ID.nl logo
Trends, modellen en ontwikkelingen: alles wat je moet weten over e-bikes in 2023
Mobiliteit

Trends, modellen en ontwikkelingen: alles wat je moet weten over e-bikes in 2023

Uit de meest recente cijfers van de BOVAG blijkt dat meer dan de helft van alle nieuw verkochte fietsen inmiddels een e-bike is. Ben jij van plan om dit jaar een elektrische fiets aan te schaffen? ID.nl zet voor jou alle trends en noviteiten op een rijtje.

In dit artikel: Laten we je kennismaken met een aantal nieuwe e-bikes, maar ook met een vernieuwde Bosch display, compatible accu’s voor Shimano Steps en ABS voor e-bikes bij Bosch en Shimano.

🚲 Ook interessant voor jou: Dit zijn dé trends in e-bikes voor 2023, een artikel waarin we niet zozeer ingaan op afzonderlijke modellen, maar op de grote lijnen.

Roetz Life: duurzame e-bike

Het fietsenmerk Roetz introduceert een duurzame, toekomstbestendige e-bike: de Roetz Life. Deze revolutionaire fiets is opgebouwd uit losse modules die eenvoudig verwisseld kunnen worden. Bij het ontwerp van de e-bike heeft Roetz één uitgangspunt voor ogen gehad: het ontwerp van een e-bike die een leven lang mee moet gaan. Als aandrijvingssysteem is er gekozen voor een Shimano middenmotor met ingebouwd versnellingssysteem. De wielen kunnen zeer eenvoudig verwisseld worden en via een monitoringssysteem worden storingen en slijtage aan de onderdelen vroegtijdig gesignaleerd. Zo kun je dus als berijder snel ingrijpen en een servicemonteur inschakelen. Defecte onderdelen kunnen aan huis eenvoudig gerepareerd worden of in z’n geheel verwisseld worden. Onderdelen die mee teruggaan naar de fabriek krijgen weer een tweede leven: zo is de duurzame cirkel rond.

De Roetz Life.

Koga Vectro: verrassende accuoplossing

Bij Koga kun je qua nieuws altijd wel vuurwerk verwachten, zo ook voor 2023. Het merk staat voor stijlvolle, sportieve fietsen met een laag eigen gewicht. Daar waar de meeste e-bikes alleen maar zwaarder worden, heeft Koga met de nieuwe Vectro juist geprobeerd om het gewicht (24,8 kg) van de e-bike te reduceren. Daarbij is gekozen voor een oude, maar stijlvolle oplossing waarbij de accu achter de staande zitbuis is ondergebracht. De Vectro komt er in diverse uitvoeringen zoals een model met naafversnelling en riemaandrijving, maar er komt ook een sportieve versie met derailleur. Op motorisch gebied heeft Koga gekozen voor de nieuwe Shimano EP6 middenmotor. Bij het uitnemen van de accu wordt het zadel via een speciale constructie naar voren geklapt.

De Koga Vectro.

Movea Modo 20: stijlvolle stadsrakker

De Deense Movea Modo 20 e-bike heeft een strak, tijdloos ontwerp en is echt gebouwd en ontworpen voor gebruik in de stad. De Zehus achterwielmotor, een unieke aandrijving met geïntegreerde accu, biedt 50 km ondersteund rijden met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, maar vereist slechts een oplaadcyclus van 3 uur. De draadloze display geeft de batterijstatus en vermogensgegevens weer en stelt je ook in staat om van vermogensmodus te veranderen en regeneratief remmen (waarbij je kort gezegd de batterij oplaadt wanneer de remmen worden ingedrukt) te activeren voor een boost wanneer dat het echt nodig is. De riemaandrijving is geruisloos en onderhoudsarm. De geïntegreerde voordrager vormt één fraaie lijn met het frame: het geheel oogt minimalistisch.

De Movea Modo 20.

Advanced Reco One: recyclebaar frame

Ook het Duitse merk Advanced speelt in op duurzame mobiliteit met de productie van het nieuwe model Reco One. Dankzij een nieuwe gepatenteerde frametechnologie met composietmateriaal kan het frame van de Reco One 100 procent gerecycled worden. Voor de productie ervan hoeft Advanced dus niet allerlei materiaal en halffabricaten uit verre landen te laten komen; het spuitgietproces vindt gewoon in Duitsland plaats. Het composietmateriaal leent zich uitermate goed voor de productie van frames dankzij de goede schokdempende eigenschappen. De Reco One is er in verschillende uitvoeringen, altijd met een krachtige Bosch Performance CX middenmotor (85 Nm) en 625 Wh PowerTube accu.

