ID.nl logo
Is mijn fietsaccu defect of gewoon aan vervanging toe?
© Zuidewind Fietsaccuservice
Mobiliteit

Is mijn fietsaccu defect of gewoon aan vervanging toe?

Iedere fietsaccu heeft last van een onvermijdelijk verouderingsproces. Dagelijks gebruik, onjuiste opslag en natuurlijke slijtage belasten de batterijcellen in een accu, waardoor de capaciteit en dus de prestaties afnemen.

Accu’s met goedkope batterijcellen geven vaak na vijf jaar al de geest, terwijl exemplaren met kwaliteitscellen zomaar tien jaar mee kunnen gaan. In de praktijk hangt veel af hoe je met de fietsaccu omgaat. Toch kan een accu ook ineens defect raken. In zo’n situatie is het verstandig om de accu met zorg en gepaste veiligheid te behandelen en een specialist in te schakelen.

  • Laadproces stagneert
  • Actieradius vermindert sterk
  • Diepteontlading is vaak einde verhaal
  • Schade aan de accubehuizing
  • Waterschade
  • Rook en vlammen uit de accu

Lees ook: [Zo haal je ook ’s winters genoeg bereik uit je fietsaccu] (https://id.nl/mobiliteit/fiets/e-bikes/haal-genoeg-bereik-uit-je-fietsaccu-in-de-winter)

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Een fietsaccu die vandaag de dag op merkfietsen is gemonteerd, gaat bij normaal gebruik gemiddeld 7 jaar mee. Eén van de geheimen achter de levensduur van een accu is het proces van ontladen en opladen. Geregeld je e-bike gebruiken, is juist goed voor dat proces: de accucellen worden regelmatig geactiveerd en zullen zodoende over een lange periode hun capaciteit behouden. Dit betekent dat het ook in de winter wenselijk is om regelmatig met de e-bike op pad te gaan. Bij goedkope e-bikes van een vaag merk is de kans veel groter dat de kwaliteit van de accu onder de maat is en dat deze veel minder lang meegaat.

©Eshma

Welke signalen wijzen er op dat een accu het einde van zijn levenscyclus is of wellicht defect is:

* Opladen duurt langer dan voorheen
* Actieradius loopt terug
* Diepteontlading
* Zichtbare schade aan de behuizing
* Waterschade
* Brand en rookontwikkeling

©Zuidewind Fietsaccuservice

Deze accu heeft door waterschade veel last van corrosie.

Laadproces stagneert

Als het laadproces van de accu langer duurt dan normaal betekent dit bijna altijd dat de accu zijn beste tijd heeft gehad. Dan is het tijd voor de aanschaf van een nieuw exemplaar of voor de mogelijkheid om het batterijcellenpakket te vervangen bij een gerenommeerd revisiebedrijf, zoals Zuidewind Fietsaccuservice (Purmerend), KWS Seuren (Gennep) of Heskon (Tilburg).

Tip: laat naast het cellenpakket ook het Battery Management System (BMS) vervangen. Ook als de accu niet volledig geladen kan worden, wordt het tijd om naar een nieuw of refurbished exemplaar uit te kijken. Controleer wel voor de aanschaf van een nieuwe accu of de oplader nog goed functioneert.

Watch on YouTube

Actieradius vermindert sterk

Wanneer de actieradius van fietsaccu ineens sterk terugloopt, is dit ook een teken dat de levensduur van de batterijcellen op zijn einde loopt. Het is overigens normaal dat de capaciteit van een accu de eerste drie jaar met 10 tot 30% afneemt, dit is overigens wel afhankelijk van de kwaliteit van de batterijcellen. Kies bij de aanschaf van een e-bike liefst nooit voor een accu met een beperkte actieradius, want hier krijg je onherroepelijk spijt van als de actieradius na een paar jaar ineens terugloopt. Ga dus liever voor een exemplaar met 500 Wh dan 300 Wh.

Diepteontlading is vaak einde verhaal

Wanneer je een e-bike langere tijd niet gebruikt, kan de accu in een staat van diepteontlading terechtkomen. Zeker in de wintermaanden wanneer je weinig op de fiets zit, ligt dit gevaar op de loer. De accu is dan volledig leeggelopen en in veel gevallen lopen de batterijcellen onherstelbare schade op.
Iedere accu ontlaadt zichzelf heel langzaam, ook wanneer er niet met de e-bike wordt gereden. Na verloop van tijd raakt de accu zijn lading compleet kwijt. Een accu die eenmaal in een diepontlading is geraakt, zal na iedere laadcyclus meteen weer leeg zijn, wat helaas betekent dat je een andere accu zult moeten aanschaffen.

Ook interessant voor jou: De accu van je e-bike veilig opladen en veilig gebruiken: zo doe je dat!

Schade aan de accubehuizing

Als de e-bike is omgevallen, de accu uit het frame is gevallen of als je de accu uit je handen hebt laten vallen, kan er serieuze schade aan de behuizing zijn ontstaan. Controleer de behuizing dan op barsten, en laat de fiets- of accuspecialist er extra naar kijken. Een accu met serieuze schade brengt een potentieel brandgevaar met zich mee. Ook is het verstandig om een accucheck met een accutester bij een fietsenzaak of accurevisiebedrijf te laten uitvoeren. Zo’n tester signaleert haarfijn of de accu nog goed functioneert.

©Batterytester

©J. Dekker (Batterytester)

Waterschade

Als een e-bike geregeld buiten staat en bloot wordt gesteld aan allerlei weersinvloeden, kan dit op termijn accuproblemen opleveren. Zeker met de grote hoeveelheden regen van het afgelopen najaar en winter is loop je het risico dat vocht de behuizing van de accu binnendringt, met alle gevolgen van dien.
Fietsaccu’s zijn namelijk spatwaterdicht en niet waterdicht. Spatwaterdicht houdt in dat een doorsnee regenbui geen invloed heeft op de werking van de accu. Maar een e-bike langdurig aan regen blootstellen, kan voor een accu desastreuze gevolgen hebben. Probeer je e-bike daarom altijd op een droge plaats te stallen. Controleer na een regenbui ook altijd de contactpunten waarmee je de accu aansluit op de e-bike. Maak de punten schoon met een doek en spuiten er af en toe contactspray op. Dit voorkomt roestvorming en connectieproblemen. Heeft de accu serieuze waterschade opgelopen, schakel dan een accurevisiebedrijf in.

©Zuidewind Fietsaccuservice

©Zuidewind Fietsaccuservice

Rook en vlammen uit de accu

Wanneer er rook uit de fietsaccu komt, moeten alle alarmbellen afgaan. Niet veel later zullen er ook vlammen ontstaan en zal de accu in z’n geheel ontbranden. Aangezien er altijd een kans op brandgevaar bestaat, zeker bij overjarige accu’s, is het aan te raden om in de laadruimte een rookmelder te monteren. Daarnaast is het verstandig om de accu (of twee exemplaren) in een speciaal daarvoor geschikte koffer op te laden. Bij een eventuele brand heb je dan de mogelijkheid om de koffer veilig naar buiten af te voeren. Geen enkele accu overleeft een brand, dus het aanschaffen van een nieuw exemplaar is dan de enige optie.

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!