ID.nl logo
Hoe snel kun je een elektrische auto opladen?
© Petro
Mobiliteit

Hoe snel kun je een elektrische auto opladen?

De tijd die het kost om een elektrische auto op te laden hangt af van meerdere factoren: de auto, de techniek, de laadpaal en meer. Hoe je precies ontdekt hoe snel je jouw elektrische auto kunt opladen en wat je kunt doen om de laadsnelheid te verbeteren, lees je hier.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

In dit artikel lees je hoe je een elektrische auto zo snel mogelijk kunt opladen. Aan bod komen onder meer: • Termen als laadvermogen, laadsnelheid en laadtijd • Hoelang het duurt om een EV op te laden • Tips om de laadsnelheid te optimaliseren

Lees ook: Zo houd je de batterij van je elektrische auto in topconditie

Wat is het laadvermogen van een EV?

Voordat we over cijfers en andere data beginnen, is het handig om eerst wat belangrijke termen te bespreken. Neem bijvoorbeeld 'laadvermogen': deze term wordt gebruikt om aan te geven met hoeveel kilowatt (kW) een elektrische auto maximaal kan opladen. Hoe hoog het laadvermogen van een elektrische auto is, hangt af van de techniek aan boord. Daarnaast heb je nog de accucapaciteit, die aangegeven wordt in kilowattuur (kWh). Op basis van deze cijfers kun je ontdekken hoelang het duurt om de auto op te laden.

Neem bijvoorbeeld de Hyundai Ioniq 5 met het 84 kWh-accupakket. Deze elektrische SUV heeft een laadvermogen AC (wisselstroom) van maximaal 11 kW. In dat geval duurt het ongeveer 7,5 uur (84/11) om de bijna lege accu vol te laden – of ongeveer 5 uur als je van 20% tot 80% laadt. De Ioniq 5 kan snelladen met een vermogen van maximaal 263 kW. In dat geval duurt het slechts 18 minuten om de auto van 20% tot 80% op te laden.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Ook laadpalen hebben een specifiek laadvermogen dat bepaald wordt door het aantal ampères en het aantal fasen. Als je je auto thuis aan het stopcontact hangt, bedraagt het laadvermogen maximaal 2,3 kW. Bij een laadpaal kun je laden met een vermogen van vaak minimaal 3,7 kW. Gebruik je een driefase-lader, dan is het vermogen drie keer zo groot: 11 kW. Sommige elektrische auto's bieden de mogelijkheid om met 22 kW te laden. Een snellaadpaal kan een laadvermogen van wel 350 kW hebben.

Laadtijd en laadsnelheid

Andere termen die je wel eens hoort als het gaat om elektrische auto's opladen zijn 'laadtijd' en 'laadsnelheid'. Deze termen zijn minder technisch dan het laadvermogen en geven een goed beeld van het oplaadproces.

Laadtijd

De laadtijd van een elektrische auto is de tijd die nodig is om de accu op te laden. De laadtijd varieert per model en per situatie, aangezien het laadvermogen, de capaciteit van de accu en de manier van opladen bepalen hoelang het opladen precies duurt.

Stel dat je een BMW i5 met een accupakket van 81,2 kWh wilt opladen. Aan een laadpaal met een vermogen van 11 kW zou het ongeveer 5 uur duren om de auto van 20 tot 80% op te laden. Als de accu bijna leeg is, duurt het meer dan 7 uur om de batterij tot 100% op te laden. Je kunt immers opladen met een maximaal vermogen van 11 kW per uur. Door een snellader te gebruiken, ben je aanzienlijk minder tijd kwijt. De BMW i5 kan met maximaal 205 kW opladen; met zo'n vermogen duurt het 24 minuten om van 20% tot 80% te komen.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Laadsnelheid

Laadsnelheid is een term die vaak gebruikt wordt om uit te drukken hoeveel kilometers een elektrische auto per uur kan bijladen. Dit geeft een helder beeld van hoelang je moet wachten als je bijvoorbeeld op doorreis bent en geen volle accu nodig hebt om je weg te vervolgen. De laadsnelheid is afhankelijk van het laadvermogen (het maximale aantal kW's waarmee opgeladen kan worden) en het energieverbruik van de auto. 

Je berekent de laadsnelheid door het laadvermogen te delen door het energieverbruik van een elektrische auto. Neem bijvoorbeeld de Kia EV6 met het 77,4 kWh-accupakket. Dit model heeft een energieverbruik van 16,5 kWh/100 kilometer. De laadsnelheid van deze auto varieert afhankelijk van de manier waarop hij wordt opgeladen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • 3,7kW-lader: 3,7 kW / (16,5 kWh/100 km) = 22,5 km/u (of 0,37 km/minuut)

  • 11kW-lader: 11 kW / (16,5 kWh/100 km) = 66,7 km/u (of 1,1 km/minuut)

  • 150kW-lader: 150 kW / (16,5 kWh/100 km) = 909 km/u (of 15 km/minuut)

  • 240kW-lader: 240 kW / (16,5 kWh/100 km) = 1454 km/u (of 24 km/minuut)

©Chayatorn L.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Hoe snel kun je een elektrische auto opladen?

De tijd die ervoor nodig is om je elektrische auto op te laden hangt dus af van meerdere factoren, zoals het soort laadpaal dat wordt gebruikt, de capaciteit van het accupakket en het laadvermogen van de auto. Afhankelijk van jouw situatie zal het opladen van je elektrische auto tussen de 3 en 10 uur in beslag nemen. Hoe lager het vermogen van de laadpaal en hoe groter de capaciteit van het accupakket, des te langer zal het laden duren – en vice versa. 

Tegenwoordig kunnen de meeste reguliere laadpalen een auto binnen een uur of 8 opladen. Laad je je auto thuis of op het werk op, dan zul je in de meeste gevallen dus met een volle batterij weer op weg kunnen wanneer je wilt vertrekken. Sommige elektrische auto's beschikken over de mogelijkheid om met een vermogen van 22 kW te laden bij een reguliere laadpaal. Bij deze auto's duurt het opladen slechts enkele uren om de batterij van 10% tot volledig op te laden.

©David Schunack

Hoelang duurt het opladen met een snellader?

In tegenstelling tot reguliere laadpalen gebruiken snellaadpalen geen wisselstroom, maar gelijkstroom om een auto op te laden. Dit zorgt voor een hogere laadsnelheid. Afhankelijk van het laadvermogen van de auto kun je bij een snellaadpaal laden met 50-350 kW, aanzienlijk meer dan bij een gewone laadpaal. In het beste geval kun je je auto in minder dan 20 minuten van 10% tot 80% opladen. Elektrische auto's die niet over het maximum laadvermogen beschikken, kunnen alsnog in ongeveer drie kwartier weer verder met een nagenoeg volle batterij. Onthoud dat je bij 80% kunt stoppen met laden, daarboven daalt namelijk het laadvermogen.

Dankzij de korte laadtijd is het idee van snelladers erg aantrekkelijk, maar in de praktijk hoef je dit soort laadpalen alleen tijdens lange reizen of voor een noodstop te gebruiken. Veel EV-rijders gebruiken snellaadpalen slechts een aantal keer per jaar. Ze zijn immers een stuk duurder dan reguliere laadpalen. Snellaadpalen hebben geen negatief effect op de batterijcapaciteit, tenzij je ze overmatig gebruikt.

©tapui

Tips om je EV zo snel mogelijk op te laden

Er zijn een aantal manieren om de laadsnelheid van je elektrische auto te optimaliseren. Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen:

  • Vind de juiste laadpaal: Als je het laadvermogen van je auto kent, kun je de juiste laadpaal zoeken om je EV met een zo hoog mogelijke snelheid op te laden. Er bestaan allerlei apps en online platforms die je een overzicht kunnen bieden van de verschillende laadpalen en -stations.

  • Opladen tijdens daluren: Het kan lonen om je auto op te laden wanneer het minder druk is. Hoe meer auto's er bij een laadstation staan op te laden, hoe lager het laadvermogen van de laadpalen. Als je de mogelijkheid hebt buiten drukke tijden om te laden, zal de laadsnelheid gunstiger zijn. Het kan al helpen om je auto op te laden bij een laadpaal waar nog geen andere auto staat te laden.

  • Het accupakket voorverwarmen: Veel elektrische auto's bieden de mogelijkheid om de batterij op te warmen voordat je de auto gaat opladen. Dit wordt ook wel preconditioning genoemd. Een warm accupakket kan direct de maximale laadsnelheid aan, waardoor de accu sneller vol raakt.

  • Rijd zo efficiënt mogelijk: Een andere manier om je elektrische auto sneller op te laden is door efficiënter te rijden, om zo minder energie te verspillen. Dit kan bijvoorbeeld door je rijgedrag aan te passen en minder hard te accelereren en regeneratief remmen toe te passen. Veel EV's hebben daarnaast een speciale functie, zoals een eco-modus, die ervoor zorgt dat bepaalde elektrische systemen minder energie verbruiken.

  • Oppassen voor extreme temperaturen: Elektrische auto's zijn geen fan van extreme temperaturen. Het is bekend dat accu's gevoelig zijn voor kou, maar ook heel hoge temperaturen kunnen een negatieve invloed hebben op het accupakket en daarmee het laden. Probeer in zulke situaties zoveel mogelijk in te spelen op de weersomstandigheden.

  • Ga de auto uit: Ben je de auto aan het opladen, blijf er dan niet zitten als dat niet nodig is. De auto verbruikt dan energie, waardoor het langer duurt om de accu vol te krijgen.

Als je in de auto blijft zitten tijdens het opladen, verbruikt de auto extra energie doordat systemen zoals de verwarming, airconditioning, elektronica en computers actief blijven. Dit zorgt ervoor dat een deel van het vermogen van de laadpaal wordt gebruikt voor deze systemen, waardoor het langer duurt voordat de accu volledig is opgeladen.

🔋 🚗 Laadpaal voor thuis nodig? 👇🏼

Vraag een offerte aan voor laadpalen:

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: