ID.nl logo
Hoe snel kun je een elektrische auto opladen?
© Petro
Mobiliteit

Hoe snel kun je een elektrische auto opladen?

De tijd die het kost om een elektrische auto op te laden hangt af van meerdere factoren: de auto, de techniek, de laadpaal en meer. Hoe je precies ontdekt hoe snel je jouw elektrische auto kunt opladen en wat je kunt doen om de laadsnelheid te verbeteren, lees je hier.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

In dit artikel lees je hoe je een elektrische auto zo snel mogelijk kunt opladen. Aan bod komen onder meer: • Termen als laadvermogen, laadsnelheid en laadtijd • Hoelang het duurt om een EV op te laden • Tips om de laadsnelheid te optimaliseren

Lees ook: Zo houd je de batterij van je elektrische auto in topconditie

Wat is het laadvermogen van een EV?

Voordat we over cijfers en andere data beginnen, is het handig om eerst wat belangrijke termen te bespreken. Neem bijvoorbeeld 'laadvermogen': deze term wordt gebruikt om aan te geven met hoeveel kilowatt (kW) een elektrische auto maximaal kan opladen. Hoe hoog het laadvermogen van een elektrische auto is, hangt af van de techniek aan boord. Daarnaast heb je nog de accucapaciteit, die aangegeven wordt in kilowattuur (kWh). Op basis van deze cijfers kun je ontdekken hoelang het duurt om de auto op te laden.

Neem bijvoorbeeld de Hyundai Ioniq 5 met het 84 kWh-accupakket. Deze elektrische SUV heeft een laadvermogen AC (wisselstroom) van maximaal 11 kW. In dat geval duurt het ongeveer 7,5 uur (84/11) om de bijna lege accu vol te laden – of ongeveer 5 uur als je van 20% tot 80% laadt. De Ioniq 5 kan snelladen met een vermogen van maximaal 263 kW. In dat geval duurt het slechts 18 minuten om de auto van 20% tot 80% op te laden.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Ook laadpalen hebben een specifiek laadvermogen dat bepaald wordt door het aantal ampères en het aantal fasen. Als je je auto thuis aan het stopcontact hangt, bedraagt het laadvermogen maximaal 2,3 kW. Bij een laadpaal kun je laden met een vermogen van vaak minimaal 3,7 kW. Gebruik je een driefase-lader, dan is het vermogen drie keer zo groot: 11 kW. Sommige elektrische auto's bieden de mogelijkheid om met 22 kW te laden. Een snellaadpaal kan een laadvermogen van wel 350 kW hebben.

Laadtijd en laadsnelheid

Andere termen die je wel eens hoort als het gaat om elektrische auto's opladen zijn 'laadtijd' en 'laadsnelheid'. Deze termen zijn minder technisch dan het laadvermogen en geven een goed beeld van het oplaadproces.

Laadtijd

De laadtijd van een elektrische auto is de tijd die nodig is om de accu op te laden. De laadtijd varieert per model en per situatie, aangezien het laadvermogen, de capaciteit van de accu en de manier van opladen bepalen hoelang het opladen precies duurt.

Stel dat je een BMW i5 met een accupakket van 81,2 kWh wilt opladen. Aan een laadpaal met een vermogen van 11 kW zou het ongeveer 5 uur duren om de auto van 20 tot 80% op te laden. Als de accu bijna leeg is, duurt het meer dan 7 uur om de batterij tot 100% op te laden. Je kunt immers opladen met een maximaal vermogen van 11 kW per uur. Door een snellader te gebruiken, ben je aanzienlijk minder tijd kwijt. De BMW i5 kan met maximaal 205 kW opladen; met zo'n vermogen duurt het 24 minuten om van 20% tot 80% te komen.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Laadsnelheid

Laadsnelheid is een term die vaak gebruikt wordt om uit te drukken hoeveel kilometers een elektrische auto per uur kan bijladen. Dit geeft een helder beeld van hoelang je moet wachten als je bijvoorbeeld op doorreis bent en geen volle accu nodig hebt om je weg te vervolgen. De laadsnelheid is afhankelijk van het laadvermogen (het maximale aantal kW's waarmee opgeladen kan worden) en het energieverbruik van de auto. 

Je berekent de laadsnelheid door het laadvermogen te delen door het energieverbruik van een elektrische auto. Neem bijvoorbeeld de Kia EV6 met het 77,4 kWh-accupakket. Dit model heeft een energieverbruik van 16,5 kWh/100 kilometer. De laadsnelheid van deze auto varieert afhankelijk van de manier waarop hij wordt opgeladen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • 3,7kW-lader: 3,7 kW / (16,5 kWh/100 km) = 22,5 km/u (of 0,37 km/minuut)

  • 11kW-lader: 11 kW / (16,5 kWh/100 km) = 66,7 km/u (of 1,1 km/minuut)

  • 150kW-lader: 150 kW / (16,5 kWh/100 km) = 909 km/u (of 15 km/minuut)

  • 240kW-lader: 240 kW / (16,5 kWh/100 km) = 1454 km/u (of 24 km/minuut)

©Chayatorn L.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Hoe snel kun je een elektrische auto opladen?

De tijd die ervoor nodig is om je elektrische auto op te laden hangt dus af van meerdere factoren, zoals het soort laadpaal dat wordt gebruikt, de capaciteit van het accupakket en het laadvermogen van de auto. Afhankelijk van jouw situatie zal het opladen van je elektrische auto tussen de 3 en 10 uur in beslag nemen. Hoe lager het vermogen van de laadpaal en hoe groter de capaciteit van het accupakket, des te langer zal het laden duren – en vice versa. 

Tegenwoordig kunnen de meeste reguliere laadpalen een auto binnen een uur of 8 opladen. Laad je je auto thuis of op het werk op, dan zul je in de meeste gevallen dus met een volle batterij weer op weg kunnen wanneer je wilt vertrekken. Sommige elektrische auto's beschikken over de mogelijkheid om met een vermogen van 22 kW te laden bij een reguliere laadpaal. Bij deze auto's duurt het opladen slechts enkele uren om de batterij van 10% tot volledig op te laden.

©David Schunack

Hoelang duurt het opladen met een snellader?

In tegenstelling tot reguliere laadpalen gebruiken snellaadpalen geen wisselstroom, maar gelijkstroom om een auto op te laden. Dit zorgt voor een hogere laadsnelheid. Afhankelijk van het laadvermogen van de auto kun je bij een snellaadpaal laden met 50-350 kW, aanzienlijk meer dan bij een gewone laadpaal. In het beste geval kun je je auto in minder dan 20 minuten van 10% tot 80% opladen. Elektrische auto's die niet over het maximum laadvermogen beschikken, kunnen alsnog in ongeveer drie kwartier weer verder met een nagenoeg volle batterij. Onthoud dat je bij 80% kunt stoppen met laden, daarboven daalt namelijk het laadvermogen.

Dankzij de korte laadtijd is het idee van snelladers erg aantrekkelijk, maar in de praktijk hoef je dit soort laadpalen alleen tijdens lange reizen of voor een noodstop te gebruiken. Veel EV-rijders gebruiken snellaadpalen slechts een aantal keer per jaar. Ze zijn immers een stuk duurder dan reguliere laadpalen. Snellaadpalen hebben geen negatief effect op de batterijcapaciteit, tenzij je ze overmatig gebruikt.

©tapui

Tips om je EV zo snel mogelijk op te laden

Er zijn een aantal manieren om de laadsnelheid van je elektrische auto te optimaliseren. Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen:

  • Vind de juiste laadpaal: Als je het laadvermogen van je auto kent, kun je de juiste laadpaal zoeken om je EV met een zo hoog mogelijke snelheid op te laden. Er bestaan allerlei apps en online platforms die je een overzicht kunnen bieden van de verschillende laadpalen en -stations.

  • Opladen tijdens daluren: Het kan lonen om je auto op te laden wanneer het minder druk is. Hoe meer auto's er bij een laadstation staan op te laden, hoe lager het laadvermogen van de laadpalen. Als je de mogelijkheid hebt buiten drukke tijden om te laden, zal de laadsnelheid gunstiger zijn. Het kan al helpen om je auto op te laden bij een laadpaal waar nog geen andere auto staat te laden.

  • Het accupakket voorverwarmen: Veel elektrische auto's bieden de mogelijkheid om de batterij op te warmen voordat je de auto gaat opladen. Dit wordt ook wel preconditioning genoemd. Een warm accupakket kan direct de maximale laadsnelheid aan, waardoor de accu sneller vol raakt.

  • Rijd zo efficiënt mogelijk: Een andere manier om je elektrische auto sneller op te laden is door efficiënter te rijden, om zo minder energie te verspillen. Dit kan bijvoorbeeld door je rijgedrag aan te passen en minder hard te accelereren en regeneratief remmen toe te passen. Veel EV's hebben daarnaast een speciale functie, zoals een eco-modus, die ervoor zorgt dat bepaalde elektrische systemen minder energie verbruiken.

  • Oppassen voor extreme temperaturen: Elektrische auto's zijn geen fan van extreme temperaturen. Het is bekend dat accu's gevoelig zijn voor kou, maar ook heel hoge temperaturen kunnen een negatieve invloed hebben op het accupakket en daarmee het laden. Probeer in zulke situaties zoveel mogelijk in te spelen op de weersomstandigheden.

  • Ga de auto uit: Ben je de auto aan het opladen, blijf er dan niet zitten als dat niet nodig is. De auto verbruikt dan energie, waardoor het langer duurt om de accu vol te krijgen.

Als je in de auto blijft zitten tijdens het opladen, verbruikt de auto extra energie doordat systemen zoals de verwarming, airconditioning, elektronica en computers actief blijven. Dit zorgt ervoor dat een deel van het vermogen van de laadpaal wordt gebruikt voor deze systemen, waardoor het langer duurt voordat de accu volledig is opgeladen.

🔋 🚗 Laadpaal voor thuis nodig? 👇🏼

Vraag een offerte aan voor laadpalen:

▼ Volgende artikel
Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!
© jroballo - stock.adobe.com
Huis

Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Vind je dat Chrome af en toe traag presteert en ervaar je zelfs vastlopers? De efficiëntiemodus van Windows 11 is mogelijk de boosdoener. Gelukkig kun je die uitschakelen. We geven je een plan van aanpak waarmee Chrome een heel stuk sneller werkt en reageert.

In dit artikel laten we zien hoe je Google Chrome sneller kunt maken:

  • Controleer of de efficiëntiemodus actief is en schakel 'm uit
  • Laat Chrome voortaan zonder efficiëntiemodus starten
  • Zet geheugen- en energiebesparing uit in de Chrome-instellingen
  • Sluit ongebruikte tabbladen om geheugengebruik te verminderen
  • Wis cache en cookies om je browser op te schonen

Ervaar je een trage pc? Lees dan: Windows 11: van stroperig naar supersnel

De efficiëntiemodus is bedoeld om langer te kunnen werken met een volle accu, om minder ventilatorgeluid te produceren en betere prestaties te halen. De functie werd geïntroduceerd in Windows 11. Het is een systeemfunctie die automatisch het brongebruik van apps aanpast op basis van hun gebruik en prioriteit. Deze modus staat standaard ingeschakeld voor bepaalde applicaties zoals Chrome.

Wanneer je bijvoorbeeld meerdere tabbladen in Chrome hebt geopend, terwijl je er slechts één gebruikt, dan kan de efficiëntiemodus een aantal tabbladen in rust zetten. Hierdoor komen die in een energiebesparende stand te staan. Nadeel is dat deze tabbladen mogelijk niet langer worden bijgewerkt, of zelfs helemaal niet meer reageren wanneer je ernaar overschakelt. Wat aanvankelijk bedoeld is als een voordeel, pakt hierdoor soms uit als hinderlijk. Extra geheugen dat wordt vrijgemaakt lijkt op het eerste gezicht interessant, maar als hierdoor browsertabbladen niet laden of websites crashen dan is dit behoorlijk irritant. Tijd om hier wat aan te gaan doen.

Eerst controleren

We gaan eerst controleren of de efficiëntiemodus inderdaad is ingeschakeld en of die zijn werk doet. Heb je Windows 11 geüpdatet naar versie 22H2 of hoger, dan is de kans groot dat de efficiëntiemodus in Google Chrome al actief is. Controleer dit met Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer.

