Extra massaopslag voor je mobiel

© PXimport

Extra massaopslag voor je mobiel

Geplaatst: 11 november 2019 - 06:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Partnerredactie

Hét voordeel van een Android-toestel is dat je de opslagcapaciteit meestal gemakkelijk kunt uitbreiden. Prik een micro-sd-kaart in de smartphone en geniet in één klap van 64 GB, 128 GB, 256 GB of misschien wel 512 GB extra opslagcapaciteit. Met de betrouwbare Samsung EVOplus micro SD zijn je waardevolle foto’s in goede handen. Leer de voordelen van veilige smartphoneopslag kennen!

Partnerbijdrage

© PXimport

Foto’s en video’s leggen we massaal vast met onze smartphones. Logisch, want de kwaliteit van deze beelden doet nauwelijks meer onder voor die van gespecialiseerde camera’s. Dankzij een hoge resolutie ogen de foto’s haarscherp, terwijl video’s zonder haperingen voorbijrazen. Een smartphone heb je bovendien altijd op zak, waardoor je dierbare momenten overal kunt vastleggen. Een veelvoorkomend probleem is dat het toestelgeheugen nogal snel vol raakt met de mobiel geschoten beelden. Het is natuurlijk eeuwig zonde wanneer je vanwege een overvolle smartphone bijzondere gebeurtenissen niet kunt vastleggen. Investeer om die reden in een degelijke micro-sd-kaart met flink wat opslagcapaciteit.

Geheugenkaart telefoon

Koop nooit blindelings een geheugenkaart voor je smartphone. Sommige toestellen hebben namelijk niet eens plek voor zo’n kaartje. Zo kun je bijvoorbeeld een iPhone of iPad niet uitbreiden. De meeste mobiele apparaten met Android hebben gelukkig wel die luxe, al bestaan er ook uitzonderingen. Check daarom altijd even in de specificaties of jouw toestel een micro-sd-kaart kan herbergen. In de eigenschappen staat ook welke maximale opslagcapaciteit wordt ondersteund, bijvoorbeeld 256 of 512 GB. In een recent toestel stop je meestal zonder problemen een ‘grote’ geheugenkaart. Is je smartphone niet al te oud, dan kun je er al gauw een Samsung Micro SD in kwijt! De geheugenkaartlezer bevindt zich veelal achter een klepje aan de zij-, onder-, of bovenkant. Voor het losmaken van de geheugenkaartlade leveren fabrikanten soms een speciale pincet mee. Bij bepaalde modellen dien je eerst de volledige achterkant en eventueel de interne batterij te verwijderen.

Welke data?

Een micro-sd-kaart fungeert als extra opslagdrager van je smartphone. Dat betekent overigens niet dat je er lukraak alle data op kwijt kunt. Zo staan veel smartphones het helaas niet toe om ruimtevretende apps op een geheugenkaart te droppen. Die installeer je in dat geval dus uitsluitend op het interne toestelgeheugen van het Android-apparaat. Gelukkig is dat bij dergelijke toestellen wel de enige beperking. Daarentegen laten bepaalde smartphones en tablets het juist wél toe om een select aantal apps op een externe opslagdrager te bewaren. Handig voor wie graag spelletjes speelt, want deze applicaties nemen nogal veel ruimte in beslag. In tegenstelling tot apps kun je video’s, foto’s, muziek en documenten sowieso altijd op een micro-sd-kaart opslaan. Ook bestanden die je via een browser, WhatsApp of andere app downloadt, huisvest je probleemloos op een geheugenkaart. Staat het interne toestelgeheugen momenteel al vol met foto’s, video’s en muziek? Via de opslaginstellingen hevel je de huidige mediabestanden moeiteloos over naar een micro-sd-kaart. Verder markeer je de externe opslagdrager eventueel als standaardopslaglocatie, zodat nieuwe kiekjes en filmpjes hierop voortaan automatisch terechtkomen.

Bij sommige toestellen wijzig je in de app-instellingen de opslaglocatie.

© PXimport

Snelle video-opslag

De betere smartphones maken prachtige 4K-filmpjes waarin zelfs de kleinste details te zien zijn. Lang niet iedere geheugenkaart biedt voldoende snelheid om dergelijke veeleisende ultra-hd-filmpjes weg te schrijven. Om schokkende beelden te voorkomen, kies je om die reden voor een pijlsnelle micro-sd-kaart. De Samsung EVO Plus microSD van 64, 128 of 256 GB voldoet aan alle eisen. Met een schrijfsnelheid tot 90 MB per seconde ben je verzekerd van vloeiende 4K-beelden. Bijkomend voordeel is dat je zware videobestanden in rap tempo naar een pc of laptop kunt overpompen. Bij een videobestand van pakweg 3 GB duurt dat slechts 38 seconden. Bang voor geheugengebrek? Op een betaalbare micro-sd-kaart van 256 GB bewaar je twaalf uur aan ultra-hd-video’s. Neem je genoegen met full-hd-kwaliteit, dan kun je maar liefst 33 uur videomateriaal opslaan.

Bestanden overzetten

Smartphonecamera’s bieden tegenwoordig een prima beeldkwaliteit. De keerzijde hiervan is dat haarscherpe foto- en videobestanden nogal veel ruimte opeisen. Gebruik je de mobiele camera veel, dan raakt de micro-sd-kaart vermoedelijk vlot vol. Zelfs bij een uitvoerige micro-sd-kaart zet je de bestanden waarschijnlijk vroeg of laat over naar een pc, laptop of nas. Als je de geheugenkaart wilt leegmaken, kopieer je de mediabestanden bijvoorbeeld naar een computer met een omvangrijke harde schijf. Dit kan eenvoudig met een usb-kabel. Bij een degelijke micro-sd-kaart zit er veelal een sd-kaartlezer bijgesloten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je hiermee normaal gesproken geen mediabestanden naar een pc overzetten. Toch raden we aan om deze adapter te bewaren voor het geval de micro-sd-kaart in de toekomst een andere functie krijgt. Wellicht wil je de geheugenkaart na verloop van tijd bijvoorbeeld in een pc, laptop of fotocamera gebruiken. De meegeleverde sd-adapter maakt dat mogelijk.

Samsung levert bij zijn EVO Plus microSD een sd-adapter mee.

© PXimport

Veilige dataopslag

Dierbare herinneringen verdienen een veilige opslagplaats. Helaas is dat bij spotgoedkope micro-sd-kaartjes vaak niet het geval. Ze gaan relatief snel stuk, waardoor je wellicht foto’s en video’s verliest. Zonde! Investeer liever in een duurzame geheugenkaart die wel tegen een stootje kan. De micro-sd-kaarten van Samsung staan bijvoorbeeld bekend om hun robuuste karakter. Het Zuid-Koreaanse merk biedt niet voor niets tien jaar garantie. Hoe klein ook, deze opslagdragers zijn bestand tegen water, hoge temperaturen, magnetische straling en röntgenapparatuur. Laat je de smartphone onverhoopt in zee of het zwembad vallen, dan gaan je foto’s in elk geval niet verloren. Ook krachtige röntgenapparatuur op vliegvelden veroorzaakt geen schade aan een Samsung EVO Plus-geheugenkaart. Over veiligheid gesproken, veel mobiele apparaten van Samsung bevatten een functie om een micro-sd-kaart te coderen. In dat geval is de data alleen leesbaar op het apparaat waarmee je de boel hebt versleuteld. Bij diefstal gaat er dus niemand met je privébestanden aan de haal. Kortom, een geruststellende gedachte voor wie een micro-sd-kaart zo veilig mogelijk wil gebruiken.

Het coderen van een micro-sd-kaart neemt al gauw een uur in beslag.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000