5 tips voor het opladen van je elektrische auto in de winter

© Easee

5 tips voor het opladen van je elektrische auto in de winter

Laadpaal

Geplaatst: 18 januari 2023 - 08:31

Aangepast: 3 februari 2023 - 10:57

Redactie

Hoewel elke elektrische auto in alle weersomstandigheden kan worden opgeladen, heeft de temperatuur buiten wel degelijk invloed op bijvoorbeeld de laadduur tijdens de koude wintermaanden. In dit artikel leggen geven we tips waar je rekening mee moet houden bij het opladen van je elektrische auto in de winter.

Ook interessant voor jou: Een elektrische auto opladen, wat kost dat?

1) De auto voorverwarmen

Tijdens het laden van je auto kun je alvast je auto voorverwarmen voordat je gaat rijden. Dit is niet alleen voordeliger, maar ook veel beter voor je accu. Veel elektrische auto’s hebben die functionaliteit, dus maak daar vooral tijdens de wintermaanden gebruik van. Je maakt het jezelf niet alleen aangenaam (want je stapt lekker in een voorverwarmde auto), maar je gebruikt stroom van het laadpunt om de auto eerst op temperatuur te brengen. Is je auto na enige tijd voorverwarmd, dan zal het veel minder energie verbruiken om de accu op de juiste temperatuur te brengen om zo optimaal te kunnen presteren.

2) Maak gebruik van de warmtepomp van jouw elektrische auto

Beschikt jouw elektrische auto over een warmtepomp? Dan is het zelfs mogelijk om de vertrektijden van de auto in te stellen, zodat je jouw auto (automatisch) kunt voorverwarmen. Maar dat je er de cabine energiezuiniger mee kunt verwarmen (omdat er warmte uit de lucht wordt gehaald), is eigenlijk maar bijzaak. Het is vooral handig om de accu mee voor te verwarmen (of te koelen als het erg warm is). Dat is beter voor de range en performance en voor optimaal snelladen.

3) Voorkom dat je lader vastvriest

Heb je een slimme lader? Plan dan vooraf je laadsessies in voorkom daarmee dat je oplader vastvriest. Als je bijvoorbeeld je elektrische auto oplaadt vóórdat het gaat vriezen, dan voorkom je dat je lader daadwerkelijk vastvriest: hij heeft dan genoeg tijd gehad om de laadpaal op te warmen. Ook kun je een vastgevroren lader aan je auto voorkomen door de lader gewoon simpel te ontkoppelen voordat het gaat vriezen.

4) Laad je auto direct bij aankomst op

Laad je auto direct op als je op je plaats van bestemming bent aangekomen. Dit is namelijk hét ideale moment om te laden. Je laadt dan zo efficiënt mogelijk, omdat je accu dan nog op temperatuur is. Als je je auto direct oplaadt zodra je thuiskomt, dan zorg je ervoor dat de accu altijd volledig is opgeladen. Je kunt dan altijd zonder zorgen vertrekken.

Net zoals alle andere elektrische auto’s kunnen de accu’s maar een beperkt aantal oplaadcycli aan. In het algemeen kan het direct opladen van je auto bij aankomst een aantal voordelen hebben, zoals een mogelijk lagere batterijslijtage en betere laadprestaties (en dus tijdbesparing). Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van je auto, zoals de accu- en oplaadcapaciteit. Raadpleeg daarom altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke aanbevelingen.

Kun je een laadpaal thuis laten plaatsen? Check hier het aanbod bij Coolblue.

© TAINA SOHLMAN

5) Vermijd snelladen met een koude accu

Er zijn een aantal redenen waarom het verstandig is om snelladen te vermijden wanneer de accu koud is. Zo is bij een koude accu het risico op batterijslijtage groter. Wanneer de accu koud is, zal het oplaadproces bovendien langzamer verlopen. Dit komt omdat de accu minder efficiënt is bij het absorberen van energie. Hierdoor zal het oplaadproces langer duren dan normaal en zal de auto minder snel vol zijn. Kan de auto de accu voorverwarmen, dan wordt er dus sneller geladen en kun je sneller je weg vervolgen.

Een koude accu kan ook leiden tot een lager bereik van de elektrische auto. Dit komt omdat de accu minder energie kan opslaan en minder efficiënt is bij het leveren van energie. Hierdoor zal de auto minder ver komen op een volle accu. Redenen genoeg dus om snelladen met een koude accu te vermijden. Bij laden met een reguliere AC-lader speelt dit minder: omdat dit sowieso al trager laden is voor een auto-accu.

Wil je een laadpaal laten installeren?

Snel een offerte aanvragen doe je via onze zustersite Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000