Lekker weg met de fiets: dit is de Mergelland fietsroute
Al tientallen jaren staat de Mergellandroute in Zuid-Limburg bekend als een van de mooiste trajecten in Nederland. Vrijwel iedereen die deze route heeft verkend, ervaart het landschap als een stukje buitenland. De glooiende heuvels, vakwerkhuizen, sprookjesachtige kastelen en de kenmerkende holle wegen zorgen voor een unieke ervaring. In dit artikel lees je alles over deze prachtige fietsroute.
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Bekend en geliefd is de Mergellandroute voor auto's (klik hier om deze autoroute als pdf te downloaden en jarenlang bestond er ook een versie voor fietsers die grotendeels het autotraject volgde, maar ideaal was dit natuurlijk niet. De ANWB en Visit Zuid-Limburg sloegen in 2021 de handen ineen en presenteerden de vernieuwde Mergelland fietsroute met extra fietskilometers en (nog) meer fietsplezier. In dit artikel lees je alles over deze prachtige fietsroute.
Lees ook: Ontdek de Hanzesteden op de Veluwe per e-bike
De reputatie die Zuid-Limburg heeft opgebouwd als fietsparadijs is lang niet alleen aan de heuvels met de vele hoogtemeters toe te schrijven. De streek heeft veel eigen tradities, een bijzondere flora en fauna en bovendien unieke bouwstijlen. En de inwendige mens wordt er bovendien verwend met verrassende gerechten uit eigen keuken. Tijdens de route komen al die aspecten uitgebreid voorbij
155 kilometer, maar dat kan in drie dagen
De totale afstand van de Mergelland fietsroute bedraagt 155 kilometer, maar het is het zonde (en veel) om dit in één dag af te leggen. Aangezien er onderweg veel te zien en te beleven valt, is de fietsroute opgedeeld in drie lussen: noord, west en zuid. Dit maakt de routeplanning een stuk eenvoudiger, want nu kun je de fietsroute verdelen over drie dagen. Valkenburg aan de Geul en het centraal gelegen Gulpen vormen de startpunten van de drie lussen.
Navigatie met knooppunten
Natuurlijk is de Mergelland fietsroute geïntegreerd in het bestaande fietsknooppuntensysteem. Dit netwerk van knooppunten, aangegeven met cijfers, strekt zich uit over heel Zuid-Limburg. Ook hier vind je langs de weg routebordjes die wijzen naar het volgende knooppunt en bij elk knooppunt vind je bovendien een overzichtskaart. Digitale navigatie is dus overbodig. Wel is het handig om de brochure van de Mergelland fietsroute (5,25 euro) mee te nemen. Hierin staan de getallenreeksen per routelus, een gedetailleerde plattegrond en allerlei handige fietsinformatie over picknickplekken, horeca en bezienswaardigheden langs de route. De brochure is verkrijgbaar bij Visit Zuid-Limburg.
©VVV Zuid Limburg | Visit Zuid-Limburg
Noordlus
De noordelijke lus van de Mergelland fietsroute is een kleine 50 kilometer lang en voert door het gebied ten noorden van Valkenburg. Het grootste deel van het traject is vlak, maar af en toe moet je toch flink klimmen en dalen. Onderweg zie je goed hoe de route aan zijn naam komt. Je rijdt namelijk langs mergelgroeven en verschillende kastelen die uit mergelblokken zijn opgetrokken.
Hoogtepunt is het wielerstadje Valkenburg aan de Geul met zijn vele terrassen en attracties, de bekende kasteelruïne en de grotten. Andere bezienswaardigheden onderweg zijn het statige Château St. Gerlach, kasteel Schaloen en de iconische watertoren Reusch in Schimmert waarin een bierbrouwerij, winkel en horeca zijn gevestigd.
©Wouter Roosenboom | Visit Zuid-Limburg
Westlus
De westelijke fietslus is ruim 60 kilometer lang en verkent het heuvelland tussen Valkenburg en het maasdorp Eijsden. Onderweg ontdek je wat het Zuid-Limburgse landschap zo bijzonder maakt. Ook hier passeer je mergelgrotten, maar ook prachtige carréboerderijen en wegkruisen. Bovendien word je regelmatig getrakteerd op de mooiste vergezichten. Liefhebbers van vers fruit doen er goed aan om eens te stoppen bij een van de vele boerderijwinkels of fruitstalletjes langs de weg. In deze omgeving wemelt het dan ook van de boomgaarden.
In het pittoreske Maasdorpje Eijsden doet de sfeer rond het centrale plein bijna Frans aan met kinderkopjes, witte gevels en geverfde luiken. In het gehucht Geulhem staat een oude watermolen waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 13e eeuw. Ook vind je er monumentale rotswoningen waarin de zogenaamde blokbrekers woonden, mannen die ondergronds mergel wonnen.
Ook interessant: Pieterpad per fiets: van het hoge noorden naar het diepe zuiden
Regenjas, lunchpakket, flesje water ...
Fietstassen!
Zuidlus
De Mergelland zuidlus is 64 kilometer lang en de zwaarste van alle drie de deelroutes. Een e-bike is hier het aangewezen vervoermiddel, want deze route voert over pittig heuvelachtig terrein. Een – letterlijk en figuurlijk – hoogtepunt is het Drielandenpunt bij Vaals. Maar er is meer te zien, zoals statige kastelen en oneindig veel vakwerkhuisjes met op de achtergrond altijd prachtige vergezichten over de golvende heuvels. In Vijlen fiets je langs de wijngaard St. Martinus, die al verschillende keren is uitgeroepen tot beste wijngaard van Nederland.
©Irmo Keizer | Wouter Roosenboom | Visit Zuid-Limburg
Op zoek naar een nieuwe elektrische fiets?
Gebruik de filters om jouw ideale fiets te configureren
Fiets of e-bike? Het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap verkennen kan zowel met een gewone fiets als met een e-bike. Waarbij de elektrische fiets natuurlijk wel zo makkelijk is voor het overwinnen van korte steile klimmetjes. Kun je je je fiets of e-bike niet zelf meenemen naar Zuid-Limburg? Dat is geen probleem: er zijn genoeg verhuurbedrijven waar je een geschikte fiets kunt huren.
Zeg Zuid-Limburg, en je zegt fietsers
De meeste accommodaties in Zuid-Limburg zijn gewend aan fietsers en bieden vaak speciale faciliteiten. Zo kun je er je fiets, e-bike, racefiets of mountainbike dikwijls veilig stallen. Daarbij liggen de onderkomens vaak op een zeer gunstige plek om je fietstrip te beginnen en bieden ze routeinformatie en andere zaken die jou van pas komen bij een korte of lange fietsvakantie.
©Wouter Roosenboom | Visit Zuid-Limburg
Meer informatie
Op de site van van Visit Zuid-Limburg vind je een overzicht van overnachtingsmogelijkheden in een hotel, vakantiewoning, groepsaccommodatie, camping of bed&breakfast. Je vindt er ook een overzicht van alle fietsverhuurbedrijven. Tijdens het fietsen kun je ook nog fysieke Visit Zuid-Limburg-winkels tegenkomen. Daar kun je terecht voor informatie over activiteiten en voor routes, tickets, streekproducten en souvenirs.