5 tips voor het opladen van je elektrische auto in de winter
Hoewel het mogelijk is om elke elektrische auto onder alle weersomstandigheden op te laden, speelt de buitentemperatuur wel degelijk een rol, vooral bij het beïnvloeden van de laadtijd tijdens koude wintermaanden. In dit artikel bieden we handige tips over waar je op moet letten bij het opladen van je elektrische auto in de winter.
Je elektrische auto opladen in de winter?
❄ 1. De auto voorverwarmen ❄ 2. Maak gebruik van de warmtepomp ❄ 3. Voorkom dat je lader vastvriest ❄ 4. Laad je auto direct bij aankomst op ❄ 5. Vermijd snelladen met een koude accu
Ook interessant voor jou: Een elektrische auto opladen, wat kost dat?
1) De auto voorverwarmen
Tijdens het opladen van je elektrische auto kun je het interieur vast voorverwarmen voordat je vertrekt. Dat is niet alleen kostenefficiënter, het is ook beter voor de levensduur van je accu. Veel elektrische auto's zijn uitgerust met deze functionaliteit en het is zeker aan te raden om daar tijdens de wintermaanden gebruik van te maken.
Niet alleen geniet je van het comfort van een voorverwarmde auto, maar je benut ook de stroom van het laadpunt om de auto op temperatuur te brengen. Als je auto eenmaal is voorverwarmd, verbruikt het aanzienlijk minder energie om de accu op de optimale temperatuur te houden, wat bijdraagt aan een betere prestatie van het voertuig.
2) Maak gebruik van de warmtepomp
Als je elektrische auto is uitgerust met een warmtepomp, biedt dat extra voordelen. Je kunt bijvoorbeeld de vertrektijden van je auto programmeren, zodat het voertuig automatisch wordt voorverwarmd. Hoewel het verwarmen van de cabine door warmte uit de lucht te halen natuurlijk een voordeel is, is het voornaamste nut van deze functie het voorverwarmen of -koelen van de accu, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat is niet alleen gunstig voor de actieradius en prestaties van je auto, maar het optimaliseert ook het snellaadproces.
Bovendien helpt een voorverwarmde of voorgekoelde accu bij het behouden van een optimale werktemperatuur, wat de levensduur van de accu ten goede komt en zorgt voor een efficiënter energieverbruik. Het gebruik van een warmtepomp in je elektrische auto is dus een slimme manier om het meeste uit je voertuig te halen, vooral bij extreme weersomstandigheden.
💡 Geen warmtepomp? Ook auto's zonder warmtepomp kunnen prima voorverwarmen; dan gaat de heater gewoon aan. Met een beetje geluk trekt-ie de benodigde stroom uit het laadpunt, maar dat is een lastig samenspel tussen laadpaal en auto waar je lang niet altijd zelf invloed op hebt.
3) Voorkom dat je lader vastvriest
Beschik je over een slimme lader voor je elektrische auto? Dan kun je het best je laadsessies van tevoren plannen om te voorkomen dat je oplader bij koud weer vastvriest. Door je auto op te laden vóórdat de temperatuur onder het vriespunt daalt, zorg je ervoor dat de lader tijdig opwarmt, waardoor de kans dat deze vastvriest aanzienlijk vermindert. Dat is vooral handig tijdens plotselinge temperatuurdalingen. Verder kun je een vastgevroren lader eenvoudig vermijden door de lader te ontkoppelen voordat het gaat vriezen.
Meer weten over elektrisch rijden? Kijk dan ook eens op Kieskeurig.nl!
Door slim gebruik te maken van een slimme lader kun je daarnaast profiteren van lagere energietarieven tijdens daluren. Dat betekent niet alleen dat je efficiënter oplaadt, maar ook dat je bespaart op je energiekosten. Kortom, een slimme lader is een waardevolle toevoeging voor iedereen met een elektrische auto.
💡 Extra bescherming Er zijn speciale hoezen verkrijgbaar die je over de lader kunt trekken om hem te beschermen tegen kou en vocht. Met zo'n laderbeschermer wordt de kans op vastvriezen van de lader aanzienlijk verminderd.
4) Laad je auto direct bij aankomst op
Laad je auto direct op als je op je plaats van bestemming bent aangekomen. Dit is namelijk hét ideale moment om te laden. Je laadt dan zo efficiënt mogelijk, omdat je accu dan nog op temperatuur is. Als je je auto direct oplaadt zodra je thuiskomt, dan zorg je ervoor dat de accu altijd volledig is opgeladen. Je kunt dan altijd zonder zorgen vertrekken.
Net zoals alle andere elektrische auto’s kunnen de accu’s maar een beperkt aantal oplaadcycli aan. In het algemeen kan het direct opladen van je auto bij aankomst een aantal voordelen hebben, zoals een mogelijk lagere batterijslijtage en betere laadprestaties (en dus tijdbesparing). Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van je auto, zoals de accu- en oplaadcapaciteit. Raadpleeg daarom altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke aanbevelingen.
©TAINA SOHLMAN
5) Vermijd snelladen met een koude accu
Het vermijden van snelladen met een koude accu is om meerdere redenen verstandig. Ten eerste is er bij een koude accu een groter risico op batterijslijtage. Dat komt omdat de efficiëntie van de accu bij lage temperaturen afneemt, wat resulteert in een langzamer oplaadproces. De accu heeft meer moeite met het opnemen van energie, waardoor het laden langer duurt en de auto niet zo snel is volgeladen. Als de auto in staat is de accu voor te verwarmen, kan dit het laadproces aanzienlijk versnellen, waardoor je sneller weer onderweg bent.
Daarnaast kan een koude accu leiden tot een kleiner bereik. Doordat de accu in koude toestand minder energie kan opslaan en minder efficiënt energie levert, zal de auto minder ver rijden op een volle lading. Bij het laden met een reguliere AC-lader is dit effect trouwens minder prominent, omdat dit type lader sowieso een trager laadproces heeft, wat minder belastend is voor de accu in koude toestand.