al is dit dus een relatief duur product, al liggen de prijzen van concurrerende Philips Hue-buitenlampen nog een stuk hoger.

▼ Volgende artikel
Overstappen naar een warmtepomp: kan dit met je eigen radiatoren?
Energie

Overstappen naar een warmtepomp: kan dit met je eigen radiatoren?

Je overweegt om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp, maar je wilt daarvoor niet je vloer openbreken om vloerverwarming te leggen. Het goede nieuws is dat je bij een warmtepomp niet per se voor vloerverwarming moet gaan. Vaak is het mogelijk om de bestaande radiatoren te behouden. Hier lees je hoe dat zit!

Dit artikel in het kort:

  • Warmtepomp en radiatoren: Het is mogelijk om bestaande radiatoren te behouden bij de overstap naar een warmtepomp.
  • Soorten verwarmingssystemen: Er zijn hogetemperatuur- (HTV) en lagetemperatuurradiatoren (LTV), elk met eigen eigenschappen en vereisten.
  • 50-gradentest: Controleer met een eenvoudige test of jouw radiatoren geschikt zijn voor een LTV-warmtepomp.
  • Radiatorboosters: Boosters kunnen warmte efficiënter verspreiden, waardoor HTV-radiatoren compatibel worden met LTV-systemen.

Lees ook: Stappenplan: Radiatoren op de juiste manier ontluchten

Er is een tijd geweest dat warmtepompen uitsluitend konden functioneren in combinatie met vloerverwarming. Inmiddels is het ook mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op bestaande radiatoren en convectoren.  

Soorten radiatoren

Om mee te beginnen: er bestaan twee typen radiatoren: hogetemperatuur-radiatoren en lagetemperatuur-radiatoren. Voor het gemak spreken we over HTV (hogetemperatuur-verwarming) en LTV (lagetemperatuur-verwarming).

Beide systemen werken in principe op dezelfde manier, maar bij de eerste stroomt water met een temperatuur tussen 55 en 70 graden Celsius. Dat zorgt voor een erg snelle opwarming, maar dit werkt meestal niet zuinig en ook niet energie-efficiënt. Vooral bij oude huizen met weinig isolatie moet je flink stoken om het binnen warm te krijgen. Bij een LTV-radiator volstaat een watertemperatuur van 45 tot 55 graden.

Heb je thuis een traditioneel cv-systeem met klassieke radiatoren, dan zijn dat altijd HTV-radiatoren. Er zijn in Nederland momenteel 4,4 miljoen woningeigenaren die hun woningen nog op hoge temperatuur verwarmen. Toch zijn LTV-radiatoren de laatste jaren populair geworden, omdat ze zuiniger zijn en efficiënter omgaan met energie. Zelfs een gewone condenserende gasketel werkt efficiënter op LTV, maar het duurt langer om de ruimte op temperatuur te brengen. En als de ruimte slecht geïsoleerd is, kan het zelfs onmogelijk zijn om de kamer warm te krijgen als het buiten flink koud is.

Er zijn drie mogelijkheden om bestaande radiatoren te laten werken met een warmtepomp: je gaat voor een HTV-warmtepomp, je test of een LTV-warmtepomp in combinatie met de huidige radiatoren een goede match is of je pimpt de radiatoren met boosters.  

Warmtepomp die hoge temperatuur levert

Er zijn warmtepompen die bijvoorbeeld met het koelmiddel propaan of CO2 werken en die een watertemperatuur garanderen tot 65 graden. Een belangrijk voordeel van zo'n HTV-warmtepomp is dat je het bestaande afgiftesysteem niet hoeft te vervangen. Je radiatoren en convectoren zijn immers erop berekend om te werken op deze temperatuur. Toch is zo'n HTV-warmtepomp een complexer apparaat en daarom duurder in aanschaf. Bovendien verbruikt dit type warmtepomp meer elektriciteit.  

©www.mitsubishielectric.com

De CO2-warmtepomp kan zelfs hoge temperaturen leveren tot 85 graden.

Klassieke radiatoren & de LTV-warmtepomp

Wanneer je oude, klassieke radiatoren die ontworpen zijn om met een hoge temperatuur te werken, aansluit op een lagetemperatuur-warmtepomp, is het rendement lager. Een klassieke radiator met een vermogen van 5 kW benut zijn volledig vermogen bij een watertemperatuur van 70 graden. Wanneer je de temperatuur van het cv-water laat dalen naar 50 graden, dan gebruikt de radiator maar de helft van zijn vermogen, dus 2,5 kW.

Als je de ruimte goed hebt geïsoleerd en je hebt bijvoorbeeld geïnvesteerd in triple glas, dan is het wel mogelijk om de ruimte voldoende te verwarmen. En dan loont het wel om een warmtepomp te plaatsen. Doe je dat op de gok? Nee, je kunt dat zelf testen.  

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

De 50-gradentest

Je kunt gemakkelijk checken of jouw radiatoren het goed gaan doen met een LTV-warmtepomp. Voer deze test uit terwijl het buiten koud is, tussen de 4 en 10 graden. Stel de watertemperatuur van de ketel enkele dagen in op maximaal 50 graden in plaats van 70 graden. Wanneer de woning toch nog voldoende warm blijft, zit je goed. Als je zekerheid wilt, kun je de test zelfs de hele winter door laten lopen.

Je hebt dan wel meer tijd nodig om de woning op te warmen, maar dat kun je opvangen door de ketel een uur vroeger aan het werk te zetten. Een belangrijke voorwaarde is dat er genoeg radiatoren in huis zijn om de woning te verwarmen.

Zorg er ook voor dat de kamerthermostaat 's nachts niet lager dan 17 of 18 graden is ingesteld om een te grote terugval te vermijden. Het is de bedoeling dat je woning continu wordt verwarmd op een gelijkmatige maar lage temperatuur. Is het huis gedurende de testperiode comfortabel warm gebleven, dan mag je ervan uitgaan dat de woning geschikt is voor een LTV-verwarmer. Is het huis op deze manier niet warm te krijgen, dan moet je de isolatie verbeteren voodat je een warmtepomp kunt overwegen. Uiteraard kan een installateur ook berekenen of je de radiatoren kunt behouden. 

Pimp je radiator met een afgiftebooster

Je kunt van een gewone HTV-radiator ook een LTV-radiator maken door een set kleine radiatorventilatoren te monteren die de warmte sneller verspreiden. Over het algemeen worden deze afgifteboosters onderaan de radiator gemonteerd en de sensor/controller die hierbij hoort, ergens bovenin. Het elektrisch verbruik is minimaal, dan hebben we het over 1 kWh per jaar of ongeveer 25 cent per jaar.

De ventilatoren werken stil, het geluidsniveau zit onder de 20 dB. Om te vergelijken, dat is de geluidssterkte van boomblaadjes in de wind op anderhalve meter afstand. 20 dB wordt als 'erg zacht' omschreven, terwijl 35 dB nog als 'zacht' wordt geclassificeerd. De controller zorgt ervoor dat de booster modulerend werkt, de ventilatortjes draaien dus niet altijd op volle kracht en passen de snelheid aan de warmtevraag aan.

Verhoog je rendement met een radiatorventilator

Kleine investering voor groot comfort!

©https://heatfan.eu

In minder dat twee minuten gemonteerd

De installatie van deze boosters heeft niet veel om het lijf. In twee minuten per radiator is zo'n ventilator geplaatst, zonder gereedschap. Het apparaat klemt zich met magneten tussen de platen van de radiator of plat op een convector. Je moet hem wel aansluiten op het stroomnet. In de buurt van elke radiator is dus wel een stopcontact nodig.

De universiteit van Twente heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzoek gedaan naar deze afgifteboosters. De boosters hebben een levensduur van 40.000 draaiuren, wat overeenkomt met een levensduur van 1700 stookuren per jaar. Dat komt erop neer dat deze boosters net zo lang meegaan als een cv-ketel of een warmtepomp. 

