ID.nl logo
Review EufyCam 3 - Op papier perfect, in de praktijk niet
Zekerheid & gemak

Review EufyCam 3 - Op papier perfect, in de praktijk niet

Het klinkt als het beste van alle werelden. Camerabeveiliging voor buiten met video’s in 4K, lokale opslag zonder extra maandelijkse kosten, een state-of-the-art zelflerende intelligente hub én draadloze camera’s. Want zonnepanelen. De nieuwste EufyCam 3 heeft op papier alles in handen om de beste van de beste te zijn. Op papier. Onze praktijktest van drie maanden toont een ander beeld.

Conclusie

Ondanks dat zonnepanelen, installatie en videoregistratie overdag zeker de moeite waard zijn, blijft toch een bittere nasmaak hangen. Dat komt omdat de camera 's nachts nagenoeg onbruikbaar is en hetzelfde gezegd kan worden over de persoonsherkenning. Hierdoor gaat regelmatig het alarm ten onrechte af.

Plus- en minpunten
  • Zonnepanelen
  • 4K-video
  • Solide behuizing
  • Eenvoudige installatie
  • Geen abonnement: lokale opslag
  • Overdag: perfect beeld
  • Condensvorming op de lens
  • Ethernetkabel noodzakelijk
  • Toch niet lokaal
  • BionicMind AI hapert
  • Hoge aanschafprijs
  • 's Nachts: bedroevend beeld

De installatie

Ons enthousiasme wordt direct getemperd tijdens de installatie. Ja, het systeem is eenvoudig op te zetten. Het ging bijna foutloos (één camera werd in eerste instantie niet gevonden), maar het moet voor bijna iedereen te doen zijn. Minder enthousiasts zijn we over het basisstation. De HomeBase 3. Eerst even wat feiten. Deze heeft 16 GB aan opslagcapaciteit, genoeg voor ongeveer drie maanden aan videoclips. Je kunt een extra harde schijf plaatsen in de behuizing. Maar wij zien niet de toegevoegde waarde daarvan in. Want er is geen optie voor continu-opnames. Dan is die drie maanden echt wel genoeg. Je kunt het systeem instellen om maximaal 120-seconden clips op te nemen met korte pauzes ertussen. Dat je niet doorlopend kunt opnemen is niet ons grootste probleem. Wel dat je verplicht bent om een ethernetkabel aan te sluiten op de HomeBase. Kom op zeg. De camera’s zijn draadloos, de HomeBase niet. Dat beperkt de mogelijkheden van plaatsing enorm. Terwijl een optimale plaatsing van het basisstation van enorm groot belang is omdat draadloos contact wordt gelegd met de camera’s buiten. Die vele meters ver weg kunnen zijn. Het eerste kruisje in de lijst met minpunten is geplaatst. Overigens is de ontvangst vanaf de camera’s met het basisstation binnen uitstekend. Maar goed, onze testwoning is dan ook uitgerust met bekabeld netwerk waardoor het basisstation in de woonkamer kan worden geplaatst en de afstand tot de camera beperkt blijft. Dat heeft lang niet iedereen.

Lees ook: Beveiligingscamera kopen, zo vind je de security-cam die bij je past

De installatie is een fluitje van een cent. Update altijd direct de firmware. Het basisstation (HomeBase) update zich vanzelf. De twee camera’s moet je handmatig doen vanuit de app.

Gezichtsherkenning

De belangrijkste functie van de EufyCam 3 is gezichtsherkenning via de machine-learning AI van Eufy genaamd BionicMind. Deze herkent gezichten en markeert ze in de app. Wanneer BionicMind een gezicht herkent, verschijnt de naam in een melding op je telefoon. Als het een onbekend gezicht is, wordt aangegeven dat er een vreemdeling is gedetecteerd. Je kunt ook bekende gezichten handmatig toevoegen en het systeem helpen trainen met een foto van de persoon. Dat hebben we getest met twee huisgenoten en inderdaad, onder alle omstandigheden worden deze personen herkend. Gek genoeg is één huisgenoot nooit gesignaleerd door BionicMind. De activiteit werd waargenomen, maar de persoon is in de drie testmaanden niet bij de onbekende gezichten geplaatst. Terwijl dit wel bij de glazenwasser gebeurde.

De BionicMind moet het aantal meldingen verminderen. Maar je hebt niet de mogelijkheid om die uit te schakelen voor herkende medebewoners. Dus stroomden alsnog de meldingen binnen. Weliswaar met de naam erbij vermeld. Maar ja. Elke pushnotificatie trekt toch de aandacht.

De BionicMind AI gezichtsherkenning werkt soms wel, soms niet goed. Zelfs na drie maanden werd een van de huisgenoten niet gedetecteerd.

Net als eerdere Eufy-beveiligingscamera's heeft de EufyCam 3 ook detectie van huisdieren en voertuigen. Je kunt actieve gebieden definiëren en de detectiegevoeligheid aanpassen aan de gekozen plek. Dat actieve gebied kun je met militaire precisie markeren. Dit in tegenstelling tot delen van het beeld dat je wilt uitsluiten. Handig dat het kan. Je wilt niet een deel van de tuin van de buren filmen. Maar de manier waarop is echt té beperkt. Je kunt slechts een vierkant of rechthoek maken wat over het beeld wordt gelegd zodat het niet zichtbaar is.

Je kunt heel nauwkeurig het gebied selecteren waarbinnen de camera een signaal moet sturen. Alles wat beweegt, maar buiten dat gebied valt, wordt niet gezien als beweging die moet worden gemeld.

Slechte videokwaliteit

Als het aankomt op de beeldkwaliteit dan lijkt de EufyCam 3 een gespleten persoonlijkheid te hebben. Overdag zijn de beelden van de 4K-camera's uitstekend. De video is scherp en gedetailleerd en de 8X-zoom stelt je in staat om gebieden te vergroten zonder te veel helderheid te verliezen. Standaard nemen de camera's op in 4K en de kwaliteit past zich automatisch aan voor streaming afhankelijk van je verbinding.

Overdag is de beeldkwaliteit goed. Dankzij de 4K-camera die je maar liefst 8x kunt inzoomen.

’s Nachts transformeert de EufyCam 3 zich als een ware dr. Jekyll en mr. Hide. Zijn de beelden overdag geweldig, zodra het donker wordt is het tranen met tuiten. Wazige beelden die veelal onduidelijk en onscherp zijn. De camera heeft gigantisch last van condensvorming. Dat speelde heel erg in de testmaand oktober die zich kenmerkt door een hoge luchtvochtigheid. Tot ver in de ochtend bleef het beeld troebel door de condens. Pas als de zon zijn werk deed droogde de camera en werd het beeld helder.

De wazige beelden bleven een probleem in de drogere maanden november en december. Kijk naar de afbeeldingen en oordeel zelf. Voor ons diskwalificeert de EufyCam 3 zich hiermee direct. Want juist ’s nachts wil je duidelijke opnames hebben van ongenode gasten. Je hebt de optie om het aanwezige licht in de camera aan te zetten bij een beweging – dan worden de beelden in kleur opgenomen - maar dit levert amper beter opnames op. De kwaliteit is gewoon niet goed genoeg.

De beeldkwaliteit 's nachts is bedroevend. Condensvorming zorgt voor slecht zicht.

Het slechte zicht blijft 's morgens vroeg. Pas als de zon op de lens valt en deze droogt verbetert het zicht.

Is het weer ook nog eens slecht dan zie je gewoon helemaal niets.

Het mag dan wel een 4K-camera zijn, van ruim 500 euro. Maar deze beelden zijn waardeloos als er 's nachts een indringer in je tuin staat.

Lokale opslag: dus niet

Eén van de grootste pluspunten van de EufyCam 3 is dat je géén abonnement nodig hebt voor opslag. Alles wordt lokaal opgeslagen belooft fabrikant Anker. Dus niet. Tijdens de testperiode ontdekte beveiligingsexpert Paul Moore dat de camera beelden naar een server stuurt voor pushnotificaties. Gewoon voor iedereen toegankelijk. Tot zover de belofte van duidelijke end-to-end encryptie en dat de beelden nooit je huis verlaten. Als onze test al niet voldoende rode vlaggen had opgeleverd, dan is dit toch wel de nagel in de kist.

View post on X

De EufyCam 3 gaat wel zuinig om met energie. De camera's hebben een ingebouwd zonnepaneel. De HomeBase 3 gebruikt slechts 3 watt.

Zonnepanelen

Het product en de app zitten verder fantastisch in elkaar. De app is overzichtelijk, duidelijk en intuïtief. Vanuit daar kun je de camera’s updaten met een firmware, de beelden bekijken, instellingen aanpassen en de status bekijken. Vooral die van de zonnepanelen zijn leuk. De EufyCam 3 is uitgerust met twee zonnepanelen die bovenop de camera’s zitten. En die werken echt heel erg goed. Na drie maanden testen – in de donkere maanden – staat de batterij van beide camera’s nog steeds op 100%. Als de beelden ’s nachts even goed zouden zijn als overdag, er geen beveiligingsproblemen zouden zijn met openbare beelden, de BionicMind-AI écht zijn werk zou doen en het basisstation ook nog eens zou zijn uitgerust met het in 1985 geïntroduceerde wifi… dan zouden we het product bijna aanraden. Dat doen we nu niet.

Conclusie: Eufycam 3 kopen?

De allerbelangrijkste functie van een beveiligingscamera is betrouwbaar videomateriaal. Dat is niet gelukt. ’s Nachts ontstaat condens op de lens waardoor het beeld vrijwel de hele nacht én een deel van de ochtend wazig en onbruikbaar is tijdens de testperiode in oktober. Dat is een natte maand met een hoge luchtvochtigheid. Maar november en december bleken niet veel beter. De beelden zijn wazig en onduidelijk. De EufyCam beschikt over BionicMInd AI-technologie dat voor 95% minder onnodige waarschuwingen moet zorgen. Niets is minder waar. Meerdere malen is onterecht het anti-diefstalalarm afgegaan, bekende personen werden niet herkend en de notificaties stroomden binnen.

De AI-technologie gaven we extra kansen in onze duurtest, het is immers een zelflerend systeem dat steeds beter wordt na verloop van tijd, maar dat werd het niet. Een regelmatig ’s nachts thuiskomend kind is geen enkele keer gedetecteerd door de AI. In alle opzichten voelt het product kwalitatief met een premium uitstraling. De videobeelden overdag zijn verbluffend scherp, maar ’s nachts meestal bedroevend slecht. Het product werkt intuïtief. De installatie is eenvoudig. Het zonnepaneel werkt fantastisch. En bovenal: er zijn géén maandelijkse kosten voor cloudopslag. Want alles staat lokaal. Althans. Dat is de bedoeling. Want Eufy blijkt beelden naar de server te sturen voor pushmeldingen. Voor ons zijn het genoeg redenenom de ruim 500 euro kostende set van twee camera’s en een basisstation links te laten liggen.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.