Kies de beste framemaat en afstelling van je e-bike voor meer fietsplezier
Je wilt een nieuwe e-bike kopen, maar je hebt geen idee welke framemaat bij jou past. ID.nl helpt je met het berekenen van de juiste framemaat en legt uit hoe je de e-bike optimaal kunt instellen.
Natuurlijk kan een fietsenmaker aan de hand van zijn kennis en meetapparatuur daarbij helpen. In de praktijk zien we toch veel e-bikers op een te kleine of juist te grote fiets rijden. Bovendien laat de juiste afstelling van het zadel en stuur vaak te wensen over, ontstaan er daardoor allerlei ongemakken en verlies je snel het plezier op de fiets.
In dit artikel lees je:
- Wat zegt een framemaat?
- Zelf je framemaat berekenen
- Een nauwkeurige framemeting
- Juiste zadelhoogte instellen
- Zadelterugstand controleren
- Juiste hoogte en afstand van het stuur
Wat geeft een framemaat aan?
De framemaat zegt iets over de framehoogte van je fiets. De framehoogte is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen er uitkomt, uitgedrukt in centimeters. Vroeger waren fietsen verkrijgbaar in talloze framematen, echter met de komst van de e-bike hebben veel merken het aantal framematen behoorlijk beperkt. Gelukkig zijn er nog steeds fietsmerken die 5 tot 6 verschillende maten leveren, waaronder extreem kleine en grote frames.
Sommige merken maken tegenwoordig ook wel frames in zogenaamde compact maten (S, M, L). Deze frames zijn korter gebouwd en het herenframe heeft een sterk aflopende bovenbuis. Zo zijn er vaak maar drie maten verkrijgbaar. Het stuur en zadel kunnen echter over een veel ruimer gebied worden ingesteld, waardoor je vaak toch een goede zitpositie kunt vinden.
©Sebastian Rothe
Hoe kun je zelf de framemaat meten?
Met een rolmaat en rekenmachine kom je een heel eind. Aan de hand van de volgende rekensom kun je zelf je framemaat bepalen:
Meet de binnenbeenlengte zonder je schoenen aan. Plaats je benen zo’n 15 cm uit elkaar te zetten en meet de afstand tussen de grond en kruis. Als je deze lengte (in cm) vermenigvuldigt met 0,68 krijg je de juiste framemaat.
Ligt de framemaat tussen twee maten in en is de fiets voor recreatief gebruik, kies dan voor de grotere framemaat.
Beschikt de e-bike over een verende zadelpen, trek dan 4 cm van de framemaat af.
Natuurlijk kun je ook de framemaat van je huidige fiets opmeten. Meet dan de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas en let op de hierboven vermelde correctie van 4 centimeter bij een verende zadelpen.
Rolmaat zoek?
Koop dan gauw een nieuweNauwkeurige framemeting door de vakman
Voor een uitgebreid advies op maat ga je naar de fietsenmaker. Die beschikt doorgaans over speciale meetapparatuur waarmee de framemaat zeer nauwkeurig kan worden bepaald. Natuurlijk spelen het type fiets, gebruik en jouw persoonlijke wensen een belangrijke rol in de bepaling van de juiste framemaat.
Tip: Heb je ondanks de keuze van de juiste framemaat toch moeite met opstappen of afstappen, kies in dat geval altijd voor een kleinere maat met een ruime instap.
©Sebastian Rothe Photography
Juiste zadelhoogte bepaalt fietsbeleving
Een zadel moet op juiste hoogte staan. Staat het te hoog, dan schuift het zitvlak heen en weer, met alle nare gevolgen van dien. Bij een te lage stand van het zadel kunnen je benen zich niet genoeg strekken en levert dit al snel spierpijn op. De zadelhoogte is de afstand vanaf het pedaal in de onderste stand tot aan de bovenkant van het zadel. Als vuistregel voor de zadelhoogte geldt de binnenbeenlengte maal 1,08. Een afwijking van een halve centimeter naar boven of naar beneden vormt geen probleem. De stand van het zadel (kanteling) is een kwestie van aanvoelen. In principe moet hij exact horizontaal staan, controleer dit met behulp van een waterpas. Kanteling voorover of achterover is mogelijk, maar nooit te veel.
Lees ook: Hoe verhoog je het comfort van je e-bike?
Zadelterugstand zelf checken
Hiermee wordt de juiste positie van het zadel in vóór en achterwaartse richting bedoeld. De terugstand kan gecontroleerd worden door op de fiets te gaan zitten en te steunen langs een hek of muur of laat iemand de fiets in balans houden. De crank op drie uur zetten en dan een loodlijntje (touwtje met gewicht) vanaf de voorkant van de knie recht naar beneden laten zakken. De lijn moet dan direct langs de voorzijde van het pedaal lopen. Het zadel kan in beperkte mate zo nodig naar voor of naar achter worden gesteld tot de juiste stand is bereikt.
Ook interessant voor jou of je ouders? Acht e-biketips voor fietsers op leeftijd
Stuur op juiste hoogte en afstand
Het stuur en de stuurpen vormen de laatste stap naar een ideale zitpositie op de fiets. Uitgangspunt voor een goede afstelling is de afstand tussen de punt van het zadel en de stuurpen. Plaats je elleboog op de punt van het zadel, vervolgens moeten de vingers met gemak de stuurpen kunnen raken. Indien de stuurpen verstelbaar is, kun je met de hoogte nog een beetje spelen.