ID.nl logo
Goedkope treinkaartjes vinden? Michel bouwde er deze site voor
Mobiliteit

Goedkope treinkaartjes vinden? Michel bouwde er deze site voor

Wil je graag de trein nemen in plaats van het vliegtuig? Dan kan je met Locomocheap de goedkoopste internationale tickets vinden.

De trein is het gedroomde alternatief voor het vliegtuig. Maar wat op papier een perfecte oplossing lijkt te zijn, pakt in de praktijk anders uit. Niet kunnen vinden wat de goedkoopste optie is, hoe lang de rit gaat duren of met welke aanbieders je kan reizen, het zijn slechts enkele voorbeelden van de frustraties waar veel reiziger tegenaan lopen. Michel Brinkhuis besloot deze problemen te tackelen door het internationale treinaanbod beter doorzoekbaar te maken.

Wil jij meer tips om alles uit jouw treinrit te halen? Lees dan: Inchecken met telefoon voor het OV - dit moet je weten

Als je het beste vliegticket zoekt, dan zijn er allerlei websites die je daarbij kunnen helpen. Ontwikkelaar Michel Brinkhuis besloot ook het internationale treinaanbod beter doorzoekbaar te maken.

 

Hoe kwam je op het idee?

“Als ik vroeger op vakantie ging, zocht ik altijd naar het goedkoopste vliegticket. Desnoods vloog ik een weekje eerder of later, als dat echt verschil uitmaakte. Dit voorjaar wilde ik gaan treinen, maar ik kon geen website vinden waarop je in één oogopslag kon zien wat de goedkoopste optie was, over een langere tijdsperiode, bij verschillende aanbieders.”

 

©diannedegoeijen

Michel Brinkhuis, foto: Dianne de Goeijen.

En toen ben je meteen gaan bouwen?

“Ik was in eerste instantie benieuwd of andere mensen ook op zo’n site zaten te wachten. Dus heb ik zo snel mogelijk een minimale site gemaakt en een berichtje op LinkedIn gezet. Ik kreeg daarna duizenden reacties van enthousiaste treinreizigers.

Veel mensen kwamen ook met verzoeken. In eerste instantie toonde ik alleen reizen en prijzen van NS Internationaal, naar een beperkt aantal Europese landen. Mensen vroegen om extra landen, extra vervoerders en extra functies: zoeken en filteren op eerste of tweede klas, op de mogelijkheid om een stoel te reserveren enzovoort.”

Ga je de site nu uitbreiden?

“Daar ben ik al mee begonnen. Ik heb inmiddels alle reizen en prijzen van Deutsche Bahn toegevoegd en ook die van Kiwi.com. Omdat ik werd benaderd door een vakantieaanbieder, duiken er inmiddels ook complete treinvakanties, inclusief hotelovernachtingen, in de zoekresultaten op. In de toekomst wil ik misschien meer vakantieaanbieders toevoegen. Ook moet de vormgeving mooier. Verder wil ik ervoor zorgen dat mijn website hoog in de zoekresultaten verschijnt wanneer iemand op Google naar treinreizen zoekt.”

 

Als je zoekt naar een treinreis op 21 november, toont Locomocheap dat het goedkoper kan als je voor een andere dag kiest.

Wat was technisch gezien het ingewikkeldst?

“Het verzamelen van alle actuele prijzen. Bij Deutsche Bahn is dat bijvoorbeeld lastig. Ik wil voorkomen dat ik hun website overbelast en daarna geblokkeerd wordt. Gelukkig vond ik op GitHub gratis opensource-software waarmee je alle prijsinformatie voor een hele maand tegelijk op kunt halen. De ontwikkelaar had die code alleen wel in een andere programmeertaal geschreven. Ik heb zijn code bestudeerd en een eigen versie in PHP ontwikkeld. Dat was nog een heel gepuzzel. Bij Kiwi.com had ik het makkelijk; als je je daar als ontwikkelaar aanmeldt, mag je onbeperkt zoekopdrachten uitvoeren en data exporteren. Ik doe dat elk half uur, volledig geautomatiseerd.”

 

Als Kiwi.com bestaat, waarom dan nog Locomocheap?

“Kiwi.com is een prachtige site met veel aanbod. Je kunt op die site zoeken naar vlieg- en treinreizen van verschillende aanbieders. Het enige punt is dat je weliswaar kunt zoeken op de goedkoopste optie binnen een paar dagen, maar vervolgens krijg je maar één reis te zien. Je hebt geen totaalplaatje over een langere periode, uitgesplitst per aanbieder, zoals op mijn site.”

 

©Deutsche Bahn AG / Georg Wagner

Ook alle reizen en prijzen van Deutsche Bahn kun je terugvinden met Locomocheap.

Verdien je aan Locomocheap?

“Een klein beetje. Als ik mensen vanaf mijn site doorstuur naar Kiwi.com en ze kopen daar ook echt een ticket, krijg ik een klein percentage van de ticketprijs. Hetzelfde geldt voor de NS. Het bedrag wisselt alleen behoorlijk, omdat je de inkomsten deelt met alle websites waarop mensen eerder naar tickets hebben gezocht. Het kan daardoor nog niet echt uit, zeker niet gezien de tijd die ik erin gestopt heb. Toch ga ik met de site door, vanwege de enorme hoeveelheid positieve reacties.

Ik heb altijd veel ideeën voor software en websites. Ik deel ze altijd snel met de wereld, om te zien of het kans van slagen heeft. Dat is lang niet altijd zo. Je moet ook een beetje geluk hebben.”

 

Hoezo een beetje geluk hebben?

“Nou, ik maakte vlak na de corona-persconferentie waarop dat werd aangekondigd, een site waarmee mensen op afspraak konden gaan shoppen. Ik had al na een paar dagen een eerste versie. Die heb ik daarna stap-voor-stap uitgebreid. Zo wist ik bijvoorbeeld niet meteen hoe ik een koppeling moest maken met een betalingssysteem als iDEAL. Daarom heb ik de winkels gezegd dat de eerste twee weken gratis waren. Zo had ik veertien dagen om uit te zoeken hoe ik de betaling moest programmeren. Ik heb honderden winkels en brancheorganisaties aangeschreven, maar uiteindelijk had alleen een vereniging van bloemisten belangstelling.”

 

Welke ideeën heb je nog meer getest?

“Begin dit jaar bedacht ik een programma waarmee je eenvoudig een online vragenformulier kunt maken. Je begint met een pdf, en daarop geef je met je muis aan waar de invoervelden moeten komen en waar de keuzelijstjes. Ik was dolenthousiast over dat project, maar toen de eerste versie af was, ontdekte ik dat er al heel veel van dit soort pakketten bestaan, waaronder superprofessionele. Het zou heel lastig worden om iets beters te maken. Ik had dus in de verkeerde volgorde gewerkt. Dat was wel een leermoment. Daarom heb ik bij Locomocheap eerst goed vooronderzoek gedaan.”

 

©Volker Kreinacke

Waar werk je nu verder nog aan?

“Aan een website die Track to Work heet. Dat komt zo: mijn vriendin was op zoek naar een baan. Steeds als ze werd uitgenodigd, wilde ze de vacature graag nog even teruglezen. Alleen was die vaak al van het internet gehaald. Toen kreeg ik het idee om een website te ontwikkelen die je helpt het hele sollicitatieproces te archiveren. Ik wilde daarvoor samenwerken met een of meer arbeidsbemiddelingsbureaus. Eentje reageerde enthousiast, maar zei wel: sollicitanten gaan nooit voor zo’n tool betalen, werkgevers waarschijnlijk wel. Sindsdien werken we samen.

Het idee is dat je als werkzoekende je cv uploadt. Dat gaat volstrekt vertrouwelijk, we delen het verder met niemand. Het arbeidsbemiddelingsbureau kijkt er wel naar en daarna krijg je een uitnodiging voor een videocall. Samen inventariseer je dan al je wensen. Die persoon van het bemiddelingsbureau selecteert vanaf dat moment handmatig vacatures voor je. Die kun je daarna op je telefoon of computer al dan niet liken. Als er een match is, deelt het bureau jouw profiel anoniem met de werkgever. Die anonimiteit is belangrijk, omdat mensen vaak niet willen dat hun huidige werkgever achter hun banenjacht komt. We gaan beginnen met specialistische functies in de verzekeringswereld, maar in de toekomst willen we ook uitbreiden naar andere functies.”

 

URL’s

www.michelbrinkhuis.nl

www.locomocheap.nl

www.tracktowork.nl

Auteur: Jolein de Rooij

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou. 

▼ Volgende artikel
Stekker eruit of juist niet? De ultieme vakantie-checklist voor al je apparaten
© AK | ID.nl
Huis

Stekker eruit of juist niet? De ultieme vakantie-checklist voor al je apparaten

Voordat je op vakantie vertrekt, denk je meestal aan je paspoort, je planten, je koffer. Maar minstens zo belangrijk is: wat laat je thuis aanstaan, en wat kan of moet uit? Deze checklist helpt je op weg. Fijne vakantie!

Ook interessant: 5 weerbestendige beveiligingscamera's voor buiten

Aan of uit?

Wanneer je een paar dagen of een weekje weggaat, dan laat je alles in huis eigenlijk altijd gewoon aan staan. Maar ga je langer op vakantie, dan is het slim om eens goed te kijken welke apparaten echt aan moeten blijven en welke niet. Veel apparaten verbruiken namelijk ook in stand-bymodus stroom. Door ze volledig uit te schakelen – of beter nog, de stekker eruit te trekken – voorkom je onnodig sluipverbruik. Dat scheelt niet alleen op de energierekening, maar is ook beter voor het milieu. Bovendien verklein je zo de kans op brand. Hoe minder apparatuur onder spanning staat, hoe kleiner de kans op kortsluiting door een kapotte kabel of oplader. En bij onweer of stroomstoringen loop je minder risico op schade door spanningspieken wanneer apparaten helemaal van het stroomnet zijn losgekoppeld. Denk aan routers, opladers, tv's of printers die vaak ongemerkt blijven aanstaan terwijl je ze wekenlang niet gebruikt. 

Apparaten die je beter helemaal uitzet

Televisies en randapparatuur

Veel moderne tv's, soundbars en spelcomputers blijven op stand-by staan als je ze met de afstandsbediening uitschakelt. Ze lijken dan uit, maar verbruiken toch stroom. Zet ze helemaal uit met de schakelaar op het stekkerblok of trek de stekker eruit. Dat voorkomt sluipverbruik én schade bij stroompieken of blikseminslag.

Espressomachine en magnetron

Apparaten met een digitaal klokje, display of stand-byfunctie verbruiken ook zonder gebruik kleine beetjes stroom. Denk aan magnetrons, espressomachines of andere apparaten die altijd 'aan' lijken te staan. Ook apparatuur met een snelstartfunctie blijft deels actief zolang de stekker in het stopcontact zit. Door de stekker eruit te halen, voorkom je dit sluipverbruik. Bovendien loop je minder risico op kortsluiting of schade bij stroomschommelingen, zeker bij oudere modellen die daar gevoeliger voor zijn.

Opladers en adapters

Opladers van telefoons, laptops en tandenborstels verbruiken ook stroom als er niets aan hangt. Het effect op je energierekening is klein, maar waarom zou je ze in het stopcontact laten zitten als je weken weg bent? Haal ze eruit, ook om brandgevaar bij piekbelasting te beperken.

Wasmachine, wasdroger en vaatwasmachine

Deze apparaten hoef je tijdens je vakantie niet stand-by te houden: je gebruikt ze immers toch niet! Spoel wel voor vertrek het zeepbakje van de wasmachine om en droog het goed af. Maak ook de deurrubbers schoon en zet de deur op een kier. Zo voorkom je dat je wasmachine of droger muf gaat ruiken. Maak voor je weggaat het filter van je vaatwasser goed schoon en draai een reinigingsprogramma. Je hebt hier speciale middelen voor die je in het bestekbakje zet, waarna je hem laat draaien op 60 of 90 graden. Niet alleen wordt je vaatwasser dan door en door schoon, ook ruikt hij lekker fris. Ook hier geldt weer: deur op een kier laten staan!

Printer (vooral inkjet)

Printers – met name inkjetmodellen – staan vaak in stand-by zodat je ze meteen kunt gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Spoiler alert: dat heb je in de vakantie dus niet. Uitzetten dus. Heb je hem na je vakantie wel nodig, dan is-ie binnen een minuut weer opgestart.

Monitor of computerscherm

Gebruik je een losse monitor, trek dan de stekker eruit of schakel hem via een stekkerblok uit. Zelfs uitgeschakelde schermen met externe voeding kunnen nog stroom blijven trekken zolang de adapter in het stopcontact zit.

Stereo-installatie of speakers

Veel audio-apparaten blijven in een 'klaar om aan te springen'-modus staan. Die stand-by-functie zorgt voor stroomverbruik zonder dat je het merkt. Als je je installatie een tijdje niet gebruikt, kun je hem beter volledig uitschakelen.

Router en computer: aan of uit?

Router Als je thuis geen slimme apparaten hebt – zoals een thermostaat, beveiligingscamera of alarmsysteem – en niemand tijdens je vakantie gebruik hoeft te maken van het internet, kun je overwegen de router helemaal uit te zetten. Dat bespaart stroom én verkleint het risico dat iemand op afstand in je wifi-netwerk probeert in te breken. Heb je wél apparaten die via internet blijven werken of meldingen sturen, laat de router dan gewoon aan. In dat geval is het slim om te controleren of de firmware up-to-date is en of je wifi goed beveiligd is met een sterk wachtwoord. Computer Bij een gewone vakantie van een paar weken kun je je computer het beste helemaal uitschakelen en de stekker eruit halen. Zo voorkom je sluipverbruik en beperk je het risico op schade door stroompieken of blikseminslag. Gebruik je een laptop? Laad deze dan tot zo'n 50 tot 70 procent op en berg hem uitgeschakeld op een droge, koele plek. Wil je onderweg toch toegang houden tot bestanden of gebruikmaken van remote desktop, dan moet de computer aan blijven en verbonden zijn met internet. Zorg dan voor een goede beveiliging en voorkom automatische updates die het systeem uit zichzelf kunnen herstarten.

Apparaten die je beter aan laat staan

Je ziet: er zijn veel apparaten die je gewoon kunt uitzetten wanneer je op vakantie gaat. Toch zijn er ook redenen om bepaalde apparaten wél aan te laten. Slimme beveiligingssystemen, zoals camera's of videodeurbellen, werken natuurlijk alleen als ze ingeschakeld zijn. Hetzelfde geldt voor verlichting die je via timers of apps automatisch inschakelt om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. En ook de koelkast en vriezer kunnen blijven draaien als je maar kort weg bent en er nog etenswaren in liggen.

Slimme deurbel

Gebruik je een slimme deurbel met camera of meldfunctie, dan wil je dat die blijft werken. Zo kun je meldingen blijven ontvangen en meekijken als er onverwacht iemand aanbelt. Ook bij noodgevallen kan het handig zijn als je van afstand de deur kunt opendoen voor mensen.

Slimme thermostaat of verwarmingssysteem

Ook in de zomer kun je deze beter op 'vakantiestand' laten draaien in plaats van helemaal uit. Zo blijft het systeem bereikbaar via internet en voorkom je dat instellingen verloren gaan. Bij sommige huizen of appartementen stuurt de thermostaat ook ventilatie of warm water aan – reden om het systeem actief te houden. Je kunt bovendien op de dag van terugkomst alvast de temperatuur instellen zoals jij het wilt.

Alarmsysteem, camera's en slimme verlichting

Beveiligingsapparaten moeten uiteraard blijven werken. Laat ze ingeschakeld, en zorg dat ze verbonden blijven met internet als je ze op afstand wilt kunnen bedienen of volgen. Ook bewegingssensoren of tijdschakelaars voor verlichting, om te suggereren dat er iemand thuis is, hebben stroom nodig.

Warmwaterboiler

Afhankelijk van het type boiler kan het beter zijn om deze aan te laten. Sommige modellen schakelen automatisch over naar een energiezuinige stand of voeren periodiek een opwarmcyclus uit tegen legionella. Bij oudere boilers of als je langer dan drie weken weg bent, kan uitschakelen juist zinvol zijn – maar kijk daarvoor naar het type en de instellingen.

Aquarium, ventilatie, luchtontvochtiger

Heb je een automatisch systeem in huis dat zorgt voor ventilatie of luchtkwaliteit? Laat dat draaien op lage stand. Ook aquaria met een timer, filterpomp of verwarming mogen natuurlijk niet uit. Vraag in dat geval of iemand een oogje in het zeil wil houden – de vissen moeten sowieso ook regelmatig voer krijgen natuurlijk!  

Koelkast en vriezer

Zet je deze uit, dan bederven je etenswaren of ontdooit de inhoud. Laat ze dus gewoon aan, maar controleer of de deur goed sluit en of er geen oude producten meer in liggen. Bij langere vakanties (langer dan 2 weken) kun je overwegen om de koelkast leeg te maken, schoon te maken en uit te zetten – mét de deur open tegen schimmel.

Automatisch tuinsproeisysteem

Heb je een systeem dat automatisch de tuin besproeit? Laat dat actief. Vergeet niet te controleren of de timer of het programma klopt met je vakantieperiode, zodat je niet per ongeluk elke dag om 12 uur 's middags sproeit terwijl het al 30 graden is, in plaats van vroeg in de ochtend of later op de avond (wat beter is voor je planten en gras).

Elektrische zonwering of rolluiken

Rolluiken maken het lastiger om binnen te komen en werken daarmee inbraakvertragend. Tegelijk kan het opvallen als ze dagenlang gesloten blijven – zeker overdag. Dat wekt juist de indruk dat er niemand thuis is. Wissel de momenten waarop ze openen en sluiten daarom af, of combineer ze met slimme verlichting of tijdschakelaars op lampen. Zo lijkt het alsof er activiteit in huis is, terwijl je tegelijkertijd de warmte buiten houdt. Ook zonwering die automatisch reageert op zonlicht maakt je woning minder aantrekkelijk voor inbrekers én zorgt er bovendien voor dat de temperatuur in huis lekker blijft, zodat je niet in een snikheet huis thuiskomt.

👊 Vuistregel

Apparaten die in je afwezigheid geen functie hebben, in stand-bystand stroom blijven verbruiken of in theorie brandgevaarlijk kunnen zijn, kun je beter uitzetten. Alles wat te maken heeft met veiligheid, bewaking of het voorkomen van bederf laat je juist aan.

Loop vlak voor vertrek nog even een ronde door je huis, haal onnodige stekkers uit het stopcontact en controleer of alles wat moet blijven draaien ook echt goed werkt. Zo ga je met een gerust gevoel op pad.

🧳 Inpakken & wegwezen maar!

Koffers shop je