Pieterpad per fiets: van het hoge noorden naar het diepe zuiden
Waarschijnlijk heb je weleens van het Pieterpad gehoord: het is de bekendste wandelroute van Nederland. Maar ook voor fietsers is de route echt een aanrader. Als fietser volg je niet precies het wandeltraject (omdat je niet overal met de fiets mag rijden), maar de fietsroute voert wel door dezelfde streken en landschappen van Oost-Nederland. Tijd voor een kennismaking!
Wil je de Pieterpad-fietsroute gaan rijden? In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:
🚲 Hoe ziet de route van het Pieterfietspad eruit? 🚲 Wat valt er onderweg allemaal te zien? 🚲 Hoelang duurt de fietstocht en waar kan ik overnachten? 🚲 Welke documentatie is er over het Pieterfietspad?
Lees ook: 🚗 + 🚲 Fietsendrager kiezen: dit moet je weten
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
De route in het kort
Het Pieterfietspad heeft een lengte van maar liefst 580 kilometer en voert van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. De meeste fietsers kiezen voor de noord-zuid variant, maar natuurlijk kun je ook in Zuid-Limburg starten en in het hoge noorden eindigen. Om het de fietser makkelijk te maken, is het gehele traject uitgezet via de bekende fietsknooppunten. Dat maakt de route extra makkelijk te volgen.
Het overgrote deel van de fietsroute voert over andere paden dan de wandelroute. Je kunt dus geen directe vergelijking maken met het wandeltraject, maar dat neemt niet weg dat ook het Pieterfietspad landschappelijk zeer de moeite waard is. Eén overeenkomst is er wel: het Pieterfietspad doet ook alle etappeplaatsen van het Pieterpad aan. Hierdoor kun je op deeltrajecten ook een perfecte combi tussen wandelen en fietsen maken.
De mooiste landschappen van Nederland
Het Pieterfietspad loopt door mooie gebieden in Oost-Nederland. In de provincie Groningen start de route in het wierdenlandschap. Dit is een open landschap met dorpen en gehuchten met karakteristieke boerderijen, die als groene eilandjes in het landschap liggen.
In Drenthe fiets je door het beekdallandschap rond de Drentsche Aa en over de Hondsrug. Via het natuurgebied Balloërveld en veel heiden en veengebieden gaat het richting Overijssel. Daar tref je het Vechtdal en de glooiende Sallandse Heuvelrug.
In de Achterhoek maak je kennis met het coulissenlandschap met zijn afwisselende vergezichten De wegen zijn er bijna nooit recht en om de zoveel tijd krijg je weer een ander panorama voorgeschoteld.
©Marc Venema
Dan kom je in de Gelderse Poort, het gebied tussen de stuwwal van het Montferland en Nijmegen. Het landschap verandert hier naar een rivierengebied met uiterwaarden en zandafgravingen. Daarna gaat de route omhoog naar de Groesbeekse stuwwal.
In Limburg fiets je door het Maasdal en het Maasheggenlandschap, het oudste cultuurlandschap van Nederland met heggen, weiden en poelen. Via Venlo gaat het langs de Duitse grens door een rustig tuinbouwgebied. Na de Swalm en Roer passeeer je de basiliek van Sint Odiliënberg en oude kloosters bij Sittard.
Een ander hoogtepunt is de ruïne van kasteel Montfort. Het laatste deel gaat door het Limburgse heuvelland met beekjes en dorpjes. Na Maastricht eindig je bij de Sint-Pietersberg met uitkijkpunt.
©Gina
Hoeveel tijd kost de route?
Het Pieterfietspad is onderverdeeld in etappes, maar je kunt de route natuurlijk op je eigen manier indelen. De doorsnee-fietser zal er ongeveer een week voor moeten uittrekken, maar afhankelijk van je conditie en tijd kan het ook sneller. Plan je een fietsvakantie, dan is de route in één keer te fietsen, maar je kunt hem ook verdelen in een aantal weekend- of dagtochten.
Waar kun je overnachten?
Onderweg zijn er allerlei overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en B&B’s. Maar denk ook eens aan een overnachting bij Vrienden op de Fiets of een Nivon-huis. Wie het helemaal in stijl wil doen, neemt een tentje mee en strijkt neer op één van de vele campings op de route.
Op zoek naar een elektrische fiets?
Bekijk & vergelijk modellen©Stichting Pieterpad
In je eentje of knus samen?!
Sla je tentje op en rust lekker uit voor je weer op de fiets stapt!Documentatie over de route
Stichting Pieterpad heeft in september 2023 de fietsvariant van het Pieterpad gepresenteerd: het Pieterfietspad. De uitgave van het Pieterfietspad bestaat uit een set van twee kaarten (schaal 1:75.000) waarop de route is ingetekend. De kaarten zijn weer verdeeld in 20 deelkaarten. Op de kaarten vind je naast de fietsknooppunten ook toeristische informatie en bovendien 150 interessante kijkpunten. Deze kijkpunten worden beschreven in een apart boekje bij de kaartenset. Alles is opgeborgen in een functioneel mapje en te koop voor 19,90 euro.
Uitgeverij Elmar geeft al enige tijd de gids Fietsen langs het Pieterpad uit. Deze 240 pagina’s tellende uitgave van schrijver Ad Snelderwaard geeft aan de hand van 16 etappes een goed beeld van wat je onderweg te wachten staat. Bij iedere etappe vind je een uitgebreide beschrijving van de toeristische hoogtepunten en is er een ontmoeting met iemand uit de streek. Achter in de gids bevinden zich 16 genummerde kaarten die uitneembaar zijn. Ook geeft de gids een zeer uitgebreid overzicht van de overnachtingsadressen onderweg. De Elmar-gids is voor € 21,99 verkrijgbaar .
Leestip: Fietsroutes plannen met de Fietsersbond-app