ID.nl logo
Review : Eufycam E330 Professional – toegankelijk systeem voor gevorderden
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review : Eufycam E330 Professional – toegankelijk systeem voor gevorderden

De Eufycam E330 Professional is een set beveiligingscamera’s die qua positionering tussen simpele en uitgebreide camera’s in zit. Daar betaal je aanzienlijk voor. Ze werken samen met de meegeleverde Homebase 3 en kunnen doorlopend opnemen; 24 uur per dag, zeven dagen per week.

Uitstekend
Conclusie

De Eufycam E330 Professional wordt neergezet als een camerasysteem voor gevorderden. Hij biedt net wat meer aan dan losstaande camera’s of andere systemen, maar laat ook wat steken vallen. Denk dan aan de belabberde audiokwaliteit, het gebrek aan een PoE-poort en de grote stroomadapters. Daarnaast bevatten de camera’s geen accu als back-up en is het niet mogelijk de aan elkaar genaaide beelden te exporteren. Zo zijn er dus genoeg punten om de Eufycam E330 niet echt als een volwaardig, professioneel alternatief te zien. Maar voor consumenten is er meer dan genoeg mogelijk. De camera’s laten zich ontzettend gemakkelijk installeren, bieden veel functies aan (ook op basis van kunstmatige intelligentie) waar je wat aan hebt en leveren een fijne beeldkwaliteit af. Zowel overdag als in de avond. De meegeleverde HomeBase is ontzettend fijn en stelt je op toegankelijke wijze in staat het systeem uit te breiden met andere binnen- en buitencamera’s, en zelfs een deurbel. Een écht professioneel systeem is dit dus niet, maar het Eufycam E330-pakket staat wel redelijk hoog op de ranglijst met goede beveiligingssystemen voor in en rondom het huis.

Plus- en minpunten
  • Compleet systeem
  • Beeldkwaliteit
  • 24/7 opnemen
  • Meegeleverde HomeBase 3
  • Geen abonnement nodig
  • Kunstmatige intelligentie
  • Installatie
  • Geen accu als back-up
  • Grote adapters
  • Geen PoE (alleen wifi)
  • Audiokwaliteit

De set die wij testen kost 699,99 euro en bevat vier camera’s en de smarthome-hub (HomeBase 3 S380). Maar er is ook een doos beschikbaar met twee camera’s en de HomeBase, voor 399,99 euro. Mocht je het systeem willen uitbreiden, dan betaal je zo'n 110,- euro per camera.

Hoewel de camera’s los een gemiddelde prijs hebben (de recent gelanceerde Eufy Indoor Cam S350 kost ongeveer evenveel), is het wel meteen een flinke investering. En dan begrijpen we dat zo’n systeem niet alleen compleet moet zijn (gelukkig is dat het), maar ook heel goed werk levert. Is dat het geval?

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Eufycam E330 Professional

In de basis lijkt de Eufycam E330 flink op de Eufycam 3. Zo bieden de camera’s de 4K-resolutie aan, maken ze verbinding met de HomeBase 3 en wordt het systeem geholpen door kunstmatige intelligentie. Het grote verschil tussen de producten is dat de E330 doorlopend opneemt en dus niet alleen aanspringt tijdens evenementen, en geen accu heeft. In plaats daarvan koppel je de camera’s aan het stroomnet middels de meegeleverde kabels. De adapters zijn redelijk groot, waardoor de kans bestaat dat je ze niet direct naast elkaar kunt plaatsen in een stekkerdoos.

Daarnaast is er nog iets waar je rekening mee moet houden: de Eufycam E330 heeft geen PoE-verbinding. Die afkorting staat voor Power over Ethernet; daarmee kun je de camera’s direct van stroom én internet voorzien. In plaats daarvan maken de camera’s gebruik van wifi en de HomeBase. Draadloze signalen kunnen om verschillende redenen onderschept worden, maar tijdens onze weken met de beveiligingscamera’s hebben we geen verbindingsproblemen opgemerkt. De HomeBase werkt in dit geval als een soort internethub, waar je tevens de beelden op bewaart.