In de app die opent, zoek je nu het proces Google Chrome. Klik op het pijltje ernaast om deze groep uit te vouwen. In de kolom Status staat Efficiëntiemodus naast alle processen waarvoor deze functie is ingeschakeld. Wanneer je dit label aantreft, weet je dat deze modus over het algemeen actief is voor Google Chrome. De efficiëntiemodus is ook herkenbaar aan een pictogram van een groen blaadje.

Het groene blaadje geeft aan dat bij deze processen de efficiëntiemodus actief is.

Efficiëntiemodus uit

Je kunt de efficiëntiemodus voor Google Chrome in Windows 11 tijdelijk uitschakelen in Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op een van de subprocessen waar de waarde Efficiëntiemodus in de kolom Status te zien is. Klik daarna met de rechtermuisknop op het label Efficiëntiemodus om het vinkje weg te halen. Herhaal deze stap bij alle Chrome-subprocessen waar de efficiëntiemodus actief is, tot in de groep Google Chrome geen enkel groen blaadje meer staat. Hierdoor wordt de efficiëntiemodus voor deze subprocessen tijdelijk uitgeschakeld.

De proceslijst verandert en wordt continu bijgewerkt wanneer je nieuwe tabbladen opent en sluit. Het is dus mogelijk dat je deze stappen meerdere keren moet herhalen om ervoor te zorgen dat de wijzigingen van kracht blijven. Ook als je Chrome later sluit en opnieuw start, wordt de modus opnieuw ingeschakeld. Hetzelfde geldt wanneer je de pc opnieuw opstart.

Haal het vinkje weg bij Efficiëntiemodus.

Zuiniger met de energie in je huis omgaan?

Met deze meters verkrijg je inzicht in je verbruik

Het groene blaadje

Het bladpictogram in Taakbeheer geeft aan dat het proces wordt uitgevoerd met een erg laag cpu-gebruik. Het duidt een proces aan dat minder dan 0,1 procent van het cpu-vermogen aangeeft. Doorgaans is dit een goed teken, want de efficiëntiemodus blijft hoe dan ook een interessante nieuwe functie. In feite is dit een verbeterde versie van de Eco Mode-functie die beschikbaar was in Windows 10. Vaak gaat het om processen die inactief zijn of op de achtergrond draaien. Het pictogram is een visuele indicator dat je systeem soepel draait zonder resource-intensieve taken.

De efficiëntiemodus vind je ook terug bij andere processen.

Twee versies

Als je de vorige methode niet elke keer opnieuw wilt herhalen nadat je Google Chrome hebt gestart, dan kun je werken met Chrome-snelkoppelingen. In dit voorbeeld gebruik je een snelkoppeling om Chrome in de standaardinstelling (met de efficiëntiemodus actief) te gebruiken en daarnaast maak je een snelkoppeling om Chrome te gebruiken zónder de efficiëntiemodus.

Begin met het plaatsen van een snelkoppeling voor Chrome op het bureaublad. Binnen Windows 11 verloopt dat anders dan in Windows 10. Klik op Start en selecteer rechtsboven de optie Alles. Hiermee verschijnt er een alfabetische lijst met alle apps. Zoek Google Chrome en sleep dit pictogram naar het bureaublad. Daar is de eerste snelkoppeling. Klik met rechts op deze snelkoppeling en kies Kopiëren. Daarna klik je op het bureaublad met rechts en je selecteert Plakken.

Sleep een snelkoppeling op het bureaublad vanuit Alle apps.

Zonder efficiëntiemodus

Zo, vanaf nu heb je twee snelkoppelingen voor Chrome op het bureaublad. Bij de tweede verander je de naam bijvoorbeeld in Google Chrome zonder efficiëntiemodus. Klik met de rechtermuisknop op deze tweede snelkoppeling en kies Eigenschappen in het contextmenu. Klik in het venster Eigenschappen / Snelkoppeling op het veld Doel. Daar zie je het pad: C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe. Voeg daar de volgende opdracht aan toe. Zet de cursor achter chrome.exe, plaats een spatie en daarachter typ of plak je --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess. Het totale pad ziet er dus als volgt uit:

C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe” --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess

Klik op Toepassen in de rechterbenedenhoek van het venster. Door deze toevoeging schakel je de Eco QoS (Eco Quality of Service) voor achtergrondprocessen uit. Hierdoor gebruikt Chrome niet langer de functie die is ontworpen om het energieverbruik te optimaliseren. Windows vraagt je in sommige gevallen om de beheerrechten te verlenen om door te kunnen gaan. Klik dan gewoon op Doorgaan. Sluit het venster Eigenschappen van Google Chrome als je klaar bent. Start nu Google Chrome opnieuw op.