©https://heatfan.eu

Werking booster

Wanneer de temperatuur van de radiator boven de 25 graden stijgt, beginnen de ventilatoren te draaien en wanneer de temperatuur zakt, schakelen ze uit. Een lampje op de sensor geeft aan wanneer de ventilatoren actief zijn. Bovendien zijn er controllers die een wifi-functie hebben en die dus nauwkeurig de temperatuur van de radiator of convector meten. Op die manier kun je een gedetailleerd overzicht bekijken van de prestaties van iedere radiator. Bovendien kun je de boosters dan ook via de smartphone bedienen. 

©https://heatfan.eu


▼ Volgende artikel
Van hometrainer tot loopband: zo blijf je fit zonder de sportschool
© leonid iastremskyi
Gezond leven

Van hometrainer tot loopband: zo blijf je fit zonder de sportschool

Fit blijven vanuit huis? Met een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer of loopband heb je geen sportschool meer nodig. In dit artikel lees je wat je met deze apparaten traint, hoeveel ruimte je ervoor nodig hebt en wat per apparaat de voordelen en nadelen zijn.

In dit artikel over fitnessapparatuur lees je:

  • Wat de voordelen en nadelen zijn van een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer en loopband
  • Hoeveel ruimte je nodig hebt om deze apparaten thuis te gebruiken
  • Waar je op moet letten bij de aanschaf, zoals weerstand, stabiliteit en extra functies

Lees ook: Fit zonder tools: de beste oefeningen voor thuis

Hometrainer

Wil je op een laagdrempelige manier thuis aan je conditie werken, dan is een hometrainer waarschijnlijk  het apparaat waar je het eerst aan denkt. Logisch, want met een hometrainer kun je op een eenvoudige en veilige manier een cardiovasculaire training doen. Door de instelbare weerstand bepaal je zelf de intensiteit van je training, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast belast de hometrainer de gewrichten minimaal: het is dus een goede keuze voor mensen met knie- of heupproblemen. Veel modellen hebben ingebouwde programma's en monitoren waarmee je je voortgang kunt bijhouden, zoals calorieverbruik, snelheid en hartslag.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een loopband is het belangrijk om te letten op de kracht van de motor, de grootte van het loopvlak en de schokdemping. De prijzen variëren van ongeveer 400 tot 3.000 euro. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m² en zorg voor voldoende ruimte achter de loopband om veilig te kunnen trainen.

➕ Voordelen
  • Laagdrempelig

  • Eenvoudig in gebruik

  • Minimaal belastend voor gewrichten

  • Geschikt voor beginners en revalidatie

➖ Nadelen
  • Minder intensieve training voor het bovenlichaam

  • Beweging is relatief eenzijdig

Crosstrainer

Een crosstrainer combineert verschillende bewegingen en spiergroepen in één training. Het toestel bootst de natuurlijke bewegingen van wandelen, hardlopen en traplopen na, maar belast de gewrichten nauwelijks. Ideaal wanneer je een full-body workout wil zonder risico op overbelasting.. De handgrepen van de crosstrainer bewegen mee, waardoor je niet alleen je benen, maar ook je bovenlichaam traint. Daarnaast kun je de weerstand aanpassen om de intensiteit te verhogen en jezelf uit te dagen. Een crosstrainer is vooral iets voor mensen die graag calorieën willen verbranden en tegelijkertijd hun uithoudingsvermogen willen verbeteren.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een crosstrainer is het belangrijk om te letten op de maximale belastbaarheid, de paslengte en de soepelheid van de beweging. De prijzen beginnen rond de 300 euro en kunnen oplopen tot 2.500 euro voor de duurdere modellen. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m², afhankelijk van het formaat, en zorg voor voldoende ruimte voor de heen-en-weer-gaande beweging van de handgrepen.

➕ Voordelen
  • Full-body workout

  • Lage impact op gewrichten

  • Diverse weerstandsniveaus

  • Geschikt voor calorieverbranding

➖ Nadelen
  • Kan veel ruimte in beslag nemen

  • Vereist coördinatie

  • Mogelijk duurder dan andere apparaten

Roeitrainer

De roeitrainer is een van de meest complete apparaten die je in huis kunt halen. Roeien combineert kracht en cardio in één beweging, waarbij vrijwel alle grote spiergroepen worden aangesproken. Van je benen tot je rug en van je armen tot je buikspieren – alles wordt getraind. Het apparaat is daardoor ideaal voor mensen die in korte tijd een effectieve workout willen doen. Bovendien belast roeien de gewrichten nauwelijks, wat het ook geschikt maakt voor mensen met fysieke beperkingen. Veel moderne roeitrainers hebben interactieve schermen waarop je kunt 'roeien' door virtuele landschappen of je prestaties kunt vergelijken met die van anderen.

Aanschaf en prijs

Bij de aankoop van een roeitrainer is het belangrijk om te letten op het type weerstand (lucht, water of magnetisch), de stabiliteit en de aanpasbaarheid van de training. De prijzen variëren van 300 tot 2.000 euro, afhankelijk van het model en de technologie. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2,5 meter lang en 1 meter breed. Sommige modellen zijn inklapbaar, zodat je ze makkelijker kunt opbergen.

➕ Voordelen
  • Zeer compleet voor kracht en cardio

  • Traint bijna alle spiergroepen

  • Lage impact op gewrichten

➖ Nadelen
  • Vereist techniek

  • Kan redelijk wat geluid maken bij lucht- of waterweerstand

  • Relatief groot

Loopband

De loopband is een klassieker onder de fitnessapparaten en biedt een natuurlijke manier om aan je conditie te werken. Of je nu kiest voor wandelen, joggen of sprinten, de loopband past zich aan jouw tempo en niveau aan. Met de verstelbare snelheid en hellingshoek kun hem eenvoudig afstemmen op jouw trainingsdoel. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een heuveltraining simuleren of juist focussen op duurtraining. Moderne modellen hebben vaak ingebouwde schokdempers, wat de impact op je gewrichten vermindert. Met extra functies zoals hartslagmeting, vooraf ingestelde programma's en interactieve trainingsopties haal je meer uit je sessies en blijf je gemotiveerd.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een loopband is het belangrijk om te letten op de kracht van de motor, de grootte van het loopvlak en de schokdemping. De prijzen variëren van ongeveer 400 tot 3.000 euro. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m² en zorg voor voldoende ruimte achter de loopband om veilig te kunnen trainen.

➕ Voordelen
  • Veelzijdig (wandelen, joggen, sprinten)

  • Instelbare hellingshoek

  • Geschikt voor diverse niveaus

➖ Nadelen
  • Relatief duur

  • Kan lawaai maken

  • Hogere impact op gewrichten dan andere apparaten

Welk apparaat past bij jou?

Het kiezen van het juiste apparaat hangt af van je persoonlijke voorkeuren, trainingsdoelen en eventuele fysieke beperkingen. Door een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer of loopband in huis te halen, maak je het gemakkelijker om regelmatig te bewegen en je gezondheid op peil te houden, zonder dat je daarvoor meteen naar de sportschool hoeft.

ApparaatTrainingen/MogelijkhedenGeschikt voor
HometrainerCardiovasculaire training, intervaltraining, calorieverbrandingBeginners, mensen met knie- of heupproblemen
CrosstrainerFull-body workout, uithoudingsvermogen verbeteren, spiergroepen combinerenMensen die calorieën willen verbranden en spieren willen trainen
RoeitrainerKracht en cardio, spieropbouw, korte intensieve sessiesIedereen die een complete workout wil, geschikt voor fysieke beperkingen
LoopbandWandelen, joggen, sprinten, heuveltraining simulerenHardlopers, wandelaars, mensen die onder alle omstandigheden willen trainen

FITNESSKLEDING

Dat sport nét even lekkerder dan gewoon in je spijkerbroek