Hoe duurzaam is een e-bike vergeleken met andere voertuigen?
De elektrische fiets wint snel aan populariteit vanwege het milieuvriendelijke karakter. Ook zou dit vervoersmiddel bijdragen aan een duurzamere stedelijke mobiliteit. Maar klopt dat wel? Hoe verhoudt zo’n elektrische fiets zich eigenlijk tot andere vervoersmiddelen op het gebied van duurzaamheid?
Na het lezen van dit artikel weet je hoe duurzaam een elektrische fiets is in vergelijking met andere vervoersmiddelen. Ook bespreken we de voor- en nadelen van elektrisch fietsen.
- Vergelijking met auto’s en scooters
- Openbaar vervoer versus elektrisch fiets
- Hoelang gaat een e-bike mee?
- Wat zijn de voordelen van elektrisch fietsen?
- Wat zijn de nadelen van elektrisch fietsen?
- Impact van totale levencyclus ontbreekt nog
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
E-bikes hebben de laatste jaren een opmerkelijke opmars gemaakt. Ze bieden een milieuvriendelijk alternatief voor auto’s en scooters, doordat ze gedeeltelijk of volledig worden aangedreven door elektrische motoren, vaak gevoed door oplaadbare batterijen. Deze batterijen kunnen worden opgeladen met behulp van elektriciteit, wat in potentie veel duurzamer is dan het verbranden van fossiele brandstoffen.
Vergelijking met auto’s en scooters
Elektrische fietsen bieden aanzienlijke voordelen in vergelijking met auto’s en scooters wat betreft duurzaamheid. Terwijl auto’s en scooters op benzine of diesel schadelijke uitlaatgassen produceren die bijdragen aan luchtvervuiling en klimaatverandering, stoten elektrische fietsen tijdens het rijden geen directe schadelijke stoffen uit, waardoor ze een schonere optie zijn. Volgens Milieu Centraal stoot een elektrische fiets per kilometer 60 keer minder CO₂ uit dan een benzineauto.
De duurzaamheid van een elektrische fiets versus een elektrische scooter of auto hangt af van verschillende factoren. Een e-scooter verbruikt volgens de Consumentenbond drie tot vijf keer meer stroom dan een elektrische fiets, wat de duurzaamheid vermindert. De grotere accu van een e-scooter resulteert ook in een veel grotere milieu-impact tijdens de productie. In vergelijking met een e-bike is een elektrische auto aanzienlijk minder duurzaam. Voor hetzelfde ritje verbruikt een auto tientallen keren meer stroom. Bovendien is de accu soms 100 keer groter, wat leidt tot een aanzienlijk hogere milieu-impact. Per kilometer stoot een elektrische fiets 20 keer minder CO₂ uit dan een elektrische auto. Wel hebben elektrische auto’s vaak een langere levensduur.
©Tong_Patong
Openbaar vervoer versus elektrisch fiets
Hoewel het openbaar vervoer vaak wordt beschouwd als een duurzamere optie dan auto’s, zijn elektrische fietsen vaak nog milieuvriendelijker. Terwijl bussen en treinen efficiënter zijn in het vervoeren van grote aantallen mensen, hebben ze nog steeds te maken met uitstoot van broeikasgassen. Elektrische fietsen bieden daarentegen een individuele oplossing die flexibel, efficiënt en vrij van directe schadelijke uitstoot is. En hoe meer mensen de elektrische fiets pakken in plaats van de bus of trein, hoe minder openbaar vervoer nodig is.
Hoelang gaat een e-bike mee?
Duurzaamheid hangt niet alleen af van de uitstoot tijdens het gebruik van het vervoersmiddel, maar ook van de hele levenscyclus. Dit omvat de productie, distributie, gebruik en uiteindelijke verwijdering van het voertuig. Ook is het belangrijk hoelang zo’n accu meegaat. Tot nu toe gingen ze vaak niet veel langer dan 3 tot 5 jaar mee. Bij de nieuwere lithium-ion-exemplaren is soms het dubbele haalbaar.
Hoewel elektrische fietsen tijdens het gebruik aanzienlijk duurzamer zijn dan auto’s en scooters, kunnen de productieprocessen en materialen die worden gebruikt voor de productie ook een impact hebben op het milieu. Het is daarom belangrijk om per elektrische fiets de hele levenscyclus van een vervoersmiddel te overwegen bij het beoordelen van de algehele duurzaamheid ervan.
🔋 Op zoek naar een nieuwe accu?
Als reserve, vervanging of voor nog groter bereik ...Wat zijn de voordelen van elektrisch fietsen?
Kortom: elektrisch fietsen heeft tal van voordelen. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor voertuigen op fossiele brandstoffen omdat het geen schadelijke emissies produceert tijdens het rijden. Bovendien draagt het bij aan een betere gezondheid, omdat het ondanks de trapondersteuning nog steeds lichaamsbeweging vereist. Elektrische fietsen zijn ook efficiënt, waardoor mensen grotere afstanden kunnen afleggen met minder inspanning en in kortere tijd dan met traditionele fietsen. Dit is vooral handig voor woon-werkverkeer, waar fietsers soms zelfs sneller kunnen zijn, omdat ze geen last hebben van files. Tot slot is het parkeren van een fiets veel gemakkelijker dan het parkeren van een auto.
©Катерина Євтехов
Wat zijn de nadelen van elektrisch fietsen?
Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen verbonden aan elektrisch fietsen. Ten eerste zijn er de hoge aanschafkosten, die voor sommige mensen een belemmering kunnen vormen om er een aan te schaffen. Je betaalt er al snel een paar duizend euro voor. Daarnaast zijn elektrische fietsen afhankelijk van een oplaadbare batterij, wat betekent dat ze (haast) niet kunnen worden gebruikt als de batterij leeg is. Dit kan een beperking zijn voor lange afstanden of wanneer er geen mogelijkheid is om de batterij op te laden. Verder kunnen elektrische fietsen soms veel onderhoud nodig hebben, wat kan leiden tot hogere kosten.
Ook interessant: Is mijn fietsaccu defect of gewoon aan vervanging toe?
Impact van totale levencyclus ontbreekt nog
Over het algemeen zijn elektrische fietsen een veelbelovend en duurzaam alternatief voor traditionele vervoersmiddelen zoals auto’s, scooters én het openbaar vervoer. Uiteraard is een grondige analyse van de specifieke levenscyclus van de e-bike nodig om een volledig beeld te krijgen. Toch doe je er goed aan om er eentje aan te schaffen. Naast dat je gezond bezig, draag je ook een steentje bij aan het milieu.