EV’s en aanhangers: tips voor de lekkerste trek
Het is allang niet meer zo dat elektrische auto's (EV's) geen aanhangers of caravans kunnen trekken. Steeds meer fabrikanten bieden modellen aan die gerust een forse aanhanger of caravan kunnen torsen. Waar moet je op letten als je een EV als trekauto wilt gebruiken?
In dit artikel gaan we in op de vereisten voor het trekken van een aanhanger of caravan en noemen we de belangrijkste zaken waar je op moet letten.
-
Welk effect heeft het trekken van een aanhanger op een EV?
-
Welke EV's zijn het meest geschikt om een caravan of aanhanger te trekken?
-
Waar moet je op letten bij de keuze voor een EV of een caravan/aanhanger?
-
Ook interessant: Op reis met een elektrische auto: zo plan je een ontspannen route
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
EV's, zeker in de goedkopere marktsegmenten, hebben vaak een beperkter trekvermogen dan brandstofauto's. Dat heeft alles te maken met de technologie aan boord, te beginnen met de batterijen. Een batterijpakket is zwaar en wordt meestal laag in de auto geplaatst om het zwaartepunt te verlagen en de stabiliteit te verbeteren. Dat beïnvloedt het totale gewicht van het voertuig en de gewichtsverdeling, wat de trekcapaciteit kan beperken.
Daarnaast kunnen EV's bij langdurig zware belasting, zoals het trekken van een aanhanger, moeite krijgen om de elektromotor en batterijen te koelen, wat ten koste gaat van de energie-efficiëntie. En het trekken van een (zware) aanhanger verhoogt het energieverbruik natuurlijk stevig, waardoor de actieradius sowieso sterk wordt beperkt. Een vuistregel is dat de actieradius van de auto in zulke gevallen ruwweg wordt gehalveerd.
Los daarvan hebben natuurlijk ook weers- en wegomstandigheden en je rijstijl invloed op de actieradius, net als de extra luchtweerstand van de aanhanger of caravan.
©Aleksey Stemmer & Aleksandr Pola
Auto-overzicht
Logisch dus dat het vooral grotere, duurdere want krachtiger SUV-achtigen zijn die de zwaarste aanhangers kunnen trekken. Zo is de winnaar van de Trekauto van het Jaar-verkiezing 2024 (een initiatief van ANWB Kamperen) de Kia EV6, die in de geteste uitvoering met 77,4kWh-batterij een vanafprijs van bijna 52.000 euro heeft.
Natuurlijk heeft niet iedereen behoefte aan een auto die 1600 kilo (geremd) kan trekken; er is ruime keuze uit lichtere aanhangers, caravans en vouwwagens, die dus ook achter lichtere EV's kunnen worden gehangen. Overweeg je een EV te gaan rijden en wil je daarmee een aanhanger of caravan kunnen trekken, dan is het dus zaak vooraf te onderzoeken waar je behoefte aan hebt.
Op websites als EV-database.nl vind je een regelmatig geactualiseerd overzicht van alle leverbare elektrische automodellen en hun maximale trekgewicht in alle prijssegmenten. En veel caravanfabrikanten, waaronder marktleider Kip, bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid een caravan te huren, zodat je eerst kunt uitproberen hoe dat bevalt in combinatie met jouw EV.
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!
Keuzes, keuzes...
Waar moet je op letten als je overweegt een aanhanger of caravan achter je EV te hangen? Of als je een EV wilt kopen die jouw caravan of aanhanger kan trekken? Controleer allereerst het maximaal toegestane trekgewicht van de auto. Houd bovendien rekening met de door de ANWB geadviseerde '75 procent-regel': het gewicht van de (beladen) caravan/aanhanger mag niet meer bedragen dan 75 procent van het gewicht van de (beladen) auto.
Let op de laadsnelheid van de auto: hoe sneller de EV kan laden, des te beter, want onderweg met een aanhanger kost opladen nu eenmaal meer tijd dan normaal en je zult vaker een laadpaal moeten opzoeken door de kleinere actieradius – en niet alle laadstations hebben bovendien ruimte voor een auto-aanhangercombinatie, waardoor je beter zult moeten plannen waar je kunt laden.
Check of de auto regeneratief remmen ondersteunt. Dat kan helpen bij het afremmen van de combinatie, laadt daarbij de batterij op en vermindert daarmee slijtage van de remmen. Ook verdient het aanbeveling om voor een auto te kiezen met rijhulpsystemen die het rijden met een aanhanger vergemakkelijken, zoals achteruitrijcamera's, parkeerhulpen en dergelijke. De eerdergenoemde Trekauto van het Jaar werd bijvoorbeeld geroemd omdat hij beschikt over rijhulpsystemen als adaptieve cruisecontrol en dodehoekwaarschuwing, die 'actief blijven zodra er een caravan wordt aangekoppeld'. Dat is niet bij alle merken en modellen het geval.
©Tomasz Zajda
Rijbewijscheck
Last but not least: check je rijbewijs. Je mag met een B-rijbewijs namelijk een combinatie van maximaal 3500 kg trekken als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg. Een elektrische auto is sowieso zwaarder dan een vergelijkbare brandstofauto, en kies je voor een zwaardere caravan of aanhanger, dan kan het combigewicht al snel te hoog worden.
Ga daarbij uit van het maximale kentekengewicht van de auto en tel daar de maximale (beladen) massa van de caravan bij op. Komt het totaal boven de 3500 kg uit, dan mag je er met alleen een B-rijbewijs de weg niet mee op. Dan heb je rijbewijs B+ of BE nodig.
Geen caravan, wel een trekhaak?
Al zijn vooral kleinere, goedkopere EV's niet in staat om een aanhanger te trekken, de meeste zijn wel geschikt om een fietsendrager te dragen of een kleine aanhanger van maximaal 500 kg te trekken. Ook hier is het belangrijk om de technische specificaties van de elektrische auto waar je je oog op hebt laten vallen te controleren als je een trekhaak wilt laten monteren. In dit artikel lees je daar meer over.