Hoelang duurt het om mijn auto op te laden bij een openbare laadpaal?
De omschakeling naar elektrisch rijden vergt niet alleen een andere benadering als het gaat om het produceren van auto’s of het aanleggen van infrastructuur. Als bestuurder van een elektrische auto (EV) moet je ook iets bewuster op pad gaan, zodat je niet met een lege accu komt te staan. Het opladen bij een openbare laadpaal kan even duren en daarom is het goed om als EV-rijder te weten wat het verschil is tussen verschillende laadpalen en hoelang laden duurt.
Na het lezen van dit artikel weet je het verschil tussen: Een openbare en een snelle laadpaal | Watt, kilowatt en kilowattuur | Laden met wisselstroom en gelijkstroom
Lees ook: Is elke laadpaal voor elke elektrische auto geschikt?
Hoe snel kan een openbare laadpaal laden?
De openbare laadpaal vind je vaak binnen de bebouwde kom en worden meestal geplaatst door de gemeente. Sommige gemeenten plaatsten deze laadpalen proactief, maar je kunt ook zelf een aanvraag doen voor een laadpaal. Deze palen staan langs de openbare weg en iedereen met een elektrische auto mag hier laden.
Openbare laadpalen zijn AC-laders. AC staat voor wisselstroom en dit betekent dat bij het laden met een AC-lader deze wisselstroom eerst omgezet moet worden naar gelijkstroom (DC). Het vermogen van openbare laadpalen zit tussen 3,7 en 22kW. Met welk vermogen je kunt laden is afhankelijk van de laadpaal, maar ook van je auto. Niet alle auto’s kunnen al met een vermogen van 22kW laden. De meeste auto's kunnen met maximaal 11kW laden bij een openbare laadpaal.
Hoe snel je precies kunt laden bij een openbare laadpaal is dus afhankelijk van de laadpaal, je auto en de staat van je accu. Daarnaast kan ook de temperatuur nog invloed hebben. Gemiddeld genomen moet je erop rekenen dat je tussen de 2 en 8 uur moet laden bij een openbare laadpaal om de accu op te laden. Als je ‘s nachts laadt of tijdens een achturige werkdag, kun je ervan uitgaan dat je weer met een volle accu weg kunt rijden. Wil je het preciezer weten? Dan kun je ook een schatting maken met een simpele rekensom.
Wil je thuis een laadpaal laten installeren?
Snel een offerte aanvragen doe je via onze zustersite Kieskeurig.nl
Hoe bereken je de laadtijd van je elektrische auto en laadpaal?
Elektrische auto’s zijn gelukkig goed uitgerust met slimme technologie, zodat je de rekensom eigenlijk nooit zelf hoeft te maken. Zodra je ergens je auto aan de stekker hangt, zal de computer van je auto weergeven hoelang het duurt om de accu op te laden. Mocht je toch zelf de rekensom willen maken, dan kun je zelf een schatting maken met een formule.
Om tot de laadsnelheid te komen, moet je het capaciteit van je autoaccu delen door het laadvermogen van de laadpaal. Stel je hebt een auto met een accu van 25kWh en de laadpaal laadt met 3,5 kW, dan kom je op een laadtijd van iets meer dan 7 uur. Dit is echter een schatting, want door de temperatuur of de staat van je accu kan de laadtijd afwijken. Volg daarom altijd de indicatie die de auto zelf geeft als laadtijd, mocht je precies willen weten hoelang het opladen duurt.
Snel berekenen hoelang je ongeveer moet laden? Deel dan de capaciteit van de accu door het laadvermogen van de laadpaal.
- Robert, laadpaal-expert van ID.nl
Hoeveel is zo’ n kW eigenlijk en hoe zit het met kWh? Mocht je niet helemaal thuis zijn in de elektrotechniek, dan zijn de verschillende eenheden misschien wat verwarrend. In dit artikel schrijven we vaak kW, wat staat voor kilowatt. Dit betekent 1000 watt. Aangezien auto’s veel vermogen nodig hebben, rekenen we altijd in kW, maar je kunt 3,5kW ook lezen als 3500 watt. Dan is er nog de eenheid kWh, die je misschien ook wel kent van je energierekening. Dit is het aantal watt dat een apparaat of in dit geval auto verbruikt over een bepaalde tijdsduur. Wanneer je bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat hebt dat 200 watt gebruikt en dit apparaat staat 5 uur aan, dan verbruikt dit apparaat 200 wattuur. Na 5 uur is dat in totaal 1 kilowattuur oftewel 1 kWh.
©Fastned | https://fastnedcharging.com/
Snellaadpaal
Het grootste verschil in hoe snel je kunt laden, wordt bepaald door het type laadpaal. Openbare laadpalen of laadpalen aan huis kunnen minder snel laden dan snellaadpalen. Deze snellaadpalen vind je vaak langs de snelweg en kunnen in minder dan een uur de accu van de meeste elektrische auto’s bijladen tot wel 80 procent. Deze snellaadpalen laden met gelijkstroom (DC), waardoor het laden veel sneller kan.
Nieuwe snelladers kunnen 150 tot 350kW vermogen bieden, maar het hangt ook van je auto af of je met dit vermogen kunt laden. Goed om te weten is dat deze snelladers niet bedoeld zijn om je auto helemaal op te laden. Het is het beste om je accu niet meer dan 80 procent te laden met deze snelladers, voor het behoud van je actieradius op lange termijn.
Kun je een laadpaal thuis laten plaatsen? Check hier het aanbod bij Coolblue.