Categorie
Elektriciteit
De nieuwe generatie goedkopere zonnepanelen komt eraan
Zonnepanelen voor je eigen woning kun je in een aantal jaren terugverdienen in Nederland, maar snel gaat dat niet. Met de nieuwe generatie goedkopere zonnepanelen gaat dat naar verwachting vlotter. We kijken naar de aankomende innovaties voor zonnepanelen.
Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027
De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 definitief beëindigd. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet die de afbouw en het einde van deze regeling regelt. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kreeg de steun van een ruime meerderheid van de senatoren.
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!
Grote groep huiseigenaren wil een thuisbatterij
Thuisbatterijen om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan worden steeds populairder in Nederland. Uit recent onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster blijkt dat bijna de helft van de huiseigenaren graag een thuisaccu zou willen.
Nieuw wetsvoorstel salderingsregeling nog steeds onduidelijk
Het wetsvoorstel voor de salderingsregeling voor zonnepanelen zal waarschijnlijk niet in staat zijn om de huidige marktonrust te kalmeren. Dit is de voorspelling van Techniek Nederland. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie, blijft de onzekerheid over terugleverkosten, die door energiebedrijven in rekening worden gebracht, voortduren.
Terugleverkosten energie: onlogisch, en helemaal niet nodig
Betalen om stroom die je opwekt terug te geven aan de energieleverancier? Het klinkt als iets tegenstrijdigs en dat is het natuurlijk ook. Toch gebeurt het inmiddels aan de lopende band. Gelukkig zijn er energieleveranciers, zoals Zonneplan, die daar niet aan meedoen. Sterker nog: in bepaalde gevallen krijg je zelfs geld terug als je stroom teruglevert of je zonnepanelen tijdelijk uitzet. Hoe dat werkt, lees je hier.
Meer energiemaatschappijen bieden eigenaren zonnepanelen 'helpende hand'
Als je zonnepanelen hebt, dan is dat een stuk minder lucratief omdat je vaak moet betalen voor het terugleveren van stroom aan het net. Een overstap naar een energieleverancier die milder omgaat met klanten met zonnepanelen kan het overwegen waard zijn.
Geld verdienen door zonnepanelen uit te zetten? In Zeeland kan het!
Het terugleveren van stroom door zonnepanelen zorgt voor een flinke belasting op het stroomnet. Om elektriciteitsnet net wat meer ruimte te geven, gaat Eneco een proef uitvoeren met klanten die zonnepanelen hebben en terugleveren aan het stroomnet: zij krijgen in augustus en september een financiële beloning als zij de omvormer uitschakelen.
Waarschuwing NEN: pas op met zonnepanelen aan stopcontact
Het Nederlandse instituut voor het normaliseren van producten en standaarden - NEN - waarschuwt eigenaren van zonnepanelen die je direct op een stopcontact kunt aansluiten. Deze zonnepanelen maken deel uit van een doe-het-zelf-pakket die je eenvoudig op je systeem kunt aansluiten. Ze leveren echter gevaar op.
Supersola: zonnepanelen zonder zorgen om terugleverkosten
Onzeker over de afschaffing van de salderingsregeling en de komst van terugleververgoedingen? Met twee supersola-zonnepanelen op je dak ben je van die zorgen af. Je voorkomt terugleveren, bespaart tot 300 euro per jaar op je energierekening én draagt bij aan de energietransitie. De ideale duurzame oplossing voor elk huishouden!
Zonnepanelen geven minder rendement: hier kan het aan liggen
Wekken je zonnepanelen minder stroom op dan voorgaande jaren? Er zijn verschillende factoren die het rendement beïnvloeden. In dit artikel leggen we uit welke factoren bijdragen aan een lager rendement en wat je eventueel kunt doen om dat te verhelpen.
Zijn zonnepanelen in 2024 nog wel de moeite waard?
Is het nog wel slim om in 2024 zonnepanelen te kopen? Het is een vraag die veel mensen zullen stellen nu steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen en de salderingsregeling vanaf 2027 in één keer verdwijnt. We leggen je uit of het vandaag de dag nog de moeite waard is om in zonnepanelen te investeren.
Een thuisbatterij huren in plaats van kopen: is dat handig?
Zelfs al is de prijs van een thuisbatterij flink gedaald in vergelijking met vijf jaar geleden, het blijft een pittige investering. Voor wie de aanschaf niet in het budget past, is er een alternatief. Tegenwoordig kun je niet alleen een warmtepomp of zonnepanelen huren, verschillende aanbieders verhuren namelijk ook thuisbatterijen. Hoe werkt dat en is dat interessant?
Energietarieven vergelijken wordt steeds lastiger door oerwoud aan extra kosten
Voor huishoudens die zonnepanelen hebben wordt het steeds lastiger om te kiezen voor een energiecontract. Dat komt voornamelijk omdat de extra kosten zoals terugleveringstarieven niet bij iedere leverancier op dezelfde manier worden doorberekend.
Miljoenen huizen van het gas dankzij warmtebatterij op zout
Nederland moet van het gas af en dat wordt een enorme uitdaging. Wellicht zal het niet alleen lukken met warmtepompen, duurzame energiebronnen en warmtenetten. Heel veel woningen zijn immers niet voorzien op de warmtepomp, en de benodigde investeringen daarvoor zijn nog steeds ontzettend hoog. Een mogelijke oplossing komt uit onverwachte hoek: met warmtebatterijen op basis van zout die energie zonder verlies ontzettend lang kunnen vasthouden.
Aanbevolen voor jou
Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!
* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.