ID.nl logo
Terugleverkosten energie: onlogisch, en helemaal niet nodig
Energie

Terugleverkosten energie: onlogisch, en helemaal niet nodig

Betalen om stroom die je opwekt terug te geven aan de energieleverancier? Het klinkt als iets tegenstrijdigs en dat is het natuurlijk ook. Toch gebeurt het inmiddels aan de lopende band. Gelukkig zijn er energieleveranciers, zoals Zonneplan, die daar niet aan meedoen. Sterker nog: in bepaalde gevallen krijg je zelfs geld terug als je stroom teruglevert of je zonnepanelen tijdelijk uitzet. Hoe dat werkt, lees je hier.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan

Hoe kan het dat je überhaupt moet betalen om stroom terug te leveren aan je energieleverancier? Dat heeft te maken met de capaciteit van het stroomnet. Er wordt steeds meer energie opgewekt via zonnepanelen en windmolens, en dat is natuurlijk een goed teken. Het probleem is dat er soms zoveel extra duurzame energie wordt opgewekt, dat het stroomnet overbelast raakt.

Energieleveranciers moeten namelijk vooraf inschatten hoeveel stroom er met zonnepanelen wordt opgewekt. Dat is natuurlijk geen makkelijke opgave, dus is er vaak een verschil in verwachte stroom en daadwerkelijke stroom die wordt opgewekt. Leveranciers worden daarop afgerekend, en die kunnen de kosten daarvan dan weer verhalen op de gebruiker. 

Salderingsregeling

Dat komt ook deels door de salderingsregeling, die nog altijd geldt. Die salderingsregeling houdt in je de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert mag aftrekken van de stroom die je op jaarbasis van het net afneemt. Die energie heb je namelijk netto niet verbruikt, dus daar hoef je ook niet voor te betalen.

Het probleem is dat er tegenwoordig grote verschillen zitten in de stroomprijs op verschillende momenten van de dag, terwijl veel consumenten nog een vast contract hebben. Als je stroom teruglevert terwijl die stroom op de markt weinig waard is, moet jouw energieleverancier dit tegen die lage marktprijs verkopen. Jij krijgt echter gewoon de vaste prijs die je hebt afgesproken. Om dat verschil op te vangen, hebben energiebedrijven de terugleverkosten in het leven geroepen. Als het aan het kabinet ligt, wordt de salderingsregeling in 2027 afgeschaft, maar dat is op dit moment nog niet het geval.

Voorlopig kan het nog behoorlijk in de papieren lopen. Bij gemiddeld gebruik en een vast energiecontract zijn de terugleverkosten enkele honderden euro's per jaar. Het zorgt ervoor dat de terugverdientijd van je zonnepanelen met gemiddeld een jaar wordt verlengd. 

Dynamische energie

Maar dat hoeft niet altijd zo te werken. Er zijn namelijk ook energieleveranciers, zoals Zonneplan, die dynamische contracten aanbieden. Met zo'n dynamisch contract betaal je geen vast bedrag per kWh, maar wordt de prijs ieder uur geüpdatet, afhankelijk van verwachte hoeveelheid benodigde energie.

Dat is sowieso al goedkoper dan met een vast of variabel contract. Doordat je marktprijzen betaalt, zonder winstmarge voor de energieleverancier, ben je met een normaal verbruikspatroon al flink goedkoper uit dan met een vast of variabel contract. En wie bewust de goedkope uren in de middag benut, kan nog aanzienlijk meer besparen. 

Terugleveren zonder kosten

Dat geldt dus voor het verbruiken van stroom, maar met Zonneplan werkt het ook voor het terugleveren van stroom. Hoe zit dat? Om te beginnen rekent Zonneplan per definitie al geen kosten voor het terugleveren van stroom. Een boete of een heffing op het terugleveren van stroom aan het energienet is volgens het bedrijf niet de juiste manier om de energietransitie te voltooien.

En het kan nog beter, met Zonneplan Powerplay. Heb je een dynamisch energiecontract, zonnepanelen en een omvormer? Dan kun je de optie Powerplay inschakelen in de app. Met Powerplay help je, zonder dat je er iets voor hoeft te doen, bij het stabiliseren van het stroomnet.

Zonneplan kan je zonnepanelen tijdelijk uitschakelen op momenten dat er onbalans dreigt te ontstaan op het stroomnet, bijvoorbeeld als panelen ineens tijdelijk veel meer stroom opwekken dan verwacht. Op die momenten hoef je dus niet bang te zijn dat je ineens hoge terugleverkosten betaalt, omdat je helemaal geen energie opwekt. Hetzelfde geldt als er tijdelijk negatieve stroomprijzen zijn.

Sterker nog, in sommige gevallen ontvang je zelfs een Powerplay-bonus. Bij een groot overschot aan zonnestroom op het net wordt je omvormer automatisch uitgeschakeld. Op die momenten krijg jij een vergoeding die minimaal gelijk is aan - maar vaak hoger is dan - wat je voor gewone teruglevering zou hebben gekregen. Je gaat er dus sowieso op vooruit ten opzichte van een situatie zonder Powerplay-aansturing.

In de Zonneplan-app kun je precies zien wanneer dat gebeurt, en wat het je onder de streep oplevert. Je krijgt live inzicht in de huidige energieprijzen, en je kunt zien wanneer je omvormer gedurende de dag tijdelijk is uitgeschakeld, en het bedrag dat je eraan over hebt gehouden. De app werkt ook nog eens intuïtief, en is niet voor niets de hoogst gewaardeerde energie-app in de bekende online app-winkels.

©Erik Karst

Conclusie

Met Zonneplan bespaar je op meerdere manieren flink op je energierekening. Een dynamisch contract zorgt ervoor dat je altijd de laagste prijs betaalt voor energie, en je betaalt sowieso nooit terugleverkosten. Met een omvormer en Zonneplan Powerplay zorg je er ook nog eens voor dat je zelfs geld kunt verdienen door tijdelijk geen stroom terug te leveren. In de app zie je precies wat er wanneer is gebeurd, dus je hebt een perfect inzicht je volledige energieverbruik, de kosten, én de opbrengsten.