Trends, modellen en ontwikkelingen: alles wat je moet weten over e-bikes in 2023

Trends, modellen en ontwikkelingen: alles wat je moet weten over e-bikes in 2023

Elektrische fiets

Geplaatst: 2 januari 2023 - 18:28

Aangepast: 14 januari 2023 - 10:54

Redactie

Uit de meest recente cijfers van de BOVAG blijkt dat meer dan de helft van alle nieuw verkochte fietsen inmiddels een e-bike is. Ben jij van plan om dit jaar een elektrische fiets aan te schaffen? ID.nl zet voor jou alle trends en noviteiten op een rijtje.

🚲 Ook interessant voor jou: Dit zijn dé trends in e-bikes voor 2023, een artikel waarin we niet zozeer ingaan op afzonderlijke modellen, maar op de grote lijnen.

Roetz Life: duurzame e-bike

Het fietsenmerk Roetz introduceert een duurzame, toekomstbestendige e-bike: de Roetz Life. Deze revolutionaire fiets is opgebouwd uit losse modules die eenvoudig verwisseld kunnen worden. Bij het ontwerp van de e-bike heeft Roetz één uitgangspunt voor ogen gehad: het ontwerp van een e-bike die een leven lang mee moet gaan. Als aandrijvingssysteem is er gekozen voor een Shimano middenmotor met ingebouwd versnellingssysteem. De wielen kunnen zeer eenvoudig verwisseld worden en via een monitoringssysteem worden storingen en slijtage aan de onderdelen vroegtijdig gesignaleerd. Zo kun je dus als berijder snel ingrijpen en een servicemonteur inschakelen. Defecte onderdelen kunnen aan huis eenvoudig gerepareerd worden of in z’n geheel verwisseld worden. Onderdelen die mee teruggaan naar de fabriek krijgen weer een tweede leven: zo is de duurzame cirkel rond.

De Roetz Life.

Koga Vectro: verrassende accuoplossing

Bij Koga kun je qua nieuws altijd wel vuurwerk verwachten, zo ook voor 2023. Het merk staat voor stijlvolle, sportieve fietsen met een laag eigen gewicht. Daar waar de meeste e-bikes alleen maar zwaarder worden, heeft Koga met de nieuwe Vectro juist geprobeerd om het gewicht (24,8 kg) van de e-bike te reduceren. Daarbij is gekozen voor een oude, maar stijlvolle oplossing waarbij de accu achter de staande zitbuis is ondergebracht. De Vectro komt er in diverse uitvoeringen zoals een model met naafversnelling en riemaandrijving, maar er komt ook een sportieve versie met derailleur. Op motorisch gebied heeft Koga gekozen voor de nieuwe Shimano EP6 middenmotor. Bij het uitnemen van de accu wordt het zadel via een speciale constructie naar voren geklapt.

De Koga Vectro.

Movea Modo 20: stijlvolle stadsrakker

De Deense Movea Modo 20 e-bike heeft een strak, tijdloos ontwerp en is echt gebouwd en ontworpen voor gebruik in de stad. De Zehus achterwielmotor, een unieke aandrijving met geïntegreerde accu, biedt 50 km ondersteund rijden met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, maar vereist slechts een oplaadcyclus van 3 uur. De draadloze display geeft de batterijstatus en vermogensgegevens weer en stelt je ook in staat om van vermogensmodus te veranderen en regeneratief remmen (waarbij je kort gezegd de batterij oplaadt wanneer de remmen worden ingedrukt) te activeren voor een boost wanneer dat het echt nodig is. De riemaandrijving is geruisloos en onderhoudsarm. De geïntegreerde voordrager vormt één fraaie lijn met het frame: het geheel oogt minimalistisch.

De Movea Modo 20.

Advanced Reco One: recyclebaar frame

Ook het Duitse merk Advanced speelt in op duurzame mobiliteit met de productie van het nieuwe model Reco One. Dankzij een nieuwe gepatenteerde frametechnologie met composietmateriaal kan het frame van de Reco One 100 procent gerecycled worden. Voor de productie ervan hoeft Advanced dus niet allerlei materiaal en halffabricaten uit verre landen te laten komen; het spuitgietproces vindt gewoon in Duitsland plaats. Het composietmateriaal leent zich uitermate goed voor de productie van frames dankzij de goede schokdempende eigenschappen. De Reco One is er in verschillende uitvoeringen, altijd met een krachtige Bosch Performance CX middenmotor (85 Nm) en 625 Wh PowerTube accu.

De Advanced Reco One.

Bekijk en vergelijk alle e-bikes op Kieskeurig.nl

En check meteen de winkelvoorraad!

Sketch Touring: lichtgewicht toerfiets

Het Nederlandse e-bikemerk Sketch presenteert een nieuwe e-bike waarbij de nadruk is gelegd op het design en gewicht van de fiets. Waar veel e-bikes vandaag de dag extreem dikke framebuizen hebben, heeft Sketch met het model Touring gekozen voor een design waarbij de framebuizen mooi met elkaar matchen. Dankzij balhoofdvering komt het strakke design van de Touring ook tot uitdrukking in de fraai vormgegeven voorvork. De e-bike wordt aangedreven door een Motinova middenmotor, een stille en sterke krachtbron (75 Nm) met een unieke smartfunctie, die de ondersteuning bepaalt door een combinatie van kracht op de pedalen, cadans en snelheid. In combinatie met een Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf biedt de Touring uitstekende rijeigenschappen.

De Sketch Touring.

Pegasus Swing E8R Disc: compacte oplossing

Bij onze Oosterburen is de compact e-bike een zeer grote hit, Nederland kijkt vooralsnog de kat uit de boom. Toch is zo’n (niet vouwbare!) e-bike met kleine 20 inch wielen bijzonder praktisch. Ook het in Nederland populaire merk Pegasus kan niet achterblijven. Zij introduceren de Swing E8R Disc, uitgerust met een Bosch Active Line Plus middenmotor, 400 Wh accu, een Shimano Nexus 8 versnellingsnaaf en hydraulische schijfremmen. Een ideale e-bike om mee te nemen in de camper of op de dissel van de caravan.

De Pegasus Swing E8R Disc.

Bosch Intuvia 100: moderne opvolger

Het oorspronkelijke Intuvia display van Bosch gaat al zo’n twaalf jaar mee (meer daarover lees je in het artikel Hoe werkt het Bosch Intuvia display op je elektrische fiets?), maar is tot op de dag van vandaag nog steeds voor vele e-bikebezitters hét ideale display qua functionaliteit. Nu is echter een moderne opvolger: de Intuvia 100. Qua bedieningsgemak en afleesbaarheid is gelukkig alles bij het oude gebleven. Informatie over de rijtijd, actieradius, snelheid en rijmodus worden helder en scherp weergegeven. Dankzij een full-color bedieningsunit kun je beide handen aan het stuur houden.

Het Bosch Intuvia 100 display.

Compatibele accu's voor Shimano Steps

Goed nieuws voor bezitters van een e-bike met het Shimano Steps motorsysteem. Er zijn nu ook compatibel accu’s van andere leveranciers verkrijgbaar. Accu’s van de merken Darfon, Trendpower en BMZ die voorzien zijn van een Shimano Steps Service identificatiesticker kunnen probleemloos gebruikt worden op e-bikes met het Shimano Steps motorsysteem. Zeker in de huidige tijd van schaarste en grote prijsverschillen krijgt de Shimano Steps berijder nu meer flexibiliteit in prijs en verkrijgbaarheid van accu’s.

ABS voor e-bikes bij Bosch en Shimano

Hoewel het Anti Blokkeer Systeem op het remsysteem van e-bikes al een paar jaar geleden werd geïntroduceerd, is het door weinig fietsmerken opgepakt. Een enkel speed pedelec-merk is er mee aan de haal gegaan, maar daar bleef het ook bij. Nu het systeem verder is geperfectioneerd is het beter afgestemd op normale e-bikes. Naast Bosch introduceert ook Shimano een ABS-systeem. Bij Bosch werkt het ABS-systeem op beide wielen, bij Shimano enkel op het voorwiel. Merken als Pegasus en KTM hebben enkele modellen al voorzien van het ABS-systeem. Ongetwijfeld zullen er in 2023 meer fietsmerken volgen.

ABS op e-bikes van Bosch.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Klik hier voor de E-bike Collectie op YouTube.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000