Via een bètafunctie (Multi-bridge) is het mogelijk de E330-camera’s te verbinden met zowel de HomeBase als je eigen router, zodat het netwerk wat uitgebreider is. Hoewel het bereik van de HomeBase voor een doorsnee huis groot genoeg is, kan het toch zijn dat die de verbinding verliest wanneer de afstand te groot wordt. Daarom is zo’n back-up hebben ontzettend fijn. Niet iedereen zal er gecharmeerd van zijn dat de camera’s niet bedraad aan het internet gekoppeld kunnen worden, maar het systeem laat zich er niet minder goed en snel door installeren.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Een aantal handige dingen

Net als bijvoorbeeld de nieuwe buitencamera van Eufy ondersteunt ook dit model Cross-camera tracking. De Eufy-camera’s die gekoppeld zijn aan de HomeBase 3 maken dan automatisch een video waarin je bijvoorbeeld de looproute van een persoon te zien krijgt, maar dan vanuit verschillende camerahoeken. Zo kun je iemand dus (achteraf) volgen, en krijg je een goed beeld van wat diegene uitspookt. Daarnaast zit de microSD-kaartsleuf weliswaar op de camera zelf, maar daar kom je alleen bij wanneer je een schroevendraaier gebruikt. Die kaart wordt dus niet snel gestolen.

Tenminste, mits je zo’n kaart gebruikt, dan. Want wanneer je de camera’s aan de HomeBase 3 koppelt, dan kun je alles opslaan op een harde schijf (tot 16 TB) of een NAS. Standaard zit er een schijf van 1 TB in de basis, dus je kunt in elk geval voorlopig vooruit. Het is helaas niet mogelijk doorlopend opnemen uit te schakelen (zonder de camera uit te zetten), waardoor de schijf relatief snel vol kan lopen. Dat is wel jammer, maar dan nog kan het maanden duren. Het is helaas niet mogelijk de camera’s alleen iets te laten opnemen wanneer er iets gebeurt in of rondom huis.

Verder mag je ervan uitgaan dat de Eufycam E330-modellen van alle gemakken voorzien zijn. Er is tweewegcommunicatie, verschillende detectiemogelijkheden (die je kunt in- en uitschakelen via de app), een spotlight en een sirene. Wanneer er iets gebeurt, dan krijg je binnen vier tot vijf seconden een notificatie op je smartphone. Een nadeel van de E330 is dat het geluid zeer slecht is. Je kunt iemand amper verstaan aan de andere kant van de camera, terwijl je eigen stem wel verstaanbaar klinkt uit de ingebouwde speaker.

©Wesley Akkerman

Veel opties binnen de app

Wanneer de camera’s eenmaal draaien (je hebt ze echt binnen vijf minuten geïnstalleerd), dan krijg je een hoop functies voorgeschoteld via de app. Zoals gezegd, kun je communiceren met iemand aan de andere kant (als je diegene verstaat weliswaar) en kun je allerlei detectie-opties activeren. Wanneer er dan een persoon, huisdier of voertuig voorbijkomt, en je hebt het signaleren daarvan aanstaan, dan krijg je vanzelf een melding. Maar je kunt uitschakelen wat je niet nodig acht. Ook kun je direct screenshots maken, een aparte video opnemen of gebruikmaken van de Cross-camera trackingfunctie.

Het kan zijn dat je tijdens het kijken van de beelden tegen schokkende video’s aankijkt. Dit komt doordat de camera’s in vijftien frames per seconde opnemen, en de HomeBase waarschijnlijk alles in de volle resolutie verwerkt. Helaas kun je deze automatisch gemaakte video’s niet downloaden en alleen maar bekijken. Over het algemeen zijn we te spreken over de beeldkwaliteit. Of het nu overdag of avond is, alles oogt kleurrijk en gedetailleerd. De details kunnen wegvallen schaduwen of als het echt ergens te donker is. Maar gelukkig kun je alsnog goed zien wat er allemaal gebeurt.

Middels persoonsherkenning is het mogelijk het aantal valse meldingen terug te dringen. Dankzij kunstmatige intelligentie (BionicMind) kun je bekende gezichten toevoegen; dit kan handmatig, maar gebeurt ook na een tijdje automatisch (bijvoorbeeld als er vaak een pakketbezorger of vriend(in) langskomt. In de notificatie staat dan wie er op dat moment gefilmd wordt, waardoor je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Is er toch een vreemde gespot en heb je meerdere camera’s hangen, dan krijg je ook vanzelf te zien wat diegene dan allemaal bij je huis doet of deed.

Eufycam E330 kopen?

De Eufycam E330 Professional wordt neergezet als een camerasysteem voor gevorderden. Hij biedt net wat meer aan dan losstaande camera’s of andere systemen, maar laat ook wat steken vallen. Denk dan aan de belabberde audiokwaliteit, het gebrek aan een PoE-poort en de grote stroomadapters. Daarnaast bevatten de camera’s geen accu als back-up en is het niet mogelijk de aan elkaar genaaide beelden te exporteren. Zo zijn er dus genoeg punten om de Eufycam E330 niet echt als een volwaardig, professioneel alternatief te zien. Maar voor consumenten is er meer dan genoeg.

De camera’s laten zich ontzettend gemakkelijk installeren, bieden veel functies aan (ook op basis van kunstmatige intelligentie) waar je wat aan hebt en leveren een fijne beeldkwaliteit af. Zowel overdag als in de avond. De meegeleverde HomeBase is ontzettend fijn en stelt je op toegankelijke wijze in staat het systeem uit te breiden met andere binnen- en buitencamera’s, en zelfs een deurbel. En écht professioneel systeem is dit dus niet, maar het Eufycam E330-pakket staat wel redelijk hoog op de ranglijst met goede beveiligingssystemen voor in en rondom het huis.


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!
▼ Volgende artikel
Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android
Huis

Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android

Als je nu een Android-toestel koopt, dan is de kans groot dat je daar zowel Google Assistent als Google Gemini op aantreft. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet altijd op zit te wachten. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je de assistenten uitschakelt.

Dit artikel in het kort:

  • Je kunt beide uitschakelen via de Google-app en de instellingen.
  • Google Gemini wordt eerst uitgeschakeld door naar de Assistent over te stappen en deze daarna te deactiveren.
  • Handmatige stappen omvatten het navigeren in de Google-app en het omzetten van schuifregelaars.
  • Volledig verwijderen van de assistenten is niet mogelijk, maar opnieuw inschakelen kan via de instellingen.

Meer weten over Gemini? Lees dan: Alles over Google Gemini, Googles antwoord op ChatGPT

Laten we wel wezen: chatbots op je smartphone kunnen handig zijn. Zelf kunnen we niet zonder Google Gemini als we Lord of the Rings: The Rings of Power aan het kijken zijn, maar niet iedereen zit op die digitale hulp te wachten.

Buiten dat zitten ze soms in de weg. Als je een verkeerd knopje indrukt of een bepaalde zin uitspreekt, kan het zomaar zijn dat er onder in beeld ineens een pop-up verschijnt met de vraag waar de Assistent of Gemini je mee kan helpen. Nou, met het uitschakelen van je aanwezigheid, wat dacht je daarvan?

Eerste stap: overstappen op Google Assistent

De kans is heel groot dat je Android-toestel standaard Gemini ingeschakeld heeft als stemassistent. Je kunt die chatbot uitschakelen door over te stappen op de Google Assistent, die we daarna uitzetten. Maar eerst moet je het volgende doen:

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Gemini.

  • Scrol naar beneden en tik op De digitale assistenten van Google.

  • Selecteer Google Assistent.

  • Bevestig je keuze.

Tweede stap: Google Assistent uitschakelen

Nu hebben we Google Gemini uitgeschakeld. Vervolgens kunnen we de Google Assistent uitschakelen. Volg daarvoor de onderstaande stappen op.

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Google Assistent.

  • Zet de schuifregelaar naast Hey Google om (naar uit). Doe hetzelfde voor Tijdens het autorijden.

  • Je kunt tot slot nog eventueel het Voice Match-profiel verwijderen. Daarmee zet je eveneens Hey Google uit.

Je kunt de stemassistenten weer inschakelen door de bovenstaande stappen op te volgen en een andere keuze te maken, of door bijvoorbeeld de powerknop ingedrukt te houden. Het is helaas niet mogelijk de Assistent of Gemini volledig te verwijderen.