Opvouwen, meenemen en fietsen maar: alles over de elektrische vouwfiets

© CLShebley - stock.adobe.com

Opvouwen, meenemen en fietsen maar: alles over de elektrische vouwfiets

Geplaatst: 7 januari 2023 - 18:31

Aangepast: 7 februari 2023 - 01:44

Redactie ID.nl

Niet alleen gewone e-bikes zijn immens populair, ook de interesse in elektrische vouwfietsen groeit sterk. Logisch, want je neemt zo’n fiets een stuk makkelijker mee dan een reguliere elektrische fiets. Dat maakt het een prima oplossing wanneer je bijvoorbeeld wat verder van je werk woont: het eerste stuk ga je met het openbaar vervoer, het laatste stuk ga je lekker fietsen!

Ook interessant voor jou: Trends, modellen en ontwikkelingen: alles wat je moet weten over e-bikes in 2023.

Wanneer is een e-vouwfiets handig?

Wie dagelijks voor zijn werk naar de grote stad moet, merkt nu al dat bereikbaarheid per auto een steeds lastiger verhaal wordt. Een e-vouwfiets kan in dit geval dé oplossing zijn. Thuis stop je de e-vouwfiets in gevouwen toestand in de kofferbak, vervolgens parkeer je je auto aan de rand van de stad en stap je voor het laatste stuk op de vouwfiets met ondersteuning en rij je comfortabel naar je werkgever.

Reis je niet per auto, maar kies je liever voor de bus of trein, dan is een elektrische vouwfiets ook een aantrekkelijke mobiliteitsoplossing. Realiseer je van tevoren echter wel dat een e-vouwfiets geen lichtgewicht is. De meeste e-vouwfietsen wegen al snel een kleine 18 kilogram of meer.

Ben je klein behuisd of heb je geen schuur of box? Ook dan is een e-vouwfiets bijzonder praktisch. Woon je op een bovenetage, dan neem je eenvoudig de e-vouwfiets mee de trap op en is er altijd wel een hoekje in huis om de fiets te stallen.

Tot slot kan een e-vouwfiets uitkomst bieden wanneer je je onzeker voelt op een normale fiets. Een e-vouwfiets is eenvoudiger te hanteren dan een normale e-bike, opstappen gaat makkelijker én de zit op de fiets is lager bij de grond. Dat biedt de berijder meer zekerheid en fietsplezier.

Vouwfiets

© yackers1 - stock.adobe.com

Voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor?

Wanneer een e-vouwfiets een voorwielmotor heeft, merk je dit direct aan de rijeigenschappen. Je wordt als het ware voortgetrokken en door de kleine wielen heeft het wiel snel de neiging om door te slippen op gladde ondergrond. Daarom zijn er fabrikanten die afzien van de montage van een voorwielmotor op een e-vouwfiets.

Bij de aandrijving via het achterwiel krijg je een zetje in de rug en voelt de ondersteuning heel natuurlijk aan.

Bij e-vouwfietsen met een middenmotor zorgt de plek van de motor voor extra stabiliteit van de fiets. Bovendien biedt een middenmotor niet alleen veel power; door kracht te zetten op de pedalen in combinatie met motorondersteuning krijg je de meest natuurlijke fietsbeleving.

elektrische vouwfiets Lacros Scamper 600 XL opgevouwen

© Hasselblad H4D

De Lacros Scamper S600XL heeft een middenmotor.

Verschil in kwaliteit tussen e-vouwfietsen

Elektrische vouwfietsen zijn er globaal in een prijsklasse van 1200 tot 2500 euro.

De goedkoopste e-vouwfietsen hebben een voorwiel- of achterwielmotor en zijn afgemonteerd met onderdelen van instapkwaliteit. Op zich valt hier mee te leven, maar wanneer je de e-vouwfiets regelmatig gebruikt, zal de kwaliteit van de fiets en de onderdelen in je nadeel werken. Met name het vouwmechanisme is bij goedkope e-vouwfietsen vaak onder de maat. Ga je de elektrische vouwfiets slechts als vakantiefiets gebruiken, dan komt er veel minder druk te liggen op de degelijkheid van fiets.

E-vouwfietsen in de hogere prijsklasse zijn dikwijls met een middenmotor uitgevoerd, bovendien wordt er qua afmontage vaak gekozen voor snaaraandrijving, hydraulische schijfremmen en een duurder accupakket. Ga je de e-vouwfiets dagelijks voor werkverkeer gebruiken, kies dan voor een kwaliteitsfiets met een laag gewicht, goede onderdelen en een degelijk en praktisch vouwmechanisme.

elektrische vouwfiets Sparta D-Wiz Fold

© HENKBRUYNS

De Sparta D-Wiz Fold heeft 20inch-wielen en een Bosch Purion-display.

Fietsendrager nodig?

Bekijk snel het aanbod

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Meer video's zien? Bekijk de ID.nl E-bike Collectie op YouTube.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten