Het is sinds kort mogelijk zones aan te maken binnen de Philips Hue-app. Zo kun je ervoor zorgen dat lampen worden gegroepeerd, waarna je ze allemaal in één keer kunt in- of uitschakelen. Je kunt dit doen met lampen op een bepaalde verdieping of enkele binnen een specifieke kamer.
Heb je de nieuwste versie van de Philips Hue-app op je telefoon staan? Mooi, want dan tref je onder Instellingen het aangepaste kopje Kamers en zones aan. Wanneer je hierop tapt, dan zie je links bovenin de mogelijkheid voor het aanmaken van nieuwe kamers en zones. De functie is momenteel nog in bèta, dus er kan mogelijkerwijs iets verkeerd gaan. We gebruiken de functie nu zelf al een tijdje en zijn nog geen gekke dingen tegengekomen, dus heel veel zorgen hoef je je daar niet om te maken. Druk nu op creëren en vervolgens op Zone aanmaken (bèta).
Philips Hue-zones aanmaken
Na het volgen van de instructies op het scherm, kun je de lampen uitkiezen die je in zo’n zone wil hebben. De enige voorwaarde is dat de lamp toegewezen is aan een kamer, maar als het goed is heb je dat al gedaan. Selecteer hier bijvoorbeeld de lampen voor de gang en de slaapkamer, zodat je ze allemaal tegelijkertijd kunt uitschakelen wanneer je naar bed gaat. Of je stelt in dat alleen de helft van de lampen in de woonkamer aan- en uitgaan wanneer gebruikmaakt van de schuifregelaar na het installeren. Je weet vast en zeker al welke lampen je sneller wil gaan bedienen.
Heb je alles ingesteld, vergeet dan niet alles op te slaan door rechts bovenin op het vinkje te drukken. Ga vervolgens terug naar Woning, waar je voortaan je kamers en je zones tegenkomt. Onder het kopje Jouw zones (bèta) tref je de zojuist ingestelde zones aan. Wanneer je de lampen bedient met de schuifregelaar, dan gaan alleen de lampen aan en uit die je net ingesteld hebt. Door op de zones de tappen, krijg je toegang tot veel meer functies. Zo kun je voor alle gegroepeerde lampen de kleur of een thema instellen. Alles werkt verder zoals je dat van Philips Hue gewend bent, gelukkig.
Omdat het een bèta betreft, doe je er goed aan verschillende dingen te onthouden. Zoals gezegd kunnen er dingen misgaan, dus wees daarop voorbereid. Houd er tevens rekening mee dat de functie in een later stadium anders werkt, functies mist of extra functies heeft. Dingen kunnen na een bèta nog wel eens veranderen. Daarnaast kunnen de zones nu dingen niet, zoals worden opgenomen in dagelijkse routines of bediend worden middels een stemassistent.
05-06-2019 04:06
Door: Wesley AkkermanFreelance tech- en gamejournalist die schrijft in begrijpelijke taal waardoor technologische ontwikkelingen, trends en producten voor iedereen toegankelijk zijn. Meer van deze auteur >
Review Sonos Arc Ultra – Ultieme soundbar voor Sonos-gebruikers
De Sonos Arc Ultra is de beste soundbar van Sonos van dit moment, wat hem een uitstekende keuze maakt om je tv- én muziekervaring een upgrade te geven. In deze Sonos Arc Ultra-review lees je onze ervaringen na vijf weken gebruik, inclusief plus- en minpunten.
9
Fantastisch
Conclusie
De Sonos Arc Ultra is een premium soundbar met dito prijs. Je krijgt er een soundbar voor terug met ruimtelijk en krachtig geluid, waar je plezier van hebt tijdens het kijken van televisie, films en series. Maar vlak ook het luisteren van muziek niet uit, want de Arc Ultra klinkt ook op dat vlak lekker. Zeker in combinatie met andere Sonos-speakers, want dat ecosysteem zit nog steeds bijzonder goed in elkaar. Al met al is de Arc Ultra een heel prettige aanvulling op je televisie.
Plus- en minpunten
Luxe, compleet ontwerp
Perfecte integratie in Sonos-ecosysteem
Erg prettig geluid voor tv en muziek
Uitgebreide Trueplay werkt alleen met iPhone of iPad
Slechts één HDMI-poort, voor tv
Een paar jaar na de lancering van de Arc, is er nu de Arc Ultra. De originele Arc verdwijnt binnenkort uit de winkels, zodat Sonos volop kan inzetten op drie soundbars: de goedkope Ray, middenklasse Beam (Gen 2) en premium Arc Ultra. De Arc Ultra heeft een adviesprijs van 999 euro en is te koop in het zwart en wit. Wij hebben het zwarte model getest.
Typisch Sonos-ontwerp
Qua ontwerp is de Arc Ultra een typisch Sonos-product, en lijkt hij veel op zijn voorganger. Afgeronde hoeken, ontelbare kleine geperforeerde gaatjes in de behuizing en aanraakgevoelige knoppen op de bovenkant. Er zijn echter ook subtiele vernieuwingen doorgevoerd. Denk aan een aanraakgevoelige balk om het volume aan te passen. De soundbar is ook wat breder, en nu vrijwel even breed als een moderne 55inch-televisie.
In principe zet je de Arc Ultra neer voor je televisie. Je kunt de soundbar ook ophangen, maar een muurbeugel dien je zelf aan te schaffen. De officiële muurbeugel kost 89 euro. Je kunt de Arc Ultra met je thuisnetwerk verbinden via wifi of een ethernetkabel.
Wie bekend is met Sonos, is binnen vijf minuten door de installatie van de Arc Ultra heen. Is de soundbar je eerste Sonos-product, dan doe je er een paar minuten langer over omdat je een account moet aanmaken. Maar de installatie zelf blijft kinderspel. Kwestie van de soundbar op de juiste plek neerzetten of ophangen, de kabels aansluiten op het stopcontact en je televisie en de Sonos-app erbij pakken. Die app leidt je soepel door de installatie heen. In vergelijking met medio 2024, toen de Sonos-app na een update krakkemikkig werkte en allerlei functies verdwenen waren, werkt de app tegenwoordig weer zo goed als normaal en compleet.
Na de installatie kun je de Arc Ultra bedienen via de smartphone-app, via de aanraakgevoelige toetsen op de soundbar zelf en via de tv-afstandsbediening. Een aparte Sonos-afstandsbediening is er na al die jaren nog steeds niet. Dat kan wennen zijn voor wie graag met afstandsbedieningen werkt en nieuw is met Sonos-apparatuur.
Trueplay
Het is de moeite waard om na de installatie direct de functie Trueplay te activeren. Die brengt via audiosignalen uit de soundbar je kamer in kaart, om daar het geluidsprofiel op aan te passen. Als je een iPhone of iPad gebruikt, loont het om de uitgebreidere Trueplay-meting te doorlopen via je Apple-toestel. De Arc Ultra krijgt op die manier een beter beeld van je kamer.
Het belangrijkste onderdeel van de Arc Ultra is natuurlijk zijn geluidskwaliteit. Sonos blaast zelf hoog van de toren over zijn nieuwe techniek genaamd Sound Motion. Een techniek met een Nederlands tintje, want de kleinere en krachtigere transducer is ontwikkeld op basis van een uitvinding van de Nederlandse startup Mayht. Sonos lijfde Mayht in 2022 in voor liefst circa 100 miljoen dollar. De Arc Ultra is het eerste Sonos-product met Sound Motion-techniek. Die uitvinding in combinatie met meer tweeters en midrange-drivers leidt in ieder geval tot een soundbar die indrukwekkend klinkt.
De Arc Ultra is krachtig, realistisch en vooral zuiver. Zeker als je in de Sonos-app het schuifje bij spraakversterking aanzet, klinken stemmen in films, series en tv-programma's luid en duidelijk. De soundbar biedt ook lekker wat bas, al merken we – gelukkig – duidelijk verschil wanneer we onze eigen derde generatie Sonos-subwoofer aan- en uitzetten. Die helpt echt nog wel mee om ontploffingen in actiefilms overtuigender de kamer in te slingeren.
Waar we ook blij mee zijn is de functie nachtgeluid. Schakel je die in, dan klinkt de soundbar veel rustiger om slapende kinderen (of buren) niet tot last te zijn.
Zoals we van Sonos gewend zijn, kun je de Arc Ultra koppelen aan een subwoofer of speakers van zijn eigen merk. Wil je echt surroundgeluid, dan is investeren in twee extra speakers achter je bank een goede keuze. Want hoewel de brede Arc Ultra redelijk ruimtelijk klinkt, gaat er niets boven geluid dat écht van meerdere kanten komt.
Extra functies
De Sonos Arc Ultra heeft een paar extra functies. Nieuw ten opzichte van de originele Arc is de ondersteuning van bluetooth, in te schakelen via de knop op de achterkant van de soundbar. Er is ook ondersteuning voor Apple AirPlay 2.
Achterop vind je ook een schuifje om de microfoon in de soundbar aan of uit te zetten. Ingeschakeld kan de Arc Ultra spraakcommando's verstaan om acties uit te voeren. Je hebt de keuze uit de spraakassistent van Sonos zelf (die geen Nederlands begrijpt) en Amazon Alexa.
Een fijne nichefunctie is dat de Arc Ultra verbinding kan maken met de los verkrijgbare Sonos Ace-hoofdtelefoon. Eenmaal draadloos gekoppeld kun je met een druk op de knop van de hoofdtelefoon het geluid uit de soundbar stopzetten en alleen nog laten klinken uit de hoofdtelefoon. Zo kijk jij met prettig geluid een spannende film zonder je partner of kinderen om je heen af te leiden. Zij kunnen gewoon muziek luisteren via andere Sonos-speakers, als je die hebt. Hoewel niet elke Arc Ultra-bezitter de Ace-hooftelefoon zal kopen, is de audiowisselfunctie zelf bijzonder prettig in gebruik. Andere soundbarmerken weten zo'n functie namelijk niet zó goed te integreren met hun hoofdtelefoons.
Conclusie: Sonos Arc Ultra kopen?
De Sonos Arc Ultra is een premium soundbar met dito prijs. Je krijgt er een soundbar voor terug met ruimtelijk en krachtig geluid, waar je plezier van hebt tijdens het kijken van televisie, films en series. Maar vlak ook het luisteren van muziek niet uit, want de Arc Ultra klinkt ook op dat vlak lekker. Zeker in combinatie met andere Sonos-speakers, want dat ecosysteem zit nog steeds bijzonder goed in elkaar. Al met al is de Arc Ultra een heel prettige aanvulling op je televisie.
Waar voor je geld: 5 wasmachines met de laagste prijs ooit
Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope wasmachine? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.
Disclaimer: Op het moment van schrijven hebben de besproken wasmachines de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.
Bosch WGE03408NL
Haal met de Bosch WGE03408NL een kwalitatieve wasmachine voor relatief weinig geld in huis. Hoewel de Duitse witgoedspecialist een adviesprijs van 749 euro hanteert, duiken diverse bekende webshops onder de prijsgrens van 600 euro. Met een vulgewicht van 8 kilo leent deze wasautomaat zich goed voor kleine tot middelgrote huishoudens. Een pluspunt is het lage energieverbruik. Volgens de specificaties van het toegekende A-energielabel resulteren honderd wasjes in een stroomverbruik van 46 kilowattuur. Daarnaast valt het geluidsniveau van 72 decibel tijdens het centrifugeren mee.
De WGE03408NL heeft een Nederlandstalig bedieningspaneel. Selecteer hierop met de draaiknop het gewenste programma. Kies bijvoorbeeld voor Katoen, Wol of Kreukherstellend. Verder was je met Hygiëne Plus desgewenst op 60 graden of start je met Eco 40-60 een energiezuinige cyclus. Heb je snel een bepaald overhemd of T-shirt nodig? Start dan het SuperKort-programma van slechts een kwartier. Handig is dat je na aanvang van een cyclus nog wasgoed kunt bijvoegen. Bosch geeft tien jaar garantie op de motor.
Siemens WG46G2Z5NL
Zoek je een krachtige wasmachine met een hoge capaciteit van 9 kilo? Dit energiezuinige exemplaar van Siemens was niet eerder zo goedkoop. Ten opzichte van de meeste andere producten in deze prijsklasse is de maximale centrifugesnelheid van 1600 rotaties per minuut een groot pluspunt. Hierdoor komt het wasgoed al relatief droog uit de trommel. Houd vanwege deze eigenschap wel rekening met een iets hoger geluidsniveau van 74 decibel. Uiteraard kun je ook op een lager toerental centrifugeren.
Voor haastige mensen is de WG46G2Z5NL bij uitstek geschikt. Je wast namelijk in een kwartier twee kilo textiel schoon. Doe je 3,5 kilo kleding in de trommel, dan duurt het wasproces een halfuur. Activeer op het overzichtelijke bedieningspaneel zo nodig de antivlekken-functie. Je verwijdert zo bijvoorbeeld wijn, bloed of olie uit kleding. Heb je de wasautomaat zojuist gestart en zie je nog ergens een verdwaald overhemd liggen? Tik dan op Bijvullen en stop het kledingstuk alsnog in de trommel. Ondanks de hoge centrifugesnelheid is dit witgoedproduct gecertificeerd met energielabel A. Ga bij honderd wasbeurten uit van een stroomverbruik van zo'n 49 kilowattuur.
Whirlpool FFWDB 976258E BCV BE
De prijsvriendelijke Whirlpool FFWDB 976258E BCV BE kan zowel wassen als drogen. Ideaal voor wie in huis ruimte wil besparen. Voor de wasfunctie stop je maximaal 9 kilo kleding in de trommel. De droogfunctie biedt een capaciteit van zo'n 7 kilo. Plaats het apparaat bij voorkeur niet vlak bij een studeer- of kinderkamer, want het opgegeven geluidsniveau van 80 decibel is behoorlijk. De wasfunctie is gecertificeerd met energielabel B. Reken bij honderd cycli op een stroomverbruik van ongeveer 57 kilowattuur. Voor drogen geldt het energielabel E.
Ondanks de lage prijs ondersteunt de FFWDB 976258E BCV BE een centrifugesnelheid van 1600 tpm. Hierdoor heeft de geïntegreerde droger minder werk. Kies met de draaiknop tussen verschillende wasprogramma's, zoals Katoen, Synthetisch, Wol, Fijne was en Witte was. Je kunt daarnaast ook een energiezuinig of snel (30 minuten) programma activeren. Voor mensen met zonnepanelen is de startuitstelfunctie gunstig. Begin daarmee een was- en droogcyclus op een tijdstip dat de zon schijnt.
Hisense WF5S1045BW
Dankzij een riant vulgewicht van 10,5 kilo is deze afgeprijsde wasmachine van Hisense een ideale metgezel voor grote gezinnen. Kies tussen een witte en zwarte uitvoering. De laatstgenoemde versie heeft op het moment van schrijven de laagste prijs ooit. Diverse Kieskeurig.nl-bezoekers zijn erg te spreken over dit product. Zij komen tot een gemiddelde score van een 9. Enkele genoemde pluspunten zijn de ruime deuropening, de trommelverlichting en de app-bediening.
Naast de hoge vulcapaciteit zijn ook de overige specificaties in orde. Zo haalt de machine tijdens het centrifugeren een respectabele snelheid van 1400 omwentelingen per minuut. Hierbij valt het geluidsniveau van 72 decibel mee. Op basis van het gewicht doseert de wasautomaat op eigen houtje water en wasmiddel. Gebruik niet meer dan nodig! Verder is de stoomfunctie het vermelden waard. Volgens Hisense verwijdert de WF5S1045BW daarmee nagenoeg alle bacteriën. Tot slot is het lage energieverbruik van 52 kilowattuur na honderd wasjes een groot pluspunt. Niet voor niets is dit product dan ook voorzien van het A-energielabel.
LG F4WR3511S0W
De aantrekkelijk geprijsde LG F4WR3511S0W ondersteunt een indrukwekkend vulgewicht van 11 kilo! Kortom, je hoeft waarschijnlijk niet zo vaak te wassen. Doe je dat wel, dan is er trouwens nog geen man overboord. Wegens het lage stroomverbruik van 48 kilowattuur per honderd wasbeurten heb je geen last van een (te) hoge energierekening. Verder is het geringe geluidsniveau van 71 decibel een voordeel. De F4WR3511S0W bereikt tijdens het centrifugeren een maximale snelheid van 1400 rotaties per minuut.
Dankzij een automatisch doseersysteem wordt er exact genoeg wasmiddel toegevoegd. Is het wasmiddel op, dan verschijnt er een melding. Voor allergische personen komt de stoomfunctie goed van pas. De fabrikant claimt dat de wasautomaat daarmee 99,9 procent van veelvoorkomende allergenen verwijdert, zoals huisstofmijt. Het duidelijke bedieningspaneel geeft je toegang tot een heleboel programma's, waaronder Katoen, Sportkleding, Donsdeken en Anti-Allergie.