De Advanced Reco One.

Bekijk en vergelijk alle e-bikes op Kieskeurig.nl

En check meteen de winkelvoorraad!

Sketch Touring: lichtgewicht toerfiets

Het Nederlandse e-bikemerk Sketch presenteert een nieuwe e-bike waarbij de nadruk is gelegd op het design en gewicht van de fiets. Waar veel e-bikes vandaag de dag extreem dikke framebuizen hebben, heeft Sketch met het model Touring gekozen voor een design waarbij de framebuizen mooi met elkaar matchen. Dankzij balhoofdvering komt het strakke design van de Touring ook tot uitdrukking in de fraai vormgegeven voorvork. De e-bike wordt aangedreven door een Motinova middenmotor, een stille en sterke krachtbron (75 Nm) met een unieke smartfunctie, die de ondersteuning bepaalt door een combinatie van kracht op de pedalen, cadans en snelheid. In combinatie met een Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf biedt de Touring uitstekende rijeigenschappen.

De Sketch Touring.

Pegasus Swing E8R Disc: compacte oplossing

Bij onze Oosterburen is de compact e-bike een zeer grote hit, Nederland kijkt vooralsnog de kat uit de boom. Toch is zo’n (niet vouwbare!) e-bike met kleine 20 inch wielen bijzonder praktisch. Ook het in Nederland populaire merk Pegasus kan niet achterblijven. Zij introduceren de Swing E8R Disc, uitgerust met een Bosch Active Line Plus middenmotor, 400 Wh accu, een Shimano Nexus 8 versnellingsnaaf en hydraulische schijfremmen. Een ideale e-bike om mee te nemen in de camper of op de dissel van de caravan.

De Pegasus Swing E8R Disc.

Bosch Intuvia 100: moderne opvolger

Het oorspronkelijke Intuvia display van Bosch gaat al zo’n twaalf jaar mee (meer daarover lees je in het artikel Hoe werkt het Bosch Intuvia display op je elektrische fiets?), maar is tot op de dag van vandaag nog steeds voor vele e-bikebezitters hét ideale display qua functionaliteit. Nu is echter een moderne opvolger: de Intuvia 100. Qua bedieningsgemak en afleesbaarheid is gelukkig alles bij het oude gebleven. Informatie over de rijtijd, actieradius, snelheid en rijmodus worden helder en scherp weergegeven. Dankzij een full-color bedieningsunit kun je beide handen aan het stuur houden.

Het Bosch Intuvia 100 display.

Compatibele accu's voor Shimano Steps

Goed nieuws voor bezitters van een e-bike met het Shimano Steps motorsysteem. Er zijn nu ook compatibel accu’s van andere leveranciers verkrijgbaar. Accu’s van de merken Darfon, Trendpower en BMZ die voorzien zijn van een Shimano Steps Service identificatiesticker kunnen probleemloos gebruikt worden op e-bikes met het Shimano Steps motorsysteem. Zeker in de huidige tijd van schaarste en grote prijsverschillen krijgt de Shimano Steps berijder nu meer flexibiliteit in prijs en verkrijgbaarheid van accu’s.

ABS voor e-bikes bij Bosch en Shimano

Hoewel het Anti Blokkeer Systeem op het remsysteem van e-bikes al een paar jaar geleden werd geïntroduceerd, is het door weinig fietsmerken opgepakt. Een enkel speed pedelec-merk is er mee aan de haal gegaan, maar daar bleef het ook bij. Nu het systeem verder is geperfectioneerd is het beter afgestemd op normale e-bikes. Naast Bosch introduceert ook Shimano een ABS-systeem. Bij Bosch werkt het ABS-systeem op beide wielen, bij Shimano enkel op het voorwiel. Merken als Pegasus en KTM hebben enkele modellen al voorzien van het ABS-systeem. Ongetwijfeld zullen er in 2023 meer fietsmerken volgen.

ABS op e-bikes van Bosch.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Klik hier voor de E-bike Collectie op YouTube.

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube