🌨 Sneeuw en gladheid voorspeld: wat te doen bij code geel?
Koning Winter staat voor de deur. Deze middag al worden winterse buien verwacht, met een piek in de avonduren. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips voor veilig rijden en omgaan met de verwachte sneeuw en gladheid. Blijf op de hoogte en veilig op de weg tijdens deze winterse weersomstandigheden.
Ontdek jouw perfecte elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nlIn dit artikel onder meer:
-
De verwachte sneeuwval in diverse regio's vanaf maandagmiddag
-
De mogelijke risico's voor het wegverkeer door sneeuw en gladheid, met een focus op het oosten van Nederland
-
Tips voor veilig rijden onder winterse omstandigheden, inclusief aanbevelingen voor auto-onderhoud
-
Uitleg over wat code geel inhoudt en de implicaties ervan voor de komende dagen
-
Suggesties voor het anticiperen op de weersomstandigheden en hoe te reageren in geval van nood
-
Ook lezen: 🚲 🍂 ❄️ Gladde wegen en donkere dagen: 7 tips voor veilig fietsplezier
Het KNMI heeft voor maandagmiddag code geel afgekondigd voor een groot deel van Nederland. Sneeuw en gladheid worden verwacht in Flevoland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. Dit artikel biedt praktische tips en adviezen om veilig en voorbereid te blijven tijdens dit soort plotselinge winterse omstandigheden.
❄ Code geel, wat is dat ook alweer?! Code geel is een waarschuwing die wordt uitgegeven door het KNMI als er weersomstandigheden worden verwacht die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn en enige vorm van oplettendheid vereisen. Hoewel de situaties die onder code geel vallen niet extreem gevaarlijk zijn, kunnen ze wel hinder of ongemak veroorzaken. Bij sneeuwval kan er sprake zijn van gladde wegen, beperkt zicht of reisvertragingen. Deze code is een signaal om extra voorzichtig te zijn, vooral als je de weg op gaat. Het is een oproep om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden en waar nodig maatregelen te nemen, zoals het aanpassen van je reisplannen of het treffen van voorbereidingen thuis en voor je voertuig.
Sneeuwval en verwachte overlast
Vanaf 15.00 uur is er kans op sneeuw, beginnend in het oosten van Nederland. Deze sneeuwbuien breiden zich in de loop van de middag en avond uit naar het midden en noorden van het land, waarbij de intensiteit kan variëren. In de avonduren wordt er ook in het zuiden sneeuwval verwacht.
Deze plotselinge overgang naar winterse omstandigheden kan verraderlijk zijn, vooral omdat de grond na een relatief milde periode nog niet volledig bevroren is. Dat kan leiden tot natte, plakkerige sneeuw die zich snel kan ophopen. De kustprovincies lijken grotendeels gespaard te blijven van deze weerswaarschuwing, maar ook daar kan het weer snel veranderen. Houd de weersvoorspellingen dus goed in de gaten voor eventuele updates.
Risico's op de weg
Aan het eind van de middag kan de sneeuw blijven liggen, vooral in het oosten van het land. Hier wordt een sneeuwdek van enkele centimeters verwacht, wat kan zorgen voor een sprookjesachtig landschap, maar tegelijkertijd serieuze risico's met zich meebrengt voor het wegverkeer. De vers gevallen sneeuw kan gladheid veroorzaken, vooral op kleinere wegen en in landelijke gebieden waar minder snel gestrooid wordt.
Het KNMI waarschuwt automobilisten om extra alert te zijn en hun rijgedrag aan te passen. Het is raadzaam om ruim de tijd te nemen voor de reis, de route vooraf te controleren op mogelijke obstakels of vertragingen, en indien mogelijk de spits te vermijden. Mocht je nog op pad moeten, dan is het belangrijk om de auto winterklaar te maken, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende antivries en het controleren van de banden en verlichting.
©scharfsinn86
Adviezen voor automobilisten
❄ Pas je snelheid aan: Lagere snelheden verminderen de kans op slipgevaar.
❄ Houd afstand: Meer ruimte tussen voertuigen geeft meer reactietijd.
❄ Gebruik winterbanden: Deze bieden betere grip bij sneeuw en lage temperaturen.
❄ Wees voorbereid: Neem dekens, water en een telefoonlader mee voor noodgevallen.
Belangrijke nummers Mocht je onverhoopt toch in de problemen komen of je bent getuige van een ongeval of pech, schakel dan via de onderstaande diensten hulp in.
Alarmnummer (politie, brandweer, ambulance): 112 Voor levensbedreigende situaties of als je getuige bent van een ernstig ongeval.
ANWB Wegenwacht: 088-2692 888 Voor pechhulp onderweg. De ANWB biedt assistentie bij autopech of andere problemen met je voertuig.
Rijkswaterstaat Informatielijn: 0800-8002 Voor informatie over wegcondities, verkeerssituaties en wegwerkzaamheden.
Lokale Politie (geen spoed): 0900-8844 Voor niet-spoedeisende hulp of als je getuige bent van een ongeval zonder ernstig letsel.
Situatie op dinsdag
Ook dinsdagochtend geldt nog code geel in deze provincies. De sneeuwval stopt in de loop van de nacht, maar het natte wegdek kan bevriezen en leiden tot gladheid. Vanaf halverwege de ochtend wordt verwacht dat de gladheid zal afnemen.