E-bike & garantie: dit zijn de dingen die je moet weten

© Maryana

E-bike & garantie: dit zijn de dingen die je moet weten

Geplaatst: 9 juli 2024 - 12:06

Peter Koelewijn

Ga je een nieuwe e-bike kopen, dan kijk je waarschijnlijk vooral naar de specificaties en wat minder naar de garantie. Terwijl dat óók belangrijk is – vooral omdat niet alle merken dezelfde voorwaarden bieden en de verschillen flink kunnen oplopen. Op deze details moet je letten wanneer je een nieuwe e-bike met goede garantie zoekt.

 

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Garantie betekent dat de e-bike fabrikant verzekert dat je elektrische fiets het tot een bepaalde tijd uitstekend doet. Je hoeft geen gebreken of technische problemen te verwachten in die tijd. Ontstaan er wel defecten veroorzaakt door een productiefout, dan wordt in de meeste gevallen het haperende onderdeel kosteloos vervangen.

Zo lang heb je garantie op een nieuwe e-bike

Vrijwel alle nieuwe e-bikes hebben garantie, maar de periode verschilt wel per merk. Ook zijn er meestal uitzonderingen voor bepaalde onderdelen, vaak degene die sneller aan vervanging toe zijn.

Gemiddeld moet je rekening houden met twee jaar garantie voor een nieuwe e-bike. Als je een e-bike tweedehands koopt binnen de garantieperiode, kun je alsnog het overgebleven deel meekrijgen. Onder e-bikegarantie vallen bijna alle onderdelen die niet aan slijtage onderhevig zijn. Onderdelen die wél snel slijten zijn bijvoorbeeld de banden en de remblokken. De fabrikant verwacht dat je deze op eigen kosten vervangt als ze versleten zijn.

Accu's hebben vaak een kortere garantie

De accu is vaak een verhaal apart als het om garantie gaat. Daarvoor geldt vaak een kortere garantieperiode. Accu's verliezen nu eenmaal geleidelijk hun vermogen om op te laden, waardoor je actieradius langzaam afneemt. Dat is heel normaal en wordt gezien als gewone slijtage. Alleen als de accu echt opvallend snel achteruitgaat, kun je rekenen op gratis vervanging.

Meestal garandeert een e-bike fabrikant dat een accu na twee jaar normaal gebruik nog steeds degelijk functioneert. Zo noemen hier ook een aantal laadcycli bij, wat het aantal keer is dat je de accu oplaadt. Gemiddeld gaat een lithium-ion accu (de standaard bij de meeste e-bikes) zo'n 3 tot 5 jaar mee en kun je er 1.000 laadcycli mee opladen zonder verlies van capaciteit. Houdt er rekening mee dat je accu sneller vervangen moet worden dan de rest van je e-bike.

Sommige onderdelen hebben juist meer garantie dan de standaard periode. Denk dan aan het frame van je e-bike, want dat vervang je veel minder snel. Het ligt ook niet in de lijn der verwachting dat een frame snel breekt.

Accu van een e-bike

© Tanja Esser

Op zoek naar een nieuwe e-bike?

Kijk, vergelijk en configureer

Extra e-bike garantie kopen

Sommige e-bikemerken en fietsdealers bieden meer garantie. Soms is dit kosteloos omdat het merk gewoon zoveel vertrouwen in zijn eigen product heeft, maar meestal moet je voor deze verlengde garantie een paar honderd euro extra betalen. Kijk goed naar de voorwaarden: je wilt natuurlijk geen overbodig extra garantie kopen. Veeg het tegelijkertijd ook weer niet te snel van tafel om wat geld te besparen: het kan je duur onderhoud in de toekomst schelen.

Gebruik je je e-bike bijna dagelijks, dan is zo'n extra lange garantieperiode aan te raden. Hoewel er bij normale afstanden en goed onderhoud in principe niets zomaar kapot zou moeten gaan, biedt een langere garantie extra zekerheid voor wie zijn fiets zo frequent gebruikt.

Waarom regelmatig onderhoud belangrijk is

Bij recht op garantie horen ook plichten, zoals bijvoorbeeld geregeld periodiek onderhoud laten plegen. Het gaat hier dan om een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij een erkende e-bikedealer of na het fietsen van een bepaald aantal kilometers. Als je deze onderhoudsbeurten niet laat registreren bij de dealer, vervalt je garantie. De fabrikant kan dan de kwaliteit van je e-bike niet meer garanderen. Wil je zeker weten dat je niet voor verrassingen komt te staan, kijk dan voordat je een nieuwe e-bike koopt welke eisen de fabrikant stelt voor garantiebehoud.

Heb je vragen over goed onderhoud? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen over goed e-bike onderhoud.

Fietsenmaker e-bike

© Ansar Kyzylaliyeu

Let op bij e-bikes met bijzondere onderdelen

Sommige populaire e-bike merken zijn uitgerust met bijzondere onderdelen, waardoor ze een unieke uiterlijk hebben. Vaak is dat uiterlijk ook de reden dat ze zo gewild zijn, maar het maakt deze fietsen tegelijkertijd duurder in het onderhoud. Dat kun je ook terugzien in de garantie, die sommige onderdelen uitsluit. Ook kan extra garantie aanzienlijk duurder zijn.

Een voorbeeld zijn de fietsen van Van Moof, een bedrijf dat in 2023 failliet ging. Een van de redenen was de vertragingen in de levering van onderdelen en problemen met de assemblage van fietsen. Niet alleen moesten mensen vaak langer op hun fiets wachten, ook was repareren moeilijk. Toen het bedrijf failliet ging, verviel de garantie op hun e-bikes ook tijdelijk. Gelukkig maakte Van Moof een doorstart en heeft elke nieuwe fiets weer twee jaar garantie op de meeste onderdelen.

Lees ook: E-bike: dit zijn de 10 meest gestelde vragen aan de fietsenmaker

Ook doen: je e-bike verzekeren

Garantie op je e-bike is niet alles. Stel dat je een ongeluk krijgt waarbij de fiets zwaar beschadigd raakt, dan valt dat niet onder de garantie. Ook diefstal is geen reden om aan te kloppen bij de dealer of fabrikant. Hiervoor moet je een fietsverzekering afsluiten. Dat kan met vrijwel alle e-bikes. Voor duurdere e-bikes moet je bij veel verzekeraars wel verplicht een GPS-tracker laten installeren, als deze niet al in de fiets gebouwd zit.

Lees ook: In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten