ID.nl logo
Drie vragen (en de antwoorden!) over het onderhoud van je e-bike
Mobiliteit

Drie vragen (en de antwoorden!) over het onderhoud van je e-bike

In principe heeft een e-bike amper meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Aangezien essentiële onderdelen als de motor, accu en display gesloten systemen zijn, is er weinig extra service noodzakelijk. Bij de aankoop van je e-bike zal de fietsspecialist aangeven wanneer onderhoud gewenst is.

In dit artikel geven we aan welke werkzaamheden je eenvoudig zelf kunt doen en welke complexere zaken, waar kennis en vaak speciaal gereedschap voor nodig is, je beter door de echte vakman kunt laten uitvoeren.

Lees ook: E-bike: dit zijn de 10 meest gestelde vragen aan de fietsenmaker

Het onderhoud aan een e-bike hangt sterk af van het aantal kilometers dat je aflegt, maar in de regel is het verstandig om ieder jaar een servicebeurt te laten uitvoeren. De accu, het meest kwetsbare onderdeel van de e-bike, verdient extra aandacht als het om onderhoud gaat.   

1- Welk onderhoud van mijn e-bike kan ik zelf uitvoeren?

Natuurlijk hoef je niet voor alle werkzaamheden aan een e-bike naar een fietsspeciaalzaak. Dit kun je eenvoudig zelf doen:

- Controleer de banden iedere vier weken en pomp ze regelmatig bij. Met de antilekbanden van tegenwoordig merk je vrijwel niet dat ze te zacht zijn opgepompt. Zachte banden zorgen echter wel voor extra rolweerstand, dat merk je direct in de actieradius van de accu en de slijtage aan de banden. Op harde banden maak je niet alleen meer kilometers, de e-bike stuurt ook strakker en loopt mooier door de bochten.

Geen spierpijn meer van het oppompen van je fietsbanden

Een kwaliteitspomp doet het werk voor jou

- Maak het frame van de fiets regelmatig schoon met een bike cleaner of een sopje van afwasmiddel. Loop de ketting dikwijls goed na, verwijder vuil en vet met een kettingreiniger en smeer de ketting daarna opnieuw. Een krakende zadelpen en trappers zijn ook gebaat bij een beetje vet.

- Controleer regelmatig of alle boutjes en schroeven nog goed vastzitten. Handig hierbij is een kleine momentsleutel, zodat je alles met het juiste aandraaimoment kunt vastzetten. In de handleiding van de e-bike, maar vaak ook op het onderdeel zelf staat het aandraaimoment aangegeven.

©Hans de Looij

- Bij elektrische fietsen slijten de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen. Inspecteer daarom regelmatig de remblokjes op slijtage. Constateer je dat de remblokjes bijna versleten zijn, maak dan een afspraak bij de fietsenmaker.  

- Controleer de verlichting en vervang zo nodig het lampje en/of batterij.

©Hans de Looij

2- Voor welk onderhoud moet ik naar de fietsenmaker?

Voor specialistisch onderhoud aan de e-bike ben je aangewezen op de fietsenmaker. Kies bij voorkeur voor een adres dicht in de buurt, zodat je bij een kleine storing of reparatie snel langs kunt gaan. Voor deze werkzaamheden ben je aangewezen op de fietsenmaker:

- Controle van het elektrisch systeem, zoals de display, de motor, de accu en de verlichting die voeding vanuit de accu krijgt.

- Afstelling van de remmen als ze aanlopen en vervanging van de remblokjes indien deze versleten zijn. Ook het vervangen van een remkabel is een klus voor de fietsenmaker.

- Naaf of derailleur juist afstellen, waardoor je soepel en zonder haperingen tussen de versnellingen kunt schakelen en vervanging van de versnellingskabel als die hapert. 

- Een slag in het wiel en een gebroken spaak herstellen. Zijn er losse spaken, dan moet de fietsenmaker deze opspannen en de velgen nalopen op haarscheurtjes.

- Kettingslijtage controleren en de ketting op de juiste spanning brengen of de ketting in zijn geheel vervangen. Bij het wisselen van de ketting ook het achtertandwiel (of de cassette bij een derailleur) mee laten vervangen.

Lees ook: Nieuwe e-bike kopen? Let op deze tien punten!

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

©Hans de Looij

3- Heeft de accu van mijn e-bike ook onderhoud nodig?

Op zich is de accu van een e-bike onderhoudsvrij, maar er zijn wel wat aandachtspunten. Met deze onderhoudstips zorg je ervoor dat de accu jarenlang in topconditie blijft:

- Het is zeer verstandig om er regelmatig met de e-bike op uit te gaan. Hiermee stimuleer je het proces van ontladen en laden en blijft de accu in zeer goede conditie. Laat de e-bike dus nooit wekenlang stilstaan, zelf kleine ritjes helpen om de accu te stimuleren.  

- Controleer regelmatig de afsluiting van de laadpoort op de accu. De laadopening is voorzien van een klepje of rubberen afsluiting. Indien deze ontbreekt of niet goed afgesloten is, kan vocht veel interne schade aanrichten.

©Hans de Looij

- Een accu is gevoelig voor extreme temperaturen. Zet je e-bike tijdens de zomermaanden dus niet langdurig in de brandende zon. De temperatuur in de behuizing van een accu kan dan snel oplopen tot 50 graden of zelf hoger. Dit heeft een zeer nadelig effect op de levensduur van de batterijcellen en de veiligheid van de accu.

- Heb je de accu leeggereden, dan is het verstandig om deze direct bij te laden. Een e-bike met een lege accu voor langere tijd wegzetten, kan een diepte-ontlading van de accu tot gevolg hebben. In dat geval is de accu onbruikbaar.

- Merkt je dat de actieradius van de accu terugloopt, laat de accu dan op capaciteit testen bij de fietsenmaker. De meeste fietsenmakers hebben een accutester en kunnen exact meten hoeveel restcapaciteit de accu nog heeft.  


Op zoek naar een nieuwe e-bike?

Kijk, vergelijk en configureer

 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: