ID.nl logo
Review EufyCam 3 - Op papier perfect, in de praktijk niet
Zekerheid & gemak

Review EufyCam 3 - Op papier perfect, in de praktijk niet

Het klinkt als het beste van alle werelden. Camerabeveiliging voor buiten met video’s in 4K, lokale opslag zonder extra maandelijkse kosten, een state-of-the-art zelflerende intelligente hub én draadloze camera’s. Want zonnepanelen. De nieuwste EufyCam 3 heeft op papier alles in handen om de beste van de beste te zijn. Op papier. Onze praktijktest van drie maanden toont een ander beeld.

Conclusie

Ondanks dat zonnepanelen, installatie en videoregistratie overdag zeker de moeite waard zijn, blijft toch een bittere nasmaak hangen. Dat komt omdat de camera 's nachts nagenoeg onbruikbaar is en hetzelfde gezegd kan worden over de persoonsherkenning. Hierdoor gaat regelmatig het alarm ten onrechte af.

Plus- en minpunten
  • Zonnepanelen
  • 4K-video
  • Solide behuizing
  • Eenvoudige installatie
  • Geen abonnement: lokale opslag
  • Overdag: perfect beeld
  • Condensvorming op de lens
  • Ethernetkabel noodzakelijk
  • Toch niet lokaal
  • BionicMind AI hapert
  • Hoge aanschafprijs
  • 's Nachts: bedroevend beeld

De installatie

Ons enthousiasme wordt direct getemperd tijdens de installatie. Ja, het systeem is eenvoudig op te zetten. Het ging bijna foutloos (één camera werd in eerste instantie niet gevonden), maar het moet voor bijna iedereen te doen zijn. Minder enthousiasts zijn we over het basisstation. De HomeBase 3. Eerst even wat feiten. Deze heeft 16 GB aan opslagcapaciteit, genoeg voor ongeveer drie maanden aan videoclips. Je kunt een extra harde schijf plaatsen in de behuizing. Maar wij zien niet de toegevoegde waarde daarvan in. Want er is geen optie voor continu-opnames. Dan is die drie maanden echt wel genoeg. Je kunt het systeem instellen om maximaal 120-seconden clips op te nemen met korte pauzes ertussen. Dat je niet doorlopend kunt opnemen is niet ons grootste probleem. Wel dat je verplicht bent om een ethernetkabel aan te sluiten op de HomeBase. Kom op zeg. De camera’s zijn draadloos, de HomeBase niet. Dat beperkt de mogelijkheden van plaatsing enorm. Terwijl een optimale plaatsing van het basisstation van enorm groot belang is omdat draadloos contact wordt gelegd met de camera’s buiten. Die vele meters ver weg kunnen zijn. Het eerste kruisje in de lijst met minpunten is geplaatst. Overigens is de ontvangst vanaf de camera’s met het basisstation binnen uitstekend. Maar goed, onze testwoning is dan ook uitgerust met bekabeld netwerk waardoor het basisstation in de woonkamer kan worden geplaatst en de afstand tot de camera beperkt blijft. Dat heeft lang niet iedereen.

Lees ook: Beveiligingscamera kopen, zo vind je de security-cam die bij je past

De installatie is een fluitje van een cent. Update altijd direct de firmware. Het basisstation (HomeBase) update zich vanzelf. De twee camera’s moet je handmatig doen vanuit de app.

Gezichtsherkenning

De belangrijkste functie van de EufyCam 3 is gezichtsherkenning via de machine-learning AI van Eufy genaamd BionicMind. Deze herkent gezichten en markeert ze in de app. Wanneer BionicMind een gezicht herkent, verschijnt de naam in een melding op je telefoon. Als het een onbekend gezicht is, wordt aangegeven dat er een vreemdeling is gedetecteerd. Je kunt ook bekende gezichten handmatig toevoegen en het systeem helpen trainen met een foto van de persoon. Dat hebben we getest met twee huisgenoten en inderdaad, onder alle omstandigheden worden deze personen herkend. Gek genoeg is één huisgenoot nooit gesignaleerd door BionicMind. De activiteit werd waargenomen, maar de persoon is in de drie testmaanden niet bij de onbekende gezichten geplaatst. Terwijl dit wel bij de glazenwasser gebeurde.

De BionicMind moet het aantal meldingen verminderen. Maar je hebt niet de mogelijkheid om die uit te schakelen voor herkende medebewoners. Dus stroomden alsnog de meldingen binnen. Weliswaar met de naam erbij vermeld. Maar ja. Elke pushnotificatie trekt toch de aandacht.

De BionicMind AI gezichtsherkenning werkt soms wel, soms niet goed. Zelfs na drie maanden werd een van de huisgenoten niet gedetecteerd.

Net als eerdere Eufy-beveiligingscamera's heeft de EufyCam 3 ook detectie van huisdieren en voertuigen. Je kunt actieve gebieden definiëren en de detectiegevoeligheid aanpassen aan de gekozen plek. Dat actieve gebied kun je met militaire precisie markeren. Dit in tegenstelling tot delen van het beeld dat je wilt uitsluiten. Handig dat het kan. Je wilt niet een deel van de tuin van de buren filmen. Maar de manier waarop is echt té beperkt. Je kunt slechts een vierkant of rechthoek maken wat over het beeld wordt gelegd zodat het niet zichtbaar is.

Je kunt heel nauwkeurig het gebied selecteren waarbinnen de camera een signaal moet sturen. Alles wat beweegt, maar buiten dat gebied valt, wordt niet gezien als beweging die moet worden gemeld.

Slechte videokwaliteit

Als het aankomt op de beeldkwaliteit dan lijkt de EufyCam 3 een gespleten persoonlijkheid te hebben. Overdag zijn de beelden van de 4K-camera's uitstekend. De video is scherp en gedetailleerd en de 8X-zoom stelt je in staat om gebieden te vergroten zonder te veel helderheid te verliezen. Standaard nemen de camera's op in 4K en de kwaliteit past zich automatisch aan voor streaming afhankelijk van je verbinding.

Overdag is de beeldkwaliteit goed. Dankzij de 4K-camera die je maar liefst 8x kunt inzoomen.

’s Nachts transformeert de EufyCam 3 zich als een ware dr. Jekyll en mr. Hide. Zijn de beelden overdag geweldig, zodra het donker wordt is het tranen met tuiten. Wazige beelden die veelal onduidelijk en onscherp zijn. De camera heeft gigantisch last van condensvorming. Dat speelde heel erg in de testmaand oktober die zich kenmerkt door een hoge luchtvochtigheid. Tot ver in de ochtend bleef het beeld troebel door de condens. Pas als de zon zijn werk deed droogde de camera en werd het beeld helder.

De wazige beelden bleven een probleem in de drogere maanden november en december. Kijk naar de afbeeldingen en oordeel zelf. Voor ons diskwalificeert de EufyCam 3 zich hiermee direct. Want juist ’s nachts wil je duidelijke opnames hebben van ongenode gasten. Je hebt de optie om het aanwezige licht in de camera aan te zetten bij een beweging – dan worden de beelden in kleur opgenomen - maar dit levert amper beter opnames op. De kwaliteit is gewoon niet goed genoeg.

De beeldkwaliteit 's nachts is bedroevend. Condensvorming zorgt voor slecht zicht.

Het slechte zicht blijft 's morgens vroeg. Pas als de zon op de lens valt en deze droogt verbetert het zicht.

Is het weer ook nog eens slecht dan zie je gewoon helemaal niets.

Het mag dan wel een 4K-camera zijn, van ruim 500 euro. Maar deze beelden zijn waardeloos als er 's nachts een indringer in je tuin staat.

Lokale opslag: dus niet

Eén van de grootste pluspunten van de EufyCam 3 is dat je géén abonnement nodig hebt voor opslag. Alles wordt lokaal opgeslagen belooft fabrikant Anker. Dus niet. Tijdens de testperiode ontdekte beveiligingsexpert Paul Moore dat de camera beelden naar een server stuurt voor pushnotificaties. Gewoon voor iedereen toegankelijk. Tot zover de belofte van duidelijke end-to-end encryptie en dat de beelden nooit je huis verlaten. Als onze test al niet voldoende rode vlaggen had opgeleverd, dan is dit toch wel de nagel in de kist.

View post on X

De EufyCam 3 gaat wel zuinig om met energie. De camera's hebben een ingebouwd zonnepaneel. De HomeBase 3 gebruikt slechts 3 watt.

Zonnepanelen

Het product en de app zitten verder fantastisch in elkaar. De app is overzichtelijk, duidelijk en intuïtief. Vanuit daar kun je de camera’s updaten met een firmware, de beelden bekijken, instellingen aanpassen en de status bekijken. Vooral die van de zonnepanelen zijn leuk. De EufyCam 3 is uitgerust met twee zonnepanelen die bovenop de camera’s zitten. En die werken echt heel erg goed. Na drie maanden testen – in de donkere maanden – staat de batterij van beide camera’s nog steeds op 100%. Als de beelden ’s nachts even goed zouden zijn als overdag, er geen beveiligingsproblemen zouden zijn met openbare beelden, de BionicMind-AI écht zijn werk zou doen en het basisstation ook nog eens zou zijn uitgerust met het in 1985 geïntroduceerde wifi… dan zouden we het product bijna aanraden. Dat doen we nu niet.

Conclusie: Eufycam 3 kopen?

De allerbelangrijkste functie van een beveiligingscamera is betrouwbaar videomateriaal. Dat is niet gelukt. ’s Nachts ontstaat condens op de lens waardoor het beeld vrijwel de hele nacht én een deel van de ochtend wazig en onbruikbaar is tijdens de testperiode in oktober. Dat is een natte maand met een hoge luchtvochtigheid. Maar november en december bleken niet veel beter. De beelden zijn wazig en onduidelijk. De EufyCam beschikt over BionicMInd AI-technologie dat voor 95% minder onnodige waarschuwingen moet zorgen. Niets is minder waar. Meerdere malen is onterecht het anti-diefstalalarm afgegaan, bekende personen werden niet herkend en de notificaties stroomden binnen.

De AI-technologie gaven we extra kansen in onze duurtest, het is immers een zelflerend systeem dat steeds beter wordt na verloop van tijd, maar dat werd het niet. Een regelmatig ’s nachts thuiskomend kind is geen enkele keer gedetecteerd door de AI. In alle opzichten voelt het product kwalitatief met een premium uitstraling. De videobeelden overdag zijn verbluffend scherp, maar ’s nachts meestal bedroevend slecht. Het product werkt intuïtief. De installatie is eenvoudig. Het zonnepaneel werkt fantastisch. En bovenal: er zijn géén maandelijkse kosten voor cloudopslag. Want alles staat lokaal. Althans. Dat is de bedoeling. Want Eufy blijkt beelden naar de server te sturen voor pushmeldingen. Voor ons zijn het genoeg redenenom de ruim 500 euro kostende set van twee camera’s en een basisstation links te laten liggen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: