ID.nl logo
5 bekende problemen met Philips Hue (en hoe je die oplost!)
© PXimport
Zekerheid & gemak

5 bekende problemen met Philips Hue (en hoe je die oplost!)

Wanneer je een slim systeem als Philips Hue gebruikt, dan gaan de dingen meestal vanzelf. Na het uitpakken van de lampen duurt het niet lang voordat ze geïnstalleerd zijn, en datzelfde geldt voor verschillende accessoires. Maar toch kan het misgaan, en wat doe je dan?

Hoe mooi Philips Hue ook is of kan zijn, het systeem is helaas niet zonder gebreken. In de afgelopen jaren hebben we veelvoorkomende fouten voorbij zien komen. Hier vind je de oplossing voor de volgende problemen:

  • Het systeem vindt de Philips Hue bridge niet.
  • Het lukt niet om een nieuwe lamp toe te voegen.
  • De bediening reageert niet accuraat.
  • De lampen zijn onbereikbaar.
  • De lampen flikkeren of zoemen.

Iedereen die bekend is met Philips Hue weet hoe uitgebreid en toegankelijk het systeem voor slimme lampen kan zijn. Als gebruikers van het eerste uur weten we ook dat die ervaring net even anders kan uitpakken. Lampen werken niet mee, accessoires worden niet geregistreerd – zomaar wat voorbeelden van dingen die fout kunnen gaan. Daarom kijken we in dit artikel naar vijf veelvoorkomende problemen met het systeem en hoe je die kunt oplossen.

Het systeem vindt de Philips Hue bridge niet

Voordat we het over de lampen kunnen hebben, is het belangrijk de Philips Hue-bridge te behandelen. Het kan zijn dat je geen enkele lamp kunt toevoegen, omdat de brug (tussen de lampen en het internet) niet beschikbaar is. Een bridge toevoegen werkt gelukkig heel simpel. Je opent de Hue-app, gaat naar Instellingen (rechts onderin) en tikt daarna op Mijn Hue systeem. Daar vind je een knop voor het toevoegen van de Hue-bridge; druk daarop en volg de stappen.

Helaas is het niet altijd zo simpel. Soms kan de app de brug niet vinden. Dan kun je aan een aantal dingen denken. Staat de brug wel aan? De led-ring voorop moet lichtblauw kleuren, dan weet je dat die geactiveerd is. Loop even alle kabels na; zit de ethernetkabel tussen de bridge en router wel goed vast? En weet je zeker dat de smartphone, waar de Hue-app op staat, en de Hue bridge met hetzelfde netwerk verbonden zijn? Als dat niet het geval is, dan kunnen beide apparaten elkaar niet ‘zien’.

©Wesley Akkerman | ID.nl

Mochten de tips niet helpen, dan kan het een goed idee zijn de Philips Hue bridge te resetten.

Het lukt niet om een nieuwe lamp toe te voegen

Je kunt de Philips Hue-lampen op twee manieren toevoegen: via de Hue-bridge of via bluetooth. Normaliter is dit een pijnloos proces. Je opent de app, gaat naar drukt op de drie puntjes bovenin en selecteert dan de opties Lamp toevoegen en Zoek. Klinkt simpel, toch? In de meeste gevallen is dat ook zo, maar toch kan er ergens storing op de lijn zitten. Eén van de dingen die Hue-eigenaars weleens vergeten is de lamp aan te zetten. Zorg er dus voor dat de lamp zeker weten aanstaat.

Mocht je een tweedehands Philips Hue-lamp gekocht hebben, kijk dan even goed na of dit wel echt een Hue-lamp is. De app ondersteunt namelijk niet alle merken die slimme lampen aanbieden. Er zijn wel third-party lampen die toegevoegd kunnen worden, maar dan moet het Hue-logo op de doos staan. Weet je zeker dat alles klopt en dat de lamp aanstaat, dan kun je hem handmatig toevoegen. Dat doe je via Lamp toevoegen. Tik dan niet op zoek, maar op Serienummer gebruiken.

Verder kijken dan alleen Hue?

Slimme lampen zijn er van allerlei merken & in allerlei prijsklassen

©Wesley Akkerman | ID.nl

Meestal staat het serienummer op de hals van de lamp. Zo niet, check dan de handleiding.

De bediening reageert niet accuraat

Het ene moment reageert heel het Philips Hue-systeem normaal, het andere moment is er opeens van alles aan de hand. De lampen reageren niet op stemcommando’s, gaan aan op willekeurige momenten of veranderen niet van kleur, terwijl je daar wel om vraagt. De eerste stap die je kunt zetten, is checken of er wellicht een software-update is die dit probleem verhelpt. Je gaat hiervoor naar Instellingen > Software-update. Als er updates zijn, dan zie je die daar staan.

Mocht het probleem zich alleen voordoen bij één lamp, en je bent helemaal up-to-date, dan kan het goed zijn de lamp opnieuw te installeren. Dat kan alleen door de lamp eerst te verwijderen. Ga hiervoor naar Instellingen > Lampen en selecteer de lamp die je wilt verwijderen. Onderaan de pagina staat een rode knop met de tekst Verwijderen. Tik daarop en bevestig je keuze. Daarna kun je de lamp opnieuw toevoegen door de standaardinstallatieprocedure te volgen.

Ga naar de drie puntjes, tik op Lamp toevoegen en dan op Zoek (nadat je hem eerst aangezet hebt).

Daarnaast kunnen kamers en zones roet in het eten gooien. Wij weten ook niet precies waarom, maar het kan zijn dat de lampen niet goed reageren omdat de Philips Hue-app niet weet waar ze zijn. Via de Home-tab selecteer je een kamer en druk je op de drie puntjes. Tik nu op Kamer bewerken en beheer de lampen. Verwijder ze en voeg ze daarna weer toe, en check of het probleem dan verholpen is. Kijk ook even of de lampen wél reageren als ze in geen enkele kamer staan.

©Wesley Akkerman | ID.nl

De lampen zijn onbereikbaar

Vreemd reageren is één ding, maar onbereikbaar zijn is een tweede. Maar ook dat kan gebeuren wanneer je Philips Hue gebruikt. Mocht dit het geval zijn, dan krijg je daar vanzelf een melding van wanneer je de app(en) bedient binnen de app. De eerste stap die we nemen is checken of de lamp wel aanstaat. Als je een lamp wil bereiken die ook nog een fysiek lichtknopje heeft, dan heeft iemand misschien op die knop gedrukt. God weet hoe vaak dat hier in huis gebeurd is.

Het kan ook zijn dat de lampen buiten bereik van de Hue bridge of het bluetoothapparaat is. Dan is het zaak dat je de lamp in kwestie dichter bij de bron brengt waar het signaal vandaan komt. Mocht je het systeem met Bridge gebruiken, dan werkt elke lamp als een soort verlengstuk van het signaal. Maar misschien moet je die net even wat beter positioneren voor een betere doorgang. Het kan geen kwaad om te checken of alle lampen verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk als je smartphone.

©Wesley Akkerman | ID.nl

De lampen flikkeren of zoemen

Tot slot komen we wel eens tegen dat mensen klagen over lampen die flikkeren of zoemen. Dit probleem komt – toegegeven – wat minder vaak voor, maar het overkomt altijd de gebruikers die een dimmer hebben. Dan hebben we het over zo’n fysieke draaiknop die waarschijnlijk aan de muur hangt. Hoewel het Philips Hue-systeem dimfuncties binnen de app aanbiedt, werkt het niet goed met fysieke dimmerschakelaars. Gelukkig bestaat daar ook een aantal oplossingen voor.

De meest voor de hand liggende oplossing is de Hue-lamp verplaatsen naar een aansluiting waar geen dimmer op aangesloten is. Een andere oplossing: haal de dimmer weg. Je kunt in plaats daarvan een dimmer van Philips Hue kopen, mocht je de app niet willen gebruiken. Mochten de problemen zich daarna nog voordoen, dan is de lamp misschien kapot. Probeer hem daarom ook altijd even op een andere plek uit en test of een andere lamp op dezelfde plek dezelfde problemen heeft.


▼ Volgende artikel
Van hometrainer tot loopband: zo blijf je fit zonder de sportschool
© leonid iastremskyi
Gezond leven

Van hometrainer tot loopband: zo blijf je fit zonder de sportschool

Fit blijven vanuit huis? Met een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer of loopband heb je geen sportschool meer nodig. In dit artikel lees je wat je met deze apparaten traint, hoeveel ruimte je ervoor nodig hebt en wat per apparaat de voordelen en nadelen zijn.

In dit artikel over fitnessapparatuur lees je:

  • Wat de voordelen en nadelen zijn van een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer en loopband
  • Hoeveel ruimte je nodig hebt om deze apparaten thuis te gebruiken
  • Waar je op moet letten bij de aanschaf, zoals weerstand, stabiliteit en extra functies

Lees ook: Fit zonder tools: de beste oefeningen voor thuis

Hometrainer

Wil je op een laagdrempelige manier thuis aan je conditie werken, dan is een hometrainer waarschijnlijk  het apparaat waar je het eerst aan denkt. Logisch, want met een hometrainer kun je op een eenvoudige en veilige manier een cardiovasculaire training doen. Door de instelbare weerstand bepaal je zelf de intensiteit van je training, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast belast de hometrainer de gewrichten minimaal: het is dus een goede keuze voor mensen met knie- of heupproblemen. Veel modellen hebben ingebouwde programma's en monitoren waarmee je je voortgang kunt bijhouden, zoals calorieverbruik, snelheid en hartslag.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een loopband is het belangrijk om te letten op de kracht van de motor, de grootte van het loopvlak en de schokdemping. De prijzen variëren van ongeveer 400 tot 3.000 euro. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m² en zorg voor voldoende ruimte achter de loopband om veilig te kunnen trainen.

➕ Voordelen
  • Laagdrempelig

  • Eenvoudig in gebruik

  • Minimaal belastend voor gewrichten

  • Geschikt voor beginners en revalidatie

➖ Nadelen
  • Minder intensieve training voor het bovenlichaam

  • Beweging is relatief eenzijdig

Crosstrainer

Een crosstrainer combineert verschillende bewegingen en spiergroepen in één training. Het toestel bootst de natuurlijke bewegingen van wandelen, hardlopen en traplopen na, maar belast de gewrichten nauwelijks. Ideaal wanneer je een full-body workout wil zonder risico op overbelasting.. De handgrepen van de crosstrainer bewegen mee, waardoor je niet alleen je benen, maar ook je bovenlichaam traint. Daarnaast kun je de weerstand aanpassen om de intensiteit te verhogen en jezelf uit te dagen. Een crosstrainer is vooral iets voor mensen die graag calorieën willen verbranden en tegelijkertijd hun uithoudingsvermogen willen verbeteren.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een crosstrainer is het belangrijk om te letten op de maximale belastbaarheid, de paslengte en de soepelheid van de beweging. De prijzen beginnen rond de 300 euro en kunnen oplopen tot 2.500 euro voor de duurdere modellen. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m², afhankelijk van het formaat, en zorg voor voldoende ruimte voor de heen-en-weer-gaande beweging van de handgrepen.

➕ Voordelen
  • Full-body workout

  • Lage impact op gewrichten

  • Diverse weerstandsniveaus

  • Geschikt voor calorieverbranding

➖ Nadelen
  • Kan veel ruimte in beslag nemen

  • Vereist coördinatie

  • Mogelijk duurder dan andere apparaten

Roeitrainer

De roeitrainer is een van de meest complete apparaten die je in huis kunt halen. Roeien combineert kracht en cardio in één beweging, waarbij vrijwel alle grote spiergroepen worden aangesproken. Van je benen tot je rug en van je armen tot je buikspieren – alles wordt getraind. Het apparaat is daardoor ideaal voor mensen die in korte tijd een effectieve workout willen doen. Bovendien belast roeien de gewrichten nauwelijks, wat het ook geschikt maakt voor mensen met fysieke beperkingen. Veel moderne roeitrainers hebben interactieve schermen waarop je kunt 'roeien' door virtuele landschappen of je prestaties kunt vergelijken met die van anderen.

Aanschaf en prijs

Bij de aankoop van een roeitrainer is het belangrijk om te letten op het type weerstand (lucht, water of magnetisch), de stabiliteit en de aanpasbaarheid van de training. De prijzen variëren van 300 tot 2.000 euro, afhankelijk van het model en de technologie. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2,5 meter lang en 1 meter breed. Sommige modellen zijn inklapbaar, zodat je ze makkelijker kunt opbergen.

➕ Voordelen
  • Zeer compleet voor kracht en cardio

  • Traint bijna alle spiergroepen

  • Lage impact op gewrichten

➖ Nadelen
  • Vereist techniek

  • Kan redelijk wat geluid maken bij lucht- of waterweerstand

  • Relatief groot

Loopband

De loopband is een klassieker onder de fitnessapparaten en biedt een natuurlijke manier om aan je conditie te werken. Of je nu kiest voor wandelen, joggen of sprinten, de loopband past zich aan jouw tempo en niveau aan. Met de verstelbare snelheid en hellingshoek kun hem eenvoudig afstemmen op jouw trainingsdoel. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een heuveltraining simuleren of juist focussen op duurtraining. Moderne modellen hebben vaak ingebouwde schokdempers, wat de impact op je gewrichten vermindert. Met extra functies zoals hartslagmeting, vooraf ingestelde programma's en interactieve trainingsopties haal je meer uit je sessies en blijf je gemotiveerd.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een loopband is het belangrijk om te letten op de kracht van de motor, de grootte van het loopvlak en de schokdemping. De prijzen variëren van ongeveer 400 tot 3.000 euro. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m² en zorg voor voldoende ruimte achter de loopband om veilig te kunnen trainen.

➕ Voordelen
  • Veelzijdig (wandelen, joggen, sprinten)

  • Instelbare hellingshoek

  • Geschikt voor diverse niveaus

➖ Nadelen
  • Relatief duur

  • Kan lawaai maken

  • Hogere impact op gewrichten dan andere apparaten

Welk apparaat past bij jou?

Het kiezen van het juiste apparaat hangt af van je persoonlijke voorkeuren, trainingsdoelen en eventuele fysieke beperkingen. Door een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer of loopband in huis te halen, maak je het gemakkelijker om regelmatig te bewegen en je gezondheid op peil te houden, zonder dat je daarvoor meteen naar de sportschool hoeft.

ApparaatTrainingen/MogelijkhedenGeschikt voor
HometrainerCardiovasculaire training, intervaltraining, calorieverbrandingBeginners, mensen met knie- of heupproblemen
CrosstrainerFull-body workout, uithoudingsvermogen verbeteren, spiergroepen combinerenMensen die calorieën willen verbranden en spieren willen trainen
RoeitrainerKracht en cardio, spieropbouw, korte intensieve sessiesIedereen die een complete workout wil, geschikt voor fysieke beperkingen
LoopbandWandelen, joggen, sprinten, heuveltraining simulerenHardlopers, wandelaars, mensen die onder alle omstandigheden willen trainen

FITNESSKLEDING

Dat sport nét even lekkerder dan gewoon in je spijkerbroek

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.