Wijzig de gegevens in het veld Doel.

Controle

Om te controleren of de functie is uitgeschakeld open je de snelkoppeling zonder efficiëntiemodus. Typ in het adresvak chrome://version en druk op Enter. Hierdoor zullen de details van Chrome op je pc in beeld komen. En daar zul je de opdrachtparameters lezen die je zojuist hebt toegevoegd. Als je Chrome opent vanaf de eerste snelkoppeling (met efficiëntiemodus) en je typt chrome://version, dan zul je deze parameters niet terugvinden. Ook wanneer je het oorspronkelijke Chrome-uitvoerbare bestand start vanuit de map C:\Program Files\Google\Chrome\Application zul je ontdekken dat de efficiëntiemodus nog steeds aan staat.

Deze aanpassing schakelt de efficiëntiemodus alleen uit als je Chrome start vanuit de bewerkte snelkoppeling.

Selectief met extensies

Chrome-extensies kunnen ook veel systeembronnen aanspreken en zelfs met elkaar in conflict gaan. Wanneer Chrome hapert en trager wordt, probeer dan eerst de extensies uit te schakelen die je niet nodig hebt om te zien of het probleem aanhoudt. Je kunt ze tijdelijk uitschakelen door op het menupictogram met drie stippen in Chrome te klikken en Extensies / Extensies beheren te selecteren.

Je kunt ook chrome://extensions in het adresvak typen en op Enter drukken. Door middel van een schuifje schakel je een extensie uit zonder die echt te verwijderen. Schakel uit wat je niet nodig hebt en controleer daarna of Chrome op normale snelheid werkt.

Je kunt extensies uitschakelen of verwijderen.

Geheugenbesparing uitzetten

Behalve de efficiëntiemodus gebruikt Chrome ook functies voor geheugen- en energiebesparing. Beide verminderen het stroomverbruik van de browser door bepaalde functies en mogelijkheden te beperken, maar ze kunnen ook de browserprestaties vertragen. Om ze uit te schakelen, tik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en ga je via Instellingen naar Prestaties. Je kunt ook in het adresvak chrome://settings/performance typen en dan op Enter drukken. Hiermee kom je op het tabblad Prestaties. In dit tabblad kun je de schuifjes bij Geheugen / Geheugenbesparing en Voeding / Energiebesparing uitschakelen.

Deze laatste optie is alleen beschikbaar op Chrome die op een laptop draait. Een van de bekende problemen van Geheugenbesparing is dat het tabblad automatisch bevriest of opnieuw gaat laden wanneer je ernaar teruggaat. Energiebesparing kan ook de oorzaak zijn dat de visuele effecten in de browser worden beperkt. Hierdoor zal bijvoorbeeld smooth scrolling niet meer werken en ook videoframerates kunnen hierdoor vertragen.

Probeer Geheugenbesparing uit te zetten en kijk of het probleem hiermee is opgelost.

Sluit ongebruikte tabs

Chrome opent voor elk tabblad zijn eigen proces. Als er veel tabbladen openstaan, dan verbruiken die veel geheugen, wat kan leiden tot vertraging. Om te weten hoeveel systeembronnen Chrome aanspreekt, ga je naar Taakbeheer en bekijk je het lopende verbruik. De oplossing is simpel: sluit onnodige tabbladen om te zien of Chrome hierdoor sneller wordt.

Alle open tabbladen spreken gezamenlijk veel geheugen aan.

Cache en cookies wissen

Wanneer je de Chrome-browser lang gebruikt, verzamel je heel wat gegevens in de browsercache en ook veel cookies, wat de browser kan vertragen. Je kunt dit probleem oplossen door de browsegegevens te wissen. Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van de browser. Selecteer Browsegegevens wissen. Vervolgens selecteer je de vakjes Cache en Cookies en je klikt op Gegevens wissen. Als dat is gebeurd, start je Chrome opnieuw op en kijk je of het programma nog steeds traag is.

De gecachte afbeeldingen en bestanden nemen 320 MB in beslag.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.