Kind op de middelbare school? Zo kies je de beste e-bike

Kind op de middelbare school? Zo kies je de beste e-bike

Geplaatst: 6 november 2022 - 08:31

Aangepast: 7 november 2022 - 21:10

Redactie ID.nl

Wanneer je kind nog niet de leeftijd heeft voor een brommer of scooter maar wél een behoorlijk eind naar school moet overbruggen, dan is een elektrische fiets een goed alternatief. Maar welke moet je kiezen? En waar moet je op letten? ID.nl helpt jou (én je kind) graag op weg!

Bij aanschaf van een e-bike die vooral bedoeld is voor het naar school fietsen moet je niet over één nacht ijs gaan. Niet alleen de aanschafprijs, maar ook de kwaliteit van de e-bike vragen om een nauwkeurige oriëntatie en afweging. Kijk eerst goed rond, maak een wensenlijstje en bepaal vooraf welk budget je te besteden hebt. Waar moet je vooral op letten en aan welke eisen moet een e-bike voor een middelbare scholier voldoen?

Het uiterlijk van een e-bike voor scholieren is belangrijk!

Als je tegenwoordig in de fietsenstalling van een school rondkijkt, zie je nog steeds dat de transportfiets veruit favoriet is onder de schooljeugd. Zij kiezen heel duidelijk voor het gemak van een voor- en achterdrager, maar ook voor de moderne, stoere en fashionable uitstraling van de fiets. Laat dit vooral ook een uitgangspunt zijn bij de aanschaf van een nieuwe e-bike. Bij de jeugd van tegenwoordig voert uitstraling de boventoon en zij zien dit ook graag terug in het design van een e-bike. Diverse fietsmerken spelen in op de behoefte van de jeugd en bieden binnen hun collectie diverse e-bikes die geschikt zijn voor schoolgebruik. Zoek voor het juiste model op elektrische transportfiets of schoolfiets.

Tiener die naar school fietst

© lev dolgachov

Kies een kwalitatief goede fiets die tegen intensief gebruik kan

Dat een e-bike voor schoolgebruik het zwaar te verduren heeft, is duidelijk. Niet alleen wordt de e-bike dagelijks gebruikt, ook worden er in een relatief korte periode veel kilometers mee gemaakt. Daarnaast staat de e-bike vaak hele dagen buiten en vormen regen, zand, modder en pekel een aanslag op de lak en onderdelen van de fiets. In het fietsenrek op school krijgt de bekabeling het voor z’n kiezen en moet je maar afwachten of alles heel blijft.

Als je al deze factoren in overweging neemt, is het duidelijk dat je er goed aan doet een kwaliteitsfiets voor je schoolgaande kind te kopen. Ga voor een merk dat zijn sporen in de fietswereld heeft verdiend en dat goede kwaliteitsfietsen maakt. Koop de e-bike bij voorkeur bij een fietsenmaker in de buurt. Niet alleen het service-aspect speelt hierbij een belangrijke rol (als er iets is met de fiets wil je natuurlijk dat dat én snel, én bij je in de buurt kan worden opgelost), ook vind je bij de fietsspecialist doorgaans de betere merken.

De beste specificaties voor een scholieren-e-bike

De aanschafprijs van een e-bike hangt samen met de uitrusting van de e-bike. Het type motor, de capaciteit van de accu en de afgemonteerde onderdelen bepalen uiteindelijk de prijs. Wat motorisering betreft heeft een middenmotor wel de voorkeur: dit is een werkpaard pur sang en de plaats van de motor geeft ook stabiliteit aan het frame. Dat wil overigens niet zeggen dat je een voorwielmotor direct moet uitsluiten. Wellicht past de aanschaf van een de goedkopere e-bike met voorwielmotor net binnen het budget.

Kind dat zijn fiets in een fietsenrek zet bij school

Accu, remmen en versnelling van een scholierenfiets

De capaciteit van de accu hangt samen met de afstand die dagelijks naar school moet worden afgelegd. Reken er in ieder geval niet op dat er op school een veilige oplaadplek is. Rij je dagelijks 15 kilometer, dan volstaat een 400 Wh-accu. Is de afstand echter 40 kilometer, dan moet je zeker uitkijken naar een accucapaciteit van 500 of 600 Wh. In principe is het dagelijks opladen van de accu overigens geen probleem.

Op remgebied hebben veilige schijfremmen wel de voorkeur, echter hydraulische velgremmen voldoen ook prima. Kies op versnellingsgebied liever niet voor een derailleursysteem. Dit vergt wekelijks veel onderhoud, aangezien ketting en tandwielen snel vuil opnemen en de ketting al vlot roest. Een versnellingsnaaf in combinatie met een dichte kettingkast is beter: daar heb je geen (of nauwelijks) omkijken naar. Extra opties die het fietsen nog verder kunnen veraangenamen zijn onder meer stuurvergrendeling tegen het omklappen van het stuur en een dubbele standaard (een voorbeeld van zo’n standaard kun je zien bij bijvoorbeeld Amazon.nl).

0

Powered by

logo

Tweedehands e-bike voor je schoolgaande kind, een goed idee?

Aangezien de aanschaf van een nieuwe e-bike een behoorlijke aanslag is op je portemonnee, kun je ook een goede tweedehands e-bike overwegen. Voor een bedrag tussen de 800 en 1000 euro is het mogelijk om een knappe e-bike met weinig gereden kilometers aan te schaffen, zelfs met garantie. Wellicht heeft de plaatselijke fietsenmaker nog een mooi model staan. Wat betreft de specifieke school- en transportfietsen zal de spoeling echter wel dunner zijn. Ook op Marktplaats is er een rijkelijk aanbod aan tweedehands e-bikes. Om zo’n e-bike aan te schaffen, is enige fietskennis vereist. Bekijk en test de e-bike nauwkeurig en neem wat betreft de accu geen risico en laat die indien mogelijk testen bij een fietsenmaker. In ons artikel Een tweedehands e-bike kopen? Hier moet je op letten kun je hier meer over lezen.

Kies voor stabiele bagagedrager(s)

De meeste elektrisch uitgevoerde school- of transportfietsen zijn uitgerust met één of twee bagagedragers. Niet alle dragers zijn berekend op het gewicht van een volle schooltas of rugzak. Hangt de drager aan een paar fragiele boutjes, dan kun je er vergif op innemen dat zo’n drager het na verloop van tijd zal begeven. Controleer de stabiliteit van de bagagedrager(s) of kijk uit naar een e-bike waarbij de drager één geheel vormt met het frame.

Kind dat zijn rugzak in het mandje voorop de fiets heeft gezet

Watch on YouTube

Meer video's zien van ID.nl? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten